Mai, RDW și București

18 mai 2023
© L. Niculae
© L. Niculae

Pînă pe 28 mai puteți vizita unul dintre cele mai importante festivaluri dedicate designului din România, și anume a unsprezecea ediție a Romanian Design Week (RDW), un proiect The Institute, prezentat de Unicredit Bank. De fapt, este vorba de un număr absolut impresionant de expoziții, dezbateri și evenimente conexe dedicate designului și arhitecturii, ce încearcă să pună în lumină domeniile de manifestare a acestora. În pavilionul din Piața Amzei (București) pot fi vizitate expozițiile de arhitectură, design interior, design grafic, ilustrație, design de produs și design vestimentar ce totalizează nu mai puțin de 162 de proiecte. Acestora li se adaugă cele 128 de proiecte selectate pentru a face parte din arhiva digitală online dedicată exemplelor de bună-practică.

Tema de anul acesta a festivalului este Connections, iar alegerea ei evidențiază nevoia de relaționare într-o lume aflată într-o permanentă schimbare. Deși cuvîntul în sine a ajuns un loc comun în ultimele decenii, devenind o mantră a contemporaneității, RDW reușește să-i dea sens și formă prin organizarea a peste 100 de evenimente conexe care pun în lumină amploarea și diversitatea practicilor culturale din sfera designului. Derulate în Cartierul creativ bucureștean sau în cartierele Cotroceni, Dorobanți-Floreasca, Ioanid-Icoanei, ori în multe alte locuri ale Bucureștiului, evenimentele sînt nu doar o ocazie de a interacționa cu designeri și creațiile lor, dar și una de a vizita, literalmente, atelierele acestora. Situate, în bună parte, în case vechi, atelierele creative pun în lumină și orașul, iar descoperirea lor presupune străbaterea acestuia, pătrunderea în curți care, de obicei, stau închise, trecerea pragului unor imobile venerabile, unde podelele din lemn scîrțîie sub picioare, iar tencuielile decojite lasă să se vadă straturi succesive de picturi murale care vorbesc despre generații trecute, animate și ele de dragostea pentru frumos.

Așa este casa veche și frumoasă din Intrarea Aurora unde se desfășoară două inițiative creative născute din pasiunea arhitecților Anca Crețu și Lucian Călugărescu, este vorba despre biroul de proiectare de arhitectură MyArchitect MyDesigner și studioul Pixelateria. Am pășit prima oară acolo duminică, cu ocazia vernisajului proiectelor realizate de Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” și Asociația Arhipera, în parteneriat cu Uniunea Arhitecților din România, Consiliul local Chiojdu și re:arc institute. Am pășit, cum ziceam, într-un spațiu luminos și degajat, în care expoziția se îngemăna fericit cu o bibliotecă specializată în domeniile designului, arhitecturii și construcțiilor, o sobă maiestuoasă și un indubitabil aer creativ. De fapt, valoarea reală a vizitării unui studio de design constă în experimentarea directă a designului promovat, căci orice arhitect sau artist își amenajează biroul după chipul și asemănarea sa, indiferent de mijloacele de care dispune sau de timpul pe care îl are la dispoziție să facă asta. Anca și Lucian au creat un loc superb și plin de imaginație, în care studenții arhitecți și-au prezentat dezinvolt proiectele, alături de foarte tînărul designer ceramist Gregorio Petru de la dinlut.ro, care încearcă să revitalizeze meșteșugul minunat, pe nedrept uitat de mulți, al olăritului.

Plimbarea prin oraș, prilejuită de vizitarea expozițiilor, pune în lumină o filiație, un arc în timp între epoca în care orașul prindea forma fericită care i-a adus renumele de Micul Paris și momentul actual cînd practicile creative din zona designului și arhitecturii încearcă să se materializeze, să prindă formă și să genereze viitor. RDW reușește, în fiecare an, să aducă în lumina reflectoarelor un număr impresionant de artiști, designeri și arhitecți, însă nu trebuie să uităm că aceștia au nevoie de susținerea și aprecierea noastră, ca societate, tot restul anului.

Vă invit să nu ratați ocazia acestor două săptămîni în care vremea superbă de mai se îngemănează cu frumusețea orașului și valoarea unor proiecte de care avem cu toții nevoie, indiferent dacă sîntem sau nu conștienți de acest lucru. Asta pentru că, în definitiv, designul reprezintă acel proces creativ de a transforma o realitate existentă într-una dorită și, fără design, ne-ar fi mai greu pe Pămînt.

Lorin Niculae este profesor la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“ din București.

featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).

Adevarul.ro

image
Câți ani de pușcărie riscă românul acuzat de trădare
Conform articolului 394 din Codul Penal, Alexandru Piscan, care este acuzat că a desfășurat activități de spionaj în beneficiul Federației Ruse, vizând obiective militare românești și NATO, poate înfunda pușcăria ani grei.
image
Anchetă extinsă în cazul Coldea: sunt vizați și Alexander Adamescu și Mihai Tufan. „Șeful cel mare”, fondator al „statului paralel”
Anchetă a fost extinsă în dosarul generalilor SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, fiind cercetate fapte de corupție în legătură cu firme controlate de către oamenii de afaceri Bogdan Alexander Adamescu și de către milionarul Mihai Tufan.
image
Pățania ciudată a unui șofer băut din Neamț. A făcut accident exact în momentul în care polițiștii îi făceau semn să tragă pe dreapta
Acţiunile poliţiştilor din Neamţ, pentru combaterea evenimentelor nedorite din traficul rutier, s-au soldat cu depistarea mai multor şoferi care erau băuţi la volan, întocmindu-se dosare penale

HIstoria.ro

image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.
image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.