Oraşul e viu, dar e şi vulnerabil

Publicat în Dilema Veche nr. 718 din 23-29 noiembrie 2017
Oraşul e viu, dar e şi vulnerabil jpeg

Mergeţi la o plimbare în centrul Bucureştiului. La sfîrşit de săptămînă, populaţia capitalei se concentrează adesea aici, unde veţi vedea forfotă în Centrul vechi, cupluri care se plimbă de mînă pe marile bulevarde, tineri care stau la terase, oameni ieşiţi la cumpărături, familii cu copii. Oraşul e viu, vă veţi gîndi. Dar dacă vă uitaţi în jur, cu mai multă atenţie, la faţadele clădirilor istorice – multe deja într-o stare avansată de degradare –, la vitrinele goale de pe Magheru, închise din cauza riscului seismic, vă veţi mai da seama şi că oraşul e vulnerabil.

Cu această idee în minte am plecat de la cea mai recentă ediţie a „Intersecţiilor de miercuri”. „Un oraş vulnerabil e un oraş pe cale să îşi piardă istoria”, spune Raluca Trifa, asistent universitar la Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu”, invitată la dezbatere. Cine mai cunoaşte, astăzi, poveştile caselor vechi, de dinainte de Război, ascunse pe străduţele din centru? Cine mai are grijă de ele? Copiii noştri probabil nu vor mai vedea acest peisaj, rămas din Bucureştiul de la sfîrşitul secolului XIX şi începutul secolului XX. Patrimoniul urban al capitalei este fie demolat încet-încet, uneori ilegal, fie mutilat – casele fiind ori supraetajate, ori îmbrăcate în polistiren şi pierzîndu-şi aspectul iniţial.

Autorităţile oraşului nu par a fi prea atente la aceste lucruri. În perioada de dinainte de 1989, nu am avut un regulament al zonelor istorice protejate. Din anul 2000, acest regulament există, însă e teribil de încîlcit – de pildă, unele dintre cele 98 de zone istorice se suprapun, cu reguli diferite –, şi Primăria nu are, de fapt, un inventar actualizat al tuturor clădirilor, pentru a urmări cu atenţie demolările, consolidările sau modificările de orice fel aduse fiecărui spaţiu în parte.

În acest context, cu ajutorul unor arhitecţi şi voluntari entuziaşti, ARCEN (Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate) şi-a luat misiunea de a realiza un catalog-inventar foarte detaliat şi riguros al zonelor protejate din Capitală, unde se află în jur de 14.500 de clădiri, multe dintre ele valoroase istoric. Început în primăvara acestui an, catalogul a colectat deocamdată date privind doar 6 dintre cele 98 de zone istorice, asociaţia propunîndu-şi să finalizeze totul pînă în 2020, cu ajutorul voluntarilor şi donatorilor ce vor să contribuie la acest proiect (www.catalogbucuresti.info).

Prin catalogul început de ARCEN, organizatorii vor ca, pe lîngă statisticile privind starea clădirilor, să realizeze şi hărţi de risc seismic al oraşului, dar şi să clarifice regulamentele de zonă protejată, stabilind şi un ghid de bune practici, alături de specialişti din domeniul patrimoniului. „Nu ne propunem să nu se mai demoleze nimic”, punctează Edmond Niculuşcă, preşedinte ARCEN. „Regulamentele de protejare vorbesc despre dezvoltarea oraşului. Toate intervenţiile ar trebui să aducă un plus de valoare zonei. E nevoie de construcţii noi, dar în acord cu respectarea peisajului cultural.” Acest lucru nu se întîmplă, însă, întotdeauna. Multe dintre clădirile importante ale capitalei nu au fost îngrijite corespunzător de-a lungul timpului – de pildă, e doar o chestiune de timp pînă cînd Hanul Solacolu, construit în 1859 şi înscris în Lista Monumentelor Istorice a Municipiului Bucureşti, se va prăbuşi. În zona Mîntuleasa, există case cărora li s-au adăugat mansarde de trei etaje, deşi, conform regulamentului actual, nu ai voie să supraetajezi. Iar proprietarii de bună-credinţă care vor să reabiliteze sau să aducă modificări clădirii lor nu ştiu foarte clar ce regulament să urmărească, acolo unde zonele se suprapun, aşa că preferă să nu mai facă nimic. Legea privind protecţia împotriva incendiilor, de pildă, nu respectă legea patrimoniului construit, şi aşa apar inesteticele cutii de gaze de pe faţadele clădirilor, cum e chiar cea a Universităţii Bucureşti, pe partea dinspre Teatrul Naţional.

Nu doar atît, dar nimeni nu a studiat, de pildă, impactul economic şi cultural al închiderii – în 2015, după momentul Colectiv, din pricina riscului seismic – a magazinelor de pe bulevardul Magheru, a cinematografelor Patria, Scala şi Studio, a Librăriei „Mihail Sadoveanu” şi a librăriei CLB de la Coloane. Teatrul Nottara încă funcţionează, în zonă a apărut o nouă Librărie Humanitas, însă multe dintre spaţiile rămase goale sînt mizere, pline de graffitti, iar cele încă deschise au suferit pierderi financiare. Cum privesc asta, oare, turiştii veniţi să ne viziteze capitala? Şi, în afară de asta, deşi au trecut deja doi ani, proprietarii clădirilor cu bulină din zonă încă nu au început consolidarea imobilelor.

În zona Halei Matache nu s-a mai investit nimic timp de zece ani, doar pentru că se tot auzea că va fi demolată. „S-a tăiat oraşul şi s-a distrus o parte din ţesutul istoric valoros, precum şi o comunitate bine închegată de oameni care locuiau acolo. A rezultat o zonă total destructurată, cu multe case în prag de colaps şi clădiri abandonate”, spune Raluca Trifa.

23559693 2031922913491147 1782176052342819657 n jpg jpeg

Certitudinea unui viitor seism

Vulnerabilitatea oraşului nu e dată doar de pierderea istoriei, a arhitecturii valoroase, ci şi de riscul de cutremur. „Avem certitudinea că trăim într-o zonă activă seismic”, spune Matei Sumbasacu, inginer constructor şi preşedinte al Re:Rise – Asociaţia pentru Reducerea Riscului Seismic. „Bucureştiul e un oraş care nu vrea să-şi accepte vulnerabilitatea, nu vrea să se confrunte cu problemele pe care le are şi să încerce să le găsească rezolvarea”, adaugă el. Există deja liste de clădiri vulnerabile – e drept, doar 3000 de clădiri din tot Bucureştiul au fost expertizate tehnic, adică extrem de puţine –, însă nimeni nu vrea să se uite la ele, să recunoască vulnerabilitatea. „Clădirile nu se vindecă”, mai spune Matei Sumbasacu, odată trecute prin unul sau mai multe cutremure mari, odată crăpate, ele se deteriorează în continuare. Multe apartamente din clădirile vechi din centru, cu risc seismic, sînt în prezent închiriate – fie tinerilor bucureşteni, fie, în necunoştinţă de cauză, chiar turiştilor care vin să viziteze Bucureştiul. Iar dacă ne gîndim doar la faptul că însuşi Centrul de Transfuzii Sanguine se află într-o clădire cu risc seismic I, ne dăm seama că, practic, ne forţăm norocul.

Consolidările imobilelor cu risc seismic sînt îngreunate chiar de lege, care, deşi acoperă costul lucrărilor, spune că toţi proprietarii trebuie să fie de acord, iar asta e foarte greu de realizat. În plus, oamenii trebuie să se mute din clădire pe perioada lucrărilor, care durează mai mulţi ani. În fiecare an au fost alocate sume considerabile pentru aceste blocuri, dar, din păcate, maxim 10% din fondurile publice au fost accesate. Şi, cu toate că în martie 2017 a fost propusă modificarea legii respective, în avantajul unui număr mai mare de consolidări, pînă acum nu s-a întîmplat nimic.

Riscurile nu privesc doar clădirile foarte vechi. Blocurile socialiste, din cartierele-dormitor ale capitalei, încep să iasă din garanţia lor de 50 de ani. Chiar şi imobilele noi – pentru care o generaţie întreagă va plăti rate pînă la bătrîneţe – au aceeaşi garanţie. Studiul Băncii Mondiale „Why Do People Die in Earthquakes”, realizat de Charles Kenny în 2009, notează că, în general, indivizii nu iau singuri măsuri de prevenţie sau de asigurare împotriva dezastrelor naturale. Chiar şi în SUA, campaniile de informare privind riscul de dezastre au avut un impact mic. Calitatea construcţiilor e cea mai eficientă măsură de prevenţie a victimelor unui cutremur. Însă, în mod obişnuit, un individ nu are experienţa necesară pentru a-şi da seama cît de bine consolidată e o clădire. Misiunea de protejare rămîne, aşadar, în mîinile constructorilor de imobile şi ale autorităţilor. Acelaşi studiu subliniază însă o legătură strînsă între numărul victimelor la un cutremur şi nivelul perceput al corupţiei dintr-o ţară. Aşadar, un cerc vicios, în care cetăţeanul are cel mai mult de pierdut: în ţările percepute drept anormal de corupte există cele mai multe victime în caz de cutremur.

„În construcţii este cel mai mare nivel de corupţie globală”, spune Matei Sumbasacu, bazîndu-se pe studiul menţionat mai devreme. „Sînt proiecte complexe şi greu de controlat. Asta deoarece repercusiunile neîndeplinirii sarcinilor nu se văd imediat – n-o să pice clădirea chiar acum, şi între timp noul proprietar semnează şi firma îşi ia banii.” Sigur, în ultimii ani, regulamentele de construcţie s-au mai înăsprit, dar riscul rămîne.

Nu insist pe detaliile unui scenariu post-cutremur. Mă gîndesc doar că n-ar trebui să ne luăm după mesajul „Nu te mai preocupa, totul va fi bine”, vizibil pe toţi pereţii capitalei – asta merge în ţările în care administraţia îşi face treaba eficient şi cu bună-credinţă, pentru ca noi să ne putem vedea liniştiţi de micile noastre drame cotidiene. Cum spune Edmond Niculuşcă, „sîntem ultimii martori ai acestui oraş”. Şi, oricît de pesimist sună, s-ar putea să aibă dreptate.

Foto: Alberto Groşescu

pexels gustavo fring 5163433 jpg
Unelte, materiale și idei pentru o curte bine amenajată
O curte bine organizată îți oferă nu doar un spațiu estetic, ci și un loc practic în care te poți relaxa, lucra în grădină sau petrece timp de calitate cu familia și prietenii.
rehearsal preparation groom s watch hand jpg
Purtați de Eminem, Pharrell și Kanye West – descoperă cel mai popular ceas printre artiști!
Hai să recunoaștem: când vezi un ceas Casio G-SHOCK pe încheietura cuiva, nu te gândești doar la ore și minute.
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.

Parteneri

politia nu treceti jpeg
Mărturia șocantă a fostei jurnaliste care și-a aruncat fetița de la etajul 5, apoi a recurs la același gest
Apar detalii șocante în cazul tragediei din Capitală. Fostă jurnalistă care și-a aruncat fiica sa de 7 ani de la etajul 5, iar la scurt timp după acest gest s-a aruncat și ea. Femeia suferea de depresie, spun apropiaţii, şi era în proces pentru custodie.
499519618 680995668019714 7271968243067649617 n (1) jpg
George Simion cheamă oamenii „alături de el” din Polonia: liderul AUR, fotografiat în aeroportul din Varșovia
Liderul AUR, George Simion, a fost fotografiat într-un restaurant din aeroportul din Varșovia joi, 22 mai, chiar în ziua în Curtea Constituțională a României a validat mandatul de președinte al lui Nicușor Dan. „Vă chem alături de mine, azi şi în următoarele săptămâni!”, le-a transmis el fanilor.
INSTANT GRINDEANU PSD INTERIMAR 007INQUAM Photos Malina Norocea jpg
Sorin Grindeanu: PSD nu vrea să fie folosit pe post de „sac de box” în noua guvernare
Sorin Grindeanu, președintele interimar al PSD, a afirmat că partidul său nu a fugit niciodată de responsabilitate, dar nici nu vrea să fie folosit pe post de „sac de box”.
Bucharest Event jpg
De pe teren, în inima oamenilor: Un sezon plin de emoții, trofee și momente de neuitat
Betano, sponsor global oficial al UEFA Europa League și UEFA Conference League, creează experiențe memorabile pentru fanii din întreaga lume.
heysel jpg
40 de ani de la tragedia de pe Heysel: 39 de morți și 600 de răniți
Au trecut 40 de ani de la tragedia de pe Heysel.
nicusor dan fb jpg
Ce spune Nicușor Dan despre posibila retragere a trupelor americane din România
Prezent, joi, 22 mai, la evenimentul „Black Sea and Balkans Security Forum", ediţia a IX-a, Nicușor Dan a vorbit despre relația cu UE și NATO și a răspuns întrebărilor legate de o posibilă retragere a trupelor americane din România.
Pepiniera 07 (Medium) JPG
IULIUS a amenajat prima pepiniera dendrologica din Dobrogea care are deja 1.100 arbori
IULIUS pune bazele viitorului proiect de regenerare urbană din Constanța. S-a amenajat prima pepinieră dendrologică privată din Dobrogea, care găzduiește 1.100 arbori pentru noua dezvoltare
sumi jpg
De ce vrea Vladimir Putin să cucerească regiunea Sumî? Analiștii militari explică dacă este posibil
După mai bine de doi ani de război total în Ucraina, președintele Rusiei, Vladimir Putin, și-a făcut simțită prezența în regiunea de frontieră Kursk, într-un gest mai degrabă teatral decât strategic.
Marius Lulea, vicepreşedinte AUR, foto Facebook AUR
SUA publică dovada acceptării contractului de lobby de 1,5 milioane de euro semnat de Marius Lulea (AUR)
Departamentul de Justiție al Statelor Unite a publicat, pe site-ul oficial, un amendament în care apare un nou document, de această dată semnat de vicepreședintele executiv AUR Marius Lulea, din care rezultă că a acceptat contractul de lobby încheiat pe 31 martie în Statele Unite cu firma BGD.