Mai, RDW și București
Pînă pe 28 mai puteți vizita unul dintre cele mai importante festivaluri dedicate designului din România, și anume a unsprezecea ediție a Romanian Design Week (RDW), un proiect The Institute, prezentat de Unicredit Bank. De fapt, este vorba de un număr absolut impresionant de expoziții, dezbateri și evenimente conexe dedicate designului și arhitecturii, ce încearcă să pună în lumină domeniile de manifestare a acestora. În pavilionul din Piața Amzei (București) pot fi vizitate expozițiile de arhitectură, design interior, design grafic, ilustrație, design de produs și design vestimentar ce totalizează nu mai puțin de 162 de proiecte. Acestora li se adaugă cele 128 de proiecte selectate pentru a face parte din arhiva digitală online dedicată exemplelor de bună-practică.
Tema de anul acesta a festivalului este Connections, iar alegerea ei evidențiază nevoia de relaționare într-o lume aflată într-o permanentă schimbare. Deși cuvîntul în sine a ajuns un loc comun în ultimele decenii, devenind o mantră a contemporaneității, RDW reușește să-i dea sens și formă prin organizarea a peste 100 de evenimente conexe care pun în lumină amploarea și diversitatea practicilor culturale din sfera designului. Derulate în Cartierul creativ bucureștean sau în cartierele Cotroceni, Dorobanți-Floreasca, Ioanid-Icoanei, ori în multe alte locuri ale Bucureștiului, evenimentele sînt nu doar o ocazie de a interacționa cu designeri și creațiile lor, dar și una de a vizita, literalmente, atelierele acestora. Situate, în bună parte, în case vechi, atelierele creative pun în lumină și orașul, iar descoperirea lor presupune străbaterea acestuia, pătrunderea în curți care, de obicei, stau închise, trecerea pragului unor imobile venerabile, unde podelele din lemn scîrțîie sub picioare, iar tencuielile decojite lasă să se vadă straturi succesive de picturi murale care vorbesc despre generații trecute, animate și ele de dragostea pentru frumos.
Așa este casa veche și frumoasă din Intrarea Aurora unde se desfășoară două inițiative creative născute din pasiunea arhitecților Anca Crețu și Lucian Călugărescu, este vorba despre biroul de proiectare de arhitectură MyArchitect MyDesigner și studioul Pixelateria. Am pășit prima oară acolo duminică, cu ocazia vernisajului proiectelor realizate de Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” și Asociația Arhipera, în parteneriat cu Uniunea Arhitecților din România, Consiliul local Chiojdu și re:arc institute. Am pășit, cum ziceam, într-un spațiu luminos și degajat, în care expoziția se îngemăna fericit cu o bibliotecă specializată în domeniile designului, arhitecturii și construcțiilor, o sobă maiestuoasă și un indubitabil aer creativ. De fapt, valoarea reală a vizitării unui studio de design constă în experimentarea directă a designului promovat, căci orice arhitect sau artist își amenajează biroul după chipul și asemănarea sa, indiferent de mijloacele de care dispune sau de timpul pe care îl are la dispoziție să facă asta. Anca și Lucian au creat un loc superb și plin de imaginație, în care studenții arhitecți și-au prezentat dezinvolt proiectele, alături de foarte tînărul designer ceramist Gregorio Petru de la dinlut.ro, care încearcă să revitalizeze meșteșugul minunat, pe nedrept uitat de mulți, al olăritului.
Plimbarea prin oraș, prilejuită de vizitarea expozițiilor, pune în lumină o filiație, un arc în timp între epoca în care orașul prindea forma fericită care i-a adus renumele de Micul Paris și momentul actual cînd practicile creative din zona designului și arhitecturii încearcă să se materializeze, să prindă formă și să genereze viitor. RDW reușește, în fiecare an, să aducă în lumina reflectoarelor un număr impresionant de artiști, designeri și arhitecți, însă nu trebuie să uităm că aceștia au nevoie de susținerea și aprecierea noastră, ca societate, tot restul anului.
Vă invit să nu ratați ocazia acestor două săptămîni în care vremea superbă de mai se îngemănează cu frumusețea orașului și valoarea unor proiecte de care avem cu toții nevoie, indiferent dacă sîntem sau nu conștienți de acest lucru. Asta pentru că, în definitiv, designul reprezintă acel proces creativ de a transforma o realitate existentă într-una dorită și, fără design, ne-ar fi mai greu pe Pămînt.
Lorin Niculae este profesor la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“ din București.