Societatea civilă are fax

Publicat în Dilema Veche nr. 157 din 9 Feb 2007
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Aud că societatea civilă din România, retrasă încă o dată - ca în vremurile bune! - în tranşeele mobilate cu fotolii şi canapele de la GDS, propune clasei politice un armistiţiu. Cu alte cuvinte, să nu se mai certe ’mneaei, clasa politică, şi să-şi vadă de treabă cuminţică, adicătelea să-şi urmărească obiectivele asumate prin programul de guvernare, să creeze programe post-aderare, şi altele asemenea. Ei, aş, nu mă-nnebuni! Uite că s-a ridicat mortul din groapă! Despre societatea civilă, ziceam... Pentru cîţiva naivi, dintre cei care au rămas cu imaginea imaculată şi foarte vie a GDS-ului de la începutul anilor ’90, adunarea de-acum cîteva zile poate să fi însemnat ceva. Poate, o rază de speranţă, poate, un semn că, vezi Doamne, s-a deşteptat românul şi, trezit brusc din lenea care l-a cuprins ani buni, s-a gîndit că ar fi cazul să ia atitudine. Prin urmare, la război! La GDS, prieteni, pe baricade, să dăm dovezi că n-am murit, că sîntem încă vii şi chiar puternici, să dăm... Ce să mai dăm? Evident, un comunicat de presă. Luptele pe care le poartă societatea civilă românească, în ultimii ani, încep, în 99,9% din cazuri, cu o masă rotundă şi se termină, invariabil, cu un comunicat de presă. Din cele cîteva cadre cu care s-a ilustrat - prin unele jurnale TV - întîlnirea de la GDS, am reţinut cîteva figuri de participanţi. Printre ele, unele foarte cunoscute opiniei publice din manifestările televizate la care respectivii domni sau respectivele doamne înţeleg să participe în calitate de analişti politici sau de fini observatori ai României prezente. Ah, mi-am zis, iată-l pe domnul care, de ceva vreme, se supără tare şi mai că se ridică de la masă, dacă îndrăzneşte cineva, fie şi în discuţii informale, să-l atace pe preaiubitul lui premier Călin Popescu Tăriceanu! Şi, vai, uite-o şi pe doamna care şi-a făcut icoană din poza preşedintelui! Şi tot aşa. Adunările aşa-numitei societăţi civile din România şi luptele pe care le dă aceasta prin comunicate de presă au ajuns, din nefericire, doar simple exerciţii retorice ori jalnice liste cu semnături adunate prin e-mail-uri, trimise de la unul la altul ca în penibilele lanţuri de scrisori pe care, dacă nu le dai mai departe, eşti ameninţat că rămîi fără noroc în viaţă. Dacă a lua atitudine în România zilelor noastre înseamnă a atinge temperatura de fierbere interioară, cînd nu mai rabzi şi te apuci de făcut şezători cu amicii, după care redactezi un comunicat de presă, eu zic că avem o problemă. Şi, din nefericire, nu prea e nimeni s-o rezolve. Se vor găsi, desigur, figuri luminate de reflectoare care să spună că lupta societăţii civile aşa se duce în epoca modernă: cu faxul şi e-mail-ul. Poate, dar nu mă pot abţine să observ că, şi-n asemenea condiţii, luptătorii pe baricadele civismului intră doar foarte rar în priză.

IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.

Adevarul.ro

image
BBC: Unanimitate în guvernul israelian privind răspunsul la atacul iranian
Hanoch Milwidsky, vicepreședinte al parlamentului israelian și membru al Knessetului din partea Partidului Likud al premierului Netanyahu, a declarat pentru BBC că există unanimitate în guvernul israelian cu privire la faptul că ar trebui să existe un răspuns la atacul iranian.
image
Topul țărilor europene cu cei mai educați locuitori. Pe ce loc e România
Ponderea persoanelor cu studii superioare este mai mare în țările nordice și baltice, iar femeile sunt, în general, cele mai educate. România are cel mai mic procent din UE în ceea ce privește numărul de persoane cu studii superioare.
image
Televiziunea iraniană, fake news grosolan despre atacul asupra Israelului. Ce video a arătat populației ca fiind „lovitura de succes” VIDEO
Televiziunea de stat iraniană a difuzat duminică, în mod repetat, o înregistrare video cu un incendiu în Chile, susținând că este vorba de imagini cu rachete care au lovit cu succes ținte din Israel.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.