PREVI (1)

Publicat în Dilema Veche nr. 962 din 15 septembrie – 21 septembrie 2022
image

În 1968, Peru lansează un amplu program de reconstrucție a 100.000 de locuințe distruse de cutremur și declanșează primul important și semnificativ experiment de arhitectură socială participativă din domeniul locuirii. Acesta apare, deloc întîmplător, la Lima și se datorează unei conjuncturi politice, sociale și economice excepționale, probabil unice în istorie. Între 1930 și 1935, tînărul peruan Fernando Belaúnde Terry studiază arhitectura la Miami, iar în 1935 absolvă University of Texas din Austin. Profesează întîi în Mexic, pe urmă la Lima, unde se specializează în locuire, apoi înființează revistaEl Arquitecto Peruano. Devine consultant pe probleme de locuire al Guvernului de la Lima, iar în 1943 începe să predea la Escuela Nacional de Ingenieros unde, ulterior, devine decanul Departamentului de Arhitectură și Inginerie Civilă al universității. În 1963, în urma unei cariere politice prodigioase, devine președintele Republicii Peru. Din această poziție, Fernando Belaúnde Terry începe, în 1965, sub egida Organizației Națiunilor Unite, un program ambițios de rezolvare a problemei suprapopulării centrelor urbane cu migranți, problemă care luase o amploare atît de mare încît programele guvernamentale existente se dovediseră a fi profund caduce și obiectiv insuficiente.

Arhitectul englez Peter Land devine directorul programului inițiat de președintele arhitect Fernando Belaúnde Terry și, din aceasta postură, organizează o competiție la care sînt invitați să participe cei mai recunoscuți arhitecți ai momentului din cîmpul arhitecturii sociale la nivel mondial: James Stirling, cu recentul său Runcorn New Town Housing, grupul nipon al Metabolicilor, inventatorii capsulei de locuit, Charles Coreea care tocmai crease modelul pentru arhitectura rezidențială din Gujarat, India, George Candilis, fost colaborator al lui Le Corbusier la Marsilia și autorul Orașului Orizontal, Aldo van Eyck, unul dintre membrii marcanți ai Team X, Christopher Alexander, Herbert Ohl, reputat arhitect și designer german, danezul Knud Svenssons, Atelier 5 din Elveția și spaniolii José Luis Iñiguez de Ozoño și Antonio Vázquez de Castro. Aceștia au fost secondați de arhitecți peruani pentru realizarea proiectelor ansamblului rezidențial PREVI – Proyecto Experimental de Vivienda.

Arhitectura necesară în cadrul proiectului era una metabolică, avînd capacitatea de a prelua nevoile în schimbare în viața unei familii; modelul de reglementare adoptat pentru această viitoare creștere a fost de tip proscriptiv și nu prescriptiv, în sensul distincției lui John F. Turner, punînd în evidență ce nu se poate face și lăsînd la libera alegere a utilizatorilor ce se poate. 

Importanța experimentului PREVI este majoră nu numai pentru arhitectura socială participativă, în particular, ci pentru arhitectură în general. A fost al doilea experiment major după Weissenhof Estate, Stuttgart, datînd din 1927, care îi reunise pe cei mai buni 17 arhitecți europeni ai momentului: Mies van der Rohe, în calitate de director de proiect, Le Corbusier și Pierre Jeanneret, Bruno Taut, Walter Gropius, Hans Poelzig, J.J.P. Oud, Hans Scharoun, Max Taut, Ludwig Hilberseimer, Richard Docker, Adolf Rading, Josef Frank, Peter Behrens, Adolf Gustav Schneck, Mart Stam, Victor Bourgeois.

Spre deosebire de Weissenhof, PREVI a făcut pasul către universalitatea profesiei, invitînd arhitecți din Europa, Asia și America. Deși la Weissenhof s-a dorit crearea prototipului locuinței muncitorești, în realitate nu s-a întîmplat așa. Locuințele proiectate de pleiada de arhitecți moderniști au excelat în plan formal, generînd arhitectura următoarelor decade, dar, în același timp, au depășit cu mult bugetele pe care familiile de muncitori le-ar fi putut avea vreodată. PREVI a renunțat programatic la ambiția de a realiza modele de arhitectură, asumîndu-și crearea unor modele de viață, de evoluție domestică a acesteia. Dacă momentul Weissenhof a încercat să închidă în formă sensibilă un curent, modernismul, PREVI a încercat, 40 de ani mai tîrziu, să deschidă limitele formale ale arhitecturii și să creeze o arhitectură metabolică, aptă de evoluție și reînnoire.

PREVI a rămas ultimul mare experiment și concurs internațional capabil să reunească pe cei mai mari arhitecți ai momentului sub egida locuirii sociale: progresiv, turnul de birouri, muzeul, programele sportive, teatrul au devenit vehiculele inovării în forma arhitecturală și reunindu-i pe star-hitecți și generînd arhitectura ca spectacol sau, poate chiar mai mult, arhitectura ca vis. Dar practica lui Turner din Peru din anii 1950 a inspirat, printre multe altele, programele de sprijin pentru categorii defavorizate din Ghana, conduse de Abrams și Otto Koenigsberger, și fondarea „Habitat for Humanity” în 1968, de către Millard și Linda Fuller.

Lorin Niculaeeste profesor la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“ din București.

Foto: wikimedia commons

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Cum să vă actualizați acronimele învechite pentru a ține pasul cu generația Z. Ce înseamnă DIFTP
Fie că ne facem conturi pe platforme de socializare, inclusiv pe TikTok, unde urmărim tot ce este nou, fie că încercăm să fim la curent cu ultimele tendințe în materie de modă, muzică, filme, mulți dintre noi încercăm să facem tot posibilul pentru a rămâne „în pas cu copiii”.
image
Ce oraș din lume este primul pe listă să fie distrus în cazul unui război nuclear. Documentele au fost declasificate
Documente secrete, care abia acum au fost dezvăluite, au stabilit ce oraș va fi primul care va fi aruncat în uitare în cazul unui război nuclear.
image
Rușii au lovit instalațiile energetice din centrul și vestul Ucrainei. Zelenski: Aprovizionarea cu gaz a UE este în pericol
Volodimir Zelenski reiterează rugămințile pentru mai multe rachete defensive după al patrulea atac aerian de amploare asupra sistemului energetic în ultimele săptămâni.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.