Noi şi societatea civilă

Publicat în Dilema Veche nr. 564 din 4-10 decembrie 2014
Noi şi societatea civilă jpeg

Pe 16 noiembrie, cu aproape jumătate de oră înainte de a se anunţa exit-poll-urile alegerilor prezidenţiale, am trimis unui prieten un SMS în care am scris: „Ce boom ar fi, pentru societatea civilă, dacă iese Iohannis.“ Prietenul îmi spusese, cu o tristeţe veritabilă, cu doar cîteva seri înainte, că în România nu există societate civilă. Au dovedit, oare, rezultatele alegerilor, existenţa acestei societăţi civile, sau a fost, de fapt, o mobilizare ad-hoc a oamenilor sătui să mai fie batjocoriţi, o mobilizare care va putea însemna de abia de aici încolo o primă piatră pentru construirea unei societăţi civile? Şi, pînă la urmă, ce înseamnă societate civilă şi cum trebuie să se poziţioneze fiecare dintre noi în raport cu ea? Există un „noi“ şi o „societate civilă“, sau societatea civilă

Am căutat o parte a răspunsurilor în cîteva conferinţe la care am asistat săptămîna trecută, în timpul Forumului Internaţional al Societăţii Civile din Europa Centrală şi de Est, organizat între 27-28 noiembrie, de către Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile (în cadrul programului „Fondului ONG în România“). Timp de două zile, sălile Bibliotecii Naţionale au găzduit, prin conferinţe, dezbateri şi ateliere susţinute de vorbitori şi participanţi din 18 ţări europene, temele la ordinea zilei: democraţie, societate civilă, spaţiul public, transformările suferite de societăţile ţărilor ex-comuniste, după 25 de ani de la căderea comunismului. 

„Ştie cineva cine e premierul Elveţiei?“ 

Forumul a fost deschis de o dezbatere susţinută de Adam Michnik şi Andrei Pleşu, un dialog axat atît pe definirea societăţii civile – ce a însemnat ea în contextul ţărilor fost comuniste şi care sînt pericolele la care se expune azi –, cît şi pe problemele contextului actual, în care extremismul şi naţionalismul provoacă serioase îngrijorări în Ungaria şi Ucraina.  

„La noi, lucrurile s-au petrecut altfel decît în Polonia“ – a declarat Andrei Pleşu în debutul dialogului. „În România nu cred că am avut o societate civilă înainte de ’89. Am avut oameni care s-au angajat pe un drum de disidenţă, dar nu au fost foarte mulţi şi nu putem vorbi de mari mişcări ale societăţii, cum a fost cazul în Polonia sau Cehoslovacia. A existat o explozie în lumea mineritului, în anii ’70, a existat episodul Braşov, dar amintiţi-vă ce ecou modest au avut aceste mişcări în lumea publică. Dacă îmi aduc bine aminte, după mişcările din Braşov, au fost doar doi oameni care s-au manifestat public în favoarea lor, doamna Doina Cornea şi domnul Silviu Brucan.“ Pe acest fond de nonimplicare, ce s-a întîmplat după Revoluţie? „După ’89 a apărut un efort de compensaţie. Dintr-odată, s-a umplut România de anticomunişti, de oameni care se angajează, care «fac» societate civilă, cu o dorinţă subterană de a compensa, printr-un curaj-secund, ceea ce a lipsit în forma unui curaj-prim atunci cînd ele ar fi fost necesare. Pe de altă parte, după ’89, şi nu numai, în România, cred că societatea civilă trece prin următoarele pericole. Întîi, riscă o anumită ideologizare. Societatea civilă a devenit un discurs, care nu e neapărat eficace, dar care devine foarte principial. Sau se birocratizează – devine o meserie, apar oameni care sînt de meserie activişti ai societăţii civile. Nu mai e periculos, uneori e chiar rentabil, şi atunci se înmulţesc foarte mult organizaţiile care se numesc societate civilă.“ 

Despre solidaritate şi transformarea unei societăţi îngheţate într-o societate vie, Adam Michnik şi-a pornit expunerea de la o vorbă cunoscută în Polonia în anii ’89, şi anume: „În ce constă diferenţa dintre un acvariu şi o supă de peşte?“ 

„Din acvariu se poate face o supă de peşte, dar dintr-o supă de peşte nu se poate face un acvariu. Practic, toată această transformare – de la comunism la democraţie, de la un sistem plin de ordine venite de sus către o economie de piaţă – reprezintă tocmai această transformare a supei în acvariu. Elementele care erau puse în practică reprezintă libertăţile cetăţenilor, drepturile omului, prezenţa mai multor partide, alegerile libere şi, în cele din urmă, renunţarea la o economie de stat în beneficiul privatizării. Reprezintă calea de la o societate atomizată, către o societate civilă. În acest sens, se poate spune că societatea civilă reprezintă pîinea şi vinul democraţiei. Cînd blochezi societatea civilă, cînd îi blochezi instituţiile – ceea ce vedem că se întîmplă acum în Rusia sau Ungaria –, îngheţi de fapt o cale dreaptă, un drum simplu de transformare a democraţiei într-o faţadă. Ceea ce observăm azi în activitatea societăţii civile sînt diversele medii care acţionează pentru libertate, pentru apărarea propriilor drepturi, dar, pe de altă parte, observăm şi ceva ce aş numi fascism de tip nou. Mă gîndesc acum la acei tineri care mărşăluiesc pe străzile Moscovei şi scandează «Crimeea e a noastră!» Ce vedem că se întîmplă în Ucraina este foarte periculos şi e un anunţ a ceea ce s-ar putea întîmpla în restul Europei. Este vorba despre exportul tendinţelor imperialiste, autoritare, xenofobe, antidemocratice. Din acest punct de vedere, trebuie să spunem că sînt multe semnale foarte negative. Dar sînt şi două semnale extrem de pozitive din partea societăţii civile, precum rezultatele alegerilor prezidenţiale din România şi din Slovacia. Aici, societatea civilă a spus un «nu» clar acestor tendinţe. (...) Revenind la societatea civilă în Polonia, fostul nostru premier, Donald Tusk, a spus că misiunea guvernului nu e să deruleze o revoluţie comportamentală (cred că dădea replica unui grup de feministe), ci să sprijine instituţiile societăţii civile, care sînt atît de necesare pentru schimbare, pentru că, dacă aceste modificări trebuie să aibă loc, ele trebuie să crească din sînul societăţii civile.“ 

Despre riscurile pe care societatea civilă le-ar putea atrage în prezent, Adam Michnik a declarat că, deşi, într-adevăr, aceasta se poate birocratiza sau poate fi coruptă, „prefer aceste riscuri decît situaţia în care avem o linişte de mormînt, în care nu există loc pentru societatea civilă. Atît timp cît există oameni care vor să se organizeze şi să ia cuvîntul în apărarea unui învăţămînt gratuit sau a aleilor pentru biciclete – simt că trăiesc într-o societate a unor oameni vii, care sînt capabili să se întîlnească şi să facă ceva împreună.“

O democraţie care nu produce societate civilă este, în opinia lui Andrei Pleşu, „o democraţie care alunecă ori în populism, adică dă satisfacţie tuturor într-un mod demagogic şi toată lumea crede că lucrurile sînt în regulă, ori creează indiferentism, lumea îşi vede de treburi, nu se mai ocupă nimeni de treburile comunitare. Se ajunge la o stare în care politicul devine neinteresant. Sigur, nici politicul devenit obsesiv nu este soluţia. În orice caz, cum a spus cineva, democraţia e bună cu condiţia să fii cu ochii pe ea. Ochiul care trebuie pus pe ea e societatea civilă.“ 

„O societate fără conflicte nu poate exista decît în mormînt“ – a conchis Adam Michnik. „Ştiu că politica nu-i face pe oameni fericiţi. Dar poate civiliza conflictele. Ţările în care democraţia există în mod veritabil sînt adesea foarte plictisitoare pentru observatori. Ştiţi, de exemplu, cine este premierul Elveţiei? Nici eu nu ştiu, pentru că nu am nevoie să ştiu acest lucru. Este o ţară normală, care funcţionează foarte bine în Europa. Dacă e să doresc ceva pentru ţările din regiunea noastră, le-aş ura să aibă o societate civilă atît de vie, încît să nu trebuiască să ştim cine e premierul în România sau în Polonia.“ 

Democraţia, societatea civilă şi noi 

Sălile Bibliotecii Naţionale au găzduit, timp de două zile, conferinţe, dezbateri şi ateliere în care reprezentanţi din 18 ţări au pus pe tapet subiecte cu care democraţia se confruntă în prezent, atît pe plan politic, cît şi economic. Este ameninţarea societăţii civile o ameninţare la adresa democraţiei – cum se întîmplă în prezent în Ungaria şi Ucraina? Care sînt semnalele de alarmă pe care recentele evenimente le trag, şi pentru restul Europei? Poate supravieţui democraţia în contextul unei crize economice – care este legătura dintre guvernarea viciată şi corupţie – trei sesiuni paralele moderate de către Cristian Ghinea, directorul Centrului Român pentru Politici Europene, Ioana Avădani, director executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent, şi Toni Vidan, de la Friends of the Earth, Croaţia. 

Pe final de forum, Ionuţ Sibian, directorul Fundaţiei pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, mi-a răspuns, succint, la cîteva întrebări.  

„Prima ediţie a acestui forum a fost organizată în 2010 la Bratislava, de către Central Eastern European Trust. Anul trecut, ne-am gîndit să preluăm noi această idee a forumului.“ Întrebîndu-l de ce acest forum reuneşte doar reprezentanţi ai Europei Centrale şi de Est (avînd în vedere că şi în restul Europei există semnale de alarmă în ceea ce priveşte accentele extremiste şi naţionaliste), Ionuţ Sibian a declarat că acesta a fost unul dintre punctele de dezbatere: „Unii colegi susţineau că nu trebuie să vorbim doar despre Europa Centrală şi de Est, că trebuie să vorbim despre Uniunea Europeană în general şi despre societatea civilă europeană, pentru că în multe dintre ţările europene vechi membre ale Uniunii în care am avut o tradiţie civică şi o relaţie sector civic – politic consolidată, criza economică a făcut ca guvernele, la umbra acestei crize economice, să micşoreze spaţiul democratic.“ Cu toate acestea, „problemele cu care ne confruntăm noi, în noile state membre, sînt destul de departe de cele ale vechilor state membre şi de formatul societăţii civile de acolo. Aşa că am decis să stăm între noi şi să discutăm ce a fost bun în ultimii 25 de ani, şi care este baza pe care urmează să construim în următorii cinci ani.“ Referitor la scopul acestui forum, Ionuţ Sibian a declarat că „este necesar să recreăm un spirit de solidaritate între Europa Centrală şi de Est. Ceea ce se întîmplă în Ungaria cu guvernul Orbán şi încercarea de a ucide organizaţiile active nu fac decît să întărească această nevoie de solidaritate între noi.“

Dacă pînă acum a existat prejudecata că, în România, societatea civilă nu există, directorul FDSC mi-a declarat că „această prejudecată cred că a fost demitizată acum două săptămîni, cînd ne-am organizat excepţional, inclusiv în zona de observare a alegerilor.“  

Foto: A. Holerga

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

idei de cadouri cu un buget de 100 de lei jpg
Cadourile de Crăciun și fondurile românilor: de unde mai au bani și ce preferă în funcție de generație
Românii se pregătesc intens pentru Sărbătorile de iarnă, deși doi din cinci români (44%) alocă bugete mai mici anul acesta pentru cumpărăturile de sezon din cauza inflației care le afectează finanțele.
Proces electoral într-o secție de vot în timpul turului I al alegerilor pentru funcția de președinte al României și pentru referendumul legat de Capitală, București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Cum va vota la primăvară electoratul lui Călin Georgescu. Trei sociologi explică cum funcționează psihologia maselor
„Au anulat alegerile prezidențiale pentru că și-au dat seama că nu iese cine trebuie. Vor fi taxați, însă, și la viitoarele alegeri, când românii vor pune ștampila tot pe candidații suveraniști!” a declarat recent George Simion pe grupul de whatsapp al partidului.
ARETEX textile jpg
Colectarea deșeurilor textile, obligatorie de la 1 ianuarie. Cum arată recipientele de reciclare
Colectarea separată a textilelor este obligatorie de la 1 ianuarie la nivelul UE, inclusiv în România, inițiativa impactând direct sectorul colectării separate, în condițiile în care românii abia colectează 0,5 - 0,7 kg, față de media țărilor vestice, de până la 16 kg de persoană anual.
bursa indici FOTO Shutterstock
Cine este singurul Grinch pe piețele bursiere? Analiza a 14 burse cu câștiguri mari de Crăciun
Performanța lunii decembrie depășește media celorlalte luni cu 1,06 puncte procentuale, echivalentul a 23% din câștigurile anuale, potrivit unei ample analize privind câștigurile pe cele mai mari 14 burse.
ChatGPT Inteligenta Artificiata FOTO Shutterstock
ChatGPT începe să aibă minte proprie. Cât de periculos poate fi
Cel mai recent model OpenAI, ChatGPT o1, stârnește controverse cu comportamentul său surprinzător, iar unii ar putea spune neliniștitor, dat fiind că pare să nu mai asculte ordinele primite.
ministerul energiei  foto FB ministerul energiei jpg
Intenția de desființare a Ministerului Energiei stârnește reacții dure din partea experților și a prosumatorilor
Intenția de desființare a Ministerului Energiei, prin comasarea cu Ministerul Economiei; a stârnit reacții dure, deopotrivă din partea experților în energie și a prosumatorilor.
63577598 1004 webp
Frigul, arma Rusiei împotriva transnistrenilor
Parlamentul de la Chișinău a instituit stare de urgență în sectorul energetic, pentru ca Guvernul să poată ajuta populația din Transnistria să evite o catastrofă umanitară generată de Rusia în plină iarnă.
hariclea darclee
14 decembrie. Ziua în care soprana română Hariclea Darclée a debutat pe scena Operei Mari din Paris. Sărăcia cruntă în care avea să sfârșească
Pe 14 decembrie, în 1280 a avut loc prima atestare documentară a orașului Sighișoara. În 1918 s-a născut Radu Beligan, iar în 2013 a murit Peter O'Toole. 14 decembrie este și ziua în care soprana română Hariclea Darclée a debutat pe scena internațională.
TikTok aplicatie smartphone steag china SUA FOTO Shutterstock
Android și Apple trebuie să elimine TikTok din toate magazinele de aplicații din SUA. Avertismentul a doi parlamentari
Gigantul american în domeniul tehonologiei, Alphabet, trebuie să fie gata de a elimina TikTok din magazinele mobile de pe Android și Apple din SUA pe 19 noiembrie, au declarat doi parlamentari americani într-o scrisoare adresată directorilor executivi ai companiilor.