Pîini şi "sfinţişori" la Băcănia veche

Publicat în Dilema Veche nr. 423 din 22-28 martie 2012
Pîini şi "sfinţişori" la Băcănia veche jpeg

- interviu cu Marius TUDOSIEI -

Intru în Băcănia veche. La început, îmi atrag atenţia doar foarte multele feluri de ceaiuri şi de uleiuri, precum şi o vitrină mare, plină cu bomboane. Apoi, deodată, observ că, în spate, cîteva doamne în alb frămîntă aluaturi. Şi realizez că e ceva mai mult decît un magazin. Îl întîlnesc pe Marius Tudosiei, patronul, şi încerc să mă lămuresc ce se întîmplă, de fapt, acolo.

Un magazin în care se produc lucruri

Sînteţi… băcan de meserie?

Am absolvit Jurnalistica, iar foarte mulţi ani, ultimii zece, am făcut marketing. Chestia asta şi-a pus în mod clar amprenta pe modul meu de a privi lucrurile. Îmi spunea cineva, cu reproş, că-mi propun să transform o pîine banală într-un eveniment. Şi i-am răspuns foarte simplu: dac-ar fi fost în locul meu cînd un domn… bine s-a umezit la ochi atunci cînd a gustat o pîine, ar fi putut recunoaşte că, cel puţin pentru omul acela, a fost un eveniment.

Cînd şi cum aţi pornit Băcănia veche?

După venirea pe lume a copilului meu. Odată cu apariţia lui, ne-am schimbat radical modul de viaţă. Ideea unei afaceri de acest gen mi-a venit după ce am avut tot felul de contacte cu modelul grecesc de business de familie. M-a marcat ceva ce am trăit la o tavernă din Grecia, care era închisă. Ne-au dat să gustăm din mîncarea lor şi i-am întrebat cum sînt ardeii umpluţi. Au zis: „Cum să fie? Buni, normal. I-a făcut bunica“.

Probabil că aţi văzut-o şi pe mama, acolo, în spate. Ea învîrte la sfinţişori de trei zile. (n.r.: Sfinţişorii sînt mucenicii moldoveneşti, iar interviul a fost realizat de 8 martie.) A bătut femeia 500 de km să vină să facă sfinţişori. Stă la Dîrsca (jud. Botoşani).

Undeva prin 2009 am vrut să mă apuc să lucrez la proiect. Aş fi vrut să fac o tavernă, dar mi-am dat seama că nu sînt destul de copt pentru asta. De prin vară pînă la sfîrşitul anului 2009 nu am reuşit să produc decît două pagini într-o prezentare powerpoint. Pe vremea aceea eram director de marketing la Jurnalul naţional.

Ce conţineau acele pagini?

Prima pagină era cu denumirea de Băcănia veche, pentru că, în ce priveşte numele, nu a fost cu shortlist, a venit natural. Mi-am dat seama că „băcănie“, cuvîntul în sine, era destul de perimat, de prăfuit. Un magazin cu produse alimentare şi nealimentare. Ce căutam eu în România era starea de spirit pe care o construieşte un loc ca ăsta. Prin urmare, mi-am depus demisia la Jurnalul naţional. De la 1 ianuarie 2010 m-am apucat de lucru. Aveam totul în cap. Mă vedeam în postură dublă: şi de producător al unui loc ca acesta, şi de client. Sînt dintre cei care vor, de pildă, să găsească un ulei potrivit strict pentru o anumită salată. Aici am foarte multe feluri de uleiuri, cred că peste 50, de la uleiul de mac la cel de susan, la cel de argan.

Care e, totuşi, conceptul acestui loc?

M-am apucat de lucru, am găsit locul acesta abia în martie 2010. Conceptul e exact cum a ieşit: aveam nevoie de un magazin care să aibă toate lucrurile de bucătărie, pornind de la cele de bază, precum şi cîteva accesorii. Şi de un loc în care să produc lucruri. Pentru că sînt oameni care vin şi se uită cum li se face prăjitura pe care au comandat-o.

Am o bucătărie în spate, totul se face acolo. Am avut clienţi care au venit şi şi-au frămîntat singuri cozonacii, pentru că au vrut să înveţe cum. E unul dintre lucrurile în care cred: dacă am mînca mai multe feluri făcute acasă, am duce-o mai bine. În momentul în care faci cu mîna ta nişte lucruri, devii mai conştient de conţinut, consumi cu mai multă plăcere. Locul ăsta trebuie să-i stimuleze pe oameni să facă la fel acasă. Demonstraţia cu care le sînt dator tuturor este că nu e complicat să găteşti anumite mîncăruri sau prăjituri.

Ce faceţi, practic, aici?

Pîine, prăjituri, tarte, plăcinte. Mîncare nu, nu am foc deschis. Sînt două cuptoare într-un colţ.

Carne, brînză, condimente – de la noi şi de aiurea…

Ce produse se găsesc în magazin?

Am început cu 800 de produse. Acum sînt peste 2000. La început, ponderea mai mare au avut-o cele de import. În momentul în care discuţi cu o companie care aduce o serie de produse bio de afară, te uiţi în catalogul acesteia, alegi ce vrei, e mai simplu. Ca să ajungi la producătorii autohtoni e mai complicat. Am o doamnă, în ţară, de la care iau zacuscă cu ghebe şi şerbet. În străinătate, lucrez cu o companie de la care iau vreo 60 de produse. Cam asta-i diferenţa. În România, trebuie să ai norocul de a-l întîlni pe producător.

Să înţeleg că cele mai multe produse sînt de import?

Ponderea iniţială era covîrşitoare în favoarea produselor de import. Gemuri, dulceţuri, brînzeturi. Nu import carne. Avem rulade de pui, de curcan, cîrnaţi de porc de curte, de la noi. Că le şi zic unor clienţi care inevitabil fac comparaţie: porcii ăştia din care sînt făcuţi cîrnaţii au avut nume, au avut familie, au crescut în casa cuiva, e normal să fie diferiţi la preţ de cei care au crescut cîte 1500 într-o hală, şi se vede la diferenţa de carne. 

La brînză trebuie să import pentru că nu am foarte multe variante autohtone constant bune. Avem telemeaua, brînza de burduf, care nu are un succes prea mare aici. Vine primăvara, iese telemeaua de capră. Îmi face cineva cu chimen.

De unde ştiţi că marfa pe care o luaţi e ce trebuie?

Credeţi-mă, se vede cum e o brînză după cît de deasă e plasa prin care s-a scurs. Şi îl simţi pe om, îl vezi. Pe de altă parte, mai sînt unii la care ajung acasă. Dacă-i vezi omului bătătura, ştii cam cum e.

Care sînt diferenţele între producătorii de la noi şi cei europeni?

Brînza de Crotin, de pildă – e una dintre cele mai celebre din lume şi se face într-un sat cu populaţia de 200 de locuitori. Doar că, acolo, nu se sperie nimeni cînd aude cuvîntul „cooperativă“, spre deosebire de la noi. Cum spune nea Avram de la Neamţ, care din cînd în cînd mai taie cîte un porc şi ni-l prepară, şi-mi face tot ce vreau eu, de la garf pînă la muşchi şi toate trăsnăile: cînd a încercat să facă un fel de cooperativă, era să-şi „ia bătaie“. Toată lumea are senzaţia că dacă-şi lucrează pămînturile şi-şi pasc turmele împreună nu cîştigă nimeni nimic. Dar asta pentru că înainte fura care-ncotro şi pînă la urmă nu se alegea nimeni cu nimic. O să avem nevoie de vreo sută de ani ca să ne curăţăm de chestia asta...

Văd bomboane, şi multe condimente…

Bomboane – făcute de sora mea, fără nici un fel de stabilizator, conservant sau altceva chimic. Ceaiuri, uleiuri, extrem de multe condimente, cred că peste 200, 250. Există un public restrîns pentru cele specializate, unul mai larg pentru cele mai obişnuite. Dacă stau de vorbă cu oamenii, ajung să-i conving să experimenteze. Viaţa poate fi mult mai bună cu mai multe condimente: chiar dacă ai aceeaşi mîncare în fiecare zi, odată ce-i schimbi condimentele va fi alta. Şofranul, de pildă – l-am adus pe cel mai bun pe care l-am putut găsi, cel iranian. E mai scump, dar e mai bun. 26 de lei cutia de un gram. Cel grecesc ar fi fost 16 lei o sticlă de patru grame.

Dar întrebarea care se pune pentru a face comparaţia între cele două este „E prea scump un Mercedes în comparaţie cu un Logan?“. Eu aleg variantele cele mai bune: de pildă, la bere aduc din cea belgiană. Încerc să aduc vîrful categoriei, într-adevăr, uitîndu-mă şi la preţ.

Din plăcerile unei alimentaţii sănătoase

Aveţi şi băuturi alcoolice, să înţeleg? Nu contrazic conceptul naturist?

Da, am şi multe vinuri. Vinul e o componentă importantă a unei vieţi liniştite şi plăcute. Ce ar fi brînza fără vin? Am nişte soiuri româneşti foarte bune, cum ar fi Patricianul sau Alira. Un vin bio cu 35 de lei pe sticlă nu e mult. Există un curent foarte larg de oameni care susţin că ce e bio nu are gust. E o prostie cu care trebuie să mă lupt. De altfel, sînt o mulţime de asemenea lucruri...

În ce fel promovaţi alimentaţia sănătoasă?

Nu sînt ipocrit să spun că lucrurile pe care le fac eu sînt senzaţional de sănătoase. Fac prăjitura cu mere, cu untură, de pildă. Blatul ăla nu iese fără untură. Untura e bună, dacă nu mănînci două tăvi din ce e făcut cu ea... Moderaţia e o cale spre o viaţă mai sănătoasă.

De pildă, în toamnă, am organizat festivalul sucului de mere. Vreau să zic că a fost foarte multă lume. Surpriza a fost să aducem în categoria de consumatori de suc de mere natural oameni care nu foloseau produsul înainte. Erau mai degrabă în zona băuturilor carbogazoase. Pe mine mă interesează conversia: dacă o să fac mai multe astfel de conversii, în cinci ani impozitele mele o să fie mai mici, pentru că o să avem o ţară mai sănătoasă.

Aveţi multe din cărţile de bucate ale lui Jamie Oliver. Sînteţi un fan al lui?

Am tot felul de cărţi de bucate. Jamie într-un fel zice bine. E un tip de mesaj clar formulat. Spune că lucrurile în bucătărie sînt uşor de făcut. Ultima carte pe care a scos-o, Cu Jamie în 30 de minute, e un meniu de trei feluri făcut în 30 de minute. Felul lui de a găti îi atrage pe oameni în bucătărie..

Chiar şi pe bărbaţi...

Bărbaţilor le e mai uşor să experimenteze: la femei, lucrurile sînt mai echilibrate. Bărbaţii nu au stresul ăsta, e de aşteptat de la ei să buşească o mîncare, aşa că folosesc, liniştiţi, condimente noi... Pentru mulţi bărbaţi e datul lor din aripi şi desfăcutul cozii...

Cine sînt clienţii băcăniei?

Sînt oameni care vin pentru că găsesc pîinea lor aici. Am încercat să urc o treaptă în zona de servicii pentru clienţi. Aceştia primesc lucruri personalizate atît cît se poate în lumea reală. A venit la un moment dat cineva şi a zis „E foarte bună pîinea asta a voastră, dar fă-mi şi mie una mai mare“. Şi i-am făcut una cît trei pîini. Am scos un grilaj de la cuptor ca să încapă. Cînd a văzut-o, i-au crescut ochii. Momentul ăla nu poate fi egalat de nimic. Despre asta vreau să fac locul ăsta. Altfel, statistic, clienţii mei arată foarte bine: activi, cu venituri mari, 35 plus. Există şi un segment de 55 plus. Sînt mulţi care au propriile companii, şi vin să ia de aici cadouri pentru angajaţii lor, cadouri personalizate, le construim împreună...

Aţi creat un trend cu acest nou tip de magazin?

După noi au apărut tot felul de băcănii. Băcănia nouă, Băcănia Coco, Băcănia modernă... Găsesc în alte părţi lucruri pe care noi le începeam acum un an... Pot spune că mi-am găsit vocaţia: mă duc acasă mulţumit, şi vin aici mereu cu plăcere. E plăcut să-i vezi pe alţii fericiţi. Am văzut oameni cu lacrimi în ochi cînd gustau ceva... 

a consemnat Iaromira Popovici 

Marius Tudosiei este băcan, mai nou prezentator de cooking show. Dar de principiu e omul care îşi bate gura despre mîncarea sănătoasă.

e1112a509cc7882cc7e6eb8f7a53f22aaa jpg
Lucruri pe care trebuie să le știi despre hepatita C
Sănătatea ficatului contează pentru fiecare dintre noi, iar hepatita C face parte dintre afecțiunile des întâlnite, mai ales pentru adulți. Mulți nu știu că infecția poate trece neobservată mult timp, însă diagnosticarea precoce permite un control mai bun al bolii.
1762271292 TLtu jpg
5 tipuri de ghete de bărbați pentru trekking și activități outdoor
Pentru pasionații de natură, drumeții sau aventuri montane, alegerea unei perechi potrivite de ghete de bărbați pentru trekking este esențială. Acestea oferă echilibrul perfect între confort, aderență și protecție, fiind concepute să reziste la condiții dificile.
1762260163 1lhK jpg
Cum îi învățăm pe copii bucuria de a dărui
Un copil care se apropie cu un desen ținut la spate e una dintre cele mai frumoase imagini ale lumii.
pexels olly 3779713 jpg
5 semne care trebuie să te trimită la stomatolog - cum apare și cât de repede evoluează cu adevărat o carie dentară
Cariile dentare reprezintă cea mai frecventă problemă de sănătate dentară și sunt considerate o „problemă majoră de sănătate publică”. Deși prevalența cariilor a scăzut în ultimele decenii, problema rămâne răspândită atât în rândul copiilor, cât și al adulților.
pexels mvdheuvel 30002090 jpg
Top 4 destinații de weekend în România pentru iubitorii de natură
Dacă iubești natura, poți să găsești cu ușurință destinații ideale din țară pe care să le explorezi în timpul liber. România oferă o diversitate spectaculoasă de locuri perfecte pentru o escapadă de weekend.
Imagine1 jpg
Suferi de o afecțiune dentară? Beneficiază de servicii stomatologice precise și sigure, în cadrul unei clinici ce a înlocuit bisturiul cu laserul
Există o mulțime de afecțiuni stomatologice, de la cele ușor de tratat precum placa dentară sau tartrul, la probleme complexe, ce afectează atât funcționalitatea cât și estetica dentară, așa cum sunt parodontoza sau afecțiunile ortodontice severe.
Cafeaua și concentrarea  cât de mult te ajută  jpg
Cafeaua și concentrarea: cât de mult te ajută?
Cafeaua, un simplu ritual de răsfăț pentru unii, o adevărată artă pentru alții. Pentru fiecare pasionat, ea este și un aliat al concentrării și al vitalității.
1 coverfoto jpg
Jidvei lansează Vinars XO, în premieră internațională, la Paris
Degustare exclusivă în cadrul retrospectivei Radu Jude – primul regizor român celebrat integral la Centre Pompidou.
6 png
De ce paturile tapițate rămân alegerea preferată în designul modern
În ultimii ani, paturile tapițate au câștigat tot mai mult teren în preferințele celor care își doresc un dormitor modern, elegant și extrem de confortabil.
8d03f7ab62c532f5e956ca15dabf5bb9 jpg
Colmar cu bicicleta: 5 trasee și excursii de neratat în împrejurimi
Colmar, orașul de poveste din inima Alsaciei, nu este doar o destinație romantică de vacanță, ci și o regiune pe care o preferă pasionații de ciclism.
1757514744 t6sC jpg
Hanorace bărbătești: 5 modele de bază pentru garderoba casual
Fiecare garderobă masculină modernă include cel puțin câteva hanorace comode. Aceste piese nu te ajută doar în zilele reci, ci și oferă variante rapide de compunere a unei ținute.
pexels marta klement 636760 1438072 jpg
Cu ce se remarcă un campus universitar modern și de ce ar putea fi potrivit și pentru tine
În ziua de azi, campusul universitar modern poate să fie soluția ideală pentru cei care vin să studieze în Capitală sau în alte orașe ale țării.
2 Depresie   Conform datelor oficiale jpg
Depresia în România: o realitate invizibilă
Depresia este o afecțiune psihică frecventă care afectează viața personală, profesională și socială a celor care suferă de ea.
1754630459 O8fp jpg
Cum să investești inteligent în confortul de la birou
Te-ai întrebat vreodată de ce la finalul zilei resimți oboseală și lipsă de energie, chiar dacă nu ai făcut efort fizic intens? Ai observat cât de mult îți influențează confortul la birou felul în care te simți și performezi?
bfeb1365c7dc9271890fa4ba5c740891 jpg
Bullying-ul explicat: ce este, cum se manifestă și care sunt efectele asupra copiilor și adolescenților
Bullying-ul afectează mulți copii și adolescenți și poate aduce schimbări vizibile în comportamentul celor vizați. Observi că fiul sau fiica ta devine tot mai retras(ă) sau că un elev se teme să meargă la școală?
Simptome specifice psoriazisului Tratament 100 natural care stopeaza evolutia bolii jpg
Simptome specifice psoriazisului! Tratament 100% natural, care stopează evoluția bolii
Psoriazisul este o afecțiune dermatologică cronică, care se caracterizează prin apariția unor leziuni roșii, acoperite cu scuame argintii, pe diferite părți ale corpului.
pexels snapwire 46024 jpg
Beneficiile surprinzătoare de care te bucuri când ești înconjurat de animale de companie
Animalele de companie sunt acei prieteni fideli care îți sunt alături mereu, chiar și în cele mai dificile momente. Simpatice și jucăușe, reușesc să te încarce prin energia lor pozitivă și devotamentul lor.
Cum să alegi pantofii cu toc în funcție de înălțimea ta  Ghid practic și recomandări dilemaveche jpg
Cum să alegi pantofii cu toc în funcție de înălțimea ta? Ghid practic și recomandări
Alegerea unei perechi de pantofi cu toc potrivite nu ține doar de stil sau de preferințe. Felul în care tocurile se potrivesc înălțimii tale poate influența atât confortul cât și modul în care arată ținuta per ansamblu.
DilemaVeche (2) jpg
Uleiul de rozmarin: Secret antic roman pentru podoaba capilară
Din cele mai vechi timpuri, plantele aromatice au fost folosite nu doar pentru parfumul lor plăcut, ci și pentru puterea lor vindecătoare.
img 1 jpg
Don Ro Casino: Ce să faci și ce să nu faci când joci online
Lumea divertismentului digital oferă numeroase opțiuni de recreație, iar casino online reprezintă una dintre formele de entertainment care necesită o înțelegere atentă a regulilor și a etiquettei specifice.
pe tera cristalelor gigantice din mexic este frumoasa dar mortala jpg
Peștera Cristalelor Gigantice din Mexic este Frumoasă, dar Mortală
Gipsul: De la materie primă pentru construcții uscate la cristale gigantice în peștera Naica.
1  Irina Rimes x Roman Tolici x IQOS jpg
Irina Rimes x Roman Tolici – cea mai nouă colaborare a brandului IQOS
A fost prezentată într-un eveniment care a redefinit ideea de spectacol polisenzorial. Curios?
de ce sa alegi o rochie din in pentru evenimentele de vara jpg
De ce să alegi o rochie din in pentru evenimentele de vară
Vara aduce cu ea nu doar zile mai lungi și soare blând, ci și invitații la evenimente speciale – nunți în aer liber, botezuri intime, seri de vară care merită celebrate. În toate aceste contexte, alegerea unei ținute devine mai mult decât o simplă decizie de stil.
featured image jpg
IMSA recunoaște oficial pokerul ca sport al minții: Argumentele pentru această decizie
IMSA (Asociația Internațională a Sporturilor Minții) a recunoscut oficial pokerul ca fiind sport al minții. Practic, pokerul face parte din aceeași categorie ca șahul și bridge-ul.

Parteneri

chatgpt gettyimages jpg
Avertisment pentru ChatGPT-5: Poate încuraja convingeri delirante în rândul celor vulnerabili
ChatGPT‑5 oferă uneori recomandări periculoase persoanelor cu tulburări psihice, avertizează psihologii. Potrivit The Guardian, cel mai nou model gratuit al OpenAI poate da răspunsuri riscante și complet nepotrivite în situații de criză.
Congress of Breda (1) jpg
Unul dintre cele mai prost inspirate schimburi teritoriale din istorie. Cum a fost dat New Yorkul pe o insulă de 13 kilometri
În anul 1667 a avut loc cel mai păgubos schimb cunoscut, de teritorii din istorie. După cel de-al doilea război ango-olandez, cei din „Țara lalelor” au crezut că au dat lovitura secolului dând la schimb Manhattanul pe o mică insulă din arhipelagul indonezian.
image png
Două ingrediente-minune care nu trebuie să-ți lipsească din casă. Înlocuiec cremele de lux, curăță perfect suprafețele, înlătură rugina și grăsimea
Mulți dintre noi investim sume considerabile în produse scumpe pentru curățenie sau îngrijire personală, fără să realizăm că unele soluții simple, naturale și accesibile pot oferi rezultate la fel de spectaculoase.
Autostrada vestului  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (13) jpg
Anul 2026, istoric pentru infrastructura României: autostrăzi complet finalizate și sute de kilometri pregătiți de inaugurare
Anul 2026 se anunță a fi unul al recordurilor în privința inaugurărilor de autostrăzi. Autostrăzile Capitalei, Vestului și Moldovei vor fi completate, iar estimările specialiștilor arată că în 2026 ar putea fi deschiși mai mulți kilometri decât în 2024 și 2025 la un loc.
horoscop, foto shutterstock jpg
Zodia care astăzi, 6 decembrie, trece peste hopul vieții lor. Acest nativ are protecția Sfântului Nicolae
Astăzi, 6 decembrie, ziua în care Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Nicolae, un eveniment astral important se petrece pentru nativii din zodia Pești.
piata-auto-parc-auto-masini-sh
UE vrea să oprească manipularea kilometrajului, dar refuză testarea anuală a mașinilor vechi
Miniștrii Transporturilor din cele 27 de state membre UE au cerut joi măsuri suplimentare împotriva falsificării kilometrajului, deși s-au opus cu vehemență propunerii Comisiei Europene de a face obligatorii inspecţiile tehnice anuale pentru maşinile şi autoutilitarele mai vechi de 10 ani.
ajutor incalzire bani calorifer jpeg
Cum va fi iarna 2025-2026 și cum vor influența temperaturile preturile energiei
În România, prima prognoză ANM anunță un început de iarnă cu temperaturi peste cele obișnuite, însă acest lucru nu exclude posibilitatea unor episoade de ger sau ninsori. Fenomenul „La Niña” ar putea produce surprize în Europa.
durere in gat jpg
Gargara cu ceaiuri medicinale. Remedii naturale pentru durerile în gât
Durerile în gât apar frecvent în timpul răcelilor, virozelor sau din cauza aerului uscat, iritând mucoasa și provocând disconfort.
magazin  jpg
Micile magazine sătești, obligate să permită retragerea banilor cash în limita a 750 lei
Micile magazine sătești ar putea fi obligate să permită clienților să retragă bani cash în limita a 750 lei, conform unei decizii recente luate la nivel european. Practic, măsura vizează facilitarea accesului cetățenilor la fonduri în zonele unde nu există bancomate.