Plictisul naţional

Publicat în Dilema Veche nr. 128 din 6 Iul 2006
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

S-a întîmplat aşa cum anticipam: scandalul cîinilor fără stăpîn n-a durat nici pînă la parastasul de o săptămînă al japonezului, protestul de la Cathedral Plaza s-a stins ca o lumînare scoasă în ploaie, marele jaf al fregatelor a avut un punct culminant, dar de-atunci pluteşte în uitare, inundaţiile au devenit fapt curent şi intră în jurnale la capitolul diverse, ne obişnuim şi cu aviara - apropo, mai ştie cineva ceva despre înfricoşătorul virus care îngrozea naţiunea acum cîteva săptămîni? -, ne obişnuim şi cu atacurile directe preşedinte-premier, şi cu piaţa liberă a subiectelor pentru bacalaureat, o să treacă foarte repede şi scandalul retragerii trupelor din Irak... Am mai scris în acest colţ de pagină despre nenorocitul obicei românesc de a bifa teme şi probleme, de a le lansa spre dezbatere la nivel naţional şi de a le omorî apoi brusc, aşa cum aruncă ţîncii jucăriile stricate. Adevărul este că ne plictisim. Un amic neamţ îmi povestea cîndva despre extraordinara longevitate a unor show-uri de televiziune. "Uite, mi-a spus el într-o zi, la noi sînt mai bine de cincisprezece ani de cînd ne uităm la Vrei să fii miliardar?!" Am bufnit în rîs şi i-am explicat cum bunul meu amic Virgil Ianţu n-a reuşit să ţină mai mult de două-trei sezoane varianta românească a aceluiaşi program TV. Şi nu din vina lui. Noi, românii, n-avem stare să privim ani la rînd o emisiune TV. Excepţiile, foarte puţine la număr, sînt din categoria spectacolelor de televiziune cu lacrimi, dragoste şi durere. Telenovelistice, aşadar. Iar la telenovele, recunosc, avem deja antrenament de heavy-viewers. Prin analogie, la fel se întîmplă şi cu subiectele majore din dezbaterea publică. Obişnuiţi să trăim într-o ţară în care e la modă combinaţia "ziua şi scandalul", n-avem stare să disecăm întîmplările cotidiene, să cerem analize serioase, implicarea autorităţilor etc. Citim, comentăm şi urmărim subiectele cît sînt pe prima pagină. Şi, cum rareori se întîmplă să vezi în România o campanie de presă pro sau contra ceva, campanie care să dureze măcar o săptămînă, rezultă, prin ricoşeu, că şi atenţia publicului stă trează în legătură cu un subiect doar cîtă vreme nu vine altul peste el. Exemplul cel mai recent: premierul vorbeşte despre retragerea trupelor din Irak şi apoi, brusc, după un scandal cît casa, tema moare subit, dar apare alta, lansată de preşedinte de astă-dată, a unirii României cu Republica Moldova. Neseriozitate? Inconsecvenţă? Incapacitate de a începe şi a termina lucruri? Putem să-i spunem oricum. Fenomenul există, e foarte românesc şi, prin el, trebuie analizate toate eşecurile majore ale ultimilor ani. Nu degeaba zicala "nu lăsa pe mîine ce poţi face azi" s-a schimbat în România anilor din urmă căpătînd un adagiu hilar, însă foarte potrivit stării de fapt în care trăim azi: "nu lăsa pe mîine ce poţi face azi, lasă pe poimîine!", zic, mai nou, românii. Şi e unul dintre puţinele lucruri pe care aşa cum le zicem, aşa le şi facem.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.
image png
Piața Romană
Fetele de 20 de ani de acum nu-și mai pierd vremea în astfel de bodegi.
image png
Zgomotul și furia
Drept urmare, există mai multe metode tradiționale de a riposta unui vecin zgomotos.
image png
Cîteva note despre agapa creștină
Evident că nimeni, mîncînd laolaltă, nu stătea să filosofeze. Eram însă alături de Domnul.
p 20 Arik Ascherman WC jpg
Traumă şi discernămînt
Dar, în ciuda singurătăţii şi a primejdiilor acum mult mai aspre, rabinul îşi continuă patrularea, nu părăseşte paza.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Într-un supermarket, la raionul de alimente exotice, am descoperit mămăliga ambalată în vid, „gata preparată”.
image png
Lumi fragile
Am perceput „schimbul de scrisori”, formulare care în curînd va trece și ea într-o arhivă a limbii, ca pe un fel de apel la memorie.
image png
Frig și acasă
Cert e că, în ciuda condițiilor aparent vitrege, m-am simțit acasă acolo.
image png

Adevarul.ro

image
Diferența dintre zahărul vanilat și zahărul vanilinat. Motivul pentru care au culori diferite
În pragul sărbătorilor căutăm cele mai bune arome pentru desertul special pe care vrem să îl pregătim. Iar atunci când mergem la cumpărături nu lipsește de pe listă zaharul vanilat. Ajunși acasă observăm, însă, că am achiziționat zahăr vanilinat.
image
În interiorul „celui mai scump superiaht din lume“, în valoare de 4,2 miliarde de euro. Este acoperit în aur și os de T-rex FOTO
Iahtul este de peste trei ori mai scump decât cel considerat al doilea ca valoare din lume.
image
Japoneza îndrăgostită de România: „Sunt o româncuță din Extremul Orient. Aici am învățat să fiu fericită” VIDEO
Povestea lui Ayako Funatsu, unul dintre expații din țara noastră, reprezintă una dintre cele mai frumoase declarații de dragoste pe care un străin o poate face României

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic