Ce mai fac copiii lumii

Publicat în Dilema Veche nr. 571 din 22-28 ianuarie 2015
Din nou scandal, în loc de dialog jpeg

Conform unui raport UNICEF, în perioada ianuarie-decembrie 2014, în Siria s-au produs 68 de atacuri asupra şcolilor, soldate cu 168 de copii ucişi şi 343 răniţi. Peste 7,3 milioane de copii sirieni sînt afectaţi de teroarea instaurată în ţara lor, iar aproape 2 milioane sînt refugiaţi.

În vara anului trecut, aproape 600 de copii palestinieni, dintre care peste 70% sub 13 ani, unii doar de cîteva luni, au fost omorîţi, iar peste 3000 au fost răniţi în doar patru săptămîni de confruntare între Israel şi Palestina. În acelaşi conflict, 149 de şcoli au fost distruse. (E de amintit comentariul premierului israelian, Benjamin Netanyahu, despre pierderile suferite de tabăra adversă: „A fost justificat. A fost proporţional.“)

În decembrie 2014, talibanii au ucis 132 de copii într-o şcoală din Peshawar, în nord-vestul Pakistanului.

În Ucraina, peste 120.000 de copii şi-au părăsit locuinţele din cauza conflictului ruso-ucrainean, cel puţin 36 au fost ucişi, iar peste 100 răniţi, în regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk.

În Nigeria, 200 de fete dintr-un liceu au fost răpite de organizaţiile teroriste. Încă nu au fost eliberate, deşi locul unde sînt ţinute captive este cunoscut de autorităţi. Cele care au reuşit să evadeze au povestit că au fost torturate, violate, folosite drept momeală pentru a atrage bărbaţi creştini, sau obligate să se căsătorească cu torţionarii.

Pe 10 ianuarie 2015, o fetiţă de 10 ani a fost „îmbrăcată“ în bombe, care au fost detonate într-o piaţă din Maiduguri, Nigeria. (Merită menţionat titlul sub care a apărut ştirea dramatică, în media occidentală: „At least six people have been killed after two suspected children suicide bombers blew themselves up in a market in northeast Nigeria, witnesses say“.) Alte adolescente au depus mărturie în faţa autorităţilor cum că părinţii le-au livrat, în schimbul unor sume de bani, atentatorilor pentru a le transforma în bombe vii.

Tot în Nigeria, pe 3 ianuarie 2015, au fost ucise peste 2000 de persoane, majoritatea femei, copii şi bătrîni.

Pe 13 ianuarie 2015, un copil de 10 ani, preluat de o grupare teroristă, ucide 2 presupuşi spioni ruşi. Este filmat, iar înregistrarea este trimisă mass-mediei.

Războiul din Sudanul de Sud a obligat 750.000 de copii să plece din casele lor, iar 12.000 dintre ei au fost recrutaţi de părţile beligerante, desigur, pentru a fi trimişi în lupte.

Şi iată cum arată concluziile raportului UNICEF despre viaţa a milioane de copii, în 2014: „La nivel mondial, aproximativ 230 de milioane de copii trăiesc în ţări afectate de crize, iar 15 milioane sînt blocaţi în state în care au loc conflicte militare: Ucraina, Siria, teritoriile palestiniene, Irak, Republica Centrafricană şi Sudanul de Sud. (...) Anul 2014 este unul devastator pentru copii. 2014 a fost un an al groazei, al temerii şi al disperării pentru milioane de copii, în contextul în care amplificarea conflictelor din lume i-a expus la o violenţă extremă.“

Ziarele scriu că mai-marii Europei se vor întruni curînd să discute despre felul în care ar putea fi stopate atacurile teroriste. Mă gîndesc că n-ar fi rău ca, în mapele lor de lucru, pe lîngă lista cu jurnaliştii ucişi în Franţa, să se afle şi listele lungi, foarte lungi, cu milioanele de copii ucişi într-un război al cărui nume abia l-ar fi putut silabisi, necum înţelege.

Maria Iordănescu este psiholog.

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
O problemă a unghiilor ar putea fi un semn mai puțin cunoscut al cancerului
Anumite modificări ale unghiilor ar putea fi un semn al problemelor grave de sănătate, inclusiv cancer și artrită reumatoidă. Avertismentul vine din partea dr. Amir Khan, de la ITV. Acesta a recomandat o programare la medic, în cazul în care observăm semnele.
image
Cei mai mari poluatori cu plastic din lume, dezvăluiți de un studiu. Ce companii binecunoscute otrăvesc planeta
Conform rezultatelor unui studiu publicat miercuri, 56 de multinaționale sunt responsabile pentru mai mult de jumătate din poluarea cu plastic la nivel mondial, iar cinci dintre ele sunt responsabile pentru un sfert din această poluare
image
BBC: Ucraina a folosit rachete cu rază lungă de acțiune, livrate în secret de SUA
Ucraina a început să folosească rachete balistice cu rază lungă de acțiune împotriva forțelor rusești. Faptul că armele au fost furnizate în secret de SUA a fost confirmat de către oficialii americani.

HIstoria.ro

image
Olimpia, cel mai tânăr muzeu al ţării
Primul muzeu din România dedicat istoriei sportului și turismului montan a fost deschis la Brașov, în an olimpic, la „Olimpia”, în fostul sediu al Reuniunii de patinaj, clădire construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, restaurată de Muzeul Județean de Istorie Brașov.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.