O sărbătoare a binelui: ONGFest

Publicat în Dilema Veche nr. 638 din 12-18 mai 2016
O sărbătoare a binelui: ONGFest jpeg

Dacă sîmbătă şi duminică, 21 şi 22 mai, veţi trece prin Parcul Herăstrău, la intrarea Charles de Gaulle veţi observa, cu siguranţă, un şir lung de corturi. Veţi fi întîmpinaţi cu muzică, cu jocuri şi cu multe, multe zîmbete. Cu cît veţi intra mai mult în inima agitaţiei, veţi descoperi însă substanţa. Poveştile. Despre oamenii care schimbă destine şi care se încăpăţînează să nu abandoneze viitorul unei pesimiste ridicări din umeri şi sintagmei „În România nu se poate schimba nimic“.

„Este a şaptea ediţie a ONGFest“ – îmi spune Vera Ularu, coordonator de comunicare în cadrul Fundaţiei pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, organizatorii evenimentului. „Putem vorbi deja despre o tradiţie şi ne bucurăm să vedem oamenii care au devenit din ce în ce mai interesaţi de acest festival.“

Ideea organizării unui festival al ONG-urilor a pornit cu mulţi ani în urmă din dorinţa de a apropia oamenii de societatea civilă. Un concept încă neasimilat corect. „Termenul de societate civilă este încă abordat greşit pentru că nu e pe deplin înţeles. Încă se mai vorbeşte despre conspiraţii, interese străine sau oculte, despre finanţări din surse masonice şi cîte şi mai cîte. Pe de o parte avem un discurs neclar, pe de alta unul conspiraţionist. Prin acest festival oamenii se pot întîlni şi pot interacţiona direct cu ONG-urile şi descoperi o parte din adevărata societate civilă. Culmea e că, în ciuda mentalităţii «în România nu există societate civilă», oamenii chiar vor să se implice. Chiar şi cei care n-au timpul necesar sau încrederea să găsească modalităţile de implicare. Prin interacţiunea directă a spaţiului non-guvernamental cu oamenii vrem să arătăm că nu e tot timpul nevoie de un cadru organizat ca să faci bine, că poţi ajuta oricînd pe cineva în microspaţiul din jurul tău. Să reabilitezi un parc din spatele blocului, de exemplu, sau să ajuţi o familie din vecini sînt, pînă la urmă, fapte la îndemîna fiecăruia.“

În fiecare an, ONGFest-ul are cîte o temă. Dacă anul trecut „comunităţile model“ au dat tonul, anul acesta ONG-urile participante se reunesc sub umbrela „inovării civice“. Cînd întreb ce înseamnă „inovare civică“ mi se povesteşte despre o doamnă de la Asociaţia Stea, din Satu Mare. ONG-ul din care făcea parte derula un proiect pentru persoanele fără adăpost. O sarcină foarte grea, să integrezi nişte oameni care n-au de fapt nimic, pentru că îşi pierd orice încredere în ei şi în viaţă şi mulţi sînt abandonaţi la marginea societăţii. Un băiat din grupul cu care lucrau nu putea fi activat deloc; părea că nu se poate face nimic cu el, nu reacţiona, nu dădea nici un semn că l‑ar interesa ceva. S-au gîndit atunci să facă un soi de tearapie prin agricultură. Şi l‑au dus să lucreze în nişte sere. Brusc, atitudinea lui s-a schimbat. Începuse să fie responsabil, să ajungă la timp, să muncească cu drag. Pe scurt, au reuşit să îi redea entuziasmul, iar asta pentru că au găsit metoda perfectă care a funcţionat pentru el. Acest exemplu îl folosesc de multe ori pentru că arată că, dacă poţi scoate un om din canal şi să-l faci să-şi găsească speranţa prin faptul că plantează nişte vinete, acolo unde alte instituţii ar fi renunţat de mult, creativitatea şi dedicarea ONG-urilor pot muta munţii din loc.“

Inovarea civică se referă astfel la găsirea instrumentelor necesare pentru a te implica şi a schimba răul în bine, iar toate aceste instrumente pornesc de la acelaşi concept: „împreună“. Fie că ne referim la ONG-uri, instituţii publice, companii sau cetăţeni. De la strategii la nivel î­nalt la lucrul în comunitate, de la cifre şi rapoarte la „firul ierbii“.

„ONGFest 2016 este despre ONG-urile care caută permanent soluţii pentru cei din jurul lor, care îndrăznesc să facă ceva diferit şi au curajul să creeze modele noi, în pas cu realitatea. Vizionari care au deschis un drum din dorinţa de a face lucrurile să meargă. Cum inovarea merge cel mai bine doar în colaborare, prezentăm parteneriatele dintre ONG-uri şi companii sau instituţii publice, care au acelaşi scop: să aducă o îmbunătăţire acolo unde este nevoie. Vorbim despre diferit, despre alternativ, despre nou. Despre cum îndrăznim să visăm şi cum ne menţinem în pas cu timpurile în care trăim. Anul acesta, ONG­Fest s-a transformat în Atelierul de Fapte Bune, unde meşterii şi artiştii de fapte bune îşi prezintă măiestria către vizitatorii parcului şi le arată cum să devină şi ei meşteri mari la rîndul lor.“

Cît de greu e să devii un „meşter de fapte bune“, mai ales într-o societate care pare a fi statică şi greu de urnit?

„Eu cred că ăsta este un mit. Repet, românii vor să ajute şi să se implice. Au nevoie însă de un imbold, de încurajări sau de exemple. Am cunoscut, mai demult, o doamnă poştaş care ajuta o familie de romi. Locuia în comuna Goeşti, din Dolj, şi era voluntar pentru un proiect al Fundaţiei „Adina Stiftelsen“, finanţat prin Fondul ONG. Soţul era plecat în străinătate, iar ea o sprijinea pe mama respectivă cum putea, să facă curat în casă, să se joace cu copiii, să facă lecţii cu ei sau pur şi simplu să stea de vorbă cu ea. După un timp, femeia din acea familie, fiind ajutată în­tr‑un moment greu, a ajuns să ajute şi ea, la rîndul ei, pe alţii. Aşa se creează o comunitate activă.“

Un grup, un profesor, un poştaş care vrea să ducă nişte fluturaşi, toate acestea înseamnă inovare: să vezi care sînt resursele şi să ai maximum de rezultate cu ele. „Poate că nu pare ceva extraordinar să organizezi o întîlnire la o terasă, unde să vorbeşti despre gropile din cartier şi dacă îţi convine sau nu cum sînt investiţi banii de Primăria de sector, cum se întîmplă la Dristoteca, organizată de Funky Citizens, dar aceste fapte nasc cercuri concentrice şi întotdeauna lucrul împreună aduce rezultate mai bune. Şi, în general, problemele de la firul ierbii sînt cele care dau şi soluţiile unor probleme mai complexe din societate. De la soluţiile din sat sau cartier se poate ajunge la schimbări legislative sau măsuri la nivel naţional. Vezi cazul Pachetului naţional antisărăcie, lansat la începutul acestui an. Bună parte dintre soluţiile propuse acolo sînt practicate de organizaţiile neguvernamentale de ani buni. Noi am făcut un calcul şi prin Fondul ONG sînt peste 100 de proiecte care sprijină mai bine de jumătate dintre aceste măsuri.“

Ce puteţi descoperi la ONGFest

În afară de interacţiunea cu ONG-urile, vor fi în jur de 100 de activităţi non-formale, pentru toată lumea. Concursuri organizate de ONG-uri pe temele proiectelor pe care le derulează. Vor fi concerte (printre care şi Les Elephants Bizarres), piese de teatru şi, bineînţeles, „treasure hunt“, un traseu interactiv prin care oamenii află mai multe despre inovare civică. Dacă acest exerciţiu a fost iniţiat acum trei ani într-o formulă experimentală, provocările au devenit acum mai sofisticate. Pe lîngă întrebările pe care trebuie să le pună la corturi, oamenii vor cunoaşte ce înseamnă inovare şi pe viu. „Vom avea un automobil care se alimentează electric, pus la dispoziţie de Kauf­land România, iar oamenii vor fi invitaţi să testeze acest automobil. Vom mai avea şi o instalaţie, un fel de arbore care se alimentează de la soare, unde poţi să-ţi încarci telefonul. Plus ateliere pentru părinţi, pentru copii sau bunici. De la croşetat şi pictat pe faţă la dezbateri despre dezvoltare în carieră şi protecţia mediului. Pot afla lucruri care să îi ajute sau cum pot face să pună umărul ca să schimbe ceva ce îi deranjează.“

Cît despre atelierele unde eşti învăţat să croşetezi sau să pictezi, o întreb pe Vera Ularu care e legătura dintre aceste activităţi şi inovarea civică.

„Inovarea nu înseamnă numai tehnologie, înseamnă să găseşti metoda potrivită prin care să rezolvi o problemă. Iar ceea ce pare un joc e, de fapt, o metodă. Pentru că parenting-ul a devenit un subiect actual în societatea noastră, acaparată de probleme – prin redescoperirea picturii pentru copii, de exemplu, poţi dezvolta creativitatea copilului, pe care îl poţi învăţa, astfel, că există şi alte activităţi decît să stea cu ochii pe tabletă. Prin aceste ateliere şi prin toate celelalte activităţi arătăm că se poate acolo unde mulţi se grăbesc să renunţe din comoditate. Sînt grupuri de vîrstnici care se pregătesc de săptămîni întregi să cînte pe scena ONGFest. Sau copii cu dizabilităţi. Noi vrem să arătăm, astfel, prin fiecare spectacol, că se poate. Sînt oameni pe care ne e foarte uşor să îi marginalizăm, să uităm de ei. Prin faptul că evoluează pe scena ONGFest arătăm că ei sînt vizibili. Un alt exemplu simplu, dar inovator e legea propusă de Centrul de Resurse Juridice, printr-un proiect finanţat prin Fondul ONG. Legea a fost adoptată, iar clădirile, apartamentele și terenurile confiscate din infracţiuni pot fi transmise sau date în folosință gratuit, inclusiv asociațiilor și fundațiilor, iar sumele de bani rezultate din vînzarea bunurilor mobile și imobile confiscate sînt distribuite pentru educație, sănătate și asociațiilor şi fundațiilor cu obiect de activitate în domeniul social, printre altele. E o idee inovatoare de realocare a resurselor.“

Pe finalul discuţiei despre acest festival, o discuţie entuziastă despre ce se întîmplă de fapt în spaţiul nonguvernamental, mi-am adus aminte, brusc, de o replica a contesei Aurélie, „Nebuna din Chaillot“, ca de o concluzie şi, în acelaşi timp, o invitaţie pentru acest festival: „Dar voi de ce staţi şi vă tînguiţi, în loc să acţionaţi? Puteţi îngădui una ca asta? Puteţi accepta o lume în care să nu fii fericit de cînd te scoli, de dimineaţa, şi pînă te culci? O lume în care să nu fii propriul stăpîn?“

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

Polata de la Berzasca  Foto DRDP Timișoara (1) jpg
Cum arată polata construită în Clisura Dunării. Șoseua spectaculoasă din Porțile de Fier, protejată de căderi de stânci
Cel mai riscant sector al șoselei de pe Clisura Dunării este pus în siguranță. În ultimii ani, mai multe căderi stânci au creat mari probleme șoferilor care tranzitau drumul național ce însoțește Dunărea pe cea mai spectaculoasă porțiune a sa.
Sarmizegetusa regia  Foto Administrația Sarmizegetusa Regia (8) jpg
Dacii au construit cel mai rezistent drum pavat din România. Cât va costa restaurarea lui, după două mii de ani
Cel mai vechi „drum pavat” din România, construit de daci la Sarmizegetusa Regia, va fi restaurat. Construcții asemănătoare monumentului, dar mai reduse ca dimensiuni, se găsesc și în alte două cetăți dacice.
saracie sate vaslui
Copiii de la sat, tot mai flămânzi și mai săraci. Cum putem eradica sărăcia? Explicațiile unui analist economic
Un sfert dintre copiii care trăiesc în mediul rural se culcă seara flămânzi, arată raportul, intitulat "Bunăstarea copilului din mediul rural", realizat de World Vision România. Iar asta pentru că părinții lor sunt prea săraci și nu au suficienți bani pentru mâncare.
alimente sanatoase jpg
Te simți tot mai trist și nervos? Top 3 alimente care îți vor îmbunătăți starea de spirit
Te simți tot mai trist și nervos? Top 3 alimente care îți vor îmbunătăți starea de spirit
vot diaspora  Foto Facebook jpg
Cum pot influenta voturile din diaspora rezultatele alegerilor? Analist: „Oamenii cred cǎ sunt victimele unei conspirații "
Votul din diaspora română a influențat în mod semnificativ alegerile prezidențiale din România în trecut, iar în 2024 se preconizează ca acesta să joace un rol crucial în rezultatele finale.
Ceausescu facebook jpg
Imagini demult uitate! Cum verifica Nicolae Ceaușescu magazinele de pâine și alimentarele din Capitală. Nimeni nu mișca în fața dictatorului
Regimul comunist în care au trăit românii a fost unul foarte strict, ba chiar sever. Nicolae Ceaușescu aplica măsuri usturătoare în ceea ce privea stilul de viață al cetățenilor și nu numai. Dictatorul controla la sânge produsele existente în alimentarele din țară.
Pitic de grădină făcut în totalitate din droguri Foto Politie Basisteam Dongemond   Facebook jpg
Pitic de grădină făcut în totalitate din droguri, descoperit de polițiști în Olanda. Poliția: „Gnomul a fost vizibil uimit”
Polițiștii din Olanda au descoperit în timpul unor percheziții un pitic de grădină, care cântărea aproape două kilograme și care era făcut în totalitate din MDMA. „Din când în când întâlnim lucruri speciale”, a transmis, vineri, poliția din Dongemond.
Alegerile în Timișoara. FOTO Inquam Photos / Cornel Putan
Cum au votat românii la prezidențiale, din 1990 și până în prezent. Numărul alegătorilor a crescut, interesul a scăzut| ANALIZǍ
În 24 noiembrie 2024, la primul tur al Alegerilor Prezidențiale, sunt așteptați la urne aproape 19 milioane de alegători, în țară și în străinătate. Deși numărul votanților a crescut în ultimii 34 ani, interesul românilor pentru alegeri a scăzut, conform statisticilor.
Vreme insorita de iarnă  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL jpg
Cum va fi vremea duminică, în ziua alegerilor prezidențiale. Meteorolog ANM: „O să avem decor de iarnă”
Duminică, 24 noiembrie 2024, românii sunt așteptați să voteze în primul tur al alegerilor prezidențiale. Potrivit meteorologilor, în unele zone montane, localnicii se vor putea bucura de razele soarelui și decoruri autentice de iarnă.