Vremuri noi, idei şi mai noi

Publicat în Dilema Veche nr. 677 din 9-15 februarie 2017
Vremuri noi, idei şi mai noi jpeg

În discuțiile de zi cu zi pe care le am, întîmplător sau programat, cu părinții, fac eforturi considerabile să nu mă las înghițită de prejudecățile generației mele și să țin pasul cu „noile tendințe“ în educația copiilor. Recunosc, e destul de tentant să mă retrag din fața nedumeririlor cu replica obosită „pe vremea mea, pe vremea noastră“, dar știu bine că „vremea mea sau vremea noastră“ nu mai seamănă deloc cu vremea de acum: probleme, ritm, soluții, curiozități, tentații, întrebări, îngrijorări, perspective cu totul diferite. Și totuși, există cîteva convingeri ale adulților din jurul meu care mă lasă visătoare. Complet debusolată. Iată cîteva dintre ele.

  • „Vreau să fiu prietenul/prietena copilului meu, nu tatăl/mama lui.“ Evident, o replică pe care școala vieneză de psihanaliză ar savura-o pînă la extaz. N-am să intru în detalii interpretative: am să spun doar că mi se pare, în cel mai bun caz, un soi de sfială dinaintea exercitării rolului de părinte, rol pe care te pregătești să îl joci în viața copilului tău. Cu alte cuvinte, resimți autoritatea de părinte ca fiind ceva rău, fundamental restrictiv. Dialogul de la egal la egal e, în schimb, miraculos. Nu exclud total această opțiune, dar am cîteva nedumeriri. Nu, nu sînt nedumeriri cosmice, metafizice, ci pragmatice, de rutină: cum poți fi, de exemplu, prieten cu un copil de 6 luni, care depinde de tine pentru a supraviețui și a se dezvolta? Cum îl înveți, prietenește, pe unul de 4-5 ani să se spele pe dinți sau să nu își mai lase bocancii plini de noroi în mijlocul sufrageriei? Cum decizi – pardon! – dialoghezi, amicalmente, cu un copil despre alegerea grădiniței, a hranei sănătoase, despre căciula care trebuie să stea pe cap la minus trei grade sau despre strada care nu poate fi traversată brambura? Un „prieten“ nu decide nici pentru un adult, ce tratament trebuie să urmeze, în cazul unei îmbolnăviri, sau ce reguli de comportament în familie trebuie să respecte.
  • „Vreau să îi dau copilului meu șansa să se exprime liber, fără constrîngeri.“ Foarte frumos. Dar ca să se exprime liber, ar trebui mai întîi să aibă ce să exprime și să știe să se exprime. Fiindcă are nevoie de un auditoriu care să îl înțeleagă și care să accepte să piardă timpul să asculte ce are el de exprimat. Iar pentru asta, printre multe altele, e musai să învețe reguli de vorbit și scris, de dialog, de comportament, de citit și ascultat, de învățat etc. Altfel, e ca și cum ai spune că cel care îți explică legea gravitației te împiedică să zbori cu avionul.
  • „Îl înscriu la cît mai multe cursuri de dezvoltare personală.“ Există, în­tr adevăr, cursuri de dezvoltare personală pentru copii. Mi se par stranii astfel de „oferte educaționale“ pentru cei mici, dar voi vorbi cu alt prilej despre ele. Să vedem, însă, ce materii, ce cunoștințe și ce deprinderi li se propun spre învățare unor copii cu vîrste între 4 și 6 ani. Iată cîteva fragmente dintr-o programă luată de pe Internet, programă care aparține unui centru educațional pus în slujba preșcolarilor: curajul de a acționa, ascultarea activă, asumarea deciziei, transformarea problemelor în oportunități, rezolvarea conflictelor, formarea intuiției, autocontrol, răbdare, empatie, înțelegerea și aprecierea formelor artistice, cunoștințe artistice fundamentale, dezvoltarea gîndirii strategice, leadership personal, creația de produs și stabilirea prețului, management de produs, comunicare antreprenorială, salutul – primul semn al politeții, comportament civilizat în vizită, simulări despre politețe (?) etc. Fiecare curs are şase sesiuni. Doar şase sesiuni!

Recunosc, e copleșitor: dacă aș fi învățat măcar un sfert din ce scrie mai sus (în afară de ultimele deprinderi, cele de politețe, pe care mi le-a imprimat mama, autoritar și fără prea multă libertate de exprimare, dar și fără costuri suplimentare), astăzi aș fi făcut parte dintr-o generație de genii înțelepte și bogate. Dar n-a fost să fie. Mă uit cu interes spre viitor. 

Maria Iordănescu este psiholog.

Foto: Andrei Ivan

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.
E cool să postești jpeg
Seducția pesimismului
Seducția pesimismului e mare. Abandonul e mai facil decît lupta.
p 20 WC jpg
André Scrima şi „cerurile lumii”
A interoga şi alte tradiţii spirituale decît cea proprie, a percepe relaţia lor cu „cerul” să nu aibă oare nici o legătură cu credinţa, nici o legătură cu Dumnezeu? Să vedem.
Theodor Pallady jpeg
Nevoia unei revoluții a bunului-simț
Creștinii cu scaun la cap sînt primii care au datoria de a se delimita de această grotescă mistificare, chiar dacă au de ce să deteste fandoseala elucubrantă a taberei adverse.
index jpeg 3 webp
Dorință pentru 2023
Ar putea fi arhitecții convingători în a spune că putem salva natura începînd cu oamenii care suferă?
p 24 A  Damian IMG 4760 jpg
Cu ochii-n 3,14
● În a treia zi a acestui an, Greta Thunberg a împlinit 20 de ani. Și ce dacă? (S. V.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Zile din viața noastră
Spunea recent cineva din jurul meu că, în tinerețe, zilele trec repede, iar anii se duc greu.
Zizi și neantul jpeg
Timpul de dinainte
Ce ne-ar fi scos din sărite, probabil, altădată, atunci ne bucura. Sau măcar ne amuza. Nimeni nu voia să fie nici Scrooge, nici Grinch.

Adevarul.ro

image
Scrisoarea unui diplomat rus aflat în exil: „Cu toții trebuie să încetăm să ne mai prefacem. Europa este în război”
„Cu toții trebuie să încetăm să ne mai prefacem. Europa este în război. Acum, tot ce contează este ca partea corectă să câștige”, a scris fostul diplomat rus Boris Bondarev.
image
Mută un singur băț de chibrit pentru a rezolva acest test de inteligență. Ai 20 de secunde la dispoziție
Acest exercițiu matematic devine corect printr-o singură mutare. Doar cei cu o inteligență peste medie îl pot face în mai puțin de 20 de secunde.
image
Condimentul ieftin care luptă împotriva cancerului. Poate fi folosit în mâncăruri, deserturi și băuturi
Acest condiment nu doar că este la îndemâna oricui și aromatizează perfect preparatele gătite, dar are și numeroase beneficii pentru sănătate.

HIstoria.ro

image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Din culisele Operațiunii Marte
În istoria războiului sovieto-german, nume ca „Moscova”, „Stalingrad”, „Kursk”, „Belarus” sau „Berlin” evocă mari victorii sovietice.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.