PREVI (2)

Publicat în Dilema Veche nr. 964 din 29 septembrie – 5 octombrie 2022
image

Fideli ideii potrivit căreia utilizatorii locuințelor sociale ar trebui să aibă dreptul la autonomia mediului construit pe care îl trăiesc, toți arhitecții participanți la marele experiment PREVI au acceptat provocarea de a lăsa un obiect de arhitectură neterminat și de a-și vedea opera desăvîrșită de utilizatori. Fiecare arhitect a încercat să observe această identitate culturală prin propriile mijloace: Alexander, de exemplu, a locuit două săptămîni într-o barriada (cartier sărman peruan) și a folosit puțini pereți de compartimentare, observînd modul în care socializau locuitorii; van Eyck a plasat bucătăria în centrul de greutate al locuinței, încercînd să dea acestui spațiu importanța observată și consfințind astfel rolul femeii în cadrul familiei.

În urma concursului, au fost desemnate trei proiecte cîștigătoare (Metabolicii, Atelier 5 și Herbert Ohl), dar juriul a luat decizia construirii tuturor proiectelor participante într-o primă fază de 500 de locuințe, urmînd ca restul de 1.000 să fie realizate ulterior. Excepție a făcut proiectul german, care, deși cîștigător, a fost considerat a fi mult prea dificil de pus în operă. 

Din păcate, asemenea multor altor inițiative similare, faza a doua nu a mai fost începută niciodată, acest lucru datorîndu-se, în cazul PREVI, destituirii lui Fernando Belaúnde Terry din funcția de președinte de către o juntă militară în 1968. După ce a aruncat ţara în haos economic, junta militară a organizat alegeri democratice, în urma cărora Belaúnde Terry a fost reales în funcţia de preşedinte în 1980, poziţie pe care a ocupat-o pînă în 1985, perioadă în care a continuat reformele democratice începute în timpul primului mandat. În 2002, Terry moare la vîrsta de 89 de ani şi este înmormîntat cu cele mai grandioase onoruri din istoria republicii, ca părinte al democraţiei peruane, zeci de mii de locuitori din Lima ieşind în stradă pentru a-i aduce un ultim omagiu. În opinia mea, Belaúnde Terry a fost arhitectul care a reuşit să-şi depăşească profesia şi să schimbe radical sfera publică din ţara sa şi nu numai, în sensul democratizării acesteia. 

Miza proiectului a constat în realizarea unor locuințe capabile să susțină amplificări ulterioare necesare adăpostirii unui număr mai mare de beneficiari decît cel pentru care fuseseră gîndite inițial. Deși nu a existat o participare a beneficiarilor pe parcursul proiectării (fiind vorba de migranți care nu existau fizic sub forma unei comunități pe teritoriul unde s-a construit cartierul, aceasta formîndu-se doar în cursul execuției, cînd arhitecții au lucrat direct cu familiile), aceștia au avut permisiunea de a modifica locuințele ulterior dării lor în folosință.

Noul cartier trebuia să facă față unei densificări progresive, pentru fiecare familie luîndu-se în calcul o creștere a numărului de membri de la 3 la peste 10. Practic, la momentul dării în folosință a primelor 500 de unități locative în 1973, el nu reprezenta decît o platformă pentru schimbare. Locuințele nu erau sfîrșitul, ci începutul, matricea schimbării”, pentru a folosi cuvintele criticului Justin McGuirk.

Necontinuarea proiectului PREVI cu faza a doua i-a făcut pe unii critici să-i proclame eșecul, uitînd faptul că 500 de unități locative nu este puțin niciunde în lume. Construirea a nu mai puțin de 24 de prototipuri diferite de locuințe, fiecare dintre acestea evoluînd diferit, a pus problema unor costuri nesustenabile pentru economie și a arătat imposibilitatea repetării modelului creat. În același timp, PREVI a arătat că, atunci cînd există voință politică, astfel de proiecte sînt realizabile, învățînd din lecțiile trecutului.

Este PREVI un succes sau un eșec? După peste patru decenii de la darea în folosință, nici o familie nu a părăsit locuința ocupată, ci, dimpotrivă, a mărit-o și a modelat-o prin prisma utilizării ei. Chiar dacă nu-și mai aduc aminte numele arhitecților, locuitorii știu că locuiesc în casa franceză sau în cea japoneză, iar la campionatele mondiale de fotbal țin mereu cu echipa țării de unde a provenit arhitectul autor al locuinței în care stau, căci Peru, din motive geografice care îl fac să cadă în grupe cu Brazilia, Argentina, Chile sau Uruguay, nu reușește să se califice la turneele finale.

Lorin Niculae este profesor la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“ din București.

caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Se știe, politicianul român vorbește colorat, dar cîteodată (pesemne ca să fie sobru) își restrînge paleta de culori. De curînd, într-o discuție la televizor, l-am auzit pe unul afirmînd despre un altul că „a spus negru pe alb“.
image png
Ce ne amintim și ce am uitat
Întoarcerea spre trecut, în încercarea de a-i recupera reperele, ar trebui să fie însoțită, așa cum au încercat s-o facă și organizatorii expoziției dedicate Monicăi Lovinescu, de sentimentul „aducerii aminte, înainte de a uita”.

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.