Două cazuri de intimidare a libertății de exprimare, unul petrecut în județul Vrancea, la finele anului trecut, celălalt în Tîrgu Jiu, la începutul acestui an, consemnate în Raportul FreeEX:

Cosmin Bîrsan, un tînăr din Odobești, a fost amendat pentru că „a proferat injurii și expresii jignitoare la adresa Primăriei Odobești și a funcționarilor publici din această instituție, lezîndu le imaginea și onoarea“, potrivit procesului-verbal întocmit de Poliție.

Amenda, de 600 de lei, venea ca pedeapsă pentru că tînărul a avut cîteva postări pe Facebook în care îi critica atît pe primarul din Odobești, Daniel Gheorghe Nicolaș (PSD), cît și pe reprezentanții autorităților locale. Postările nu erau atac la persoană, ci ironizau proasta asfaltare din localitate, chestionau licitațiile și afacerile controversate pe care le desfășurau rudele sau apropiații primarului, pe care îi numea „mafia primarului“, ridicau întrebări despre sumele cheltuite de Primărie pentru cursurile angajaților etc.

Deși tînărul a contestat amenda, contestarea i-a fost respinsă, iar pînă la elaborarea raportului FreeEx, nu a primit încă motivarea instanței. „În plus, atît el, cît și tatăl său, Gabriel Bîrsan, care a criticat la rîndul său autoritățile, au fost dați în judecată de primarul din localitate, care i-a acuzat că au adus atingere onoarei, reputației și vieții sale private. Daniel Gheorghe Nicolaș a cerut instanței să îi oblige pe cei doi la plata unor daune morale în valoare de 150.000 de lei, să le interzică să mai publice pe Internet mesaje despre el sau familia sa, să îi oblige să șteargă postările anterioare și să achite cheltuielile de judecată.“

Un alt caz, același tipar, a avut loc la începutul anului 2017. În urma unei înregistrări postate pe Facebook în care o mașină de poliție era filmată făcînd slalom în trafic, șapte oameni au fost chemați la Poliția din Tîrgu Jiu pentru a fi amendați. Unul dintre ei era cel care postase filmarea, restul se făceau vinovați de a fi comentat filmulețul. Deși cel care făcuse filmarea și o postase a fost de acord s-o șteargă, cei şapte au primit totuși amenzile, în virtutea Legii 61/1991, sub acuzarea de „încălcare a normelor de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice“.

FreeEx atrage atenția: „Legea 61/1991 conține formulări vagi, care permit interpretări abuzive.“

Acest text a fost realizat într-un program de parteneriat cu Osservatorio Balcani e Caucaso pentru Centrul European de Presă şi Libertatea Presei (ECPMF), cu sprijinul Comisiei Europene. Responsabilitatea pentru conţinutul acestui text aparţine exclusiv revistei Dilema veche şi nu se poate în nici un fel considera că el ar reflecta punctul de vedere al Uniunii Europene.