Diversitate, asemănări

Publicat în Dilema Veche nr. 494 din 1-7 august 2013
Diversitate, asemănări jpeg

În România, în micul nostru univers, sîntem obişnuiţi să avem în jur, în general, oameni la fel. Cu trăsături asemănătoare, cam cu aceeaşi culoare a pielii, chiar cu background-uri înrudite: venim, cu toţii, de undeva de la ţară, doar generaţia diferă. Desigur, şi regiunea, dar, cred, în ciuda glumelor cu ardeleni sau olteni, diferenţele nu sînt chiar majore...

Într-un oraş global, precum Parisul, cei ce ni se perindă în jur sînt mult mai diverşi. Diferă atît culoarea pielii, care poate oscila de la albă la aproape neagră, trecînd prin toate fazele de măsliniu şi ciocolatiu, cît şi trăsăturile feţei şi ale corpului. Ochi mari, căprui ori negri catifelaţi, ochi verzi, alungiţi sau mijiţi; buze groase, senzuale, sau unele atît de fine încît parcă sînt de hîrtie; trupuri subţiri, aproape fără grosime, corpuri în care formele sînt parcă sculptate apăsat, atît sînt de pronunţate. Africa şi Asia sosite în Europa dau o încrengătură de rase şi trăsături cu care noi, bucureştenii – pînă la urmă, la o altă scară, nişte provinciali – nu sîntem obişnuiţi.

În metroul parizian, omenirea e un spectacol. În faţa mea se aşază o foarte reuşită fată cu pielea ciocolatie şi părul decolorat şi întins, purtînd o rochie roz fără umeri, şi sandale tot roz, asortate. Constat că rozul arată altfel pe fond maroniu, poate mai interesant. O altă negresă îmbrăcată corect, cu părul coafat uşor întins, cu tendinţe vizibile de rotunjire se aşază şi ea. Îmi aduce aminte de un anumit tip de funcţionară din România, de la unul din ghişeele cu coadă. Doar culoarea pielii diferă, dar ceva din fizionomia ei îmi sună cunoscut. Am senzaţia de déjà-vu. Pînă la urmă, şi diversitatea asta îşi are limitele ei, există unitate în diversitate...

În timp ce mîncăm pe o terasă, trece o altă negresă, într-unul din costumele lor tradiţionale: lung înflorat. Trece maiestuoasă ca o regină africană în timp ce-şi împinge căruciorul, lăfăindu-şi formele planturoase, dar nu dizgraţioase şi nici lipsite de armonie.

În metrou, îşi face apariţia o fată asiatică cu telefonul în mînă. De fapt, mai toată lumea îşi ţine telefoanele la vedere şi, ori ascultă în căşti, ori butonează frenetic pe ele. E atît de subţire încît expresia „cu mijlocel tras ca prin inel“ i se aplică ad litteram.

La restaurantele chinezeşti, thailandeze, vietnameze de pe Avenue Choisy şi nu numai, chelenerii sînt în general tăcuţi şi serioşi. Nu fac conversaţie de atras turiştii, precum cei francezi şi pare că-şi fac treaba fără prea multă plăcere, dar cu seriozitate. Arată mai curînd ca nişte funcţionari plictisiţi, fără vîrstă. Ce-i drept, la sfîrşit, la nota de plată şi la bacşiş vin, în general, femeile (nevestele?) care sînt mai zîmbitoare şi guralive. Dacă te cunosc mai bine, îşi dau, însă, drumul la gură. Ale cărei colţuri încep să se ridice, ca în desene animate...

Femeia de serviciu de la hotel e neagră-neagră, tuciurie. E subţire şi poartă un turban tot negru. Nu-i place să te bagi în treaba ei, reacţionează ca un animal speriat dacă te apropii mai mult. Aflăm că e din Mali, ca şi toate colegele ei de la celelalte etaje. Vorbesc între ele o limbă aspră, cu mulţi de „r“ apăsaţi. O îmbunează banii, bacşişurile, dar, şi mai şi, atitudinea afectuoasă şi împăciuitoare. La plecare, ne-am îmbrăţişat.

Lîngă hotel era un fast food turcesc, singurul nonstop. Turcii de acolo arătau ca unii români, dar ceva mai bruneţi şi mai sprîncenaţi. Cînd au auzit că sînt din România, au fost foarte încîntaţi: au zis, pe scurt, că Turcia şi România sînt cam o apă şi-un pămînt, că tot avem aceeaşi mare...

Est-europenii au şi ei o patină... distinctă. La restaurante, românii sînt de multe ori confundaţi cu ruşii, şi li se zice, în final, „Dasvidania“. Poate că „Da“-ul comun induce în eroare... Ori şi un anumit fel de a ne purta şi îmbrăca, poate chiar un look?

Toate astea sînt relative şi îmbîrligate. Ideea e că, într-o imensă diversitate, poţi, pînă la urmă, recunoaşte şi gesturi şi atitudini comune, şi că oamenii sînt şi asemănători, indiferent din ce... coclauri vin.

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Cum testezi autenticitatea mierii. Sfaturi de la un medic pasionat de apicultură VIDEO
Există miere contrafăcută pe piață, prin mai multe metode: diluarea mierii pure cu siropuri de zahăr sau alți îndulcitori, amestecarea mierii cu alte substanțe sau chiar falsificarea etichetelor pentru a induce ideea că mierea este pură și naturală.
image
Șeful suprem al armatei britanice, avertisment fără precedent: Tensiunile globale „ajung la punctul de fierbere”
Șeful forțelor armate britanice, amiralul Sir Tony Radakin, a avertizat că tensiunile din întreaga lume „ajung la punctul de fierbere”, potrivit London Business News.
image
Gâlceavă pentru cireșe. Un producător este certat că le dă prea ieftin. „Le-ați tratat cu praf de aur și diamante?!”
Cireșele, care an de an aduc profit frumos comercianților, au ajuns acum la prețuri acesibile. Un producător care a anunțat că le vinde la un preț bun și pentru cumpărătorul final a fost aspru criticat de alți comercianți pe motiv că strică piața.

HIstoria.ro

image
Noi minciuni de la Moscova: „Motivul foametei din anii 1946-1947, din Republica Moldova, este România”
Purtătorul de cuvânt al MID-ului al Kremlinului, Maria Zaharova, a mai debitat o minciună sinistră. De data asta, oficialul rus a criticat Chișinăul pentru comemorarea victimelor foametei organizate de regimul sovietic în anii 1946-47 în Basarabia, declarând că motivul lipsei de produse alimentare a
image
Au reușit sovieticii să decripteze mesajele Enigma înainte de Bătălia de la Stalingrad?
Dacă despre succesele occidentalilor pe frontul invizibil se cunosc destul de multe aspecte, nu același lucru se poate spune despre reușitele sovieticilor. Au reușit sovieticii să decripteze comunicațiile Enigma?
image
Răscoala de la 1907 - Ieșirea de pe scena politică a Nababului
De-abia se stinseseră ecourile laudative ale Serbărilor din 1906, prilejuite de aniversarea a 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I, privite ca o manifestare națională a românilor de pretutindeni, că România se va vedea confruntată cu o mișcare extrem de violentă, proprie Evului Mediu.