Voluntariatul nu a creat profesionişti

Publicat în Dilema Veche nr. 408 din 8-14 decembrie 2011
Voluntariatul nu a creat profesionişti jpeg

- interviu cu Carmen MARCU -

În data de 12 decembrie va avea loc, în Bucureşti, Gala Voluntariatului – primul eveniment naţional dedicat recunoaşterii voluntariatului din România, gală organizată de VOLUM – Federaţia Organizaţiilor care Sprijină Dezvoltarea Voluntariatului în România. Astfel vor fi premiaţi voluntarii, proiectele de voluntariat, coordonatorii şi Centrele de voluntariat din întreaga ţară. Despre eveniment am discutat cu Carmen Marcu, director de comunicare Pro Vobis, Centrul Naţional de Resurse pentru Voluntariat, membră a Federaţiei. 

Ce înseamnă Federaţia VOLUM?

VOLUM (numele provine de la îmbinarea a două cuvinte-concept, voluntariat şi umbrelă) a apărut din nevoia oamenilor din ONG-urile care lucrează cu voluntari de a-şi face auzită vocea. De a fi legitimi. Individual nu putem merge fiecare la Guvern să schimbăm legile care privesc voluntariatul în România, un lucru absolut necesar dacă dorim să profesionalizăm domeniul. Neuniţi, nu avem nici o putere de a vorbi în faţa unei instituţii.

Astfel s-a constituit această federaţie – umbrelă, iar VOLUM are în prezent 46 de membri, printre care organizaţii foarte mari, cu multă experienţă de voluntariat în spate, cum ar fi Salvaţi Copiii, Habitat for Humanity, World Vision, dar şi organizaţii locale, din toată ţara. Punem la dispoziţie instrumente şi resurse pentru toate organizaţiile care doresc să profesionalizeze şi să dezvolte voluntariatul.

La ce vă referiţi cînd spuneţi că puneţi la dispoziţia organizaţiilor „instrumente“ de profesionalizare a voluntariatului?

Concret – fişe de lucru, contracte de voluntariat, informaţii despre cum faci o adeverinţă sau o evaluare, cum se lucrează cînd faci supervizare. Pe scurt, moduri de lucru. Voluntariatul nu a creat deocamdată în România profesionişti, societatea noastră fiind la momentul cînd se creează pîrghiile unui viitor profesionalism în ceea ce priveşte voluntariatul, cum ar fi coordonatorii de voluntari. Ceea ce ridică una dintre problemele acestui domeniu: coordonatorii să fie trecuţi în nomenclatorul ocupaţiilor, sau nu? Legat de acest aspect este şi faptul că, în prezent, un coordonator de voluntari nu poate fi plătit sau i se menţionează în contractul de muncă o altă ocupaţie, pentru a putea fi plătit. 

Dar a fi voluntar nu este, prin definiţie, o activitate neplătită?

Desigur, însă coordonatorul de voluntar este un fel de manager, un coordonator de proiect. Iar pentru a avea oameni bine instruiţi, este nevoie de înfiinţarea unui post, şi nu doar să ne bazăm pe un ajutor venit din partea unui voluntar.

După Revoluţie, voluntariatul era privit cu scepticism. La 20 de ani, se observă o diferenţă, există o schimbare de mentalitate?

Cu siguranţă. Lucrurile se dezvoltă. După momentul anilor ’90, cînd au fost diverse scandaluri privind domeniul voluntariat, acum există de la cîteva mii, la zeci de mii de organizaţii în toată ţara, pe diverse domenii, poate cele mai multe în domeniul social şi educaţie. Tendinţa, dacă ne referim la o oarecare „modă“ a voluntariatului, cade pe ecologie şi drepturile animalelor, dar vizează şi domeniul cultural-artistic, destul de slab dezvoltat din punct de vedere instituţional.

Gurile rele spun că sînt foarte multe organizaţii de voluntariat care nu fac de fapt nimic altceva decît să înghită nişte fonduri europene. Cum comentaţi?

Ca întotdeauna, adevărul este undeva la mijloc. Nu avem deocamdată metodele prin care să evaluăm corect ceea ce se întîmplă în teritoriu, nu avem nici o statistică, care să cuprindă un raport exact în ceea ce priveşte creşterea bunăstării societăţii datorită implicării ONG-urilor. Însă din 2010 există o cercetare a Fundaţiei Dezvoltării Societăţii Civile, FDSC, care a urmărit într-o oarecare măsură implicarea de pînă acum a oamenilor şi se pare că, fie prin comunităţi religioase, fie prin comunitate, 90% dintre români sînt dornici să se implice în acţiuni de voluntariat. Acest lucru cred că duce cel puţin la o imagine de ansamblu. Oamenii fac ceva în sensul acesta, se văd rezultate. Noi personal sîntem asaltaţi de foarte mulţi oameni care se interesează unde pot face voluntariat. Şi nu sînt numai tineri. Tinerii, care sînt foarte atraşi de voluntariat din diverse motive – socializare, îmbogăţirea CV-ului –, interacţionează şi cu generaţiile de dinaintea lor, aducîndu-le tot felul de argumente, convingîndu-i să se implice. Aşa că astăzi avem multe cerinţe de voluntariat din partea multor pensionari care se simt încă în putere şi care nu vor să renunţe la muncă, doar pentru că au ajuns la pensie. Bineînţeles, aici trebuie şi noi să ne adaptăm profilului, să nu folosim atît de mult e-mail-ul, ci telefonul sau alte moduri de comunicare. Pe de altă parte, avem aşa-numiţii voluntari corporatişti, angajaţi ai unor firme care nu fac doar voluntariat de companie şi vor să se implice şi în afara orelor de muncă, dar care au restricţii de program: după 6 seara sau în weekend. 

Dacă cineva se trezeşte într-o bună dimineaţă cu avînt şi vrea să devină voluntar, care sînt paşii de urmat?

Fie să sune la cel mai apropiat centru de voluntariat, fie să sune la cea mai mare organizaţie din zonă. Va fi chemat la un interviu, îi vor fi evaluate abilităţile, disponibilitatea, după care va fi îndrumat către activitatea care i s-ar potrivi. Într-adevăr, dacă nu ar avea Internet ar fi mai greu. Căci, deşi mai sînt ştiri în presă despre acţiunile de voluntariat, nu putem spune că este vorba de o acţiune continuă. Nu există, de altfel, nici o emisiune TV dedicată acestui domeniu. 

Care este diferenţa între noi şi societăţile vestice? La ce capitol ne aflăm faţă de ele?

Avem chiar un plus. Cei de dincolo sînt uimiţi că atragem atît de mult tinerii, ne întreabă cum facem noi să avem atîţia tineri dornici de voluntariat.

Ce îi mînă pe tineri spre voluntariat?

În primul rînd, vor să ajute. Pleacă de la ideea că pot schimba ceva în bine. Apoi, faptul că învaţă practic să facă ceva, de la chestiuni tehnice – cum ar fi completări de fişe sau xeroxare, sau să facă afişe sau să susţină o prezentare – pînă la plantarea unui copac. Sînt activităţi mici, dar care te organizează, îţi creează abilităţi de comunicare, te formează ca lider – abilităţi care se cer mai apoi la o potenţială angajare. Apoi, văzînd cît de mulţi prieteni îşi fac, ies din zona de confort, se provoacă pe ei înşişi, îşi dau seama de cîştigul enorm pe care îl au. 

La ce se referă „Elaborarea strategiei naţionale pentru sprijinirea voluntariatului“?

Face parte din planul naţional de lucru al anului european de voluntariat în România. În 4 februarie am demarat patru grupuri de lucru care se ocupă de validarea sau crearea unui sistem de recunoaştere a competenţelor cîştigate prin voluntariat, legea voluntariatului cu anumite modificări, codul etic al organizaţiilor care lucrează cu voluntari (pentru că trebuie să ştii ce mesaj să le transmiţi şi cum să lucrezi cu ei) şi voluntariatul sprijinit de angajator. La nivel european, concluzia este că voluntariatul corporatist nu poate fi integrat drept voluntariat pentru că există o plată. 

Ce premiaţi la Gala Voluntariatului din 12 decembrie?

Avem nominalizări din partea ONG-urilor şi a instituţiilor publice. Este prima ediţie la nivel naţional, deşi la nivel local au mai fost iniţiative de acest gen. Gala de anul acesta premiază cei mai buni voluntari, proiecte de voluntariat, coordonatorii şi centrele de voluntariat din întreaga ţară. Sînt 22 de categorii de concurs, dintre care două sînt categorii speciale – coordonatorul de voluntari şi centrul de voluntariat. Avem criterii care pornesc de la originalitate, la eficienţa persoanei sau a proiectului. 

Şi tocmai pentru că voluntariatul se referă la ceea ce dăruieşti înapoi societăţii din care provii, nu am dorit să oferim premii în bani; premiile vor consta într-o diplomă şi recunoaşterea publică.  

a consemnat Stela GIURGEANU 

Foto: Federaţia VOLUM

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

Bungalourile Rosewood Mayakoba, din Playa del Carmen Mexic Foto Resortul Rosewood Mayakoba
Cât cheltuie românii pe vacanțe exotice. Cea mai scumpă a depășit 50.000 de euro. Topul destinațiilor
Tot mai mulți români își doresc să meargă într-o destinație exotică, în plus față de vacanța de sărbători și cea estivală, fiind dispuși să cheltuiască mai bine de 1.300 euro pentru un astfel de sejur.
ceai hibiscus jpg
Infuzia pe care ar trebui să o bei în fiecare seară pentru a elimina, într-un timp foarte scurt, grăsimea abdominală
Dacă îți dorești o metodă simplă și naturală de a reduce grăsimea abdominală, există o infuzie care te poate ajuta să atingi acest obiectiv.
Departament IT FOTO Shutterstock jpg
IT-iștii nu mai sunt răsfățații pieței muncii: „Am aplicat la 255 de poziții deschise. Am burnout de la interviuri ratate”
IT-iștii erau, cu câțiva ani în urmă, răsfățații pieței muncii, cu salarii și condiții de muncă excelente. Situația s-a schimbat și mulți dintre angajații din domeniu își caută cu disperare, de luni de zile, un loc de muncă. Un clujean a trimis fără succes 255 de aplicații pentru o slujbă în IT.
horoscop 17 martie webp
Horoscop sâmbătă, 25 ianuarie. Nativii unei zodii trebuie să strângă cureaua
Horoscopul zilei de sâmbătă, 25 ianuarie 2025, anunță o situație neașteptată pentru Balanțe și șanse pentru nativii din zodia Leu.
masina politie foto: pexels
Un bărbat dat dispărut în județul Prahova, a fost găsit mort în apropierea albiei unui pârâu
Un bărbat de 67 de ani din judeţul Prahova, dat dispărut, a fost găsit mort în apropiere de albia unui pârâu. Oamenii legii au demarat o anchetă pentru a stabili împrejurările decesului.
stema romaniei 1200x800 c jpg
Ce pasăre se află pe stema României? Poate ajunge la o viteză uriașă atunci când vânează
Cu toții putem recunoaște imediat stema României, este un simbol pe care îl vedem des, în diferite situații. Însă, poate că mulți dintre noi ne vom întreba care este, de fapt, pasărea folosită drept stemă și de ce a ajuns un simbol atât de important pentru țara noastră.
Locuinte de lux in Chisinau  Foto 999 (3) jpg
Cu cât se vând locuințele de lux în Chișinău. Prețul exorbitant, față de cel al caselor „chilipir” din provincie
Prețul cerut pe locuințele din capitala Republicii Moldova a crescut în ultimii ani, spre nemulțumirea multor localnici, care pun acest fapt fie pe seama speculațiilor imobiliare, fie pe obiceiul localnicilor plecați în Occident de a investi în astfel de achiziții, în Chișinău.
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
Prețul unui apartament de lux în plin centrul Capitalei șochează. „E din diamante?” vs. „La bucătărie trebuie să stai în genunchi să gătești”
Prețurile proprietăților imobiliarele din marile orașe, mai ales București și Cluj, sunt tot mai greu accesibile oamenilor, dar chiar și așa cresc de la o lună la alta.
Neagu Djuvara a murit istoric roman boier (5) jpeg
25 ianuarie. Ziua în care moare Neagu Djuvara, unul dintre ultimii aristocraţi ai României. A trăit 45 de ani în exil
Pe 25 ianuarie 2018, a murit istoricul şi filosoful Neagu Djuvara. A fost unul dintre cei mai expresivi urmaşi ai aristocraţiei româneşti. Tot pe 25 ianuarie, a murit gangsterul Al Capone, care a dominat crima organizată în Chicago între anii 1925-1931.