Rezistenţa prin apicultură

Publicat în Dilema Veche nr. 680 din 2-8 martie 2017
Rezistenţa prin apicultură jpeg

Sfîrşit de februarie. În curtea blocului au mai rămas cîteva pete de zăpadă neagră, e un soare năucitor şi la florăria din colţ e plin de ghiocei, lalele şi zambile mov. Albinele n-au apărut încă, însă eu merg să mă întîlnesc cu cineva care îmi poate povesti mai multe despre ele.

Alexandru Frusina are 33 de ani şi este a patra generaţie de apicultori. Prima din familie a fost, de fapt, străbunica lui, Voica, din judeţul Prahova. După ce străbunicul a murit într-un accident la o sondă petrolieră, ea a rămas singură, avînd grijă de copii şi întreţinîndu-se din apicultură. Pe bunicul său, Alex l-a prins doar trei ani, dar îl ţine minte în continuare. Ştie că în copilărie era mereu înconjurat de stupi şi s-a obişnuit de mic cu albinele. Între timp, s-au mutat în Ţăndărei, în judeţul Ialomiţa, iar tradiţia a fost continuată de Florin, tatăl lui Alex. „Aici e o poveste care îmi place mult”, spune Alex zîmbind. „După moartea bunicului, mai aveam în curte doar trei stupi, pe care tata, care era inginer agronom, îi păstrase mai mult ca să continue moştenirea de familie, căci nu prea mai avea grijă de ei. La un moment dat, şi-a dat seama că au murit toţi şi a vrut să renunţe la apicultură. Doar că, trei zile mai tîrziu, a văzut într-un copac din curte un roi mare de albine. A prins roiul şi a luat asta ca pe un semn că trebuie, totuşi, să continue.”

Acum, familia Frusina are aproximativ 150 de stupi, pe care îi mută în funcţie de culturi. Fac miere de rapiță, floarea-soarelui şi coriandru – preferata lui Alex, pentru că „este cea mai aromată, are gust de bomboană sau ursuleţi Haribo” – şi ar vrea să facă şi de salcîm.

tataia jpg jpeg

Alex nu s-a ocupat dintotdeauna de apicultură. A studiat agronomia, la fel ca tatăl său, însă nu i-a plăcut atît de mult şi acum a ajuns să lucreze, în Bucureşti, într-un magazin de echipamente foto. Abia de vreo doi ani a revenit la moştenirea de familie, şi spune, cu mîndrie, că se simte apropiat de povestea lor şi că vrea să încerce să se ocupe serios de această afacere. Deocamdată se ocupă mai mult de partea de vînzări. Între timp, tatăl său are grijă de albine, stînd într-o rulotă, ca să fie mai aproape de stupi. Alex îmi povesteşte, entuziast, cum sînt mutaţi stupii, noaptea, şi ce sistem  sofisticat de comunicare au albinele: într-un loc nou, mai întîi ies cercetătoarele, puţine la număr, care apoi transmit în ce direcţie, la ce distanţă şi cît de multă hrană este în zonă. Îl întreb dacă tatăul său nu se simte izolat vara, cînd trebuie să fie atent cel mai des la albine, dar Alex îmi răspunde că nu – îi place cu adevărat ce face şi asta e suficient. Iar cînd i se alătură şi el la stupină, spune acolo se simte cel mai liber.

Se ştie, albinele sînt esenţiale în polenizarea culturilor agricole – cereale, legume, fructe. Şi nu doar atît. În lipsa albinelor, recoltele sînt mai mici, şi asta în condiţiile unui an climatic foarte bun. Alex îmi spune că un studiu a arătat o creştere cu 10-15% a producţiei de rapiţă doar datorită prezenţei albinelor în zona respectivă.

Însă albinele sînt sensibile. Bolile, schimbările bruşte de temperatură, datorate încălzirii globale, dar şi insecticidele folosite de agricultori le-ar putea dăuna micilor insecte. Alex confirmă – iarna aceasta le-au murit în jur de zece familii –, însă în privinţa legăturii cu agricultorii, nu sînt probleme – tatăl său fiind inginer agronom, e în permanentă legătură cu aceştia şi are grijă astfel de albinele sale. Nu toţi agricultorii sînt însă la fel de atenţi – de pildă, un articol din agroinfo.ro, din 2014, informează că „peste 400 de familii de albine aparţinînd unor apicultori din judeţul Botoşani au murit, după ce o societate agricolă a stropit culturile de muştar şi rapiţă cu substanţe chimice pentru combaterea dăunătorilor. Primarul susţine că responsabilitatea aparţine firmei care a împrăştiat substanţele şi care avea obligaţia de a informa autorităţile locale cu privire la intenţia de a stropi cu cel puţin 48 de ore înainte.”

Producţia de miere nu a fost foarte bună în ultimii ani, şi totuşi, conform datelor centralizate la nivel european, România este ţara cu cea mai mare producţie de miere din Uniunea Europeană – informează profit.ro –, realizînd, în 2015, 35.000 de tone de miere, comparativ cu doar 20.000 de tone în 2014.

În ciuda acestui fapt, consumul intern rămîne unul dintre cele mai scăzute la nivel european. Potrivit statisticilor, românii mănîncă de patru ori mai puţină miere decît italienii şi francezii. Unul dintre motive ar putea fi practica atît de comună a falsificării mierii, cu efecte negative asupra apicultorilor de bună-credinţă, ducînd şi la neîncrederea oamenilor în produsele aflate pe piaţă. „Sînt chiar mulţi cei care vînd miere contrafăcută, de obicei direct de la producător. Dau albinelor glucoză sau amestecă mierea cu glucoză. Periodic văd că apar știri de genul X borcane de miere din supermarket sînt falsificate”, spune Alex.

În plus, adaugă el, mierea de foarte bună calitate produsă în România este exportată şi amestecată cu alte tipuri de miere, ceea ce lui nu i se pare corect. „Noi vindem acum mierea printr-o asociaţie apicolă, însă aş vrea să încep să vînd numai pe cont propriu. De la asociaţie nici nu am primit încă banii pe anul trecut. În plus, nu ştiu cu ce tipuri de miere se amestecă cea produsă de mine – eu ştiu cum o produc, ştiu că e la calitate înaltă, la standarde bio. Am găsit, de exemplu, în supermarket miere din China, care e de calitate slabă, amestecată cu miere din UE.” Citat de Agerpres, Ioan Fetea, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine, confirmă: „Am solicitat ministrului Agriculturii să nu se mai permită amestecul de miere românească cu alta adusă din alte țări, din China sau chiar din Italia, să nu scrie pe etichetă miere non-UE sau UE, iar consumatorul să poată alege ceea ce vrea să consume. Cine vrea să consume miere din China, din Argentina sau miere românească să fie informat, să aibă certitudinea că așa este, pentru că sub masca asta de non-UE sau UE se poate ascunde orice.” Şi nu doar atît, spune Alex Frusina, ci, dîndu-şi mierea produsă mai departe, nu se pot cunoaşte standardele la care aceasta e ambalată. „Mierea cristalizează foarte repede, şi pentru a fi adusă înapoi la starea lichidă, ea trebuie încălzită la temperaturi de pînă în 40 de grade – peste 40, ea nu devină toxică, dar începe să îşi piardă din calităţi. Acest proces durează însă, iar unii producători nu au răbdare şi încălzesc mierea la temperaturi mai înalte.”

apicultorii jpg jpeg

 – Alex şi tatăl său la stupină –

Aşa că Alex se gîndeşte acum la modalităţi de a vinde mierea produsă exclusiv pe cont propriu. Îmi spune că îi place să îşi facă planuri pe termen lung şi nu înţelege de ce mulţi tineri nu mai au această obişnuinţă. El merge pe ideea de a face totul mai simplu. Nu vrea să participe neapărat la tîrgurile apicole, ci îşi doreşte ca mierea să ajungă direct de la producător la consumator. City-Bee, cum a numit-o, face livrare gratuită în Bucureşti, în special în timpul orelor de muncă – aşa îi e şi lui mai uşor şi, în plus, văd colegii din birou ce ai primit şi asta ajută mult la promovare. „Îmi place că am întîlnit şi am vorbit cu tot felul de oameni vînzînd miere. Mereu am un borcan mic de miere în buzunar, e o reclamă bună, şi am ajuns să vînd unor oameni care nu mîncau asta pînă atunci.” În plus, tot în ideea de a face totul mai simplu, „eu nu pun seminţe ca să vînd produsul mai scump cu 10 lei, asta poţi face şi tu singur acasă – pui nuci sau seminţe sau ce doreşti în miere.”

Îmi oferă, zîmbind, un borcănel cu miere de floarea-soarelui. Acasă, mă uit pe pagina de Instagram a City-Bee la imagini cu Alex şi tatăl său, rulota în care locuieşte acesta, albine, faguri şi stupi. Îmi atrage atenţia o fotografie cu tatăl lui Alex, pe cîmp, în costumul de protecţie, privind asfinţitul. Pare, într-adevăr, senin şi liber.

Foto: A. Frusina

Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.

Parteneri

Ceausescu facebook jpg
Proiectul energetic ambițios de pe vremea lui Ceaușescu, scos de la naftalină de Guvern. Cine vrea să investească în el
Unul dintre cele mai ambițioase proiecte energetice din perioada regimului comunist, hidrocentrala Tarnița-Lăpuștești, este readus în atenția publică, de această dată cu sprijin internațional.
Tradiții obiceiuri și superstiții de Paște din Săptămâna Patimilor Colaj DMS
De ce nu e bine să te cerți în Săptămâna Patimilor: superstiții care îți vor schimba percepția asupra Paștelui
Săptămâna Mare (14–19 aprilie), cunoscută și sub numele de Săptămâna Patimilor, reprezintă perioada culminantă a Postului Paștelui 2025 și ultima etapă de pregătire înainte de Învierea Domnului. Fiecare zi are o semnificație profundă.
2 da vinci jpg jpeg
15 aprilie: 573 de ani de la nașterea pictorul Leonardo da Vinci, o figură emblematică a Renașterii
Leonardo da Vinci s-a născut pe 15 aprilie 1452, în localitatea Vinci, Italia, și este considerat unul dintre cele mai mari genii din istoria omenirii.
image png
Ce rugăciune este bine să spui pe 15 aprilie, de Sfinţii Apostoli Aristarh, Pud şi Trofim
Pe 15 aprilie, Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinţii Apostoli Aristarh, Pud şi Trofim, trei dintre ucenicii Sfântului Apostol Pavel, pomeniți cu evlavie în tradiția creștină pentru credința lor statornică și lucrarea misionară desfășurată în primele veacuri ale creștinismului.
Donald Trump FOTO AFP
Trump vrea să-i trimită pe cetățenii americani care comit infracțiuni în El Salvador: „Vorbesc de oameni violenți, care lovesc doamnele cu bâta de baseball”
Președintele Donald Trump a confirmat că dorește să trimită cetățeni americani la închisoare în El Salvador, cu ocazia întrevederii pe care a avut-o la Casa Albă cu președintele acestei țări, Nayib Bukele. Este vorba despre infractori violenți.
redeschidere cetatea poienari 09 foto denis grigorescu jpeg
S-a redeschis adevărata cetate a lui Vlad Țepeș. Sute de mii de turiști, așteptați în acest an
După mai bine de doi ani de reabilitări majore, de luni 14 aprilie s-a redeschis cetatea lui Vlad Țepeș de la Poienari-Argeș, iar autoritățile se așteaptă la numeroși turiști din țară și din străinătate. Cetatea nu a fost vreodată cucerită, deși a fost asaltată de mai multe ori de otomani.
Ilie Bolojan FOTO Presidency
Ce le-a spus Ilie Bolojan eurodeputaților români la întâlnirea de la Cotroceni. În ce funcție se vede după prezidențiale
Președintele interimar, Ilie Bolojan, a avut luni o întâlnire cu mai mult de jumătate dintre europarlamentarii români la Palatul Cotroceni. Ilie Bolojan i-a anunțat că se întoarce la Senat și că își dorește o colaborare mai strânsă pe teme de politică externă, susțin surse politice pentru Adevărul.
mihaela bilic gateste jpeg
Mihaela Bilic dezvăluie reţeta japoneză perfectă pentru longevitate: „Stimulează metabolismul și accelerează circulația”
Regimul de trai sănătos şi longevitatea sunt două dintre aspectele cărora tot mai multe persoane încep să le acorde importanţă. Printre numeroasele sugestii din partea experţilor, este și cea a medicului nutriţionist Mihaela Bilic, care recomandă o reţetă japoneză foarte celebră.
hurezeanu mae UE jpg
Hurezeanu, la Consiliul Afaceri Externe ale UE: A cerut consolidarea regimului de sancțiuni privind acțiunile hibride ale Rusiei
Ministrul afacerilor externe Emil Hurezeanu a participat luni, 14 aprilie 2025, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, care s-a desfășurat la Luxemburg.