Din culisele presei

Publicat în Dilema Veche nr. 650 din 4-10 august 2016
Din culisele presei png

În luna mai a acestui an, departamentul FreeEx al Active Watch a lansat raportul anual al monitorizării libertăţii presei din România, o monitorizare care a acoperit evenimentele petrecute în lumea presei (şi nu numai) din luna ianuarie 2015 pînă în aprilie 2016. 

Vorbind despre libertatea presei în 2016, clasamentul mondial realizat de către Reporteri fără Frontiere (RSF) ne clasează cu trei poziţii mai sus decît anul trecut, specificîndu-se însă că presa din România are încă probleme majore în ceea ce priveşte „politizarea excesivă“, metodele de finanţare şi transformarea ei în instrument de propagandă pentru „interesele proprietarului“. Conform unei alte cercetări realizate la nivel internaţional, aparţinînd organizaţiei Center for Media Pluralism and Media Freedom, „în România, la nivelul conţinutului nu există diversitate a opiniilor politice la nici o entitate media cu audienţă semnificativă“. 

Raportul FreeEx confirmă. Derapajele din presa românească continuă: cazuri de corupţie, presiuni politice, presiuni în redacţie dictate de mediul politic, agresiuni sau intimidări ale jurnaliştilor supuşi presiunii prin filaje, acces îngreunat la informaţii de interes public, probleme economice, iniţiative legislative care pun în pericol libertatea presei şi libertatea de exprimare. Din acest raport, care poate fi accesat şi pe site-ul ActiveWatch, spicuim cîteva evenimente din culisele presei româneşti. 

Corupţie

La capitolul „Etică şi corupţie în presă“, unul dintre cazurile semnalate de raport este acela al „ziarului dat ca şpagă unui politician acuzat de corupţie“. Este vorba despre dosarul instrumentat de către DNA în care se arată că Elena Udrea a primit drept mită ziarul Evenimentul zilei.

„În vara anului 2010, Udrea, atunci ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, ar fi pretins de la un om de afaceri (Bogdan Buzăianu) suma de 5 milioane USD, pentru a asigura firmei controlate de acesta derularea, în continuare, a contractului bilateral de vînzare-cumpărare de energie electrică de la SC Hidroelectrica SA. Mita s-ar fi dat la începutul lui 2012 prin intermediul lui Radu Budeanu, fondatorul publicaţiei Cancan, care a fost acuzat de trafic de influenţă, în formă continuă, şi spălare de bani. Budeanu i-a dat Elenei Udrea suma de 3,8 milioane USD primită de la Buzăianu şi i-a înlesnit preluarea unei creanţe de 900.000 de euro pe care una dintre firmele controlate de omul de afaceri o deţinea ca urmare a unui împrumut garantat cu pachetul de 90% din acţiunile la o acţiune comercială cu activitate în mass-media. Societatea comercială era Editura Evenimentul şi Capital, care editează publicaţiile Evenimentul zilei şi Capital, al cărei proprietar este Dan Andronic, totodată director general al Evenimentului zilei“ (conform economica.net, din 19 noiembrie 2015). Elena Udrea ar fi negat că ar fi proprietara Evenimentului zilei, dar a afirmat într-un interviu acordat acestei publicaţii, la scurt timp după apariţia scandalului, că „cineva a trebuit să găsească soluţii pentru ca această presă (Evenimentul zilei) care ducea această luptă să nu moară, să nu fie înghiţită de presa mogulilor“. Realizatoarea interviului, Simona Ionescu, a ţinut să aprecieze că Evenimentul zilei a sprijinit echipa lui Traian Băsescu în vara lui 2012. 

Presiuni

Politice sau economice, infiltrarea în redacţii a agenţilor sub acoperire aparţinînd serviciilor de informaţii (fapt reconfirmat şi în 2015), operaţiuni de filaj, încercări ale autorităţilor locale de a bloca publicarea unor materiale jurnalistice delicate pentru imaginea lor, represalii contra redacţiilor care nu se conformează unor „directive“, demiterea unor jurnalişti pe motiv că nu se aliniază orientării politice hotărîte de politica ziarului. 

Unul dintre multele exemple concrete prinse în raportul celor de la FreeEx: pe 23 februarie 2015, Alec Portase, jurnalist la Graiul Maramureşului, şi-a transmis colegilor editorialul de a doua zi prin reţeaua internă a redacţiei. Articolul se referea la un documentar difuzat de canalul britanic Channel 4, Romanians are coming, un film care prezenta cartierul de romi împrejmuit cu ziduri de Primăria din Baia Mare, condusă de Cătălin Cherecheş. La patru ore după ce jurnalistul a trimis acel articol în reţeaua internă, a primit un telefon chiar de la primarul Cherecheş, care i-a reproşat conţinutul articolului. Cu toate acestea, articolul a apărut, după cum era programat, a doua zi. Însă, după apariţie, în chiar aceeaşi zi, publicaţia a fost somată de către Primărie să îşi desfiinţeze chioşcurile de difuzare a presei pe care le deţinea în oraş. Represaliile au continuat. Alec Portase a declarat echipei FreeEx că „Primăria din Baia Mare a stopat comenzile de publicitate la Graiul Maramureşului drept represalii după apariţia editorialului“. În acelaşi timp, Primăria a transmis un răspuns echipei FreeEx cum că „somaţia de evacuare a spaţiilor ocupate de chioşcuri a fost emisă deoarece contractele de închiriere a spaţiilor respective expiraseră, Primăria urmînd a demara o nouă licitaţie pentru ocuparea respectivelor spaţii“. 

Agresiuni

„Nu vrei să-ţi dau una să te linişteşti? Jegosule!“ – i s-a spus unui cameraman al televiziunii Alpha Media din Medgidia, care a fost bruscat, înjurat şi tras de păr de consilierul local Sorin Elvis Radu pentru că a îndrăznit să filmeze în sala de şedinţe a Consiliului Local. Un alt oraş, o altă agresiune: la Primăria din Tîrgovişte, o jurnalistă este înjurată de un adminstrator public. „Invitate în biroul consilierului primarului din Tîrgovişte, jurnalistele l-au surprins pe Simion Bogdan că răsfoia nişte materiale de pe biroul unuia dintre membrii cabinetului. După ce Mădălina Popa i-a reproşat administratorului public al comunei Vulcana Pandele că accesa respectivele documente fără să aibă acordul, (…) Simion Bogdan s-a lansat într-un atac verbal la adresa ei, numind-o printre altele urîtă, cretină, schiloadă, slugă. În ianuarie 2016, Simion Bogdan a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, fiind cercetat pentru şantaj, abuz în serviciu şi infracţiuni conexe faptelor de corupţie.“ 

În Bucureşti, în timp ce lucra la ancheta privind responsabilitatea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă în incendiul de la Colectiv, jurnalistul Cătălin Tolontan a fost supus unor acţiuni de filaj. 

„Peste 26 de organizaţii internaţionale care apără libertatea de exprimare s-au adresat autorităţilor române, cerîndu-le să demareze o anchetă pentru identificarea făptuitorilor şi pedepsirea lor pentru acest grav atac la libertatea presei şi la democraţie. Printre semnatari se numără reţeaua IFEX şi Reporteri fără Frontiere. Poliţia a demarat o anchetă în acest caz, dar, pînă la data redactării acestui raport, nu a comunicat nici o informaţie cu privire la identificarea autorilor.“

Informaţia

Concluziile raportului FreeEx la capitolul despre „accesul la informaţia de interes public“ susţin că implementarea Legii 544/2001 – Legea accesului la informaţiile de interes public – este încă slabă şi fără soluţii concrete de îmbunătăţire a accesului. Abuzurile autorităţilor locale se manifestă prin adoptarea prevederilor prin care limitează sau blochează accesul la aceste informaţii, impunînd uneori taxe pentru eliberarea de documente, ziariştii locali fiind nevoiţi să îndeplinească condiţii restrictive pentru acreditări – fapte care sînt considerate a fi abuzive.

Cu toate că există posibilitatea acţionării în instanţă, şi chiar dacă instanţele de judecată dau de cele mai multe ori cîştig de cauză celor care fac plîngere contra autorităţilor pentru încălcarea Legii 544, majoritatatea jurnaliştilor nu dispun de resursele necesare pentru demararea procesului. 

Banii

Ajungînd, inevitabil, la capitolul economic, ajungem, de fapt, şi la nodul problemei. Pe fondul unei crize economice care se adînceşte, abuzurile se înmulţesc. Continuă intrarea în insolvenţă a instituţiilor de presă. O bună parte a televiziunilor şi cotidienelor naţionale au pierderi şi datorii. Chiar dacă Guvernul a emis o Ordonanţă de Urgenţă pentru înfiinţarea unui fond al audiovizualului destinat televiziunilor, în valoare de 15 milioane de euro, fondul a rămas la nivel de intenţie. Tot pe fondul dependenţei financiare au început presiuni asupra jurnaliştilor sau a instituţiilor de presă, presiuni venite din partea unor companii sau a oamenilor de afaceri care oferă sau anulează contracte de publicitate în funcţie de publicarea sau nepublicarea unor informaţii – fapt care condiţionează, de fapt, libera exprimare.

Cazurile prezentate în raport sînt multe şi nuanţate. Articolul de faţă încearcă doar un rezumat succint al problemelor care afectează presa în România. Însă, pe parcursul unei noi serii care debutează cu acest raport, propunem redeschiderea dezbaterii pe marginea libertăţii şi calităţii presei din ţara noastră.

Acest text a fost realizat într-un program de parteneriat cu Osservatorio Balcani e Caucaso pentru Centrul European de Presă şi Libertatea Presei (ECPMF), cu sprijinul Comisiei Europene. Responsabilitatea pentru conţinutul acestui text aparţine exclusiv revistei Dilema veche şi nu se poate în nici un fel considera că el ar reflecta punctul de vedere al Uniunii Europene.

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

Municipiul Petroșani  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL jpg
Istoria tulburătoare a celui mai mare oraș minier. „El Dorado” al cărbunelui, asemănat cu orașele din America de Nord
În 2024, Petroșani a împlinit 100 de ani de la declararea sa ca oraș. Povestea celui mai mare centru minier din România a început în secolul al XIX-lea, odată cu deschiderea minelor de cărbune și a fost marcată de evenimente tulburătoare.
foto1 droguri jpg
Apelul disperat al unui psiholog: „OPRITI aceste activități deosebit de riscante si periculoase ”
Una dintre metodele de prevenire a consumului de droguri în școlile din România presupune expunerea în fața copiilor a unor povești de viață reale. Psihologul Mihai Copăceanu avertizează că acest lucru poate avea însă efecte contrar așteptărilor.
cuplu sex
Planta care îți va crește libidoul! Poți face tocăniță din ea
Planta care îți va crește libidoul! Poți face tocăniță din ea
Alegeri parlamentare Romania 11 decembrie 2016 FOTO EPA / Robert Ghement
Așteptările cetățenilor versus realitățile politice: „Două consecințe vor fi inevitabile"| ANALIZǍ
În timp ce românii se luptă cu creșterea prețurilor și pierderea puterii de cumpărare, campania prezidențială se concentrează pe teme superficiale, ignorând problemele economice esențiale – o realitate dureroasă care riscă să lase cetățenii nehotărâți până în ultima clipă.
alegeri locale buletin de vot stampila de vot votare scaled e1718050324116 jpg
Cum ar putea fi influențate rezultatele alegerilor prezidențiale. „Un mesaj pe tabletă nu poate să-ți interzică dreptul de vot”
Românii sunt așteptați, duminică, 24 noiembrie 2024, la vot pentru alegerea președintelui României, aproape 20.000 secții de votare fiind organizate în țară și în străinătate. Ce vulnerabilități sunt și cum ar putea fi influențat rezultatul votului.
daniela nunta iancu sterp instagram jpg
Când va avea loc nunta dintre Culiță Sterp și Daniela Iliescu „Ne-am hotărât de pe o zi pe alta”
În urmă cu câteva zile, Daniela Iliescu și Culiță Sterp s-au căsătorit în secret, departe de ochii curioșilor, dând marea veste prin intermediul celui mai nou videoclip al interpretului. Dar asta nu este tot, cei doi au mai anunțat și că vor deveni pentru a doua oară părinți! În prezent, cuplul se p
Casa lui Brukenthal, Conacul Gyulayi și Castelui Ianza Foto Lapidarium, Castelintransilvania, Adevărul.
Cât costă conacele de lux confiscate de comuniști. Puțini români și-ar permite casa lui Brukenthal și palatele grofilor, acum ruine
O mulțime de foste reședințe de lux ale unor familii nobiliare din trecut, naționalizate de regimul comunist și lăsate în pragul ruinării, sunt scoase la vânzare cu prețuri de sute de mii de euro. Unele păreau condamnate la dispariție.
Taxe si impozite jpeg
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Ordonanța de urgență nr. 128/2024 pentru modificarea Codului Fiscal instituie o serie de noi reguli privind declararea și plata impozitelor și contribuțiilor pentru veniturile independente.
culoare zodii jpg
Zodiile care vor avea un weekend de foc! Viața li se dă peste cap
Zodiile care vor avea un weekend de foc! Viața li se dă peste cap