Național Arena

Călin HERA
Publicat în Dilema Veche nr. 392 din 18 - 24 august 2011
Național Arena jpeg

Iau maşina, deşi locuiesc aproape. O iau ca să verific cum e cu cele 192 de locuri în parcarea subterană şi 1200 în cea supraetajată. Şi din comoditate. E sîmbătă seara, cui îi arde de călătorii? Parcarea nu-i, desigur, nicicum. Mai precis, nu e accesibilă muritorilor de rînd. Cel puţin nu azi, cînd Naţional Arena e cu porţile deschise.  

Parchez pe o străduţă laterală. Bulevardul Pierre de Coubertin e plin ochi. Oameni şi maşini caută să-şi ia unul altuia locul, cît mai repede. Dau zor. Un domn cu bască iese dintr-o vilă să-şi plimbe cîinele. Un cîine bătrîn. Amîndoi par din alt film: sînt singurii care se mişcă alene. „Cînd, oare, o să se termine nebunia asta?“ întreabă omul cu bască, de parcă ar vorbi cu cîinele. „Ehe, ăsta o să fie cartierul nostru, de-acum...“ răspunde (neîntrebat) un bărbat cu baston, venind din sens opus. Acţiunea se desfăşoară însă în altă parte. La capătul bulevardului e un gard dincolo de care se înalţă Noul Templu. Iar azi, porţile sînt deschise. Deci, se dă năvală. O năvală destul de liniştită, totuşi, ca un ritual din care doar nerăbdarea tresaltă.  

Prima reacţie: oau! 

Trec de poartă. De o parte şi de alta a aleii, fete şi băieţi împart ziare gratuite. Un singur ziar, mai precis, D’ale Bucureştilor „ediţie specială editată de Primăria municipiului Bucureşti“ (fără alte detalii despre tiraj, echipa redacţională, tipografie ş.a.m.d.), în care Sorin Oprescu se laudă: „Am promis bucureştenilor că vor avea un stadion la standarde internaţionale şi m-am ţinut de cuvînt“, e scris mare pe paginile din mijloc ale gazetei ad-hoc, sub fotografia tip poster a Naţional Arena.  

Opt pagini, hîrtie lucioasă, texte aerisite, fonturi retro la titluri, mergînd pînă la corp 102, multe fotografii color, ce surprind diferite faze ale construcţiei şi, peste tot, de la prima la ultima pagină: primarul împopoţonat cu cocarda tricoloră, primarul dînd indicaţii, primarul cu mîinile în buzunar pe şantier alături de preşedintele FRF, primarul la o masă alături de preşedintele UEFA. Nici o surpriză: mai sînt zece luni pînă la alegeri, aşa că primarul Sorin Oprescu trebuie să-şi facă numărul.  

Dar astea-s amănunte pe care le poţi înghiţi sau nu. Poţi trece mai departe sau ba. Din cîte văd, lumea trece mai departe. Unii se opresc, din loc în loc, pentru fotografii. Lumina e bună. 

Urc scările monumentale. De la etaj, zeci de oameni fotografiază puhoiul de pe alee. E bine. Apoi mă trezesc în mijlocul tribunelor. Mă simt ca în anecdota cu ţăranul care vede prima dată o girafă şi se scarpină în cap, spunînd că aşa ceva nu există. Mă uit să văd cum reacţionează şi ceilalţi. Cei mai spontani scot cîte un „oau!“, apoi se pun pe fotografiat.  

Am mai fost pe stadioane adevărate, prin Europa. În Italia, în Germania, în Spania. Cunosc atmosfera. Dar aici e vorba de altceva. Pentru că Naţional Arena e o surpriză. În România nu se poate construi aşa ceva. Dacă s-ar fi făcut un sondaj de opinie, acesta ar fi fost răspunsul cel mai popular. În timp ce încerc să-mi explic, văd un bărbat în vîrstă făcîndu-şi cruce. Ca să fiu mai exact, îl observ abia atunci cînd mă înghionteşte (în momentul în care ajunge la Sfîntul Duh). Face o mişcare largă, de-aia. Oricum, nu pare genul care se duce prea des la biserică. Şi nu pare nici să ştie că i se întîmplă în ziua în care se sărbătoreşte Schimbarea la faţă. Dar îşi dădea seama că i se întîmplă ceva: are faţa senină, relaxată. Se citeşte pe ea bucurie. Lucrul cel mai interesant ăsta e: bucureştenii veniţi la stadion şi-au pierdut, nu ştiu cum şi nu ştiu pe unde, feţele posomorîte. Şi-au schimbat grimasele şi zîmbesc. Parcă sînt mulţumiţi, dintr-odată. 

Privesc, iar şi iar, spre ecranele gigantice (30 m2 fiecare) atîrnate deasupra stadionului, imediat sub acoperişul rabatabil (strîns acum). Noroc că apar imagini cu Sorin Oprescu, care explică ceva, în timpul unei vizite pe şantier: reuşesc astfel să mă uit şi în altă parte.  

La cinci metri mai sus, două femei, mamă şi fiică, stau nemişcate pe scaune. Trec cîteva minute, cît timp fotografiez elemente de structură şi, desigur, ecranele gigantice. Sînt la fel de liniştite, ca la teatru. Privesc. Pur şi simplu stau şi se uită, aşa. Le regăsesc acolo şi după ce dau ocol arenei. Nu-i vorbă, îşi aleseseră locuri la tribuna VIP, unde fotoliile sînt moi, confortabile. Dar fiecare loc din cele 55.000 atrage. Atunci cînd te aşezi, ţi se pare că ăla e locul tău. 

Noaptea vînătorilor de instantanee 

Ca să verific teoria, încep să verific. Să-mi dau seama cum „se vede“ din diferite zone ale tribunelor. Ei bine, poţi urmări un meci, în condiţii mai mult decît decente, de pe primul rînd al peluzei, din spatele porţii ori de la cucurigu (zonele din colţul terenului). Dar ăsta e bine să rămînă secretul nostru. Nu trebuie folosit ca argument de aceia care au avut ideea să repartizeze aleator locurile pentru plătitorii de bilete. Da, e o idee stupidă, care îi pune în încurcătură pe cei care vor să vină la meci cu familia. Ideea nu e să socializezi într-atît încît tu să stai într-un loc şi soţia cu copilul în altul. 

Fotografiez terenul din diferite unghiuri. Apoi, treptat, venit la Naţional Arena să văd, mă transform în vînător de instantanee. Vînez chipuri de oameni. Sînt aceiaşi bucureşteni mohorîţi pe care îi ştiu de pe stradă sau din troleibuz. Dar, totuşi, par alţii. Unii fericiţi (scuzaţi cuvîntul). E nevoie de atît de puţin ca oamenii să-şi schimbe mimica feţei! OK, 146 de milioane de euro nu e chiar puţin, dar orişicît. Nu ştiu cît va costa, în final, Catedrala Mîntuirii Neamului şi nici cum va arăta. Dar pot presupune că va fi ceva mai scumpă şi că impactul real asupra oamenilor va fi mai mic. Pentru că mi se pare extrem de dificil să mai poţi obţine aşa o schimbare pe feţele oamenilor, fără să le dai, practic, nimic. Decît o senzaţie. Una de bine (greu de explicat).  Timp de patru ore adun o colecţie impresionantă de chipuri. Un om bătrîn căruia nu-i vine să creadă, o fetiţă cu codiţe ţopăind pe scări, un puşti în cîrcă la taică-său, un domn serios îmbrăcat cu tricoul Naţionalei, două femei simple, foarte simple şi foarte fericite, un poliţist, un angajat BGS, un tip în maiou care se fotografiază pe sine, o tipă cu sînii generoşi, excesiv de generoşi, zîmbindu-i prietenului care o fotografiază (alături de alţi cîţiva entuziaşti care-şi fac de lucru în jurul ei).  

Să vezi că mai sînt şi alţi vînători de chipuri, îmi spun. Apoi îmi dau seama că unul dintre ei mă vînează pe mine. E un domn aproape corpolent, de vreo 55 de ani, cu ochelari de soare, tricou bleumarin şi o geantă foto atîrnată pe umăr. Reuşesc să-l păcălesc şi asta mă face şi pe mine să zîmbesc. Mai mult, îl pîndesc şi-l fotografiez eu pe el în momentul în care am un unghi bun (lumina era deja perfectă, se aprinseseră toate cele 264 de reflectoare, cu un total de 2000 de lucşi). 

Plec de la stadion după ce apare Sorin Oprescu în carne şi oase. Coborît parcă de pe ecranele gigant ca Badea Cîrţan de pe Columna lui Traian. Costumul e altul. De braţul lui stă atîrnat acum Corneliu Vadim Tudor. Dar asta e altă poveste. Ne apropiem de miezul nopţii şi lumea continuă să vină la stadion. Se dau feţe destinse.

Călin Hera este jurnalist.

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

Craciun copii jpg
Cum contribuie Crăciunul la sănătatea psihologică a copiilor
Crăciunul este una dintre cele mai îndrăgite sărbători din întreaga lume. Pe lângă luminițele din brad, podoabele și cadourile mult așteptate de la Moș Crăciun, această sărbătoare constituie un prilej de petrecere a timpului în familie și contribuie la menținerea unei stări de optimism și liniște, a
banner Iulia Albu
Iulia Albu, mesaj pentru toți romanii în preajma sărbătorilor de iarnă: „Anul acesta, de Crăciun...”
Sărbătorile de Crăciun sunt un prilej fantastic pentru majoritatea românilor de a se reuni cu familia și persoanele dragi. Cu doar câteva zile înainte, Iulia Albu vine în atenția oamenilor cu sfaturi prețioase. Despre ce este vorba, aflați din rândurile de mai jos.
Scena  mortii lui decebal Eikipedia common jpg
Ranisstorum, ultimul refugiu al regelui Decebal. Unde se afla locul plin de secrete, considerat un oraș sfânt al dacilor
După descoperirea în 1965 a unui monument funerar care oferea informații despre sfârșitul lui Decebal, înfrânt de romani, oamenii de știință au căutat noi indicii despre locul misterios numit Ranisstorum, de numele căruia se leagă moartea regelui dac.
Costică Prisecaru, în lesă cu Emilia Bejan. Captură YouTube
comisia europeana
Bugetul UE: Cine plătește și cine câștigă cel mai mult. Cum stă România
În bugetul UE, națiunile mai bogate din vestul și nordul Europei servesc în principal drept contributori neți, în timp ce membrii Europei Centrale și de Est sunt principalii beneficiari.
Biserica Sf  Nicolae din Demre Antalya Turcia și sarcofagul Sfântului Nicolae Colaj Anadolu Getty Images
Mormântul Sfântului Nicolae, care a inspirat povestea „Moș Crăciun”, descoperit sub o biserică din Turcia
În 2022, arheologii au început săpăturile sub o biserică din sudul Turciei, bănuind că acolo ar putea fi mormântul Sfântului Nicolae. Recent, eforturile lor au scos la lumină un sarcofag de calcar, despre care se crede că a adăpostit rămășițele episcopului ce a inspirat legenda lui Moș Crăciun.
image png
„Am aflat că soția mea a avut cândva o relație cu bărbatul care este acum iubitul mamei ei” - reacția bărbatului când l-a întâlnit pe fostul iubit al soției sale
Faptul că soția sa s-a iubit în trecut cu un bărbat care în prezent este iubitul mamei ei a creat o mare frustrare pentru un bărbat în vârstă de 35 de ani. Cum a reacționat când a aflat și de ce anume se teme?
dacii jpg
Originea dacilor este diferită de ceea ce învățăm la școală. O serie de ipoteze arată că erau mai degrabă celto-daci decât geto-daci
Originea etnică a dacilor rămâne și astăzi un mister. Tot mai mulți specialiști spun că geții și dacii erau, de fapt, popoare diferite, cel mult cu un fond comun. Dacii sunt atestați mult mai târziu decât geții și, în plus, ar fi rezultatul unui conglomerat tribal și etnic .
Priveliștile spectaculoase de pe pârtiile Transalpina Voineasa Foto Domeniul Schiabil Transalpina-Voineasa
Cel mai spectaculos domeniu schiabil din țară: pârtii deschise zilnic, înainte de Poiana Brașov. Surpriza sezonului
Domeniul Schiabil Transalpina-Voineasa, din județul Vâlcea, și-a deschis oficial porțile pentru un nou sezon, atrăgând pasionații de aventură pe zăpadă din toate colțurile țării. Cu pârtii deschise încă din 30 noiembrie 2024, acest paradis al sporturilor de iarnă promite experiențe de neuitat.