Bulevardul prinţeselor

Publicat în Dilema Veche nr. 515 din 24-30 decembrie 2013
Mîrlanii cu palat jpeg

Un băieţel cu faţa verde şi cu vîrful nasului pictat în negru merge amărît, cu capul în pămînt, lîngă maică-sa. Pe cap are un fes de Moş Crăciun, peste costumul la fel de verde poartă o haină groasă, de fîş albastru. Din mînecile hainei ies un soi de mănuşi păroase, cu degete lunguieţe, verzi, de asemenea. E un Grinch de la serbare. Tone de probleme par a se fi abătut peste umerii mici ai băieţelului care-şi tîrşîie de voie, de nevoie, cizmele, în urma maică-sii. Un Grinch real e un Grinch supărat. Bărbia îi tremură sub vopseaua verde de pe faţă, e gata-gata să plîngă, şi-mi imaginez deja cum şiroaiele calde de lacrimi o să-i distrugă masca şi o să înceapă să-i curgă, verzi, pe bărbie. „Mai întîi mergem la bunica să te vadă şi apoi îl luăm pe Matei“, o aud pe mamă spunînd, şi atunci mi se desluşeşte şi motivul supărării cumplite a copilului. Întîlnirea – pesemne mult aşteptată – cu acel Matei se mai amînă un pic pentru că trebuie să facă un act de prezenţă. Costumul de Grinch trebuie arătat mai întîi bunicii. Băieţelul verzui e nemulţumit de ocol şi probabil că o să se mîrîie şi în vizită, indiferent de cîte prăjituri îi va pune bunica în faţă.

Vine drept spre mine, de mînă cu taică-su, pe bulevardul luminat ca ziua. O apariţie neverosimilă pe trotuarul care mişună de hainele negre şi cenuşii ale trecătorilor. Crăiasa Zăpezilor pluteşte în nişte cizme de un alb orbitor, tivite cu o blană la fel de albă, moale. Cizmele, care par moi ca şerveţelele, sînt bătute de poalele înfoiate ale unei rochii pline şi ea de steluţe argintii şi borduri de puf alb. Peste rochie are o haină scurtă, roşie. O piesă de îmbrăcăminte mundană, care nu reuşeşte să fărîme bula de magie în care e înconjurată fetiţa asta de vreo 4-5 ani. Cineva i-a făcut bucle, şi părul mătăsos, de un castaniu cald, îi atîrnă pe umeri. Sînt nişte bucle cărora în limbaj simplu li se mai spune şi „sarmale“. Nişte tuburi prelungi de păr, care saltă elastic în mers. Fetiţa e extrem de serioasă şi pare că nu ia în seamă nimic din ce se întîmplă în jurul ei. Taică-su vorbeşte tare la telefon şi rîde. Singura ei legătură cu lumea nefermecată e mîna părintelui, pe care o ţine strîns cu degetele subţiri, înmănuşate tot în alb. Ţine ochii în jos şi pare vrăjită de volutele pe care le face poala bogată a rochiei. E fericită, dar fericită într-un mod solemn, aşa cum probabil că le stă bine zînelor, reginelor şi crăieselor. Pe Magheru, pe înserat, plutea o zînă adevărată.

Trec pe lîngă geamurile luminate cu o lumină caldă, ale unei crîşme oarecare. Ceva îmi agaţă coada ochiului şi mă întorc din drum să privesc mai bine. Înăuntru, în încăperea aglomerată, dintre capetele mesenilor răsare o pereche bej de coarne de ren. Se mişcă în stînga şi-n dreapta, tresară şi încuviinţează energic de mai multe ori. Văd doar ceafa renului. E o fată brună, cu coc. Singura cu coarne din întreaga încăpere, dar în perioada asta, nimănui nu-i pasă. O comandă de ciocolată caldă de la cineva cu nişte coarne de pîslă bej pe cap e o comandă la fel de bună ca oricare alta.

La un mall au amenajat un spaţiu special, în care un Moş Crăciun a fost aşezat pe un soi de imitaţie de jilţ. În jur au răspîndit nişte perne pe care zac copii de diverse vîrste. Moşul închiriat ţine pe genunchi două fetiţe şi vorbeşte la un microfon. După voce, pare un moş tînăr. Ambele fetiţe vor tablete. Moşul se apucă să le promită, fără să vadă semnele disperate ale părinţilor. Prin preajmă, angajaţi şi ei să anime copiii, doi băieţi de vreo 19-20 de ani au fost îmbrăcaţi în globuri. Am rîs realmente cu lacrimi cînd i-am văzut, apoi mi s-a făcut milă de ei. Imaginaţi-vă pe cineva cu trupul sferic – globul –, din care ies, ca nişte beţe, mîinile şi picioarele. Şi capul cu o tichie făcută să arate ca atîrnătoarea de care legi globul de brad. Globurile astea vii erau pictate. Unul – roşu cu reni, căsuţe care scot fum pe coş şi un brad nimerit fix acolo unde ar fi trebuit să fie fundul. Celălalt sclipea amarnic, din zeci de fulgi de zăpadă cu ştrasuri. Complicate sărbători.

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor-şef la ştiri, radio Kiss Fm şi Magic FM.

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Alimente sățioase și care nu îți pun în primejdie silueta. Medic: „Fericiți și cu burta plină…chiar se poate!”
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a dezvăluit duminică, 19 mai, într-o postare publicată pe Facebook, care sunt alimentele care te mențin sătul pentru mai mult timp și cu puține calorii.
image
Ce taxe turistice se percep în marile orașe din Europa. Atena bate recordurile
Un număr tot mai mare de orașe din Europa impun sau măresc costul taxelor turistice pentru vizitatori, la un nivel mai mare decât cele propuse în toamna anului trecut.
image
Cum a fost convinsă o tânără să renunțe la școală și la familie pentru a se prostitua. „Era o mașină de făcut bani”
O tânără din comuna Bâlteni, județul Gorj, a trăit un adevărat coșmar timp de doi ani de zile alături de un tânăr de care s-a îndrăgostit

HIstoria.ro

image
Unde e corectitudinea presei românești din anii celui de-al Doilea Război Mondial?!
Februarie 1941. România generalului Antonescu aparține Axei. Germania, noul nostru partener strategic, e în război cu Anglia. Presa vremii respective urmărește îndeaproape mersul Războiului.
image
Când a devenit Sicilia romano-catolică?
Mai mult de 13 civilizații și-au pus amprenta asupra Siciliei din momentul apariției primilor locuitori pe insulă, acum mai bine de 10.000 de ani, dar normanzii și-au tăiat partea leului.
image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi