Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 867 din 19 - 25 noiembrie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

S-A GĂSIT (VERBAL, PRIN DETECTORI DE MIȘCARE) UIMIREA NON-VERBALĂ, FĂRĂ PARTENER, CU VOCABULARUL EI GRAȚIOS

● S-a găsit apă pe Lună. (M. C.)

● Vineri, 13 noiembrie, de Black Friday, un vînzător înșiră verbal niște chestii (la știri), apoi trage o concluzie: „Aceste produse sînt mai întrebate“. (D. S.)

● Exasperate de urșii care le-au invadat orașul, autoritățile din Takikawa, Japonia, au recurs la roboți cu fason de lup – activați prin detectori de mișcare, roboții încep să-și miște capul și să urle precum lupii, în timp ce leduri luminoase le aprind ochii, labele și coada. În fond, sînt doar niște sperietori de ciori cu ifose tehnologice. (S. G.)

● Un clip publicitar: chips-uri fără sare. Uimirea n-a durat decît o secundă. Cum adică cine ar vrea chips-uri fără sare? Se potrivesc cu berea fără alcool. (M. M.)

● Comunicarea non-verbală poate juca un rol decisiv într-o întrevedere. Datul ochilor peste cap sau o anumită grimasă nu pot fi ignorate cînd încercăm să ghicim intențiile de dincolo de vorbe. Inginerii de la departamentul de cercetare al companiei Disney au creat un robot umanoid care ne poate imita expresiile faciale, de la clipit la mișcări subtile ale capului. Roboții detectează prezența umană printr-un senzor din piept și pot schimba cu interlocutorii priviri complice. Această nouă invenție ar putea fi folosită în curînd pentru personajele din parcurile Disney, cu o condiție: să și arate ca un om. Momentan, cu craniul la vedere, e potrivită doar pentru Tunelul Groazei. (A. A. D.)

● Dʼale COVID-ului: guvernul belgian a stabilit, pe perioada celui de-al doilea lockdown, conceptul „amicului de alint” sau „de îmbrățișări”, ceea ce înseamnă că ai voie să întîlnești alte persoane decît cele cu care locuiești. Se numește „knuffelcontact” și toată lumea poate avea un astfel de amic, iar cei fără partener pot avea chiar doi amici de îmbrățișări. Pe cine ați trece pe listă? (A. M. S.)

● Fiecare pandemie vine cu vocabularul ei: în primul rînd, contact/contacți (timp de o săptămînă, pe locul 5 în căutările de pe dexonline), comorbidități, distanțare, infectați și imunizați, carantinat, pozitivare, mascați, coviduț, covidioți, coronasceptici, termometrizare, telemuncă. Un cuvînt deja aproape dat uitării este „grațioasa” izoletă. (A. P.)

● „Tumoretă”, termenul medical cu un aer grațios, e, de fapt, un diminutiv monstruos și la fel de nefiresc ca, la o adică: diabețel, ischemiuță, ulceraș, canceraș, siduță, sclerozuță, scorbuțel, edemuț, hepatituță, infecțiucă, trombozică, șăncruleț, infărcțel, covidel. (M. P.)

VESTEA BUNĂ E CĂ UNA DIN CINCI PERSOANE A DECLARAT MULTE REZULTATE NEGATIVE, UNUL FIIND SENTIMENTUL CĂ MESTECI BRONZ

● Aflu, dintr-un jurnal TV, că cercetătorii australieni au descoperit, recent, două specii de marsupiale cu totul necunoscute. Vestea bună e că, pe lîngă atîtea specii pe cale de dispariție, sînt și unele pe cale de apariție. Vestea mai puțin bună e că, odată cu apariția acestor specii noi (sau poate că dinainte?), se ivesc și specialiștii care par să le cunoască perfect caracteristicile, comportamentul, sensibilitățile. (M. M.)

● La nivel internaţional, una din cinci persoane (22%) ar opta pentru ameliorarea inteligenţei sau a capacităţii intelectuale cu ajutorul tehnologiei, dacă ar putea. Conform cercetării, în România, 35% din cei chestionaţi au admis faptul că ar fi interesaţi să-şi dezvolte capacităţile creierului cu ajutorul tehnologiei, în timp ce aproape jumătate (49%) consideră că este „total” sau „în mare parte” acceptabil să folosească tehnologia de augmentare umană pentru a face oamenii mai inteligenţi în general. Augmentarea umană este procesul de îmbunătăţire fizică a corpului cu ajutorul tehnologiei – de exemplu, prin introducerea unui cip în creier pentru a-i permite acestuia să funcţioneze mai rapid şi să acceseze instantaneu o gamă largă de informaţii de pe Internet. Avangardiști, clar! (A. M. S.)

● După a nu știu cîta înfrîngere a echipei naționale de fotbal a României, încolțit de jurnaliștii care-i cer socoteală, antrenorul Mirel Rădoi a declarat: „De foarte multe ori spuneţi că jucătorii echipei naţionale nu au valoare, că antrenorul este slab, dar în acelaşi timp vin şi eu şi vă întreb: de ce aveţi aşteptări atît de mari dacă voi credeţi că sîntem atît de slabi?“. Fără urmă de ironie, vin și eu și vă spun că, după această declarație, sînt fanul lui Mirel Rădoi! (S. V.)

● Pandemia de COVID-19, la fel ca și alte situații medicale, e una dintre puținele împrejurări în care „gîndirea pozitivă” înseamnă să-ți dorești cît mai multe rezultate negative. (M. P.)

● „Prăvăliile sînt pline de colivii cu niște păsări mititele și astfel de zburătoare atîrnau de grinzi ca legăturile de ceapă. La masă trebuie să mănînci multe ca să ai sentimentul că mesteci ceva și să scoți dintre dinți niște scobitori de tot subțiri ce nu sînt decît piciorușele lor. Pipotele de păsări tăiate felii se întîlnesc des în tot soiul de amestecuri. Judecînd după numărul lor într-o farfurie, îți dai seama îndată că un întreg popor de orătănii a fost sacrificat. În vitrinele prăvăliilor sînt foarte multe cărnuri de purcel ori de pasăre fripte, rumenite bine, încît distincția dintre mamifer și volatil dispare. Meșteșugul de a transfigura alimentele este extraordinar și poți foarte bine avea în farfurie șarpe și să crezi că sînt mici găluște”, scria G. Călinescu, în 1953, după o călătorie în Republica Populară Chineză. (M. C.)

● În drumul pe urmele numelor de firme românești a venit momentul unei escale la Săcele: Info Lord SRL, 7 Izvoare Construct SRL, Termolight Abajur SRL, Avem Pizzerie SRL, Audit Financiar Vrabie SRL, Bradul Argintiu SRL, Inegal Products SRL, Miracolele Universului SRL, Farmacia Precizia SRL, Invitații 2 În 1 SRL, Profid Memorial SRL, Ethica Distribuție SRL, Rododendron Com SRL, Proiectul Meu SRL, Ultracurat BV SRL, Micul Atelier De Cioplitorie SRL, Total Bronz SRL, Curcubeul Cosmeticelor SRL, Tehnobasarab SRL, Adept Transilvania SRL, Autochelu SRL, Hibiscus Petalum SRL, Caucazul Mare Comal SRL, Provincial Gaz SRL, Arhaic Gaz SRL, Curat Edificiu SRL, Cocotier SRL, Gigantic Development SRL, Pui Piu SRL, Mirobolant M & C Imob SRL, Bucur Fresh SRL, Boubreaz Asigurări SRL, Arată Blană SRL, Unghii By Mihaela SRL, Jobalacarte SRL, Lotus Psihodent SRL, Eleven Limbi Străine SRL, Trei Butuci SRL, Sâmbure De Natură SRL, Micul Rege SRL, Frumusețe Energie Sănătate SRL, Hrană Bună SRL, La Cartoful De Aur SRL, Calitate Aer SRL, Vecinu Access SRL, Cutia Cu Fericire SRL. (D. S.)

Foto: Dan Stanciu

header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.