Frici şi treceri

11 august 2010
Mai mult decît servicii jpeg

Există, în continuare, cel puţin pentru mine, spaţii pe care le străbat adesea, dar pe care le simt nefamiliare. Ca şi cum locul meu nu ar fi în ele, nu m-aş potrivi nicicum acolo. 

De fapt, nici nu mă potrivesc, în mod real. Cu siguranţă nu sînt o zburătoare, care să se simtă în largul ei plutind printre nori (poate doar metaforic vorbind, deşi mi se pare o plutire fumată şi în registrul ăsta). De aceea, încă nu-mi prieşte pînă la capăt mersul cu avionul. „Încă“ pentru că am zburat, deja, de vreo 30 de ori cel puţin. Avionul nu a devenit, neapărat, o rutină, ci, mai curînd, un mijloc de transport. E evident că nu are rost să călătoreşti două zile pînă la Paris, cînd poţi face (puţin peste) două ore.

Zborul cu avionul nu a devenit o rutină, ci un ritual. La cursul de antropologie simbolică de la master (de antropologie, şi acesta) s-a pus problema dacă o călătorie cu avionul poate fi considerată sau nu un ritual de trecere. Vulgarizînd, ideea e că pleci, dintr-un punct A, cu o identitate, treci printr-un no man’s land, printr-un spaţiu liminal, în care îţi „pierzi“ respectiva identitate; ca, în final, să ajungi în punctul B, la destinaţie, cu… o oarecum nouă identitate. 

Filmul lui Spielberg, The Terminal (2004), poate fi o bună ilustrare a acestui joc al identităţilor: pentru că în ţara lui se instaurează un nou regim care nu e recunoscut de SUA, personajul interpretat de Tom Hanks rămîne în aeroport practic fără nici o identitate… 

În ceea ce mă priveşte, nu statul în aeroport mă înspăimîntă: dimpotrivă, aşteptarea printre cetăţeni ai lumii mi se pare fascinantă. Acolo, ca şi în parcurile de distracţii gen Disneyland sau în timpul cozilor la monumente celebre, ai ocazia să studiezi mostre de lume. Să vezi că nu toţi oamenii sînt ca tine, că pot fi diferiţi la culoarea pielii sau a ochilor, dar la fel în moravuri (se iubesc, se ceartă, se scarpină, îşi fac loc… într-un mod cît se poate de asemănător). E un spectacol fascinant, o lecţie de toleranţă şi, de ce nu, o ocazie de a-ţi face prieteni. 

Iar statul la o cafea la Starbucks-ul sau chiar McDonald’s-ul de acolo e parcă mai interesant decît unul asemănător pe Magheru. Există o doză în plus de excitement, datorată zborului ce se apropie şi a locurilor ce urmează a fi descoperite. Aici îl înţeleg pe personajul lui Clooney din Up in the air (Jason Reitman, 2009), care trăia numai din astfel de ritualuri. El, spre deosebire de eroul din The Terminal, optase, de bună voie, pentru o existenţă în acest spaţiu liminal, fugind de propria-i/vreo identitate. 

Un alt moment pe care îl găsesc confortabil este cel al îmbarcării propriu-zise. Cînd devii doar unul dintr-un imens şir: ca parte a unui întreg mişcător, nu eşti în măsură să-ţi fie frică. Odată aşezat pe scaunul tău din avion, după ce toate politeţurile au fost schimbate cu „echipajul“ (şi acesta un substantiv colectiv încurajator), revii iarăşi la statutul de sine stătător. Te aşteaptă unul dintre momentele cele mai grele, pentru fricoşi: re-recitarea regulilor de supravieţuire în caz de… 

Acel „în caz de“ e cel mai greu de suportat. Mai dificil decît decolarea în sine, care, de obicei, pare un fleac, în comparaţie cu scenariile pe care ţi le faci înainte. 

Odată decolat, ritualul colectiv îşi reintră în drepturi şi nu-ţi mai lasă timp suficient pentru panici. Ţi se dă de băut, de mîncare şi alergi să prinzi un loc la coada pentru toaletă, înainte de pregătirile de aterizare. 

Vine vorba că nu-ţi mai lasă loc de anxietăţi. Pentru cine le are oricum, e loc berechet. Motivul? Eventualele turbulenţe (care pot fi mai mici sau mai mari, precum cele din zborul spre Miami, în care ni s-au vărsat băuturile pe noi). Sau, pur şi simplu, senzaţia deja pomenită de… alt mediu. Şi de imposibilitate de a controla în vreun fel (poate doar spunînd rugăciuni) situaţia: nimic din ce se poate întîmpla nu depinde de tine. 

Odată reîntors pe pămînt, vrei să uiţi. Să uiţi spaţiul ăsta de trecere şi „încercări“ şi să revii la ce identitate ţi-a mai rămas. Simţindu-te (ştiu, fără rost…) uşor eroic în laşitatea ta depăşită.

Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.

Parteneri

click ro (10) jpg
Vrei o agendă personalizată? Așa o creezi de la zero
O agendă poate fi prietena ta de nădejde când vine vorba de planificarea task-urilor zilnice, dar avantajul ei suprem e ca o poţi folosi într-o mulţime de moduri.
byd tesla2 jpg
Războiul comercial al lui Trump favorizează gigantul auto chinez în lupta împotriva Tesla
Ultimul val de tarife impuse de președintele american Donald Trump, care vizează în special protejarea producătorului auto național Tesla de concurența tot mai mare din partea companiilor chineze, inclusiv BYD, ar putea avea efectul opus.
horoscop webp
Horoscop 17 martie. Racii primesc șansa unui nou început, pierderi pentru Pești
Horoscop joi, 17 aprilie. Fie că este vorba despre relații, sănătate sau bani, astrele ne îndeamnă să privim în profunzime, să ne ascultăm instinctul și să alegem cu inima
Nava ambulanţă Ocean Viking a salvat 46 de migranţi în Mediterana FOTO Captură Video  png
UE accelerează repatrierile. 7 țări declarate „sigure” pentru întoarcerea migranților
Uniunea Europeană vrea să reducă numărul cererilor de azil și propune o listă cu șapte țări considerate „sigure”, pentru a grăbi trimiterea înapoi a migranților.
Cancer de colon FOTO Shutterstock jpg
Principala cauză a cancerului de colon la vârsta sub 50 de ani: Este „un aliment adesea trecut cu vederea”, avertizează medicii 
Experți în cancer de renume mondial îi avertizează pe pacienți să nu mănânce șuncă și cârnați. Carnea procesată poate declanșa cancerul de colon, potrivit unor cercetări.
blue origin capsula spatiala foto X jpg
„Totul e fals!”. Zborul capsulei Blue Origin a dat naștere unor teorii ale conspirației. Ce detalii au observat internauții
Un videoclip a surprins ușa navei deschisă din interior, înainte ca Jeff Bezos să o „deschidă oficial”, cu unelte speciale.
Secretul longevitatii, foto Shutterstock jpg
Un medic specialist în longevitate le oferă un sfat de aur celor care vor să îmbătrânească sănătos: „Nu vă pensionați!”
În timp ce unii cred că pensionarea este cheia unei vieți liniștite, un medic consideră că aceasta poate fi în detrimentul sănătății și longevității.
pensii private
Se schimbă legea pensiilor private. Ce modificări sunt aduse de OUG adoptată astăzi
Legea pensiilor private va fi modificată astfel încât limitele de investiții să crească, în conformitate cu recomandările OCDE, acesta fiind un alt pas pentru aderarea României la această organizație economică internațională.
72071981 1004 webp
Exploatarea litiului în Ucraina: între speranță și frică
Continuă negocierile dintre Washington și Kiev pentru un acord privind materiile prime ale Ucrainei. Cum stau lucrurile cu posibila exploatare a litiului și ce părere au oamenii care locuiesc în apropierea zăcămintelor?