Discuţii mici

Publicat în Dilema Veche nr. 491 din 11-17 iulie 2013
Prostănaci de fiecare zi jpeg

Sînt o mută profesionistă. I-am admirat întotdeauna pe cei care pot să lege imediat o conversaţie cu străinii sau cu persoane prea puţin cunoscute. Pot să mimez o oarecare lejeritate în asemenea situaţii, însă cuvintele ies greu, frazele sînt poticnite şi mintea mi se blochează dureros pe tot felul de detalii. Sprîncenele unui partener de conversaţie, bluza de mătase – cu imprimeu cu roboţei mici, care se ţin de mînă – a fetei pe care abia am cunoscut-o... Toate lucrurile astea fie mă distrag definitiv dintr-o conversaţie cu cap şi coadă, fie mă fac să spun, zîmbind, lucruri serioase.

Am şi zile bune. Zile în care o vervă – indusă probabil de teama de a nu părea definitiv proastă – mă împinge să pot vorbi despre aproape orice, fie că mă pricep, fie că nu. Dar, vorba aia – la vreme, politică şi fotbal se pricepe – cică – oricine.

Eram, deunăzi, la o întîlnire cu cîţiva amici. Tot acolo, abia cunoscusem o pereche. Discuţia a ajuns cumva la subiectul viselor ciudate, al coşmarurilor extrem de reale; intraserăm cu toţii într-o stare tipică, de preadolescenţi la un foc de tabără, noaptea. Gata să ne speriem. Anticipînd cu plăcere momentele de groază închipuită. Dintr-una în alta, am ajuns să vorbim despre filme de groază. Al căror fan declarat sînt. Am început să povestesc cu poftă diverse ritualuri de exorcizare care sfîrşiseră prost, ba chiar mă chinuiam să schiţez, cît de plastic mă ducea, verbal, atmosfera de nesuportat din filmele de gen japoneze. M-am oprit, la un moment dat, brusc. Era evident că nu aveam succes. Noile mele cunoştinţe păreau oripilate şi dornice să scape cît mai repede de povara acestei conversaţii. „Să vedeţi filmul ăsta, merită“ – am mai zis, slab, şi m-am topit repede în murmurul conversaţional civilizat pe care-l întrerupsesem cu atîta patos.

E mai sigur să vorbeşti despre vreme. Nu răneşti nici o sensibilitate, nici un amor propriu, nimic. Nici nu pici de dezaxat în faţa unor necunoscuţi. Cine să se supere sau să se mire dacă ai constatat că e foarte cald azi? Sau că a plouat ieri cu găleata? Vorbeşti despre vreme, iar discuţia se poate muta la fel de lejer către vînzările de aer condiţionat, de pildă. Sau către boscorodeli că Apa Nova nu desfundă gurile de canal.

Dar dacă o discuţie despre vreme pare aşa de inofensivă, mă întreb, tot acum, de unde o fi ieşit, Dumnezeule, isteria asta a codurilor de tot felul? Nu-mi amintesc ca acum 10-15 ani să fi avut noţiunea acestor coduri, în ştirile despre vreme. Ploua, ningea, era secetă, atîtea grade cu plus sau cu minus, mă rog, ştiri despre vreme. De la o vreme, am impresia că nu mai ieşim din coduri. Galbene, verzi, roşii sau portocalii. Un nowcast de furtună. Aceste avertizări nowcast par cele mai haioase. E o chestie de bun-simţ, adicătelea. Te uiţi pe geam, sînt nori negri, plouă cu găleata şi – pac! – o avertizare: „Acum plouă.“ Isteria e gata. Toate jurnalele de ştiri vor începe cu asta.

Dar e normal. Apetitul public pentru starea vremii e uriaş şi merită exploatat. Ia gîndiţi-vă cum e cînd plecaţi din oraş, altundeva, prin ţară sau afară, în străinătate, şi daţi telefon acasă. Probabil că prima întrebare după cea în care sînteţi chestionaţi cum a fost drumul, va fi cea despre starea vremii. Iar după ce spui cum e vremea acolo, ţi se va da, de acasă, un raport complet al gradelor şi al norilor şi al limpezimii cerului din oraşul pe care tocmai l-ai părăsit. Din interesul nostru nemărginit pentru starea vremii s-au născut tot soiul de aplicaţii – pe telefoane şi pe site-uri specializate – şi diverse alerte şi puzderie de coduri. De vreme depinde şi cît de lin zboară un oarecare Ionescu de la Bucureşti la Viena, dar şi businessuri de milioane.

Aşa că, probabil, merită a se vorbi despre vreme. Nici nu ştiu dacă se mai poate cataloga a fi un small talk. O discuţie despre încălzirea globală, despre verile care nu mai sînt ca pe vremea noastră, despre o vreme care ne ţine pe toţi cu sufletul la gură, ca un meci de fotbal – n-are cum să fie o discuţie mică. Întotdeauna va fi prea cald, prea umed sau prea frig. Sau?

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor-şef la ştiri, radio Kiss Fm şi Magic FM.

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Oamenii lui Putin, amenințări cu ce de-al Treilea Război Mondial dacă Ucraina folosește arme occidentale pentru a lovi Rusia
Un aliat al președintelui rus Vladimir Putin a lansat un avertisment grav asupra posibilității unui al Treilea Război Mondial, în cazul în care Ucraina va folosi armele furnizate de Occident pentru a lovi teritoriul rus.
image
Ce șansă are un dependent de alcool să trăiască o viață normală. Psihiatru: „E un proces greu și de durată“
Consumul de alcool a fost mereu o reală problemă a societății, susțin cadrele medicale. Dependența de alcool, un fenomen care se răspândește constant, afectează tot mai multe vieți.
image
„Rețea” de nași, fini, afini și prieteni ai lui Andrei Volosevici, primarul Ploieștiului, plătiți regește din banii publici
Presa din Prahova a dezvăluit că peste un milion de lei din bugetul ploieștenilor a fost utilizat de Primăria Ploiești și instituțiile subordonate pentru plata salariilor, primelor, sporurilor și indemnizațiilor acordate rudelor și prietenilor primarului Andrei Volosevici în anul fiscal 2022.

HIstoria.ro

image
Un asalt dincolo de orice imaginație, în „Historia” de mai
„Un asalt îndrăzneţ, dincolo de orice imaginaţie“. Așa a numit Churchill operațiunea de salvare a lui Benito Mussolini din hotelul Campo Imperatore, în ziua de 12 septembrie 1943. Dosarul de luna aceasta este dedicat unui raid ca în filme, prezentat pas cu pas. Revista vă așteaptă și cu alte surpri
image
Spitalul de la Palatul Regal: Regina Maria, „mamă a răniţilor”
Regina Maria începuse, încă din anii neutralităţii, un plan de susţinere al războiului din punct de vedere sanitar şi medical, bazându-se pe experienţa – ce-i drept, mai redusă – din timpul războiului balcanic.
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.