Trufele și sălbaticii

Publicat în Dilema Veche nr. 926 din 6 – 12 ianuarie 2022
Trufele și sălbaticii jpeg

Deși apare menționată ca delicatesă încă din antichitate, trufa s-a impus ca vedetă în spațiul gurmand abia în timpul Renașterii, cînd era denumită „usturoiul bogaților”. În 1564 apare prima lucrare dedicată trufei, Opusculus de tuberis, scrisă de doctorul Alfonso Ciccarelli, urmînd ca, în același secol, trufa să fie inclusă în familia ciupercilor de către cercetătorul Andrea Cesalpino. În 1831 apare primul studiu științific consistent, Monographia Tuberacearum, elaborat de botanistul italian Carlo Vittadini, în care sînt descrise diferitele variante de trufe, punîndu-se totodată și bazele științei care studiază trufa: idnologia.

Trufa nu au fost niciodată o modă trecătoare prin bucătăriile lumii. Azi este considerată unul dintre cele mai scumpe alimente – în 2014, cea mai mare trufă din lume, de două kilograme, a fost vîndută pentru aproximativ 50.000 de euro. Fiind atît de valoroasă, s-a încercat și „domesticirea” ei, însă cultivarea „artificială” nu prea este o opțiune, de vreme ce o fermă de trufe înseamnă investiții enorme și risc pe măsură - o primă recoltă de trufe survine (dacă survine), abia după vreo șapte-opt ani.

De ce sînt trufele atît de scumpe?

Deși catalogată drept ciupercă, trufa nu este un tip obișnuit de ciupercă. Crește doar sub anumiți arbori, precum stejarii, alunii sau fagii, se formează în timp și doar în anumite condiții, iar valabilitatea aromei, după ce este dezgropată, durează extrem de puțin, patru-cinci zile. Trufa în sine nu are de fapt nici un gust – particularitatea ei stînd în aroma puternică, o simbioză între gazele naturale, sol și substanțele luate din copaci. Copacii-gazdă obțin fosfor din trufe, iar trufele – glucoză din copaci.

În mod tradițional sînt culese cu ajutorul animalelor – inițial erau folosiți porcii – pentru că atunci cînd sporii trufei se maturizează, ciuperca emană niște compuși chimici care imită feromonii de reproducere ai mamiferelor. Dar culesul cu ajutorul porcilor este destul de „riscant”, avînd în vedere că, odată ce o dezgroapă, aceștia o și mănîncă, așa că, în timp, s-a recurs la cîini special antrenați să le găsească. De ce animalele sînt esențiale pentru culesul trufelor?

În primul rînd, săpăturile directe, în care sînt folosite lopeți sau chiar tîrnăcoape, distrug cîmpurile de trufe, extrem de sensibile și fragile. În al doilea rînd, animalele simt și dezgroapă doar trufele aflate la maturitate, pe cînd dacă sapi în neștiință, dezgropi și puii de trufe, care neavînd nici o valoare comestibilă sînt aruncați, la fel cum, inconștient, este aruncată și șansa lor de a se reproduce. Bineînțeles, asta nu împiedică braconajul, însă în unele țări, atît culesul ilegal de trufe (fără permis și fără cîini special antrenați), cît și traficul duc de la amenzi de zeci de mii de euro pînă la ani grei de închisoare. (acum cîțiva ani, în Turcia, un italian a fost amendat cu peste 100.000 de euro pentru că a încercat să scoată un transport ilegal de trufe din țară).

p19 wc jpg jpeg

Vandalismul românesc

Dacă în alte țări există reglementări stricte pentru culesul de trufe (de unde și prețul lor ridicat), iar amenzile aplicate sînt o mare stavilă în devastarea cîmpurilor, în România lucrurile nu stau deloc așa. Un recent și excepțional reportaj al jurnaliștilor germani de la Arte TV, Truffle Traffick in Romania, arată realitatea din teren.

Protagonistul și ghidul acestui reportaj este Marius Herghelegiu, consilier ecologic, un om care de ani buni încearcă să tragă un semnal de alarmă în ceea ce privește braconajul de trufe – care nu este doar un dezastru economic, ci și unul ecologic, ajungînd în timp să ne omoare pădurile.

Primul drum al jurnaliștilor este în Solca, un sat de aproape trei mii de locuitori, majoritatea trăind din ajutorul de șomaj – și din culesul ilegal de trufe. „Febra” culesului de trufe a început în urmă cu cîțiva ani cînd un italian a venit pe plaiurile lor, cu cîini, în căutarea prețioaselor ciuperci. Văzîndu-l, oamenii au fost curioși, s-au interesat în stînga și în dreapta, și aflînd cît de scumpe pot fi trufele, au început să le culeagă ei înșiși. Dar fără să știe cum și fără să aibă nici cea mai vagă dorință de a învăța, au dat năvală prin păduri, cu tîrnăcoape, săpăligi și chiar răngi. În plus, dacă sezonul de cules trufe începe de prin luna iulie și durează în jur de șase-șapte săptămîni, în Solca vînătoarea începe încă din luna aprilie, cînd trufele sînt încă nedezvoltate – chiar dacă Marius Herghelegiu a tot încercat să-i avertizeze asupra consecințelor, totul a fost în zadar. „Cînd am venit prima oară în Solca, erau numai bordeie, acum și-au construit case. Păcat că nu lasă nimic în urma lor, ca să-și poată face și copiii lor case. Pădurile sînt distruse.”

Din cauza metodelor barbare de a săpa, rețeaua subterană a pădurilor este definitiv compromisă, iar trufele au început să dispară – localnicii înaintînd an după an mai adînc în pădure, distrugînd și mai mult, din ce în ce mai mult.

Ce fac pădurarii? Probabil că unii închid ochii, fiind în cîrdășie cu autoritățile locale, iar alții, cei care vor să salveze ce mai poate fi salvat, sînt legați de mîini și de picioare de întregul sistem. Este și cazul lui Gheorghe Savu, care a declarat jurnaliștilor de la Arte TV că, deși dă amenzi, acestea nu sînt nici plătite, nici monitorizate. „Totul este în sistem mafiot.”

Reporterii continuă drumul. La 200 de kilometri înspre nord, la granița cu Ucraina, în parcul național Munții Rodna, în fiecare an, tabere de culegători se înființează în zonă, din luna mai pînă înspre iarnă, chiar lîngă intrarea în parcurile naționale. Mai mult, declară Marcel Mîndrescu, conferențiar la Universitatea Suceava, Departamentul de Geografie, pe Valea Lalei, culegătorii de ciuperci au și cheia de la barieră, ceea ce oficial n-ar avea voie decît lucrătorii forestieri sau cei de la administrația Parcului Rodnei. „Practic, aici, ciupercile nu prea mai ajung la maturitate. Eu sînt de acord cu exploatarea acestor resurse, sînt resursele României. Dar nu se face într-un mod tradițional, nu se face într-un mod durabil și nu se face pentru comunități. Banii nu rămîn în comunitate.”

Bineînțeles, reporterii Arte TV intervievează și cîțiva cumpărători de trufe. Atît primul, român, Mihai Pop, cît și al doilea, italian, Marco Rafaello, se prezintă ca un soi de îngeri salvatori ai comunităților – „Trufele sînt culese de cetățenii care locuiesc în sate sărace. N-au altă sursă de venit, n-au ce mînca. Noi sîntem bucuroși că venim aici și lăsăm bani în comunitate, la familiile care au nevoie”, declară italianul. În Oniceni, binefăcătorul comerciant italian plătește în jur de 30 de euro pe kilogram și uneori dă și un bonus: o bere. În Italia, prețul pentru un kilogram de trufe urcă pînă la o mie de euro.

Avem sau nu o legislație?

Anul trecut, în luna mai, deputatul USR Lavinia Cosma a depus o inițiativă legislativă făcută special pentru a încadra legal procedura de autorizare, recoltare și valorificare a trufelor. „În prezent, nu există o modalitate de recoltare concretă a acestor specii şi nu există un cadru legal aferent exploatării conforme”, a declarat la vremea aceea Lavinia Cosma. Proiectul a fost însă respins pe motiv că „un eventual demers legislativ de sine stătător în direcția reglementării modului de autorizare, recoltare și valorificare a trufelor nu se justifică întrucît obiectul inițiativei legislative se circumscrie normelor general valabile incidente în domeniul silvic”.

Revenind la reportajul jurnaliștilor germani, ca pentru o concluzie la cum funcționează legea în România, consilierul primarului din Oniceni (primarul nefiind disponibil) le-a declarat, cu o dezinvoltură halucinantă, că respectivul cumpărător italian nu are societate economică în orașul lor și că, într-adevăr, ceea ce face este ilegal. „Dar asta să urmărească Fiscul sau eu știu cine… Eu de unde să știu la ora asta unde să-l găsesc? Și de unde să știu eu cine merge la cules de trufe dacă nimeni nu declară asta?”

Cu alte cuvinte, în România, dacă nu declari că ai comis o infracțiune, înseamnă că n-ai comis-o. Însă în tot acest timp, cu o lege oarbă, surdă și mută, pădurile mor. Omorîte de sălbatici care, în loc să le valorifice, le distrug. Pentru 30 de euro la kilogram. Și, uneori, pentru o bere.

Foto: YouTube (sus), wikimedia commons (jos)

Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.

Parteneri

Președintele Donald Trump, la depunerea jurământului în primul mandat, la 20 ianuarie 2017 (© Facebook / The Trump White House Archived)
Cine participă și cine boicotează ceremonia de învestire a președintelui Donald Trump
Elon Musk, Jeff Bezos şi Mark Zuckerberg, fondatorii Tesla, Amazon şi Meta, trei giganţi din domeniul tehnologiei, vor participa luni la ceremonia de învestire a preşedintelui ales al SUA, Donald Trump
politia nu treceti
O femeie a născut pe trotuar, lângă Spitalul Polizu. Bebelușul a murit. Poliția face cercetări
O femeie a născut pe trotuar, în apropierea Spitalului Polizu din București, poliția demarând deja o anchetă cu privire la împrejurările în care s-a produs acest eveniment, cu atât mai mult cu cât bebelușul a murit.
Mers pe jos plimbare FOTO Shutterstock jpg
Un bărbat a mers 250.000 de pași într-o săptămână pentru a vedea efectele asupra corpului său. Rezultatele l-au șocat
Un bărbat, de 28 de ani, a povestit cum și-a „micșorat” grăsimea de pe burtă și brațe, dezvoltându-și în același timp mușchii picioarelor, printr-o provocare extremă de mers pe jos. El s-a confruntat, însă, și cu câteva probleme.
Florian Coldea Foto INQUAM Photos Malina Norocea jpg
Foștii generali SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, citați la DNA. Ordonanțele celor doi privind controlul judiciar au expirat SURSE
Generalii SRI în rezervă, Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, au fost citați miercuri, 15 ianuarie, la DNA.
pahar cu apa jpg
Când trebuie să bei apă și ce cantitate daca vrei să slăbești și să te țină la distanță de numeroase boli
Deși apa este esențială pentru viață, mulți dintre noi nu o consumăm în cantitățile necesare, ceea ce poate duce la o serie de probleme de sănătate.
Sofia Vergara, Lewis Hamilton  sursa foto   Shutterstock jpg
A pus ochii pe un tinerel? Sofia Vergara, toată numai un zâmbet lângă pilotul de F1 Lewis Hamilton
Ea, o actriță cunoscută, cu mult sex apeal. El, un sportiv de renume, cu mult farmec și… un trup desăvârșit. Nu-i așa că fac o pereche frumoasă împreună?
image png
România, peste SUA în topul celor mai puternice pașapoarte, după ce a intrat în Programul Visa Waiver
Institutul Diplomatic Român (IDR) a anunțat miercuri faptul că locul României în topul celor mai puternice pașapoarte din lume a crescut semnificativ, după acceptarea în Programul Visa Waiver.
afd bilet/ FOTO:X/@Inevitablewest
Poliția germană anchetează AfD pentru manifestele electorale sub forma unor "bilete de avion" pentru "expulzarea imigranților ilegali"
Distribuirea unui manifest electoral al partidului Alternativa pentru Germania (AfD), de extremă dreapta, sub forma unui bilet de avion destinat "imigranților ilegali"
petrolier
Industria petrolieră arctică rusească în criză. Navele sancţionate de SUA lasă milioane de barili nevânduţi
Industria petrolieră arctică a Rusiei trece printr-o perioadă de criză severă, din cauza sancţiunilor impuse de Statele Unite asupra tancurilor petroliere şi a infrastructurii de depozitare, care au dus la blocarea stocurilor de ţiţei destinate pieţei asiatice.