Supă din aripioară de rechin
Sînt ani, deja, de cînd nenumărate ONG-uri din domeniul protecţiei animalelor militează împotriva recoltării pe viu a aripioarei de rechin (temuta înotătoare dorsală). Preţul unei porţii de supă de aripioare a ajuns, între timp, să coste în jur de o sută de dolari.
Înainte ca vreo lege să interzică definitiv consumul aripioarelor de rechin, redau reţeta faimoasei supe, atît de preţuită în China. Preparaţi aripioara de rechin după cum urmează: fierbeţi-o în apă, îndepărtaţi cu grijă pielea de pe ambele părţi şi lăsaţi-o în apă rece, pentru o noapte. Îndepărtaţi apoi eventualele resturi de os şi urmele de nisip de pe înotătoare. Pregătiţi apoi un crab fiert şi decorticat (sau o jumătate de livră de creveţi decorticaţi), şase uncii de carne de porc proaspătă, o livră de „buze de peşte“ (yu chun – carnea foarte fragedă a fălcii de peşte), două felii de jambon, doi muguri de bambus, trei pălării de ciuperci uscate (rehidratate şi curăţate) tăiate mărunt, un bol de supă de pui sau raţă, vin galben de orez, o priză de zahăr, puţină făină de fasole şi o linguriţă de ulei de susan. Puneţi într-un vas supa de pasăre, carnea de porc şi „buzele de peşte“. Cu puţin timp înainte să fiarbă, adăugaţi ciupercile. Cînd dă în clocot, adăugaţi carnea de crab (sau creveţii), puţin vin de orez, zahărul şi aripioara de rechin. După ce supa reîncepe să fiarbă, adăugaţi şi făina de fasole. Amestecaţi bine şi deşertaţi vasul deîndată într-o farfurie adîncă de supă. Se ornează cu jambonul tăiat în fîşii, cu lamele din muguri de bambus şi se asezonează cu uleiul de susan.
Prevăzătoare, limba chineză evită parcă dinadins folosirea semnului „rechin“ (sha), atît în sintagma „aripioară de rechin“ (yu chi – literal, „aripioară de peşte“), cît şi în „supă din aripioară de rechin“ (chi tang însemnînd „supă de aripioară“). Că-i vorba de (peştele) rechin sha (yu), se poate doar subînţelege. Dacă nu specia, reţeta, cel puţin, e protejată.