Reinventăm democraţia?

Publicat în Dilema Veche nr. 670 din 22-28 decembrie 2016
Reinventăm democraţia? jpeg

Trebuia să scriu articolul acesta acum două săptămîni, imediat după Forumul Societății Civile, organizat de FDSC prin Fondul ONG, pe 25 noiembrie. Cu toate acestea, cum se întîmplă uneori, contextul actual al României post-alegeri este poate unul chiar mai bun. Pentru că ideea în jurul căreia s-au închegat conferințele este mai mult ca niciodată prezentă în societatea românească: cît de în siguranță mai sînt valorile democrației într-un context politic și economic precar, care nu mai conferă încredere în instrumentele democrației – cum ar fi, de exemplu, participarea cetățeanului la viața cetății – absenteismul la vot devenind o problemă acută (nu doar în România)?

Dacă acum doi ani, la prima ediție a Forumului, esența discuțiilor asupra democrației în Europa era una optimistă, iar participanții erau animați de încredere în ceea ce privește viitorul și unitatea Uniunii Europene și a Europei în general, tonul a fost cu totul altul în 2016, la a doua ediție. Starea de optimism și entuziasm a participanților a fost înlocuită de scepticism și îngrijorare. Realitatea prezentului nu mai e un garant pentru liniște: instabilitate socială și politică, economie precară, criza refugiaților și chiar efectul rezultatelor alegerilor din SUA – „Cînd plouă torențial în SUA, începe să se simtă umezeală și în Europa“ – a declarat la conferința de inaugurare Yves Leterme, secretar general al International IDEA, Belgia.

În condițiile în care populismul este în creștere în Europa, mai poate fi societatea civilă un watchdog al democrației? – a fost întrebarea de la care au pornit dezbaterile ediției de anul acesta a Forumului Societății Civile.

Luca Jahier, membru al Comitetului Economic şi Social European, unul dintre invitații de onoare ai forumului, a declarat de la bun început că multele crize cu care se confruntă la ora actuală Europa „vin și din incapacitatea UE de a crea un echilibru economic și social“, adăugînd că, deși terorismul este o mare problemă, amenințările globalizării activează multe semnale de alarmă. „Terorismul e o mare problemă, dar poate nu e cea mai mare, dacă ne uităm la cifre: 200 de persoane au fost ucise anul trecut în Europa de către teroriști. Tot anul trecut, în țara mea – Italia –, 150 de femei au fost ucise în cazuri de violență domestică. Sînt de acord cu ceea ce a spus președintele CE, Jean-Claude Juncker, în ultimul discurs despre starea Uniunii, cînd a vorbit despre criza existențială a UE, dar nu se referea doar la instituții, ci la valori, la forțele fundamentale care ne conduc. Nu ne confruntăm doar cu neimplicarea cetățenilor, ci și cu lipsa ofertelor din partea oficialilor, pentru că primul rol al politicienilor este de a oferi răspunsuri corecte și soluții pe termen lung.“

Cît privește societatea civilă, deși democrația participativă este unul dintre fundamentele UE, în opinia sa, există o lipsă a instrumentelor potrivite pentru a stimula dialogul civic. „Trebuie să fim atenți, democrația nu este ceva de la sine înțeles, democrațiile trebuie clădite în fiecare zi, pornind de la vot, trebuie apărat statul de drept, trebuie apărat sistemul «checks and balances» – pentru că uneori avem tendința să înclinăm balanța în favoarea unei in­sti­tuții în defavoarea alteia –, trebuie apărat rolul instituțiilor și capacitatea lor de a oferi soluții, avem nevoie de leadership pe termen lung.“

Vorbind despre implicare, și Yves Leterme, secretar al International IDEA, a declarat ferm că „democrația nu este ca un supermarket“, ci este un sistem care funcționează doar cînd cetățenii își iau responsabilități. „Este o datorie a cetățenilor să participe la democrație.“

Cît privește problemele din Europa, nimeni nu are un monopol nici al problemelor, nici al soluțiilor. „În Europa, democrația este sub presiune. Liderii nu sînt conștienți de riscuri. Trebuie să fim pregătiți, pentru că ceea ce s-a întîmplat în SUA se poate întîmpla în Europa. Cînd plouă în SUA, se simte în Europa. Amprentele globale ne dau posibilitatea să învățăm unii de la alții, cînd oamenii se întîlnesc la forumuri ca acesta, unde trebuie să căutăm soluții.“

A doua parte a problemei o reprezintă ne­în­crederea în valorile democrației e­xis­tentă în țările balcanice, țări care caută „a doua respirație“. Yves Leter­me a vorbit despre euforia simțită în aceste țări la finalul regimului totalitar care, deși a trecut, a lăsat atît o criză a sus­te­na­bilității, cît și una a reprezentării – referindu-se la o implozie a partidelor politice care a dus la frustrări, la neîncredere și la pervertirea instrumentelor cu care democrația funcționează – amintind de numărul votanților extrem de scăzut. „Nu ne confruntăm doar cu un deficit demografic, ci și cu dezinteres din partea tinerei generații. Iar aici rolul societății civile este unul crucial.“

Crucială pentru această implicare a oamenilor este și transparența instituțiilor publice – după cum a declarat Violeta Alexandru, ministru pentru Consultare Publică și Dialog Civic. „Luptăm din interior să schimbăm cultura instituțională, felul în care instituțiile răspund cetă­țenilor la transparență. Concluzia noastră imediată – în instituții nu exista spiritul de a respecta cu adevărat dreptul oamenilor la transparență, deși legislația este relativ în regulă. Prioritatea noastră a fost să aflăm de ce avem legislație, oameni care să pună în practică legislația. Este necesară o transparență mai mare și la nivelul societății civile. Ne aflăm acum într-un moment de răscruce.“

Vorbind despre acest „moment de răscruce“, Astrid E. Helle, reprezentanta Norvegiei în Consiliul Europei, a declarat că, deși e adevărat că lumea de astăzi se confruntă cu diverse provocări, să nu ignorăm totuși faptul că „niciodată condițiile de viață n-au fost mai bune ca în prezent, progresele făcute în ultimii 15 ani sînt fără precedent în istoria omenirii: nivelul sărăciei extreme a fost redus cu 15%, educația primară este de aproape sută la sută, mortalitatea maternă s-a redus. Continentul european atrage milioane de oameni, care și-ar dori să trăiască aici, ca urmare a libertății, respectării drepturilor individuale, democrației, care sînt considerate în prezent lucruri de la sine înțelese.“ Reprezentanta Consiliului European a atins însă și un punct sensibil, acela al pervertirii instrumentelor democratice, confiscarea lor de către curentul populist. „Dacă, în trecut, Europa a experimentat democrația fără drepturi și libertăți individuale, acum provocarea este o democrație care să nu se bazeze pe voința majorității, ci pe drepturile și libertățile individuale. Fără o societate civilă puternică, o democrație nu este de ajuns și nu este suficientă, am văzut asta în România, dar și în Norvegia.“

Importanța vitală a implicării ce­tă­țenilor în viața cetății a fost punctată și de Karen Fogg, membru al board-ului Fundației pentru Dezvoltarea Societății Civile: „Uniunea Europeană are puterea să depășească dificultățile. Pentru mine, cea mai importantă chestiune este facilitarea dialogului cu cetățenii, care trebuie reinventat, trebuie adaptat. Avînd discuții față în față e foarte important pentru că tocmai aceste discuții ajută ca vocile lor să fie ascultate cu demnitate și să prindă încredere că pot participa într-un mod real la democrație.“

„Reîmprospătarea“ democrației a fost și ideea desprinsă de-a lungul atelierelor din cadrul Forumului. O campanie comună pentru organizațiile societății civile din Europa, dialogul cu cetățenii la nivel local și național, dezbateri legate de starea democrației, monitorizarea democrației și acțiuni comune pentru ONG-urile care pot colabora cu in­sti­tuțiile guvernamentale în mandatele de președinție UE între 2017 și 2020.

Susținînd importanța societății civile în timpuri în care democrația este a­me­nințată, Dacian Cioloș, prim-ministrul Ro­mâniei, a adus aminte de importanța implicării societății civile în aderarea României la Uniunea Europeană. „A fost un proces care a dat sens democrației, dincolo de democrația instituțională, a construit democrația participativă, care trebuie întărită. Trecem printr-o perioadă aparte în UE, după prosperitatea care a permis masiva extindere, de la 15 la 28 de state membre, cunoaștem un fenomen de populism care cîștigă tot mai mult teren. Cred că trebuie să privim pragmatic și realist, să nu cădem în capcana negativismului din cauza acestui fenomen. România nu e ocolită de această abordare. Cu toate astea, sîntem una din rarele țări care nu au partide populiste, extremiste în Parlament – sper să nu fie cazul și după aceste alegeri. Asta nu înseamnă că anumite partide nu folosesc abordări populiste mai ales în anumite momente. Este necesară o cooperare între guverne și societatea civilă. Să ne bazăm dialogul pe onestitate și transparență, pentru a reduce falia între societate și politicieni. Avem nevoie de un parteneriat cu societatea civilă nu doar în domeniul social și în mediu, dar și în domeniul economiei, în educație, sănătate, justiție, dezvoltare locală. Am încercat cu acest guvern să deschidem porți. Crearea Ministerului pentru Consultare Publică, un minister creat de la zero, și-a dorit acest lucru – lăsăm următorului guvern o platformă benefică.“

Bineînțeles, democrația este un cumul de factori. Nu trebuie să ne culcăm pe o ureche, zicînd că statul e cel care trebuie să ne ofere democrație – iar cînd acest stat încalcă principiile democrației, să ne revoltăm. Democrația înseamnă implicare și conștientizare. Pentru că de pomană ieșim la mitinguri de protest, dacă nu mergem la vot.

Foto: Yves Leterme, wikimedia commons

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

65093291 1004 webp
Ciucă, generalul lui Iohannis în voia lui Dumnezeu
Nicolae Ciucă nu a reușit nici în campania electorală să fie cursiv în vorbire și convingător în ceea ce spune. A rămas nesigur pe el și i-a fost frică să meargă la dezbaterea TV de la care a mai lipsit doar Ciolacu.
 Ce cadou inedit a primit Anca Lungu în Franța, de la tatăl ei!
Cum să prepari cel mai delicios și sănătos desert de casă pentru copii. Rețeta Ancăi Lungu
Îți place să le gătești celor mici, însă rămâi în pană de idei și nu știi ce desert să le mai faci în așa fel încât să fie și delicios și sănătos? Ei bine, Anca Lungu vine în ajutorul mămicilor. Fosta jurnalistă, adepta unui stil de viață sănătos și care adoră să gătească, a publicat recent un filmu
televizor istock jpg
Caz ireal în Alba Iulia! Cum a ajuns un român să-și cumpere un televizor cu doar 4 lei
Un caz de-a dreptul neobișnuit a avut loc în țara noastră, în unul dintre cele mai mari și cunoscute orașe ale României. Autoritățile din Alba Iulia au rămas uimite atunci când au aflat că un bărbat ar fi încercat să plătească numai 4 lei pentru un televizor, deși acesta costa sute de lei!
alimente supermarket foto shutterstock
Orașele și cartierele din România cu cele mai mici costuri ale vieții
România se poziționează pe locul 24 din 27 la indicele de accesibilitate pentru cheltuielile lunare la hypermarket, evidențiind o competitivitate scăzută în comparație cu alte țări din UE.
horoscop 4 august jpg
Horoscop sâmbătă, 23 noiembrie. Berbecii sunt plini de energie, iar Capricornii se supără repede
Taurii au grijă de cei dragi, iar Fecioarele au discuții legate de banii din casă. Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale pentru ziua de sâmbătă, 23 noiembrie.
instanta jpeg
Fiul lui Sile Cămătaru a fost condamnat după ce a fost prins la volan fără permis. Decizia judecătorilor
Mario Nuțu Balint, fiul lui Sile Cămătaru, a fost prins de polițiști de mai multe ori conducând cu permisul suspendat. În vară a fost trimis în judecată, iar vineri a fost condamnat de judecători.
burnout
O mare parte din angajații din România suferă de burnout. Care sunt motivele
Tot mai mulți angajați din România suferă de epuizare profesională sau burnout, femeile fiind mai afectate decât bărbați, dar și o bună parte dintre angajații români care lucrează în ture.
gica hagi sportpictures jpeg
Locația, florile și logistica au fost cel mai greu de realizat la nuntă Andei Adam cu Joseph Adam
De ce nu au plecat Anda Adam și soțul ei, Joseph Mohaci, în luna de miere: „Mă las pe mâna...”
Nunta Andei Adam cu Joseph Mohaci a fost de departe nunta anului! Cei doi și-au unit destinele în luna iunie a acestui an, iar evenimentul a avut loc într-un club din București. Din păcate însă, cuplul nu s-a bucurat încă de luna de miere. Care este motivul?