Cine pleacă, cine rămîne
Avem parte de o boare de aer curat de fiecare dată cînd, în atmosfera îmbîcsită de pe micile noastre ecrane, mai apar şi oameni care chiar fac ceva valoros în viaţă. Aşa e cînd televiziunile îşi aduc aminte că în România nu există numai vedete de carton şi producători de vorbe goale pe bandă rulantă, ci şi tineri eminenţi. În ziua alegerilor, de acest lucru şi-a amintit PRO TV şi a invitat trei olimpici internaţionali la matematică în studioul emisiunii După 20 de ani: elevii în clasa a XI-a Andreea Măgălie şi Ştefan Gramatovici şi studentul la Cambridge Radu Bumbacea.
Cînd vezi aşa ceva, ai două sentimente contradictorii: pe de-o parte, te bucuri că mai avem şi oameni care se ţin temeinic de treabă, dar te şi întristezi la gîndul că ţara asta nu pare făcută pentru ei şi că o vor părăsi la un moment dat.
Felul cum văd aceşti tineri România spune mai multe decît toate cohortele de analişti şi de politicieni care se perindă pe la televizor.
Andreea Măgălie: „Pentru mine, România are două feţe. M-a format, m-a crescut, de aici plec, românii sînt foarte sociabili. Pe de altă parte, România mi se pare foarte coruptă, românii mi se par foarte violenţi, nu am încredere în România de astăzi şi nu văd România ca un loc în care să stau în continuare. Familia mea este aici, mi-ar părea rău să plec de aici, dar asta voi face.“
Ştefan Gramatovici: „Exact ce a zis şi Andreea, oamenii de aici mi se par calzi, deschişi, dar aspectele negative din societatea românească sînt copleşitoare. Corupţia, răutatea, este o ţară murdară din punct de vedere moral. Nu-mi vin acum în cap copii care să nu-şi dorească să plece din România, ştiu cîţiva care nu pleacă din motive personale – familie, prietenă. Tendinţa generală este să plece“.
Radu Bumbacea: „Acum am o altă perspectivă asupra României, după ce am plecat şi am apucat să mă întorc aici în vacanţă: mă enervează metehnele, faptul că oamenii nu vor să facă lucrurile importante foarte bine“.
Toţi trei spun, totuşi, că după studiile în străinătate intenţionează să se întoarcă în România. Numai că e prematur să vorbim despre asta (doi dintre ei nici nu au început facultatea, celălalt e în primul an la Cambridge), iar intenţiile declarate astăzi se pot schimba în timp.
Acum cîţiva ani, în 2003, scriam despre o altă emisiune care avusese ca invitat un tînăr excepţional: Robert Ribciuc, medaliat şi el la Olimpiada Internaţională de Matematică şi absolvent al Universităţii Harvard. El avea cam acelaşi discurs ca olimpicii aduşi în studioul de la PRO TV: „România nu este încă în punctul în care cei ca mine au nişte opţiuni atrăgătoare. Unul din obiectivele vizitei mele la Bucureşti a fost să tatonez lucrurile de aici, să văd dacă s-a schimbat cu adevărat ceva. Trebuie să vă mărturisesc că, în ciuda optimismului meu din primele zile, concluziile de astăzi sînt foarte nefavorabile. Este extraordinar de dezamăgitoare statura pigmeilor pe care-i întîlnim în funcţii publice în România... Înainte să plec în America, am fost tentat de mai multe persoane care mi-au spus «nu pleca, rămîi în România, intră în politică, poţi să fii un peşte mare într-un iaz mic»... Eu cred că cei care rămîn aici învaţă, tot de la cei care au rămas întotdeauna aici, mentalităţile de aici şi nimic altceva“.
Emisiunea de acum nouă ani era la Realitatea TV, iar moderatorul avea vîrsta invitatului. Diferenţa dintre cei doi tineri era însă uriaşă: dacă Robert Ribciuc era sclipitor, moderatorul se remarca doar prin faptul că dădea cu bîta-n baltă şi avea intervenţii stupide.
Astăzi, nimeni nu a auzit de Robert Ribciuc în România – el e apreciat în SUA şi se află la conducerea unei companii americane. În schimb, moderatorul acela inept a devenit celebru şi, învăţînd foarte bine mentalităţile de aici, a făcut carieră pe malurile Dîmboviţei. Numele lui este Mihai Gâdea.