Moartea principiilor

Publicat în Dilema Veche nr. 426 din 12-18 aprilie 2012
Prostănaci de fiecare zi jpeg

Nimic nu poate ţine piept iubirii părintelui pentru copilul său. Cele mai bune şcoli, cele mai frumoase haine, cele mai drăguţe jucării. Chiar dacă pentru unii n-au cum să rămînă decît nişte vise, trebuie să înţelegi perpetua luptă a unui părinte pentru binele copilului său. Dar cînd dăruirea asta – explicabilă pînă la un punct – sare de-a binelea calul? Cînd încă de dimineaţă, de la ore mici, cohorte de copii încă adormiţi şi palizi, cu rucsacuri de două ori mai mari decît ei, bat oraşul de la un capăt la celălalt însoţiţi de bone sau aruncaţi pe bancheta din spate a maşinii mamei, să ajungă la şcolile şi grădiniţele de elită, alea pentru care părinţii lor s-au bătut cu ghearele şi cu dinţii să le găsească un loc?

N-auzisem în viaţa mea de şcoala numărul cutare, aflată pe undeva pe lîngă Muzeul Ţăranului Român, pînă ce nu a început nebunia asta cu înscrierile în anul pregătitor. N-am înţeles exact de ce e şcoala asta atît de deosebită, încît să te baţi crunt pentru un loc acolo. Să faci o excursie cu copilul din Berceni sau din Militari pînă în buza Kiseleff-ului. Ce naiba o fi? Se ia nobleţea poziţionării în proximitatea vilelor protipendadei în calitatea învăţămîntului de acolo? Au profesoarele şi învăţătoarele de acolo suflete mai mari, inimi mai deschise, har mai mult, salarii mai mari? Habar nu am. Cineva îmi spunea că e foarte important mediul în care învaţă copilul. Adicătelea, colegii care, spunea, sînt mai „spălăţei“ decît alţii. Mai educaţi. Din familii mai bune. Chestia asta cu spălăţeii se traducea într-un lung şir de maşini peste medie care făceau coadă ca să-şi descarce şcolarii în poarta şcolii. Copii serioşi, drăguţi, cu haine şi rucsacuri frumoase care se numesc Luca, Petru, Alessia sau Tiţiana. Care fac înot, balet, pian, engleză, franceză şi germană.

Pentru asemenea şcoli unii părinţi îşi schimbă domiciliile în buletine. Pentru că legea spune că cei care locuiesc în proximitatea şcolilor (sau a grădiniţelor) respective au prioritate. Nu e în regulă nici să restrîngi aşa libertatea de a alege o şcoală, dar cînd faima bate fondul şi bieţii copii ajung nişte umbre obosite cu un program mai încărcat ca al părinţilor, te poţi opri un pic şi îţi poţi pune nişte întrebări. Presiunea socială asupra acestor familii e foarte mare. Dacă jumate din băieţeii din clasă se duc la bazin, al meu de ce să nu se ducă? Dacă se laudă nuştiucîţi că pruncul a crescut bilingv cu engleză, noi ce cusur avem? Îmi povestea o mamă că a rămas cu gura căscată la o întrunire a părinţilor dintr-o şcoală din astea, de elită, cînd a auzit ce plănuiau ăia să-i cumpere învăţătoarei şi directoarei de 1 Martie. Nuştiuce bijuterii de aur, cadouri aparte, că nu se face să ducă şcolarii coşari luaţi din piaţă, ca toată lumea. Cînd a încercat mama asta să spună că ceva nu e în regulă cu viziunea generală, a fost repede exclusă şi redusă la tăcere. Restul mamelor leoaice şi întreprinzătoare au pus-o la punct. Ea a tăcut de teamă că animozităţile o să se răsfrîngă asupra propriului copil.

Citeam de curînd că s-a umplut brusc Bucureştiul de etnici germani în preajma înscrierilor la Colegiul Goethe – fosta Hermann Oberth, cunoscută mai cu seamă ca Liceul German. Ioneştii s-au declarat Mülleri, ca să înveţe copilul materiile în nemţească. Concomitent cu asta vine, evident, şi un meditator privat acasă. Că mami şi tati nu vorbesc germană şi ăla micu învaţă la şcoală de ainţ ţvai drai poliţai şi cine naiba se mai poate uita pe temele lui? Între timp, o cetăţeancă austriacă se plîngea că n-are loc pentru copilul vorbitor nativ de germană pe motiv că ar sta în Adunaţii Copăceni, şi nu în Bucureşti. Nebunia e maximă. Faceţi, domnule, jumate din şcoli în limba germană că, uite, se caută.

Înainte de a mi se prăvăli în cap toate criticile pămîntului: da, sînt vinovată, nu am copii. Am făcut şcoala generală în Berceni cu o învăţătoare pe care o iubesc şi acum. Liceul l-am făcut la fosta „Zoia Kosmodemianskaia“ (Şcoala Centrală). L-am urît. De germană mă apuc acum, la bătrîneţe, la pian nu ştiu să cînt.

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor-şef la ştiri, radio Kiss Fm şi Magic FM.

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Hailie Jade Scott, fiica lui Eminem, s-a căsătorit. Cum a arătat marele eveniment: „M-am trezit soție” FOTO
Fiica cunoscutului rapper Eminem, Hailie Jade Scott, și-a pus pirostriile. Tânăra de 28 de ani s-a căsătorit cu Evan McClintock sâmbătă, 18 mai, în orașul Battle Creek, Michigan.
image
Fiica Lisei Marie Presley se opune licitației Graceland, proprietatea emblematică a legendarului Elvis Presley
Nepoata lui Elvis Presley, actrița Riley Keough, încearcă să împiedice vânzarea Graceland, reședința regretatului cântăreț din Memphis, Tennessee, relatează BBC.
image
Vești bune pentru șoferii de camion: soluții pentru traficul intens din vama Giurgiu-Ruse
Șoferii de TIR ar putea scăpa de cozile interminabile din punctul de trecere al frontierei Giurgiu-Ruse. Autoritățile române și bulgare vor să redeschidă conexiunea de feribot pe ruta Giurgiu-Ruse pentru a reduce traficul intens și blocajele de pe podul peste Dunăre.

HIstoria.ro

image
Războiul aerian împotriva Germaniei
Pe la mijlocul anului 1943, soarta războiului s-a întors în favoarea Aliaților atât în Europa, cât și în Pacific. Informațiile ULTRA au jucat un rol extrem de important în războiul aerian deasupra Germaniei.
image
Unde e corectitudinea presei românești din anii celui de-al Doilea Război Mondial?!
Februarie 1941. România generalului Antonescu aparține Axei. Germania, noul nostru partener strategic, e în război cu Anglia. Presa vremii respective urmărește îndeaproape mersul Războiului.