Un model unic de dialog

Publicat în Dilema Veche nr. 510 din 21-27 noiembrie 2013
Dialoguri întrerupte jpeg

E lesne de înţeles de ce Jurnalul de la Păltiniş a devenit o carte-simbol a rezistenţei prin cultură. Experienţa cîtorva intelectuali de seamă, petrecută pe „băncile şcolii“ construite de Constantin Noica, într-o cabană insalubră din munţii Sibiului, în mijlocul îngheţului comunist, a devenit deja legendă: povestită, răspovestită, citită cu nostalgie, transmisă din generaţie în generaţie, comentată cu invidie, generozitate, umor sau dor.

Dar cel puţin la fel de important mi se pare şi epilogul Jurnalului... scrisorile în dialog, adunate în Epistolar. Publicarea consemnărilor zilnice ale vieţii păltinişene a iscat forfotă în lumea intelectuală românească: protagonişti ai Şcolii de la Păltiniş sau doar cititori ai isprăvilor lor au născut unul dintre cele mai impresionante dialoguri de care are parte cultura română.  

Epistolarul este o carte pe care aş recomanda-o oricărui diriginte sau profesor, ca subiect de discuţie – şi de admiraţie – cu elevii lor. De ce spun asta? Pentru că ea dezvăluie un model unic de dialog civilizat, inteligent, fermecător, educat, cultivat în societatea românească. Scrisorile vorbesc despre impactul Şcolii de la Păltiniş, al personalităţii lui Constantin Noica asupra lumii culturale de la noi. Rîndurile cărţii scot la iveală emoţii, amintiri, recunoştinţă, admiraţie, eforturi, sacrificii, dar şi resentimente, tristeţi, neînţelegeri, judecăţi aspre, sentinţe nedrepte. În joc sînt mize mari: destine trăite sub ameninţarea Securităţii, ani măcinaţi în puşcăriile comuniste, drama de a alege între o emigrare lucrativă şi o viaţă românească păguboasă etc.

Mă gîndesc la cîte ar avea de învăţat, citind Epistolarul,  un tînăr licean al anilor 2000, ani plini de vulgaritate, ignoranţă, talk-show-uri răcnite, dialoguri asurzitoare. Ar învăţa, de pildă, cum să construieşti un răspuns manierat, la o acuză nedreaptă, sau un argument logic, civilizat, în faţa unui gînd care te contrariază. Cum să te adresezi, binecrescut, cuiva pe care îl admiri sau cuiva pe care tocmai te pregăteşti să-l contrazici. Cum să scrii o scrisoare, cum să-ţi introduci ideile, cum să le sfîrşeşti. Ar mai avea de învăţat cum se iartă, cum se îngăduie, cum se trece cu vederea un acces de vanitate şi cum se admiră tandru şi se respectă neidolatrizînd. Tînărul licean ar mai avea de învăţat cum să glumească cuviincios, cum să ironizeze benign, cum să se amuze decent. Cum să nu te iei în serios prea mult sau cum, dimpotrivă, să iei în serios prietenia, solidaritatea, cuvîntul, partenerul de dialog.  

Ai crede că, după 20 de ani de libertate, rostul Jurnalului... şi al Epistolarului nu mai poate fi decît acela de document, bun de pus în arhiva vieţii intelectuale sub dictatură. Mă îndoiesc, însă: în lumea asta dezmăţat de liberă, dacă tinerii ar afla de Şcoala de la Păltiniş, şi-ar dori-o din nou. Nu pentru cărţile pe care le-ar putea citi acolo şi oriunde, de fapt, nu pentru dezbaterile filozofice sau lecţiile de greacă. Ci pentru a afla ceva despre posibilul unei întîlniri miraculoase, care îţi schimbă destinul. Într-o lume liberă, dar cu un viitor confuz, generaţiile tinere au nevoie, mai mult ca oricînd, de un reper, de un model pe care să-l admire, care să îi oblige să facă ceva cu viaţa lor. Şi de un dialog civilizat.  

Maria Iordănescu este psiholog. 

Cea mai bună parte din noi jpeg
Vreau să mai verific o dată
Încerc să îmi spun, cînd nu dorm de grija tuturor lucrurilor care ar putea merge prost, că este doar o încercare a minții, care vede pericole peste tot, de a mă proteja.
Zizi și neantul jpeg
Parcul Tineretului
Așa am început să ne apropriem teritoriul parcului, colțișor cu colțișor și tufiș cu tufiș, și să nu ne mai temem de el.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Am vrut să scriu
despre sărăcie, dar am scris despre cîrciumi și despre hipsteri
Oameni tineri, relaxați, care par să nu fi muncit o zi în viața lor sau în nici un caz o muncă din asta mai de duzină, numai treburi fine, intelectuale.
p 20 jpg
Sărăcia lucrurilor. Despre felul de a vedea al celor simpli
Cei simpli se află în posesia unui adevăr pe care îl știu și copiii încredințați de ocrotirea părintească: aceea că lumea, în absența lui Dumnezeu, este prea fragilă pentru a putea exista.
E cool să postești jpeg
Violența contra profesorilor
„Violența împotriva profesorilor este în creștere”, titra la sfîrșitul anului trecut și Tagesschau un articol despre un sondaj recent, potrivit căruia „Insultele, intimidarea și atacurile fizice împotriva profesorilor au ajuns să fie la ordinea zilei în multe școli din Germania”.
foto BTC DV bis jpeg
Latina la bacalaureat
Se poate începe cu pasul just și minimal al reintroducerii latinei ca materie de bacalaureat.
p 24 S  Voinescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cîndva în anii ’70, Coreea de Nord a făcut o comandă de o mie de mașini Volvo, pe care nu le-a plătit nici pînă azi. La fiecare șase luni, suedezii le reamintesc să facă plata.
Zizi și neantul jpeg
Mame și mama
Nu mi-a plăcut niciodată prea mult ziua de 8 Martie.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce film revedem astăzi?
Revizionările ne oferă confort emo­țio­nal, ne dau un sentiment de control asupra vieților noastre și ne conectează cu tre­cutul.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Scriitorul – o specie sălbatică
Am prieteni scriitori care îmi zic: lasă, bre, că scriem pentru generațiile viitoare!
p 20 WC jpg
Nimbul după Bizanţ
Ortodoxia ca model de societate – centrat pe viaţa în Biserică, pe liturghie şi monahism – a fost un model viabil în secolele post-bizantine.
Theodor Pallady jpeg
Paradisul învățaților din actuala patrie a deconstrucției
Războiul cultural declanșat în marja postmodernității a exacerbat contrastul ideologic dintre Epoca Luminilor, moștenitoare a Renașterii umaniste, și Evul Mediu obligatoriu „întunecat”.
p 24 I  Morosan jpg
Cu ochii-n 3,14
Fără cîini cu capul scos pe geamurile mașinilor din Florida – asta vrea să obțină o propunere de lege.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Dispariții
Mai toate cărțile de self-help sugerează să te porți cu oamenii ca și cînd i-ai vedea pentru ultima dată.
Zizi și neantul jpeg
Mărțișoare
Originale și înduioșătoare în hidoșenia lor. Ba, de destule ori, chiar în frumusețea lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Fricile mici, „fricuțele”, cum le-ar numi casiera de la supermarket
Am mai spus-o, mă consider un om fricos și îi admir pe cei care în diferite situații, de război, de epidemie de ciumă, de revoltă populară, de activism, dau dovadă de curaj.
E cool să postești jpeg
Micii răsfățați, marii neadaptați?
Copilul nu s-a lăsat înduplecat, continuîndu‑și injuriile și micile violențe, cu o atitudine de zbir, impunîndu-și, în cele din urmă, autoritatea și ronțăind ciocolata.
p 20 R M  Rilke jpg
Despre credință și tandrețe. Pornind de la Rilke
Cum sînt însă cu putință versurile lui Rilke? Cum poate poezia să răstoarne lucrurile?
foto BTC DV bis jpeg
Mihai Șora: o amintire
Nu știu cum îi vor fi recitite cărțile peste ani, dar sînt convins că lecția senectuții sale va rămîne una a înțelepciunii pe care filosofia nu o poate atinge decît în carnea unei vieți.
p 24 G  Stoica jpg
Cu ochii-n 3,14
● Pentru cei cărora nu le plac englezismele, o reclamă a tradus îndemnul „Download your app!” prin „Dă-ți jos aplicația!”. Un îndemn care poate provoca în română mici stînjeneli pudicilor. (S. G.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Se întîmplă duminica
O soluție ar mai putea fi să faci din duminici zile în întregime pentru tine, în care urgențele altora să nu devină importante în orarul tău.
Zizi și neantul jpeg
Cei mai frumoși ghiocei
Pe scurt, erau cei mai frumoși și mai zdraveni ghiocei posibili.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E necesară singurătatea?
Totuși, există mai multe tipuri de singurătăți.
E cool să postești jpeg
Suma fără laude: mai încurajează școala dragul de învățătură?
Facultățile și universitățile au astfel un palmares bogat de absolvenți, indiferent de pregătirea reală a acestora.

Adevarul.ro

image
Singura fabrică românească de ciocolată și-a cerut insolvența
În perioada de glorie, fabrica producea 2.000 de tone de ciocolată pe an. Unul dintre sortimente a fost premiat cu medalia „Marca de Aur“.
image
Fanii lui David Attenborough, dezgustați de scenele din cel mai recent documentar: „Nu voiam să văd asta”
Ultimul episod al documentarului TV Wild Isles, al cercetătorului David Attenborough, a trezit repulsie în unii telespectatori.
image
De ce sunt finlandezii cei mai fericiți oameni din lume
Românii sunt mai fericiți față de anul trecut, potrivit World Happiness Report, care arată că ţara noastră a urcat 4 locuri în acest top. Cea mai fericită ţară, din cele 137 câte au fost incluse în clasament, rămâne Finlanda.

HIstoria.ro

image
Mândria națională – arma Ucrainei în război
Războiul declanșat de Vladimir Putin a arătat și o componentă importantă a relațiilor internaționale în secolul al XXI-lea, una a cărei vizibilitate a fost, până acum, scăzută, deoarece nimeni nu se mai aștepta la existența vreunui conflict armat pe teritoriul european.
image
Elena Ceaușescu a dat ordin să se dărâme cârciuma în care mergea socrul ei
Femeie cu suflet mic și foarte răutăcioasă, Elenei Ceaușescu îi plăcea să pună limite. Cumnații și nora nu o puteau vizita decât invitați. Nu l-a iertat nici pe Andruță – tată lui Nicolae Ceaușescu – care mai vorbea cu oamenii, la un țoi, despre problemele cotidiene. Sunt întâmplări relatate de Mirela Petcu și Camil Roguski, în cartea „Ceaușescu: adevăruri din umbră”.
image
Întâlnirea dintre Carol al României și Elena a Greciei şi Danemarcei
După despărţirea de Ioana Zizi Lambrino, principele moştenitor Carol e trimis într-o călătorie în jurul lumii, însoţit de colonelul Nicolae Condeescu.