Recuperarea ţării - interviu cu Kai BRAND-JACOBSEN

Publicat în Dilema Veche nr. 415 din 26 ianuarie - 1 februarie 2012
Recuperarea ţării   interviu cu Kai BRAND JACOBSEN jpeg

Anatomia mişcărilor sociale curente este neobişnuită pentru români. Protestele din trecut dădeau o senzaţie de falsitate şi erau ignorate de media socială. Ce s-a schimbat? 

Cred că acţiunile care se petrec acum în România – oameni care protestează, organizează demonstraţii, se mobilizează prin intermediul social media etc. – sînt, într-adevăr, autentice. Ele reflectă o stare reală de îngrijorare şi nelinişte, pe care oamenii o simt în privinţa direcţiei politice, economice şi sociale în care se îndreaptă ţara şi simt o frustrare care s-a adunat de-a lungul timpului. „Ceea ce s-a schimbat“ este că recentele evenimente şi declaraţii politice ale conducerii statului au declanşat o reacţie de respingere. Oamenii au spus: „Pînă aici!“. Unele declaraţii ale liderilor politici din România – citate de media românească, dar şi de cea internaţională – au arătat o scîrbă extremă, lipsă de respect şi de indiferenţă faţă de cetăţeanul simplu din România. Sistemul politic din ţară – este valabil pentru toate partidele politice – pare să fie prea puţin interesat de ce crede populaţia României. Acest fapt este reflectat în politicile ultimelor două decenii şi în special în măsurile de austeritate implementate în ultimii ani. Funcţionarii publici, profesorii, muncitorii, pensionarii, doctorii şi asistentele suferă în urma scăderilor de venituri, în timp ce o fracţiune a populaţiei consumă sume enorme care ar putea fi folosite pentru a remedia o parte dintre problemele ţării. 

Locuiesc în România de peste 10 ani şi am fost profund impresionat de ţară şi de români – inclusiv din administraţie, instituţiile statului şi din toate zonele societăţii (oameni de afaceri, artişti, profesori universitari, muncitori, pensionari etc). Este o ţară cu posibilităţi şi cu un potenţial extraordinar. Ce se vede că lipseşte prin ochii expatului, şi mulţi români sînt de aceeaşi părere: discuţiile oneste, informate, vibrante despre politicile sociale şi economice, despre felul în care acestea vor afecta oamenii şi ţara. Multe politici implementate în ultimii ani au avut efecte negative pentru populaţie şi pentru dezvoltarea economică a României. Absenţa dialogului onest, respectuos al clasei politice cu populaţia a indus o stare de apatie şi cinism. România nu este însă doar o ţară „cinică“. Este o ţară dinamică, creativă, cu o istorie bogată şi cu mulţi oameni minunaţi. Ceea ce se întîmplă acum înseamnă că încet, dar sigur, oamenii îşi descoperă puterea, vocea, demnitatea şi vor ceva mai bun – pentru ei, pentru ţară, pentru români. 

Preşedintele Erste Bank, Andreas Treichl, remarca recent că măsurile de austeritate luate de Guvernul Boc ar fi fost imposibil de implementat în Europa Occidentală. De ce au acceptat românii ceea ce ar fi inacceptabil pentru occidentali?

Sînt complet de acord. Politicile implementate în România în ultimii ani – aş sugera chiar în ultimele decenii – nu ar fi fost posibile în alte state din Europa, şi nici în altă parte. Un motiv ar fi că, în alte părţi ale lumii, oamenii, cetăţenii sînt mult mai activi în cererea lor pentru autorităţi transparente şi responsabile şi sînt conştienţi de puterea şi responsabilitatea lor ca cetăţeni. Cred că mulţi oameni din România se simt lipsiţi de putere – şi de responsabilitate. Iar denigrarea celorlalţi este o practică generalizată. Totuşi, cunosc mulţi români care încearcă să schimbe această realitate. În loc să insulte, să critice sau să denigreze ţara, ei încearcă să descopere şi să le arate celorlalţi ce este frumos în România, să-i determine pe oameni să se întrebe în ce fel de comunitate, în ce fel de ţară doresc să trăiască şi să conştientizeze că ei sînt cei care trebuie să se mobilizeze, să se organizeze, să discute, să se implice şi să acţioneze, dacă vor să trăiască într-un loc mai bun. 

De cîteva decenii, profesorii, intelectualii şi media au eşuat în analizarea inteligentă, responsabilă, critică a politicilor adoptate în România – despre care oamenii ar trebui informaţi. Impactul a fost devastator însă. Ceea ce se petrece acum este că românii – în marea lor majoritate afectaţi de ceea ce se întîmplă în ultimul timp – devin din ce în ce mai activi. Se unesc cu mişcări similare din toată lumea – mişcări care cer să ne gestionăm sistemele economice cu inteligenţă şi raţionalitate; mişcări care cer responsabilitate din partea autorităţilor şi a mediului de afaceri care, mînă în mînă, au susţinut dereglementări ce au condus la colapsul financiar din ultimii ani; mişcări care au solicitat protecţie şi întoarcerea la democraţie, demnitate şi responsabilitate. Prin asta, românii se alătură occidentalilor şi altor oameni din toată lumea. Cer mai multă democraţie şi responsabilitate în ţara lor. 

Va avea Occidentul de suferit din cauză că nu admite o corecţie negativă a standardului de viaţă?

Nu sînt de acord că Occidentul va avea de suferit pentru că nu a acceptat extremele impuse asupra poporului român de FMI şi de liderii săi. Măsurile adoptate în Vestul Europei sînt şi ele suficient de dure. Ceea ce nu se întîmplă – nici în Occident, şi nici în România – este analizarea responsabilă a cauzelor care au determinat această problemă sau promovarea de politici care să contribuie la creşterea economică şi la bunăstarea oamenilor. Criza economică de anii trecuţi a fost cauzată, în mare parte, de o economie-cazinou scăpată de sub control. Investiţiile pe pieţele speculative, cu valori de trilioane şi trilioane de dolari, s-au pierdut. Capacitatea productivă reală a economiei nu s-a modificat. Nevoile efective ale populaţiei nu s-au schimbat radical. Răspunsul stă în cel mai mare transfer de bogăţie din istoria modernă, de la majoritatea populaţiei la o minoritate infimă care culege profituri tot mai mari. Care este explicaţia că avem un număr record de miliardari în timpul unei crize financiare? De ce funcţionarii, profesorii, doctorii plătesc prin scăderea salariilor, dacă nu ei sînt cei care au cauzat problema? Ea nu ţine de lipsa lichidităţilor. Avem suficient capital. Problema este că acest capital e manipulat de interese personale, pentru a-i îmbogăţi pe cîţiva, şi nu este investit în activităţi economice productive. După cum subliniau economiştii Joseph Stieglitz şi Amartya Sen, ambii laureaţi ai Premiului Nobel, acesta este un model economic instabil şi trebuie schimbat.

Ce credeţi că poate realiza actuala serie de proteste din România? Va fi doar o defulare, va conduce la anticipate sau, mai mult, va reseta întregul establishment politic românesc? 

Cred că unul dintre cele mai importante obiective ale mişcării este să revendice spaţiul public. Să îi convingă pe oameni că asta este ţara lor, viitorul lor şi că nu au doar drepturi, ci şi responsabilitatea de a fi activi în a influenţa ce se întîmplă în ţară. Un alt obiectiv central ar trebui să fie promovarea dialogului democratic – informarea, educarea şi creşterea nivelului de cunoaştere al oamenilor despre ce se întîmplă, despre viitorul lor şi despre implicaţiile pe care legile şi politicile le au asupra lor. România şi multe alte ţări din lume trebuie să-şi construiască un spaţiu civic şi politic democratic: în care puterea este deţinută de oameni, şi sistemul politic şi economic răspunde în faţa lor. Sper că această mişcare va fi mult mai mult decît o dezlănţuire de frustrare sinceră. Sper că îi va încuraja pe jurnalişti să trateze cu onestitate şi integritate ştirile şi să joace un rol mai important pentru ţară. Sper că îi va încuraja pe profesorii universitari să îşi înveţe studenţii să gîndească critic, inteligent şi constructiv, să transforme universităţile în spaţii ale dialogului democratic şi ale implicării civice. Sper că va încuraja organizaţiile societăţii civile, pe artişti, scriitori, poeţi, intelectuali şi pe mulţi alţii să-şi folosească talentele pentru a mobiliza, inspira şi încuraja oamenii din ţară să discute ce se întîmplă. Sper că ne va încuraja să cerem şi să oferim mai mult respect reciproc. Şi sper ca mişcarea să identifice cereri care se adresează nevoilor şi problemelor populaţiei – ce afectează negativ viaţa de azi a românilor. Dar mişcarea de „democratizare“ a României nu este una care să dureze zile sau săptămîni. Ca în Egipt şi în ’89, liderii vin şi pleacă. Este nevoie de o transformare politică, economică, socială şi culturală în România. Redescoperirea demnităţii şi solidarităţii între oameni. Ce se întîmplă acum pe străzile României şi în inimile şi minţile românilor din toată ţara este un puternic pas în această direcţie.

Duminică, pe 15 ianuarie, în Bucureşti au fost două tipuri de proteste: unul violent şi altul paşnic. Există riscul ca revoltaţii violenţi să delegitimeze întreaga mişcare? Cum poate statul să prevină astfel de acţiuni?

Am fost profund impresionat de felul în care protestatarii au respins violenţele – atît din partea altor demonstranţi, cît şi a forţelor de securitate. Cred că instituţiile statului – şefii Poliţiei şi Jandarmeriei – trebuie să ceară forţelor de ordine să se abţină de la acte de violenţă. Poliţia şi Jandarmeria ar trebui să-i asiste pe cetăţeni în exercitarea drepturilor democratice prin crearea unui spaţiu paşnic în care să se exprime. Mişcarea va continua să se extindă şi, pentru a se asigura că va reuşi să creeze un proces democratic la care oamenii să participe, trebuie să prevină orice izbucnire violentă. Demonstranţii trebuie să se concentreze pe chestiuni concrete: politicile economice, sociale care afectează negativ ţara şi impoliteţea cu care sînt trataţi oamenii. Dacă va reuşi să urmeze cu succes aceste obiective, va continua să inspire şi să se extindă. Pe lîngă demonstraţiile efective, sînt multe alte acţiuni importante – ale artiştilor, scriitorilor, poeţilor, jurnaliştilor, ale grupurilor de dialog, precum şi lansarea unor programe de training pentru a susţine implicarea civică şi acţiunile democratice. Ce se întîmplă acum este interesant şi plin de inspiraţie. Sper că este doar începutul. 

Institutul pe care îl conduceţi a organizat diferite programe de training, împreună cu instituţiile statului român. Aţi colaborat cu Ministerul de Interne, cu Jandarmeria?

Ministerul de Interne şi Jandarmeria au fost implicate în programele de training oferite de noi, dar acestea s-au concentrat în special pe misiuni de gestionare a crizelor externe. Pînă în prezent nu am organizat training-uri cu Jandarmeria în ceea ce priveşte intervenţiile interne – deşi au fost interesaţi de asta şi au solicitat o colaborare cînd am organizat o serie de training-uri împreună cu Ministerul Afacerilor Externe. Sperăm că vom reuşi să organizăm astfel de activităţi în viitor şi considerăm că este important acest lucru.   

Kai Brand-Jacobsen este fondatorul Peace Action Training and Research Institute of Romania (PATRIR).  

a consemnat Flavius ŢONE

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

webb STScI 01J4A0558VKEEDA72A6YN2EY4D 2K png
Galaxia „luminilor de Crăciun”. Imagini spectaculoase surprinse, în premieră, de telescopul NASA
Telescopul Spațial James Webb al NASA a reușit o nouă premieră: capturarea unei imagini spectaculoase a unei galaxii asemănătoare Căii Lactee în primele sale faze de formare. Această galaxie îndepărtată a fost botezată „Firefly Sparkle” (Licurici Strălucitor).
Prima doamnă a Siriei, Asma Assad, alături de preşedintele statului Bashar al-Assad
Bashar al-Assad, „cel mai bogat refugiat din lume”. Dictatorul a fugit cu o sumă mai mare decât PIB-ul Siriei
Liderul sirian destituit Bashar al-Assad a reușit să scoată din țară 135 de miliarde de dolari înainte de a fugi în Rusia, sumă semnificativ mai mare decât PIB-ul Siriei, scrie ziarul turc Turkiye Gazetesi, citându-l pe fostul ofițer de informații sirian Khalid Beye.
Interventie operatie chirurgicala shutterstock 1380801545 jpg
Operație „barbară” în Turcia. O femeie din Marea Britanie a murit în urma unei intervenții estetice
O femeie în vârstă de 26 de ani din Marea Britanie a murit în urma unei operații „barbare”. Tânăra, mamă a trei copii a mers în Turcia pentru o procedură de ridicare a feselor.
daniel david ubb fb jpg
Cine e Daniel David, cel care ar putea candidatul comun al partidelor pro-europene la prezidențiale
Numele lui Daniel David a fost vehiculat recent în spațiul public drept o posibilă opțiune comună a partidelor pro-europene pentru alegerile prezidențiale din 2024.
phone 292994 1280 jpg
Instagram, Facebook și WhatsApp au picat în România. S-au raportat probleme tehnice la nivel mondial
Miercuri seara, utilizatorii din România s-au confruntat cu probleme semnificative în utilizarea platformelor Facebook, Instagram și WhatsApp, toate trei deținute de gigantul Meta. Incidentul a început în jurul orei 19:00 și a afectat atât aplicațiile mobile, cât și versiunile desktop ale acestora.
aplicatia facebook jpeg
Facebook, WhatsApp și Instagram au picat în Europa și în SUA. Zeci de mii de utilizatori sunt afectați și în România
Facebook și Instagram au fost indisponibile pentru mii de utilizatori din Europa și Statele Unite miercuri, potrivit site-ului de urmărire a întreruperilor Downdetector.com. Afectată a fost și aplicația WhatsApp.
telefon imagine ilustrativa foto Daniel Guță jpg
Avertizare privind o nouă escrocherie: apeluri și mesaje frauduloase, cu oferte de joburi online
Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a avertizat cu privire la o nouă escrocherie care vizează românii din țară și din străinătate.
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
Satul blestemat din România care se întinde și pe teritoriul altei țări. Fenomenele întâmplate aici îți fac pielea de găină
În inima Dobrogei, în apropiere de Cheile Dobrogei, se află un sat uitat de lume care ascunde povești pline de mister și legende întunecate.
439024798 2754810491335853 5273486255929161781 n jpg
„Închide ușa Căline, vin mascații după tine”. Colind pentru Georgescu compus de profesorul amenințat cu moartea de simpatizații legionari
Profesorul de Istorie, Marcel Bartic, care a fost amenințat cu moartea pe rețelele sociale de către adepții mișcării legionare, a compus un colind manifest, pe care il dedică lui Călin Georgescu.