Societatea civilă are fax

Publicat în Dilema Veche nr. 157 din 9 Feb 2007
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Aud că societatea civilă din România, retrasă încă o dată - ca în vremurile bune! - în tranşeele mobilate cu fotolii şi canapele de la GDS, propune clasei politice un armistiţiu. Cu alte cuvinte, să nu se mai certe ’mneaei, clasa politică, şi să-şi vadă de treabă cuminţică, adicătelea să-şi urmărească obiectivele asumate prin programul de guvernare, să creeze programe post-aderare, şi altele asemenea. Ei, aş, nu mă-nnebuni! Uite că s-a ridicat mortul din groapă! Despre societatea civilă, ziceam... Pentru cîţiva naivi, dintre cei care au rămas cu imaginea imaculată şi foarte vie a GDS-ului de la începutul anilor ’90, adunarea de-acum cîteva zile poate să fi însemnat ceva. Poate, o rază de speranţă, poate, un semn că, vezi Doamne, s-a deşteptat românul şi, trezit brusc din lenea care l-a cuprins ani buni, s-a gîndit că ar fi cazul să ia atitudine. Prin urmare, la război! La GDS, prieteni, pe baricade, să dăm dovezi că n-am murit, că sîntem încă vii şi chiar puternici, să dăm... Ce să mai dăm? Evident, un comunicat de presă. Luptele pe care le poartă societatea civilă românească, în ultimii ani, încep, în 99,9% din cazuri, cu o masă rotundă şi se termină, invariabil, cu un comunicat de presă. Din cele cîteva cadre cu care s-a ilustrat - prin unele jurnale TV - întîlnirea de la GDS, am reţinut cîteva figuri de participanţi. Printre ele, unele foarte cunoscute opiniei publice din manifestările televizate la care respectivii domni sau respectivele doamne înţeleg să participe în calitate de analişti politici sau de fini observatori ai României prezente. Ah, mi-am zis, iată-l pe domnul care, de ceva vreme, se supără tare şi mai că se ridică de la masă, dacă îndrăzneşte cineva, fie şi în discuţii informale, să-l atace pe preaiubitul lui premier Călin Popescu Tăriceanu! Şi, vai, uite-o şi pe doamna care şi-a făcut icoană din poza preşedintelui! Şi tot aşa. Adunările aşa-numitei societăţi civile din România şi luptele pe care le dă aceasta prin comunicate de presă au ajuns, din nefericire, doar simple exerciţii retorice ori jalnice liste cu semnături adunate prin e-mail-uri, trimise de la unul la altul ca în penibilele lanţuri de scrisori pe care, dacă nu le dai mai departe, eşti ameninţat că rămîi fără noroc în viaţă. Dacă a lua atitudine în România zilelor noastre înseamnă a atinge temperatura de fierbere interioară, cînd nu mai rabzi şi te apuci de făcut şezători cu amicii, după care redactezi un comunicat de presă, eu zic că avem o problemă. Şi, din nefericire, nu prea e nimeni s-o rezolve. Se vor găsi, desigur, figuri luminate de reflectoare care să spună că lupta societăţii civile aşa se duce în epoca modernă: cu faxul şi e-mail-ul. Poate, dar nu mă pot abţine să observ că, şi-n asemenea condiţii, luptătorii pe baricadele civismului intră doar foarte rar în priză.

„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Aix-les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (II)
Dar poate că mai mult decît plimbarea în sine conta acel „împreună”.
p 19 jpg
Cultul virginității
Ideea că virginitatea fizică atestă puritatea și inocența depășește granițele religioase, devenind un construct social și ipocrit prin care unei femei i se anulează calitățile morale în favoarea celor fizice, ajungînd să fie prețuită mai degrabă integritatea trupului decît mintea și sufletul.
p 20 San Filippo Neri WC jpg
Despre creștinism și veselie
Multe dintre textele clasice ale creștinismului dovedesc o relație încordată pe care Sfinții Părinți o întrețineau cu rîsul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Migdalul lui Origen
Editat, tradus, redescoperit în bogăția și autenticitatea sa în ultimul secol, Origen revine de fiecare dată în atenția cititorilor cu o înnoită putere de atracție.
Zizi și neantul jpeg
Dacia roșie
Era o oază, într-o vreme în care lucrurile se degradau pe zi ce trecea: la cantina de acolo se putea mînca bine și ieftin, ba chiar și cumpărai una-alta pentru acasă, uneori.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La Galați, o candidată a fost surprinsă în timp ce încerca să fraudeze examenul de bacalaureat cu un pix-telefon. Avea 45 de ani și era absolventă a unui liceu particular, la frecvenţă redusă.
41580801101 373a7ea5c2 c jpg
Oamenii fac orașele
Paradigmei moderniste de producție a noilor cartiere, Jacobs îi opune observația directă și studiul la firul ierbii, sau la bordura trotuarului, a vieții urbane.
Zizi și neantul jpeg
Roți și vremuri
Trebuia să mănînci nu știu cîți ani numai iaurt și să economisești, să pui bani la CEC ca să-ți poți cumpăra o Dacie.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Aix-Les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (I)
În Aix zilele de vară se mișcă în ritm de melc, par nesfîrșite, exact ca acelea din vacanțele copilăriei.
E cool să postești jpeg
Tastatura sau creionul?
Este un avantaj real acest transfer al informațiilor direct pe dispozitivele elevilor?
p 20 WC jpg
Religiile manevrate de dictatori
Sîntem înconjuraţi de spaţii unde religia e folosită în beneficiul unor regimuri antiliberale: Rusia lui Putin, Turcia lui Erdogan, Ungaria lui Orbán.
Theodor Pallady jpeg
Discretul eroism al moderației
Nu prea cunoaștem opera românilor americani, iar numele care circulă simultan în cele două culturi provin cu precădere din zona umanistică.
p 23 Lea Rasovszky, Bubblegun of Sweet Surrender (Soft War) I  Codre jpg
„Războiul este doar «eu» și nici un pic «tu»” – artiștii și galeriile în timp de război
„Un fel de așteptare epuizantă la capătul căreia sperăm să fie pace.”
p 24 A  Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
După ce, cu o săptămînă în urmă, doi lei au încercat zadarnic să evadeze din grădina zoologică din Rădăuți, un șarpe mai norocos a pătruns în Spitalul Orășenesc din Balș.
Zizi și neantul jpeg
Mare, pofte, necuprins
Tocmai ăsta era hazul vacanței: împletirea ciudată de pofte concrete și visări abstracte. Figurau, cu toatele, într-un meniu pestriț și cu pretenții.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Vacanțe de altădată
Nu pot vedea mai multe, însă sînt convinsă că au și bomboane străine sau ciocolată, poate că au și gume cu surprize.
E cool să postești jpeg
S-o fi supărat pe mine?
Ca să nu „supere” această societate, foarte multe femei ajung să fie prizoniere ale unor prejudecăți pe care și le autoinduc, perpetuîndu-le, uitînd de cele mai multe ori de ele însele.
p 20 Sf  Augustin WC jpg
De ce scandalizează creștinismul?
Scandalul creștinismului stă așadar în neverosimilul lui. Însuși Dumnezeu vorbește, dar nu o face ca un stăpîn.
setea de absolut convorbiri cu christian chabanis jpg
Setea de absolut
Atunci cînd am întrevăzut cîteva adevăruri esențiale este dureros să simțim că, în măsura în care vrem să le comunicăm oamenilor, ele capătă limitele noastre, impuritățile noastre, degradîndu-se în funcție de acest aliaj.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
O femeie din București a fost pusă sub control judiciar, fiind bănuită de săvîrșirea infracțiunii de înșelăciune prin vrăjitorie.
Edgar Allan Poe, circa 1849, restored, squared off jpg
Prăbușirea casei Usher
Una dintre cele mai emoționante descrieri de arhitectură din literatura universală este tabloul creionat de Edgar Allan Poe în debutul nuvelei „Prăbușirea casei Usher”.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum e să pleci în vacanță bolnav și complet epuizat
N-am mai fost într-o vacanță parțial din cauza pandemiei, însă mai mult din cauza faptului că nu mi-am mai permis o vacanță.
p 20 Ierusalim, Muntele Templului WC jpg
Loc disputat
De curînd, la Ierusalim au izbucnit din nou – dar cînd au încetat? – tensiunile pe esplanada Cupolei Stîncii.
Theodor Pallady jpeg
Scurtă oprire în biblioteca perfectă
Cel mai adesea afli despre autorii de cărți din cărțile altor autori: circulația bibliografică prin notele de subsol asigură ventilația academică din care se compune tradiția intelectuală a oricărei societăți moderne.

HIstoria.ro

image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru România, prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat după obținerea independenței a fost stabilirea graniței cu Bulgaria.
image
Controversele romanizării: Teritoriile care nu au fost romanizate, deși au aparținut Imperiului Roman
Oponenții romanizării aduc mereu în discuție, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au aparținut Imperiului Roman și care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie împărțite în două categorii: acelea unde romanizarea într-adevăr nu a pătruns și nu „a prins” și acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe rând.
image
SUA și Republica Dominicană - Cum a eșuat o anexare dorită de (mai) toată lumea
Pe 2 decembrie 1823, într-o vreme când majoritatea coloniilor spaniole din Americi își declaraseră independența sau erau pe cale s-o câștige, președintele SUA, James Monroe, a proclamat doctrina care-i poartă numele și care a devenit unul dintre documentele emblematice ale istoriei politice a SUA și a lumii.