Puerto Rico - ţara care ar vrea şi n-ar vrea să fie ţară

Publicat în Dilema Veche nr. 453 din 18-24 octombrie 2012
Puerto Rico   ţara care ar vrea şi n ar vrea să fie ţară jpeg

Roberto putea fi cu siguranţă dublura actorului Sean Connery în rolul de tată al lui Indiana Jones. Seamănă foarte bine cu el. Faţa nerasă, barba grizonantă şi pălăria de explorator îl fac să pară din producţia americană de aventură. Roberto Atienza ar fi putut însă ţine locul lui Sean Connery în respectiva producţie, cu o singură condiţie. Să nu trebuiască să zică nimic. Să facă doar cascadoriile. Accentul spaniol al englezei sale l-ar trăda că e din alt film. Adică din filmul în care mi se pare că am intrat cînd am ajuns în ferma sa de cafea de pe insula Puerto Rico. În spaniolă, afacerii lui Roberto Atienza îi spune „Hacienda San Pedro“. Ferma e situată în centrul insulei, în inima a ceea ce e descris în ghiduri turistice drept cea mai autentică parte a acestei întinderi de pămînt din Marea Caraibelor. Aici, în centrul ţării, printre munţi acoperiţi de păduri tropicale, se spune prin ghiduri că mai ai şansa să-i întîlneşti pe adevăraţii ţărani. Roberto Atienza îmi spune că a moştenit afacerea de la părinţi, căci de vreo 80 de ani familia lui cultivă şi procesează cafeaua pe această insulă-teritoriu american.

Turul fermei sale începe din casa de lemn transformată în cafenea-muzeu. În mirosul excitant de la cafeaua proaspăt măcinată şi transformată în lichidul negru-maroniu din ceaşcă, vizitatorii pot vedea o mică expoziţie cu fotografii alb-negru cu ferme şi fermieri de alădată, vechi rîşniţe sau un colţ cu scaun-balansoar şi măsuţă pe care a îmbătrînit un set de cafea alături de o lumînare groasă.

În curtea fermei – nişte hale mari cam ca şurile ardeleneşti, un lac, vegetaţie luxuriantă şi iarbă din care te pişcă instant de picioare nişte insecte minuscule de te scarpini vreo patru zile după aceea.

La locul de descărcare, realizez cu uimire că boabele de cafea abia culese au culoarea corcoduşelor coapte, un amestec de galben cu roşu. Roberto Atienza îmi arată toate etapele de transformare. În funcţie de calitatea cafelei, boabele trec prin modalităţi diferite de uscare. Apoi sînt prăjite şi ambalate ademenitor. Cam jumătate din producţie o exportă în SUA şi Europa.

La întrebarea cum e situaţia în fermă anul acesta, Roberto îmi zice: „proastă“. Din cauza alegerilor şi a campaniei electorale. La acest răspuns nu m-aş fi aşteptat. Povesteşte că are mereu probleme în a găsi suficienţi oameni care să-l ajute în perioada recoltării, pentru că, după cum spune fără ocolişuri, compatrioţii săi nu vor să muncească. Ce-i mai greu anul acesta e că în data de 6 noiembrie, în perioada recoltei, în Puerto Rico au loc alegeri generale şi un referendum, iar oamenii care în alte circumstanţe ar fi lucrat pentru Roberto sînt prinşi în proiecte guvernamentale. Nici nu mai e nevoie să-l rog să îmi explice despre ce e vorba, pentru că situaţia o ştiu din România – lucrările publice apărute înainte de alegeri cu menirea de a cîştiga voturi.

În urma referendumului organizat în acelaşi timp cu alegerile de pe insulă, dacă se petrece vreo surpriză, există şanse ca pe harta politică să apară o nouă ţară.    

Puerto Rico a ajuns un teritoriu american în anul 1898, cînd, în urma războiului dintre Spania şi Statele Unite, Spania a cedat insula americanilor. Din 1917, portoricanii au primit cetăţenia americană. Cu toate acestea, Puerto Rico nu este stat american, situaţia sa este definită juridic drept „Commonwealth of Puerto Rico“. Moneda, apărarea sau relaţiile externe ale teritoriului ţin de Washington. Pentru chestiuni interne, portoricanii îşi aleg un guvernator şi parlamentari într-un for legislativ bicameral.

În Congresul de la Washington teritoriul nu are decît un reprezentant fără drept de vot în luarea hotărîrilor de acolo. Portoricanii de pe insulă nu au nici dreptul să voteze în alegerile prezidenţiale americane.

La referendumul din 6 noiembrie cetăţenii vor trebui să răspundă la două întrebări. Prima – dacă vor să fie menţinut sau nu actualul statut al teritoriului. În a doua parte, alegătorii ar trebui să bifeze ce opţiune cred că se potriveşte cel mai bine pentru Puerto Rico: independenţa, să devină stat american alături de celelalte 50 deja existente sau asociere liberă cu SUA. Ultima propunere înseamnă un fel de independenţă, dar în cadrul unor termeni stabiliţi între cele două naţiuni. SUA are o astfel înţelegere, de exemplu, cu Insulele Marshall. Americanii le oferă diferite ajutoare militare şi financiare, dar au controlul asupra politicilor militare şi de securitate ale republicii.

Soluţiile ar trebui să fie destul de clare pentru locuitorii din Puerto Rico, dar totul e complicat în plus de realităţile politice şi economice ale insulei. Cele trei partide tradiţionale locale au viziuni diferite în privinţa răspunsurilor potrivite la plebisicit.

Liza Fernández Rodriguez are pe birou o statuie cu Hillary Clinton căreia i se balansează capul ca la căţeii artificiali puşi la vedere în spatele maşinilor de prin anii ’90. Lîngă statuie e un medalion auriu cu Barack Obama. Liza Fernández Rodriguez e senatoare în parlamentul din Puerto Rico. Reprezintă Noul Partid Progresist (Partido Nuevo Progresista), iar pe soţul din fotografiile de pe pereţi l-a cunoscut tot în parlament, căci şi el e politician. Formaţiunea, din care face parte şi actualul guvernator al insulei, susţine transformarea Puerto Rico într-un stat american.     

„Vrem să fim parte la luarea deciziilor,“ declară doamna Rodriguez. Nu le convine faptul că în Congresul american se iau hotărîri care îi afectează, dar nu pot să-şi spună cuvîntul pentru că singurul reprezentant al insulei în legislativul american nu are drept de vot. O altă nemulţumire importantă este că, deşi primesc destule fonduri de la guvernul federal, proporţia nu este aceeaşi ca în cazul statelor americane.

În privinţa modului de organizare a referendumului, reprezentanta Noului Partid Progresist recunoaşte că întrebările de pe buletinul de vot nu au fost gîndite prea bine, căci există şanse să se ajungă într-o situaţie alambicată. Majoritatea votanţilor să răspundă la prima întrebare că sînt fericiţi cu actualul statut la insulei, dar la a doua opţiune să aleagă, să spunem, că vor independenţa Puerto Rico. Prin urmare, un mesaj cam sucit către Washington, unde inclusiv actualul preşedinte a declarat că este gata să accepte alegerile făcute de către portoricani.

De altfel, portoricanii au reuşit un scor imprevizibil în privinţa referendumurilor. În 1998, la ultima consultare populară pe aceeaşi temă, deşi localnicii aveau opţiuni similare cu cele din prezent, majoritatea, 50,3%, au bifat „nici una dintre opţiunile de deasupra“. „O ruşine“ e ştampila pusă de Liza Fernández Rodriguez respectivului rezultat. Pe locul al doilea ca alegere a fost atunci statalitatea, cu 46,6% dintre opţiunile participanţilor, iar independenţa a obţinut doar două procente.

Lecţia a fost învăţată de către autorităţi, fiindcă la actualul referendum nu mai există posibilitatea pentru alegători de a ştampila „nici una dintre opţiuni“. Şi s-ar putea dovedi o alegere inspirată. Pe o stradă din capitala insulei, San Juan, l-am întrebat pe un trecător care va fi alegerea sa la referendum; Luis Burgo mi-a spus că nici una nu-i convine şi a început să peroreze cum Statele Unite ar trebui de fapt să le dea teritorii, pentru că exploratorii spanioli au descoperit statul Florida plecînd din Puerto Rico şi aşa a ajuns America ce a ajuns.

Puerto Rico e una dintre destinaţiile turistice ale americanilor. În plin sezon, adică din decembrie pînă în aprilie, americanii sătui de frigul de pe continent asaltează insula, atraşi de peisajele exotice, plajele aurii şi apa caldă şi senină. Deci turismul joacă un rol important în economia teritoriului. Cu toate acestea, nu e suficient. Rata şomajului era în luna august de 13,5%, mai mare decît a oricărui stat american. Conform datelor făcute publice de Departamentul Muncii din Puerto Rico, 6 din 10 cetăţeni – care ar putea munci – nu lucrează. După cum mi-a explicat Roberto Atienza, situaţia e generată de faptul că mulţi oameni s-au obişnuit să trăiască din ajutoare sociale.

Rata criminalităţii din Puerto Rico e îngrijorătoare şi ea, insula aflîndu-se pe traiectoria traficului de droguri. Datele Biroului Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Crime arată că rata de omoruri în anul 2010 în Puerto Rico era de 26,2 la 100.000 de locuitori. Mexicul, cu vestitele sale carteluri mafiote, avea o rată de 18 la 100.000 de locuitori. România – 1,8. Pentru a feri zona turistică de infractori, la unele colţuri de stradă în San Juan stau poliţişti. La fel şi pe lîngă hoteluri. Toţi poartă veste antiglonţ peste uniformă. În astfel de condiţii, se ridică mereu problema dacă insula ar putea supravieţui economic în cazul independenţei.

Manuel Rodriguez Orellana, responsabil de relaţia cu America de Nord în cadrul Partidului pentru Independenţa Portoricană (Partido Independentista Puertorriqueño), se declară convins că da. Cealaltă ipoteză, că nu, „ar însemna că portoricanii sînt inferiori tuturor celorlalţi oameni“, spune răspicat politicianul. E conştient însă că şansele ca oamenii să aleagă independenţa la actualul referendum sînt foarte mici, tocmai din cauza dependenţei economice de Statele Unite. Pe termen lung – susţine el –, aceasta e singura salvare pentru ambele ţări, căci insula va deveni din ce în ce mai scumpă pentru plătitorii de taxe americani. Statalitatea ar fi, în ochii politicianului care susţine independenţa, acelaşi lucru ca acum, dar „cu mai mulţi birocraţi în Washington“.

Recensămîntul din 2010 estima că în Puerto Rico trăiesc 3,7 milioane de oameni. În schimb, 4,6 milioane de portoricani se află în Statele Unite. Mai mulţi decît pe insulă.

O realitate pe care membrii formaţiunii Partidul Popular Democratic (Partido Popular Democratico – PPD) nu o ignoră. Ei nu-i uită însă nici pe cei care îşi doresc ieşirea din tendinţa de americanizare a teritoriului. Aşa că încearcă să împace şi capra, şi varza, adică portoricanii să-şi păstreze identitatea, dar şi legăturile cu SUA. Ceea ce ar presupune – explică parlamentarul PPD Luis Vega Ramos – o relaţie îmbunătăţită cu americanii, astfel încît să fie stabilite limitele intervenţiei Statelor Unite în Puerto Rico, iar guvernul local să aibă mai multe puteri pentru a asigura creşterea economică. Politicianul rezumă şi atitudinea de zi cu zi a portoricanilor: „Vor să fie portoricani, dar să aibă paşaport american, (...) iar orice le afectează una dintre cele două situaţii o să le provoace nemulţumire“.

Dorinţa de a-şi păstra identitatea hispanică mi-a fost dovedită parţial şi de faptul că, în diferite situaţii, am dat peste portoricani care nu înţelegeau o boabă de engleză. Nu mă refer doar la oameni de pe stradă, ci şi la funcţionari din parlamentul local care nu pricepeau că eu caut un „exit“ din clădire.

Reprezentantul fomaţiunii din opoziţie, Luis Vega Ramos, susţine că referendumul din noiembrie este organizat de partidul guvernatorului doar ca acesta din urmă să îşi ascundă eşecurile din prezentul mandat. Timpul acestei consultări nu ar fi însă în prezent, mai crede dl Ramos. De aceea le cere simpatizanţilor să respingă referendumul, răspunzînd la prima întrebare de pe buletinul de vot că sînt mulţumiţi cu statutul actual al insulei, dar la a doua opţiune să bifeze asociere liberă cu SUA. În consecinţă, rezultatul referendumului s-ar putea să fie din nou foarte ciudat.

Roberto Atienza – proprietarul fermei de cafea din inima insulei – crede însă că independenţa este cea mai bună alegere pentru Puerto Rico, dar nu acum, ci în perspectivă. „Acum nu sîntem pregătiţi pentru nimic.“

Octavian Coman este jurnalist.

Foto: A. Sandu

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

bacalaureat jpg
Bacalaureat 2025. Cum se vor desfășura probele de competențe. Reguli în sala de examen
Trei zile îi mai despart pe elevii claselor a XII-a de primele probe ale Bacalaureatului, cele de competențe. Acestea vor avea loc în perioada 27 ianuarie - 7 februarie.
Banner Monica Popescu psiholog
vlad oprea primar sinaia
DNA a cerut în cazul lui Vlad Oprea control judiciar și cauțiune de 600.000 de lei. Oprea nu mai are voie să exercite funcția de primar
Direcția Național Anticorupție (DNA) a stabilit control judiciar și o cauțiune de 600.000 de lei în cazul primarului orașului Sinaia, Vlad Oprea, care miercuri a fost percheziționat, iar joi a fost reținut.
Adrian Șut a marcat două goluri pentru FCSB jpg
FCSB a legitimat și norocul în echipă: s-a impus cu 3-2 în Azerbaidjan, după un meci slab
FCSB a obținut o victorie mare după un joc „mic” în Azerbaidjan, impunându-se cu scorul de 3-2 în fața lui Qarabag, în penultima etapă a grupei principale a Ligii Europa. Calificarea în faza preliminară e asigurată.
nicusor dan mesaj craciun jpg
Nicușor Dan, despre genul masculin și feminin: „Dacă problema asta apare în societate, este rolul preşedintelui s-o medieze”
Nicușor Dan, candidat la alegerile prezidențiale, a spus că în România există un articol în Codul Civil privind numărul genurilor, făcând referire la declaraţia preşedintelui SUA, Donald Trump, conform căreia există doar două genuri: masculin şi feminin.
Declarații de presă susținute de președintele Senatului, Ilie Bolojan, în paralel cu un protest spontan al funcționarilor publici angajați în Senatul României, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Scandalul concedierilor la stat. Concluzia unui expert HR: „Este foarte ușor de spus, greu de pus în practică”
Președintele Senatului, Ilie Bolojan, a anunțat că o parte dintre angajații instituției vor fi concediați, iar ulterior anunțuri similare au venit și din alte instituții de stat. Doru Șupeală, specialist în resurse umane, crede că e un demers populist, cu șanse mici de a fi pus în practică.
floarea adusa de ceausescu jpg
Floarea adusă în România de Nicolae Ceaușescu. A fost un simbol al regimului și era preferata tovarășei
Deși a trecut atât de mult timp de la căderea regimului comunist, această perioadă din istoria românească rămâne una plină de semne de întrebare, pe care oamenii doresc să o înțeleagă cât mai bine.
Elena Lasconi Foto Captură Video TVR jpg
Lasconi a anunțat că va discuta miercuri cu Nicușor Dan. „L-am tot auzit la televizor că a vorbit cu mine”
Candidata USR la prezidențiale, Elena Lasconi, a declarat că va discuta cu Nicușor Dan, care și-a anunțat la rândul său candidatura la algerile din luna mai.
daniel david ubb fb jpg
Daniel David asigură că a venit la minister nu din interese politice, „ci să facă lucrurile să funcţioneze bine”
Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Daniel David consideră că un ministru nu trebuie să facă „micro-management”, având în vedere sistemul complicat și complex.