Românii și planificarea

Tudor IORDĂCHESCU
Publicat în Dilema Veche nr. 770 din 22-28 noiembrie 2018
Românii și planificarea jpeg

Marţi după-amiază. Început de iarnă. 2012. Bucuria oricărui interpret – să fie chemat în ultimul moment şi să fie nevoit să se prezinte la sediul clientului, atunci cînd ziua se scurge în noapte, iar orice funcţionar public, ba chiar şi o parte din cei care lucrează în mediul privat, aşteaptă cu ochii umezi ora 16, să spunem 16,30, ca să rupă uşa biroului şi să se amestece în mulţimile gri ale staţiilor de metrou sau de autobuz.

Clientul, de data aceasta, este unul mai special: este unul dintre acele măreţe edificii ale capitalismului denumite pompos Instituţii Financiare Internaţionale. IFI-urile au o putere pe care puţini dintre muritorii de rînd şi-o închipuie, însă cei care au prins avîntul inflaţio-nist al anilor ’90 îşi amintesc cît de importante erau întîlnirile dintre prim-miniştri şi miniştrii de Finanţe cu conducătorii acestor instituţii la Bucureşti: ele se soldau cu împrumuturi masive, care hrăneau nevolnica economie românească în goana sa după importuri şi valută forte, iar dacă rezultatele nu erau cele scontate, nu de puţine ori, duceau la demisii sau manifestaţii de stradă din partea sindicatelor şi a maselor de cetăţeni anesteziaţi de aburii tranziţiei eterne către economia de piaţă.

Însă, în acest moment de avînt dat de alegerile de-abia încheiate, atmosfera e cu totul alta. Marele capital străin este prietenul nostru, iar IFI-urile ne-au devenit sfătuitori de încredere şi parteneri nestrămutaţi pe drumul mereu pavat cu bune intenţii către macrostabilitate financiară. Prin urmare, subiectul discuţiilor este unul cel puţin surprinzător, pentru România cu care ne-am obişnuit deja: ministrul delegat pentru Buget s-a hotărît să înfiinţeze o unitate de programare, la nivelul Ministerului Finanţelor, pe care a populat-o cu o mînă de absolvente de ASE, proaspete masterande sau doctorande, pline de entuziasm şi bune intenţii.

Clădirea în care urcăm la etajul 5 este prototipul eficienţei şi expresia gustului spartan al celor care, cu cît au sume mai mari pe mînă, cu atît ştiu că acestea trebuie cheltuite mai judicios. Nu mă pot abţine să compar, în gînd, perfecţiunea rece pe care o inspiră birourile din sticlă – aliniate de-a lungul culoarului, cu plăcuţele lor argintii cu nume şi funcţii pompoase direct în limba engleză, cu scaune comode şi rechizite colorate, însă perfect ordonate – cu jalea care domneşte în sediul ANAF şi cel al Ministerului Finanţelor – birouri obosite, scaune pe jumătate dezasamblate, cu spătare lipsă, maldăre de hîrtii pe fiecare suprafaţă plată, căni de cafea uitate pe cîte un pervaz, flori lăsate în glastre din secolul XX şi, tronînd atoatetriumfător, zeul funcţionarului public: biblioraftul gri, cu eticheta mîzgălită cu o cariocă roşie, la repezeală.

În clădire, pe etaj, nu mai sîntem decît o mînă de oameni: trei reprezentanţi ai IFI, interpretul şi patru membri ai delegaţiei de la Finanţe – trei fete la 24-25 de ani şi un domn serios, cu alură de contabil, la o respectabilă vîrstă de 55 plus, şi, cum altfel, cu un biblioraft în braţe. Scopul – o teleconferinţă cu Washington-ul. Evident, aveam să aflu că sînt acolo pentru a-i traduce doar domnului care ne este decan de vîrstă, restul lumii stăpînind limba engleză la un nivel mai mult decît mulţumitor.

Începe teleconferinţa. Ecranul se împarte în trei, pentru că avem trei participanţi străini, doi americani şi un indian, care, deşi vorbeşte o engleză onestă, este departe de standardul Cambridge pe care ni-l închipuim adesea întruchipat de orice vorbitor stabilit de ceva vreme pe teritoriul Statelor Unite. Este genul acela de întîlnire la care interpretul trebuie să îşi facă literalmente urechile pîlnie, dacă vrea să îşi păstreze locul de muncă…

Pe scurt, e pentru prima oară în istoria României cînd cineva ia decizia nebunească de a nu mai arunca banii cu toptanul, aplecîndu şi urechea la fiecare solicitare politizată sau interesată, ci de a-i aloca pe baza unor priorităţi transparente, clare, comprehensibile. Adică este momentul în care Ministerul de Finanţe se despărţea de celebrul domn secretar de stat Gherghina, despre care circulă nenumărate legende urbane că alcătuia bugetele ţării încă din imemoriale epoci de aur, cu creionul chimic înfipt după ureche.

Proiectul în cadrul căruia se desfăşoară misiunea IFI pare simplu: să ajute funcţionarii ministerului să coordoneze acest uriaş efort de prioritizare a investiţiilor alocate de sus în jos, de la bugetul naţio-nal. Se bazează pe bunăvoinţa acestor tinere şi destoinice absolvente şi, se pare, pe contribuţia hotărîtoare a domnului cu biblioraft. Întrebările se succed cu lentoare, experţii străini beneficiind de o listă transmisă clientului cu ceva zile înainte de Ministerul Finanţelor. La momentul în care lucrurile par a intra pe un făgaş normal, cade ca un trăsnet întrebarea indianului, care ia pe toată lumea pe nepregătite: nu vă supăraţi, dar pe lista aceasta, care reflectă toate programele naţionale derulate cu finanţare de la bugetul de stat în ultimii 15 ani, s-a strecurat, totuşi, o greşeală, nu-i aşa? Apare aici o investiţie demarată în 1976, ce mai caută, la peste 35 de ani, în execuţie încă, puteţi să ne daţi nişte detalii?

Fetele se uită încurcate una la cealaltă. Nici una nu era născută în anul cu pricina, nici graţioasele reprezentante ale clientului nu sînt cu mult mai în vîrstă decît ele. Urmează un moment de tăcere uşor penibilă, însă domnul contabil îşi drege glasul, îşi coboară un pic ochelarii de pe vîrful nasului şi explică pedant: „Păi, ăsta este Canalul Dunăre – Marea Neagră... Să vă explic: în evidenţele noastre, Canalul nu figurează ca find o investiţie finalizată 100%, ci este undeva ca grad de realizare la 98,9%, pentru că au mai rămas nişte pontoane care trebuiau turnate, nişte dispozitive care trebuiau instalate, aşa era proiectul tehnic iniţial. Iar asta a fost considerată investiţie de grad zero la vremea ei, a trecut direct pe bugetul naţional. Şi... a venit Revoluţia şi nu a mai fost niciodată terminată. Prin urmare, în vederea închiderii contabile, în fiecare an, de la bugetul de stat al României se alocă în continuare o sumă modică pentru finalizare... Iar banii ajung undeva în conturile companiei de stat care administrează Canalul şi care raportează că nici anul ăsta nu a reuşit să închidă investiţia, aşa încît o nouă sumă va trebui din nou alocată şi pentru bugetul anului următor…“

Nici astăzi, la ceva ani după această poveste, nu sînt convins că expertul de origine indiană a înţeles cum funcţionează complicatele resorturi ale planificării strategice în România. De fapt, nu sînt convins nici că mai există unitatea respectivă în cadrul Ministerului de Finanţe. Cel mai probabil, fetele şi-au luat doctoratul şi au plecat într-o companie privată, în viaţa reală, domnul cu cămaşă albă, sacou ponosit şi biblioraft gri s-a pensionat anticipat; ce ştiu cu siguranţă e că ministrul nu mai e ministru, ba chiar şi-a pus în cui admirabilele intenţii civilizatoare şi s-a retras într-o slujbă mult mai bine plătită, tot la stat.

Ceva îmi spune, însă, că o mînă nevăzută continuă să strecoare şi anul acesta, pentru bugetul anului 2019, nişte mărunţiş pentru finalizarea Canalului Dunăre – Marea Neagră, care figurează undeva, într-un birou întunecat de pe lîngă Casa Poporului, în sediul Ministerului de Finanţe, drept o investiţie neterminată, ce merită un efort din partea noastră, a tuturor, nu-i aşa? 

Tudor Iordăchescu este traducător și interpret.

Foto: wikimedia commons

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

Pete Hegseth jpg
Stilul „militar relaxat” al lui Pete Hegseth. Cum a transformat moda militară în vestimentație oficială
Pete Hegseth, secretarul american al Apărării, nu se lasă prins în corsetul formalităților din Washington. În locul costumelor întunecate, obișnuite pe coridoarele puterii, el alege nuanțe albastre vibrante, țesături căptușite cu steagul SUA, șosete patriotice și batiste înstelate.
Cafea vs ceai Colaj Prevention&90cCofee
„Rivalul tăcut" al cafelei: a doua cea mai consumată băutură din lume, recomandată de experți
Atât cafeaua, cât și ceaiul conțin cofeină, însă în cantități diferite, ceea ce le influențează efectele asupra nivelului de energie și concentrației. Aceste două băuturi pot fi considerate adevărați „rivalii” ai dimineții, la fel cum ketchupul și maioneza sau hamburgerul și pizza sunt în competiție
otelarie
Care sunt cei mai mari producători de oțel din lume și cine poate profita de pe urma tarifelor lui Trump
Noile tarifele vamale pentru oțel și aluminiu ale președintelui Donald Trump, care au intrat în vigoare la 12 martie 2025, au provocat o undă de șoc pe piețele globale.
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
Plante pentru bogăție. Aceste frumuseți verzi atrag banii în viața ta, conform feng shui-ului
Uitați de loterie – adevărata fericire verde crește într-un ghiveci de pe fereastra voastră! Feng Shui-ul ne învață că anumite plante nu doar că adaugă culoare și prospețime locuinței, dar au și puterea de a atrage prosperitatea financiară.
ovi 4 (80) jpg
Povestea vinului spumant care ajunge pe masa oaspeților Casei Regale a României. „În comunism, cea mai mare cantitate se ducea la ruși”| REPORTAJ
Cea mai veche fabrică de vin spumant din țară construită la suprafața pământului, care a funcționat neîntrerupt, se găsește la Azuga. Aici se pregătește vinul care ajunge și la Casa Regală a României.
horoscop saptamana 16 23 ianuarie jpg
Zodia care o să aibă parte de o surpriză imensă pe 1 aprilie. A visat toată viața la acest lucru
În fiecare an, ziua de 1 aprilie aduce cu sine surprize și momente amuzante, dar pentru o anumită zodie, acest început de lună va fi cu totul special.
Ronda aerial jpg
Trei destinații turistice de lux care nu-ți lasă gaură în buget. Sunt puțin cunoscute, oferă experiențe de neuitat și au costuri decente
Să-ți petreci concediul în destinații exotice, cu facilități de lux, pare mai degrabă un vis interzis pentru mulți români din cauza costurilor ridicate. Pasionații de călătorii au găsit însă imposibilul: peisaje spectaculoase şi condiții de lux la prețuri decente.
blocuri pixabay jpg
Schimbări majore pe piața imobiliară: apetitul speculanților scade; taxele ar putea crește după alegeri
Încă din primele luni ale acestui an s-au conturat la nivelul pieței rezidențiale o serie de tendințe care au potențialul de a marca evoluția sa în 2025. Semnale vin și din sectorul de creditare, în contextul în care mulți dintre români se bazează pe împrumuturi pentru a deveni proprietari.
coaja banana jpg
Este sănătos să mănânci prima mușcătură de banană? Ce spun nutrioționiștii
Bananele sunt fructe extrem de populare și apreciate pentru dulceața lor și beneficiile nutriționale. Însă, mulți dintre noi s-au întrebat dacă este sănătos să consumi prima mușcătură.