Trandafirii conduc detaşat

Publicat în Dilema Veche nr. 439 din 12-18 iulie 2012
Trandafirii conduc detaşat jpeg

- interviu cu Andreea RADU şi Gabriel CALOIAN -

Cînd eram la şcoală, în anii comunismului, îi duceam “tovarăşei învăţătoare” un buchet de maximum cinci garoafe roşii. Ele reprezentau, alături de frezii, gladiole, ghiocei, zambile, lalele, narcise şi, mai rar, trandafiri, Florile pentru mine. În ultimii ani, plimbîndu-mă prin florării şi uitîndu-mă pe Internet, constat că lucrurile s-au schimbat radical în domeniu: există aranjamente spectaculoase, cu plante la care nici cu gîndul n-am gîndit... De aceea i-am întrebat pe doi reprezentanţi ai breslei ce se mai întîmplă în lumea florilor. (I. P.)

De ce aţi ales să vă ocupaţi tocmai de flori?

Andreea Radu: Am iubit florile încă din copilărie, fie pe cele din grădina bunicii, fie din vitrinele ponosite ale florăriilor copilăriei mele.

Gabriel Caloian: Ideea de a deschide o florărie online mi-a venit, împreună cu soţia mea, acum aproape doi ani şi jumătate. A trebuit să trimitem un aranjament mai deosebit unei persoane importante din viaţa noastră. Am apelat la o florărie online, am comandat aranjamentul, dar ni s-a părut extrem de scump. Costa în jur de 600 de lei. Soţia a făcut un calcul rapid, să vadă cam cît ar fi costat dacă ar fi cumpărat ea florile şi l-ar fi făcut singură, iar preţul a fost undeva la aproximativ 200 de lei. Pînă la 600 de lei era adaosul florăriei. Nicăieri, în nici un domeniu, nu mai văzusem un adaos comercial atît de mare. Atunci ne-a venit pe loc ideea de a deschide o florărie de lux, numai cu aranjamente premium şi super-premium, dedicată în special oamenilor de afaceri şi corporaţiilor. Între timp, ne-am schimbat targetul şi am introdus pe lista clienţilor şi oameni obişnuiţi care vor să trimită un aranjament floral sau un buchet deosebit, la un preţ foarte bun.

Din ziua în care ne-a venit ideea, nu a durat mai mult de trei-patru luni pînă la deschiderea magazinului online.

Ce ştiaţi despre flori, despre calităţile şi simbolistica lor, cînd v-aţi apucat de afacere?

A.R.: Nu am ştiut mare lucru la început, am învăţat la fiecare eveniment creat de mine. La fiecare buchet, am citit, am căutat şi am ascultat dorinţe, am îmbinat culori...

G.C.: Nu ştiam mai multe decît un bărbat care oferă flori regulat. Adică ştiam că trandafirii roşii reprezintă pasiune, cei albi – puritate, cei galbeni – gelozie... şi cam atît. Acum pot spune că sînt deja expert. Dar eu mă ocup strict de administrarea florăriei. De partea de design se ocupă Carmen şi Luca, doi dintre cei mai buni florari din România, iar soţia mea administrează partea de marketing şi de PR.

Era cerere pe piaţă pentru un asemenea business? De ce?

A.R.: Da, cererea era enormă şi curiozitatea – foarte mare pentru noile tipuri de flori apărute, precum şi pentru accesoriile care îmbogăţesc fiecare mică lucrare. De la florile tradiţionale româneşti a fost o explozie de noutate, de prospeţime, de flori din întreaga lume care, evident, a atras clienţii.

G.C.: Cerere pentru flori a fost şi este în continuare. Orice om care trece pe lîngă mine pe stradă reprezintă un potenţial client. Nu trebuie să ai bani ca să cumperi un buchet de flori. Oricare dintre noi are persoane importante cărora vrea să le ureze „La mulţi ani!“, orice tînăr se căsătoreşte la un moment dat... şi tot aşa.

Care era situaţia florilor şi a comerţului cu ele pe vremea lui Ceauşescu?

A.R.: Comerţul cu flori a fost întotdeauna o afacere în România. Sîntem un popor iubitor de flori; eram şi atunci – cînd posibilităţile erau limitate, şi acum – cînd poţi găsi orice plantă sau floare din Africa sau Asia.

G.C.: Cu toate că nu activam în acest domeniu în perioada de dinainte de 1989, ştiu de la oamenii cu care lucrez că nu era deloc la fel ca acum, din cauza lipsei varietăţii de flori. Pe atunci nu se găseau decît flori autohtone – precum trandafiri, frezii, garoafe, gladiole şi flori de primăvară. De asemenea, nu exista o varietate atît de mare de verdeaţă exotică, precum în ziua de azi. Exista ferigă de pădure şi cam atît. Acum îi aud pe designerii noştri florali că feriga li se pare comunistă şi nu vor să o folosească sub nici o formă în aranjamente. De asemenea, pe atunci nu se găseau bureţii pe care îi folosim astăzi la aranjamente. Doar una-două florării aveau bureţi aduşi din Polonia. Restul se mulţumeau cu ce găseau, dar umpleau coşurile în special cu pămînt.

Care este situaţia acum? Ce flori există pe piaţă?

A.R.: Florile sînt foarte diverse acum, se găsesc toate tipurile şi soiurile în orice sezon. Preferate pentru evenimente rămîn cele suave, precum freziile şi lalelele. Clasamentul poate fi completat cu flori speciale: orhidee diverse, strelitia regia sau anthurium.

G.C.: Acum lucrurile stau total diferit. Se pot crea buchete şi aranjamente din absolut orice floare. De exemplu, vom face, în această vară, aranjamentele pentru o nuntă numai din flori de portocal, care vor fi comandate direct în Cipru. De asemenea, sînt mirese care vor anumite orhidee ce nu pot fi cumpărate decît la comandă. Acum, din Olanda, Turcia şi Thailanda ajunge în România orice floare doreşti.

Care sînt florile „nou-intrate“ pe piaţa românească în ultimii ani şi ce calităţi au?

A.R.: La diverse intervale apare la fiecare floare un nou soi datorită cercetărilor intense din domeniu. Acestea sînt mai rezistente şi au o gamă cromatică foarte variată.

G.C.: Sînt o grămadă de flori relativ noi pe piaţă sau care în provincie nu se găsesc. De exemplu, mă trimit cîteodată soţia sau designerii să aprovizionez atelierul floral, şi am pe listă flori precum anthurium, strelitia, bouvardia, vax, orhidee Mokara, ranunculus, orhidee Phalaenopsis, heliconia sau Vanda. Nu mai vorbesc de verdeaţă. Am pe listă denumiri precum aspidistra, ruscus Olanda (şi mi se atrage mereu atenţia să nu cumpăr ruscus Italia), stee grass sau salal.

Care sînt cele mai căutate şi pentru ce ocazii?

A.R.: Trandafirii sînt căutaţi pentru aniversări şi buchete obişnuite, iar florile exotice orhideea şi anthurium-ul – pentru evenimente speciale, precum nuntă sau botez.

G.C.: Cele mai căutate flori sînt trandafirii, pentru absolut orice ocazie, gerbera, în special de tineri sau de cei cu venituri mai modeste, orhideea – pentru buchete de mireasă şi florile exotice, precum strelitia, anthurium sau heliconia, pentru aranjamentele business-ikebana.

Trandafirii înţeleg că au rămas în top. De ce? S-a schimbat ceva în percepţia lor?Unde se mai situează garoafele?

A.R.: Da, trandafirii rămîn în top. Din păcate, garoafele, pe care eu le apreciez, sînt utilizate în momente mai puţin fericite.

G.C.: Răspunsul este categoric da. Trandafirii conduc detaşat în topul celor mai cerute flori. Indiferent că este vorba de un buchet romantic sau de un coş corporate sau pentru un bolnav la spital, trandafirii sînt cei mai căutaţi. Garoafele, din păcate, nu sînt foarte cerute, deşi noi avem nişte aranjamente superbe din garoafe. Mulţi spun că „garoafele sînt de mort“. Păcat, pentru că sînt unele dintre cele mai frumoase şi rezistente flori.

Cît contează prezentarea şi aranjamentul?

A.R.: Buchetele şi-au schimbat forma, dar cele clasice rămîn totuşi preferate de majoritatea clienţilor. Deosebirea esenţială este cea a prezenţei accesoriilor care întregesc aranjamentele florale şi buchetele.

G.C.: Enorm de mult. De la noi din florărie nu pleacă niciodată nici un aranjament neambalat. Colegii noştri au rămas şocaţi cînd m-au văzut cît de mult aranjam fundiţele cu care se leagă folia cu care ambalăm coşurile sau aranjamentele. De asemenea, buchetele sînt înfăşurate numai în ambalaje de lux, niciodată în celofan şi niciodată nu sînt legate cu rafie. Dacă cineva vrea un buchet legat cu rafie, se duce la colţ de stradă. Am rămas, totuşi, surprins, constatînd că aproape toate florăriile online din Bucureşti trimit coşurile şi aranjamentele neambalate, pe motiv că florile aşa se oferă.

Avem aranjamente florale cu denumiri precum „Iepuraş poznaş“, „Coş vesel“, „Coşuleţ cu garoafe norocoase“, „Foişorul trandafirului“, „Canicula savanei“...

Care este raportul între clienţii care comandă pe Internet şi cei care cumpără direct de la magazin?

A.R.: Majoritatea clienţilor cunosc magazinul sau ne-au solicitat serviciile pentru nuntă sau botez, de-a lungul anilor, şi comandă de pe site-ul nostru.

G.C.: Absolut toţi clienţii noştri cumpără de pe Internet, deoarece sîntem magazin online. Avem unii clienţi care ne mai vizitează la atelierul nostru de creaţie din zona Universitate. Dacă vorbim despre comerţul naţional cu flori, românii rămîn conservatori, preferînd să cumpere direct din magazin, piaţa florăriilor online reprezentînd maximum 15% din piaţa internă de profil. Sînt optimist şi cred că, datorită comodităţii şi a nevoii de eficientizare a timpului, comerţul electronic cu flori va creşte progresiv de la an la an.

Am văzut că aveţi şi plante în ghiveci. E acesta viitorul comerţului cu flori, pe linia ecologică, naturistă etc.?

A.R.: Oferirea unei plante în ghiveci este o alternativă din ce în ce mai utilizată de mulţi clienţi grăbiţi şi... înclinaţi către ecologie.

G.C.: Nu cred. Sînt foarte puţini oameni care comandă flori în ghiveci. Majoritatea vor buchete de flori. Eu nu cred că voi apuca vremea cînd nu se vor mai oferi flori tăiate, ci flori în ghiveci.

V-aţi gîndit să şi cultivaţi, să fiţi proprii dvs. producători?

A.R.: Producerea florilor este o altă afacere cu o investiţie importantă şi care, deocamdată, nu-mi e la îndemînă.

G.C.: Ne-am gîndit, dar este foarte greu. Mă gîndeam să obţin fonduri europene şi să construiesc sere de trandafiri şi de frezii. Am făcut calcule peste calcule şi, din păcate, preţurile nu mi-au ieşit la fel de competitive ca acelea ale florilor importate din Olanda. Părerea mea este că trebuie să cultivi în cantităţi foarte mari pentru a putea face faţă concurenţei olandeze. Mi-am propus, însă, să import singur flori şi să nu mai apelez la importatori. Acesta este unul din următorii paşi pe care îi voi face.

Gabriel Caloian este director general al www.florifrumoase.ro. Andreea Radu este directoarea florăriei Emerald Garden.

a consemnat Iaromira Popovici

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

Donald Trump  foto   Shutterstock jpg
Migrația în era Trump. Sute de migranți ilegali au fost arestați și expulzați din SUA
Autoritățile din SUA au arestat 538 de migranți ilegali și au expulzat deja câteva sute, la doar câteva zile după începutul celui de-al doilea mandat al lui Donald Trump, a anunțat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt.
moaste venetia pantocrator jpg
Moaștele Sfintei Împărătese Elena de la Veneția ajung la Mănăstirea Pantocrator. Când are loc evenimentul
Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, vor fi aduse de la Veneția la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman. În aceeași zi vor poposi
Klaus Iohannis Foto Captură Video Facebook jpg
Mesajul preşedintelui Klaus Iohannis, în zi de sărbătoare naţională: „La fel ca în urmă cu 166 de ani, România se află în fața unor multiple provocări”
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, un mesaj de „La mulţi ani” tuturor românilor, reamintind, însă, că la fel ca în 1859, România se confruntă cu „multiple provocări”, printre care riscul de a cădea pradă populismului sau extremismului.
ministerul energiei plafonare preturi energie facturi romani aprilie 893526 jpg
Încep să vină facturile recalculate la energie electrică: de ce milioane de români le vor primi pe minus sau zero
Furnizorii de energie au fost nevoiți să refacă toate facturile emise în ultimele luni din 2024, după ce a fost introdusă nouă taxă, care a fost ulterior amânată de legiuitori.
flori iarna pixabay jpg
Ne așteaptă temperaturi ridicate pentru această perioadă. Prognoza meteo pentru o lună
Luna februarie vine cu temperaturi mult peste valorile normale pentru această perioadă, conform prognozei meteorologice pentru intervalul 27 ianuarie - 24 februarie, transmisă de Administrația Națională de Meteorologie (ANM). Meteorologii estimează deficit de precipitații la nivel național.
gradina zmeilor captura video jpg
Unde se află locul magic și fascinant din inima naturii, denumit Meteora de România. Seamănă izbitor cu celebra destinație din Grecia
Grădina Zmeilor este un loc de o frumusețe rară, situat în județul Sălaj, în apropierea localității Gâlgău Almașului. Acest loc magic, deseori supranumit „Meteora de România”, înseamnă mult mai mult decât o atracție turistică – este un peisaj natural fascinant.
Novak Djokovici FOTO Profimedia
Marcel Ciolacu   Congres PSD 2024  Foto Inquam Photos Octav Ganea (30) jpg
Premierul Marcel Ciolacu, mesaj prilejuit de „Mica Unire”: Modernizarea unei națiuni înseamnă un proces de lungă durată
Premierul PSD Marcel Ciolacu afirmă că modernizarea României este un proces de durată, dar că acest obiectiv trebuie atins, indiferent de „costurile electorale pe care le implică”.
Directorul Serviciului Naţional de Informaţii din SUA John Ratcliffe FOTO EPA-EFE
Senatul SUA îl confirmă pe John Ratcliffe ca director al CIA
John Ratcliffe, fost director al informațiilor naționale, a fost confirmat director al CIA de Senatul SUA, obținând 75 de voturi favorabile și 25 împotrivă. În fața legislativului, Ratcliffe a subliniat importanța analizelor obiective și lupta împotriva amenințărilor din partea Chinei.