Intoxicări, minciuni, prostii

Publicat în Dilema Veche nr. 615 din 26 noiembrie - 2 decembrie 2015
The Economist – bastionul capitalismului bun jpeg

Teoriile conspirației care au circulat după incendiul de la Colectiv și deruta informațională care a urmat atentatelor de la Paris au făcut publicul larg să-și pună problema intoxicărilor, minciunilor și prostiilor de care ne împiedicăm la fiecare două linkuri postate pe Facebook. Cum ne vindecăm de derută?

Ca să facem asta, voi porni de la o știre „obișnuită“, fără Colectiv și atentate, fiindcă acolo găsim nuanțele. Pe 21 noiembrie, Adevărul publica un interviu cu fostul consilier prezidențial Ioan Talpeș, cu titlul: „Cioloș mi-a spus că Tăriceanu l-a pus să îi dea terenuri lui Voiculescu“. E vorba de o hotărîre de guvern de pe vremea executivului Tăriceanu, din care actualul premier a făcut parte, referitoare la moșia Kalinderu, care aparţine Academiei Române, ca urmare a unei donații, și ar fi fost deturnată. Așa spune Talpeș.

Care e sensul întregii povești? Cioloș apare ca un om al compromisului, amestecat într-o afacere dubioasă, care îl leagă de cel mai detestat personaj din era mogulilor. E clar de ce toată povestea a fost preluată de site-uri mici și vocale, ca Nașul TV sau Comisarul.ro. Dar, pînă la urmă, e adevărată?

Ce spune Talpeș ar trebui, desigur, verificat, în primul rînd, fiindcă nu e la prima mînă. În al doilea rînd, sursa e un personaj cu propensiuni politice, deci posibil interesat/implicat. Cum am putea face asta? Vorbind cu Tăriceanu, Cioloș sau Voiculescu? Pare că da, dar aici intervine una din chichițele meseriei de jurnalist. Presupunînd că informația e validă, actorii principali ar avea tot interesul să o ascundă. Personajele incriminate vor înclina întotdeauna să nege, mai ales dacă acuzațiile vin „pe surse“ sau de la terți. În astfel de situații, e cazul să „te blindezi“, cum se spune în jargonul meseriei, cu dovezi mai convingătoare. Iar prima care îți vine în minte e hotărîrea de guvern.

Fiindcă nu am o redacție la dispoziție, am făcut ceea ce ați putea încerca și dumneavoastră: am căutat-o într-o doară pe Google și, bineînțeles, nu am găsit-o. Ceea ce s-a întors la mine, însă, e și în coada articolului din Adevărul: o poveste conform căreia un personaj de la o fundație a Academiei Române a încheiat o „convenție de cooperare tehnico-științifică“ cu celebra Grivco, compania lui Dan Voiculescu, în urma căreia Academia ar fi rămas fără terenuri. Regăsim doi dintre actori – Voiculescu și Academia –, dar Dacian Cioloș este scos din cauză, fiindcă respectiva convenție nu are legătură cu Guvernul.

De ce pomenește Adevărul de întreaga poveste? Ca să fundamenteze cumva cealaltă poveste, în care intervine și premierul. Dar ce interes ar putea avea Adevărul să pună în circulație totul? Face jocuri anti-Cioloș? Împotriva Guvernului Cioloș a votat și PMP, partidul lui Traian Băsescu. Or, acum cîțiva ani, pe cînd acesta era președinte, un consilier prezidențial al lui Băsescu era plătit cu 28.000 de euro pentru patru (!) articole publicate de Adevărul. În plus, Ioan Talpeș apare în WikiLeaks ca spion al lui Traian Băsescu în PSD. Deja, resorturile intime ale întregii afaceri sînt clare: o coaliție transpartinică împotriva Guvernului Cioloș, susținută de media și, evident, de servicii. E de notorietate faptul că Ioan Talpeș, fost director la SIE, a fost coleg de clasă cu tatăl actualului șef al SRI, George Maior, iar fiul aceluiași Talpeș este finul șefului SRI. Asta, ca să nu mai vorbim de colaborarea dintre Băsescu și servicii, parafată în 2005, cînd cu ostaticii.

Sau nu? De fapt, tot paragraful de mai sus e o înșiruire de informații din surse dubioase și conjecturi. V-am dus cu preșul ușurel, așa cum se face în presă. Ioan Talpeș a fost într-adevăr director al SIE, dar poveștile cu colegi de clasă și fini de botez vin de pe un site obscur. Partea cu spionajul lui Talpeș în PSD pentru Băsescu e doar o presupunere, formulată ca atare, într-o telegramă diplomatică publicată de WikiLeaks. Iar PMP a votat împotriva Guvernului Cioloș mai degrabă din motive tactice, punctuale, fiindcă Traian Băsescu afirmase că Cioloș e o soluție bună anterior.

Așa că uitați paragraful referitor la conspirația anti-Cioloș. Interviul lui Ioan Talpeș din Adevărul are (cel puțin) o explicație mai simplă: politicienii aruncă petarde în spațiul public în primul rînd pentru a-și crește notorietatea, iar media le preia pentru a fi citită. Explicația cea mai simplă e cea valabilă, spune principiul epistemologic numit Briciul lui Ockham. Nu totdeauna, dar, aici, „ceea ce e“ este în mare măsură „ceea ce se vede“.

Rămîne o singură întrebare: de ce nu caută nimeni hotărîrea de guvern – și, mai ales, de ce nu a căutat-o Adevărul? Nu i exclus ca în cele cîteva zile scurse între interviul lui Talpeș și apariția acestui text în Dilema veche, cineva să o fi făcut deja. Dar, dacă asta nu s-a întîmplat, judecînd tot à la Ockham, motivul e că publicul reacționează la lucruri ca afirmația lui Talpeș, fie ea adevărată sau nu. Săpăturile după hotărîri de guvern nu prea atrag.

Dacă v-am obosit deja cu toate aceste explicații baroce despre o declarație pe care, probabil, nici n-ați văzut-o sau ați uitat-o, îmi cer iertare, dar țineți minte că e genul de exercițiu rațional elaborat pe care trebuie să îl faci dacă vrei să ajungi aproape de esența lucrurilor. Și, atenție, nici măcar nu putem spune dacă toată povestea s-a întîmplat. Într-o epocă în care dumneavoastră nu mai dați bani pe media nici la propriu, nici la figurat – și aveți dreptate să n-o faceți, în general –, e cazul să știți că vă asumați o parte din funcția ei tradițională de verificare, clarificare și contextualizare a adevărului.

Iulian Comanescu este analist media, autor al volumului Cum să devii un Nimeni (Humanitas, 2009).

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
INTERVIU Planul prin care Putin ar lovi puternic interesele României. Vocea care a anunțat sfârșitul lui Ceaușescu la Europa Liberă dezvăluie tot
Rusia se află într-un adevărat război hibrid cu Occidentul, iar Republica Moldova e un prim obstacol în calea ambițiilor Moscovei. Expert în fostul spațiu sovietic, politologul Vladimir Socor explică, într-un interviu pentru „Adevărul”, planul prin care Putin ar lovi puternic interesele României.
image
Șantier aproape pustiu pe autostrada cu tuneluri, calvar pe șoseaua Deva - Lugoj: „Iar lucrați în timpul vacanțelor?” VIDEO
În timp ce lucrările pe șantierul autostrăzii cu tuneluri din vestul României avansează într-un ritm lent, șoseaua Deva - Lugoj (DN 68A) intră în reparații pe tronsonul paralel cu Autostrada cu tuneluri. Șoferii sunt sfătuiți să aleagă rute ocolitoare, pentru a fi feriți de neplăcerile aglomerației.
image
Ce stat oferă cel mai mare salariu mediu net din lume. Cât de mari sunt chiriile în raport cu salariile în Europa
Considerat drept paradis fiscal până în urmă cu câțiva ani, unul dintre cele mai bogate state europene, cu un PIB de 781,31 miliarde de euro, oferă salarii pe măsură.

HIstoria.ro

image
Divorțul lui Iancu Oteteleșanu. Recăsătorirea scandalizează înalta societate bucureșteană
„Despărțenia” (divorțul) lui Iancu Oteteleșanu a avut urmări semnificative pentru mentalitatea elitei bucureștene de secol XIX.
image
DACICC-1 - Primul calculator electronic de fabricație românească
Pe strada Republicii din Cluj-Napoca se află vila care a aparținut celebrului arhitect al Clujului, Lajos Pákey.
image
Bătălia plajelor. Debarcarea din Normandia
Pregătirea de foc a început la ora 5:50, iar 40 de minute mai târziu, primele unități terestre americane au început debarcarea pe plajele Utah și Omaha.