Vorbeşte cu părinţii tăi

Publicat în Dilema Veche nr. 754 din 2-8 august 2018
Vorbeşte cu părinţii tăi jpeg

Un bărbat, pe canapea, cu capul plecat. O fată cîrlionţată, într-un hamac roşu întins pe balcon. O femeie în semiîntunericul sufrageriei, din profil, o fată care-şi ascunde chipul în mîneca hanoracului, alta, pe terasă, privind la traficul de jos, într-o zi înnorată. Toţi sînt copii-adulţi, parte din proiectul „Erau şi ei tineri cîndva”, al fotojurnalistului Andrei Pungovschi, publicat pe Documentaria.ro. Sub fiecare imagine, o singură întrebare şi răspunsurile celor fotografiaţi: „Dacă ai sta de vorbă cu părinţii tăi tineri, ce ai schimba la cum te-au crescut?”

Andrei Pungovschi a început această serie după cîteva discuţii cu prieteni apropiaţi, ale căror copilării au produs în ei unele efecte negative, vizibile şi în prezent. Indirect, ideea i-a venit şi privindu-i pe propriii părinţi, în special pe tatăl său: „El nu conștientizează cum l-a afectat copilăria sa. Îmi povesteşte amuzat de bătăile crunte pe care le lua în copilărie şi cum bunicul nu s-a jucat niciodată cu tatăl şi cu unchiul meu. Tata vine din sportul de performanţă şi m-a bătut la cap toată copilăria mea: «Orice faci, trebuie să fii cel mai bun.» Şi asta a avut nişte urmări pentru mine, la un moment dat, dar el a făcut-o cu cele mai bune intenţii. Mama, în schimb, era anxioasă, foarte atentă să nu răcesc, să nu mă îmbolnăvesc, iar asta s-a transformat într-o ipohondrie cu care m-am luptat mulţi ani. A trecut abia după ce am înţeles-o pe mama, şi după nişte atacuri de panică – după ce am ajuns la cardiolog, unde am auzit prima dată cuvîntul «anxietate», pe care l-am înţeles altfel decît «încă o grijă».”

Aş putea pune întregul proiect sub semnul poeziei lui Philip Larkin: „They fuck you up, your mum and dad,/ They may not mean to, but they do.” Însă îl văd şi ca pe un îndemn la o mai bună comunicare între părinţi şi copii. Fotografiile din seria lui Pungovschi arată copilării în care se poate regăsi oricine. O parte prezintă poveşti ascunse ale abuzului emoţional, mai mult sau mai puţin grav. Unele dintre interviuri vorbesc despre părinţi care au condiţionat afecţiunea sau manifestarea dragostei de succesul academic. „Cred că aveam 17 ani cînd l-am auzit prima oară pe taică-meu să zică «Bravo!»”, spune Gabriel, în vîrstă de 39 de ani. Cîţiva, precum Monica, de 31 de ani, vorbesc despre părinţii hiperprotectivi: „I-aș ruga să nu mă mai ajute, pentru că asta îmi creează o mulțime de handicapuri. Inclusiv cu chestiuni minore, să nu-mi spele rufele sau să nu-mi aducă mîncare, în condițiile în care nu-i rog și mi-ar plăcea să mă descurc singură.” Iar alţii discută despre părinţii absenţi: „Nu știu ce era în capul lui, cînd a hotărît să mă lase pe mine și să-și vadă de viața lui, dar dacă era acolo, nu neapărat fizic, dar emoțional, să știu eu că există o persoană care mă iubește necondiționat, nu mai căutam dragoste în altă parte”, spune Elena, de 30 de ani.

Ca părinte, vrei să faci lucrurile „cum trebuie”

Dar ce presupune asta, de fapt? Cum majoritatea celor intervievaţi au peste 29 de ani – şi au, aşadar, părinţi crescuţi în comunism –, m-am întrebat dacă nu cumva traumele lor, mai mici sau mai mari, ţin şi de o anume epocă, în care ideea de ce e bine pentru un copil însemna mai puţin bunăstarea psihologică, şi mai ales să îi fie satisfăcute nevoile de bază, să aibă de mîncare şi de îmbrăcat. Căci a fi părinte înseamnă mai mult de atît, tatăl şi mama avînd o influenţă semnificativă pentru cum se va dezvolta copilul, inclusiv pentru personalitatea, dezvoltarea emoţională, comportamentul acestuia ş.a.m.d. Studiile arată că ataşamentul timpuriu şi căldura relaţiei prezic viitoarea dezvoltare a copilului. „Mai e nevoie de cîțiva ani pînă să ne educăm, ca părinți, la nivelul unei întregi generații, și e nevoie de efort conștient în această direcție, de asumarea propriilor vulnerabilități, de a învăța că emoțiile și nesiguranțele noastre sînt responsabilitatea noastră și nu a copilului. Văd atîtea cazuri în care părinții își umilesc copiii și au impresia că le fac educație”, explică Mădălina Sava, psiholog, fondatorul Asociaţiei Choice.

Copiii au nevoie să înveţe atît autonomia, cît şi disciplina, adaugă ea. Ambele, însă, cu măsură: „Văd adeseori părinți aducîndu-și copiii în terapie pentru că nu sînt suficient de autonomi, organizați, disciplinați, proactivi, dar, în același timp, ei îi controlează, le fac programul, îi cicălesc și le spun ce să facă. Cum să învețe copilul să fie proactiv dacă tu îl intimidezi și nu îi dai spațiu?”

„Meseria” de părinte nu este una uşoară. Şi este una în care, prea des, mamele şi taţii îşi aduc propriile probleme. „Oricine își dorește succesul copilului său, dar acei părinți care – prin experiența de viață și prin propriile vulnerabilități – au dezvoltat o teamă puternică de eșec, raportată la propria persoană, tind să modeleze aceste comportamente și copiilor, care sînt extrem de sensibili la ceea ce văd la părinți. Ceea ce înseamnă că atunci cînd copilul va avea eșecuri – și va avea! –, acestea vor fi mult mai dificil de tolerat. Cîți părinți discută cu copiii lor despre faptul că e normal și uman să greșești, că nu poți face totul perfect de fiecare dată? Cîți părinți își pregătesc copiii și pentru eșec, învățîndu-i modalități sănătoase de a-i face față? Mi-ar plăcea să văd părinți care își ascultă copiii, care îi învață să fie atenți la propriile emoții și nevoi și care îi ajută să le identifice și să le comunice.”

Părinţii au nevoie, la rîndul lor, să-şi vindece propriile răni din copilărie. Căci, altfel, e foarte posibil ca traumele doar să fie duse mai departe, de la o generaţie la alta. „Cred că [tata] suferă sau a suferit la un moment dat de depresie și am încercat să-l înțeleg și să povestesc cu el despre lucrurile astea și să-l ajut să înțeleagă cum văd eu lucrurile”, spune, în cadrul proiectului, Angela, de 25 de ani.

„Relația cu copilul se repară, nu copilul”

Comunicarea, de ambele părţi, contează mult, la fel şi asumarea. Căci, pînă la urmă, „nu îți poți învinovăți părinții pentru toate neajunsurile din viața ta”, subliniază psihologul Mădălina Sava. „E foarte important să te uiți în urmă, să vezi și unde au greșit, dar și unde au făcut bine, și să porți cu ei o discuție autentică legată de asta, dacă natura relației permite. În majoritatea cazurilor, relația, cu efort și disponibilitate din ambele părți, poate fi reparată sau îmbunătățită.”

Proiectul lui Andrei Pungovschi este în continuare deschis, poate participa oricine doreşte. Ar vrea să îl includă şi pe tatăl său, „să vorbesc, cumva, cu copilul din tatăl meu”. Unii dintre oamenii care au participat la proiect spun că a fost, pentru ei, ca o şedinţă de terapie. Că, vorbind, şi-au dat seama de nişte lucruri pe care nu le conştientizaseră pînă atunci. „Unii spun «eu am ieşit OK», au făcut părinţii nişte lucruri pe care le-ar fi schimbat, dar în mare le sînt foarte recunoscători acestora. E ceva ce nu anticipasem cînd am început procesul acesta: i-a ajutat discuţia în sine, dar şi să-şi vadă gîndurile aşternute pe o pagină – asta i-a ajutat să îşi aşeze lucrurile. E important să conştientizezi ca să poţi trece mai departe”, spune fotojurnalistul. „Majoritatea oamenilor care mi-au scris s-au gîndit destul de mult, fie la terapeut, fie singuri, iar mulţi dintre ei au povestit deja părinţilor lucrurile pe care mi le-au zis mie.”

„Părinților care acum își cresc copiii le-aș sugera să își dedice timp și propriei persoane și relației de cuplu”, afirmă psihologul Mădălina Sava. „A fi părinte este o experiență complexă, care poate fi obositoare. E important ca părinţii să-ţi păstreze propria identitate, să-şi reia o parte din activitățile plăcute de dinainte de a avea copilul, să aibă relații sănătoase cu prieteni, hobby-uri. Acestea ajută foarte mult, pentru că astfel simți că ai propria ta viață și nu ajungi să fii un satelit în jurul copilului.” În plus, în relaţia cu copilul, există o sumedenie de întrebări pe care cei care sînt deja sau care vor fi în curînd părinţi ar trebui să şi le pună: „Ştiu ce înseamnă să pun limite sănătoase? Sînt prezent pentru copilul meu? Și neglijența este o formă de abuz, iar a fi prezent nu înseamnă doar «a-i oferi toate condițiile». Îl ascult? Îi dau spațiu să-și exprime emoțiile și nevoile? Îi ofer un model? Dacă eu sînt anxios și cred că lumea este un loc periculos, cum pot crește un copil curajos, care să își asume riscuri și să fie proactiv cînd este nevoie? Ce îl învăț despre cum să interacționeze cu alți oameni? Vorbesc cu el despre relații de cuplu? Cum vorbesc cu el despre asta?”

Andrei Pungovschi îmi spune că ar vrea să ajungă şi în zonele rurale, la oamenii care nu ar citi în mod normal despre parenting. Vrea să iasă din aria urbană, unde oamenii se informează şi se implică în vieţile copiilor, iar mulţi (atît părinţi, cît şi copii-adulţi) şi-au conştientizat deja problemele şi încearcă să le rezolve. În plus, scopul proiectului său e să ajungă la cei care acum îşi întemeiază o familie sau au copii mici şi, văzînd fotografiile şi poveştile, „să cadă pe gînduri. Nu există să nu faci nişte greşeli ca părinte, dar există greşeli mari, cu consecinţe devastatoare, şi greşeli mai mici, şi nu e un capăt de lume.” Iar dacă din toţi cei care îl văd, „doi-trei părinţi îşi schimbă comportamentul, eu sînt mulţumit”, încheie el.

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

image png
Plan Roșu de Intervenție în Giurgiu. Un microbuz cu 9 persoane şi o maşină, implicate într-un accident rutier. Doi copii, transportați la spital
Un microbuz cu 9 persoane şi o maşină au fost implicate, vineri seară, în accident rutier în judeţul Giurgiu, fiind activat Planul Roşu de Intervenţie. Două fetiţe, de 9 şi 12 ani, au fost transportate la un spital din Capitală.
netflix shutterstock jpg
Comedia romantică de pe Netflix care i-a cucerit pe abonați. A fost adăugată recent și se află pe locul 1
A sosit weekendul și cu siguranță vrei să te relaxezi urmărind un film singur, sau de ce nu, cu familia. Dacă ești în pană de idei și nu știi la ce producție să te mai uiți, venim noi cu o recomandare. Aflată în prezent pe locul 1 în top cele mai vizionate filme de pe platforma de streaming Netflix,
autostrada 5 jpg
Circulăm pe încă 16 kilometri de autostradă. Când va fi gata restul tronsonului
A fost o zi importantă ieri, în istoria autostrăzii Sibiu – Piteşti. S-au inaugurat alţi 15,77 kilometri, cu cuprinşi între nodurile rutiere de la Bascov şi Băiculeşti. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, speră ca în 2027 să putem circula pe autostradă de la Bucureşti până la Sibiu, fără înt
cristela georgescu instagram jpg
Cristela Georgescu, alergând prin zăpadă purtând un costum de baie: „Are efect sedativ”
Cristela Georgescu a ajuns din nou virală pe rețelele de socializare. Dacă acum ceva timp internauții se amuzau după ce au apărut în mediul online filmulețe cu ea când își dă palme ca să scape de boli, dansează pe muzică latino și vorbește despre ce a învățat de la dr. Colin Campbell, de data aceast
cosmin avram la piata jpg
Experimentul unui celebru vlogger în Germania. „Sunt prețurile mai mari sau mai mici ca în România?”
Cunoscutul vlogger Cosmin Avram a vizitat Berlinul, prilej să facă o comparație cu România. Iar rezultatul a fost surprinzător.
TikTok oameni ilustratie retea sociala smartphone FOTO Shutterstock
TikTok nu a răspuns încă cererii de informații trimise de Comisia Europeană în legătură cu alegerile din România. Ce amendă riscă gigantul chinez
Tiktok nu a răspuns până vineri după-amiază la cererile de informații trimise de Comisia Europeană în legătură cu alegerile din România, potrivit unui purtător de cuvânt al instituției.
image png
Rusia suspendă exporturile de cereale către Siria din cauza incertitudinii politice. Ucraina i-ar putea lua locul
Rusia a suspendat exporturile de cereale către Siria, din cauza problemelor legate de plată şi incertitudinii politice provocate de înlăturarea de la putere a preşedintelui Bashar al-Assad, afirmă surse ruse şi siriene citate vineri de Reuters.
Presupune drone de origine necunoscută au fost observate și în alte state FOTO captură Fox News
Aeronave misterioase zboară deasupra unui stat american de câteva săptămâni. Despre ce ar putea fi vorba
Dronele mari sunt zilele astea subiect de conversație în statul New Jersey, unde locuitorii au raportat că au văzut drone de dimensiunea unor mașini zburând pe timp de noapte. Oficialii nu sunt încredințați asupra a ceea văd realmente localnicii.
banner cristina cioran png
Alex Dobrescu a știut încă de la început de sarcina Cristinei Cioran. Cum a reacționat atunci când a aflat marea veste
Recent, Cristina Cioran și-a surprins fanii din social media după ce a anunțat că este însărcinată. De asemenea, actrița a confirmat că Alex Dobrescu este tatăl copilului, pe care îl dorește, totodată, în viața copiilor ei. În plus, se pare că Alex știa încă de la finalul lunii mai că va deveni tată