Orbán antiglobalistul

Márton Lázlo Salamon
Publicat în Dilema Veche nr. 413 din 12-18 ianuarie 2012
Orbán antiglobalistul jpeg

- şi vitezomanul la volanul unei Lada rablagite -

Şi în 2011, ca de fiecare dată din 1990 încoace, „picnicul politic“ maghiar din campingul Univers de la Băile Tuşnad – aşa-numita Universitate de Vară „Tusványos“ – l-a avut ca orator principal pe Viktor Orbán. De data aceasta, însă, spre relativa surprindere a celor care participă vară de vară la tabăra grupării radicale a tineretului maghiar din România, premierul Ungariei a ţinut un discurs axat mai puţin pe pan-maghiarismul tradiţional al FIDESZ şi al adepţilor săi din Transilvania, avînd mai degrabă puternice accente antiglobalizare. 

Premierul ungar a prezentat la Tuşnad, în faţa a aproximativ două mii de simpatizanţi, nu mai puţin de o viziune proprie asupra iminenţei sosirii unei noi ere în istoria omenirii – în care state considerate pînă atunci puternice vor deveni slabe, iar cele slabe vor prinde puteri. „Sosirea acestei noi ere va coincide cu prăbuşirea vechii ordini mondiale. În statele vestice datoria de stat va căpăta dimensiuni atît de mari încît aceste datorii nu vor mai putea fi plătite. În lumea care apune acum, mulţi au crezut că se poate mări la nesfîrşit consumul şi creşterea economică, iar ca o consecinţă, competiţia economică s-a transformat într-o competiţie a consumului, fără însă ca resursele şi capitalurile să crească în mod corespunzător“ – a explicat Viktor Orbán. Premierul ungar vede un rol nou al statului în noua orînduire mondială care va veni: acela de organizator al economiei şi al „noii societăţi bazate pe muncă“, ce va înlocui actuala „societate risipitoare a bunăstării, a consumului fără acoperire“. El şi-a repetat de mai multe ori teza potrivit căreia „fără o naţiune puternică nu se poate construi un stat puternic“, afirmînd că „Europa priveşte cu invidie şi cu admiraţie spre Ungaria“, care a pornit deja pe acest drum, înregistrînd şi primele succese. 

„Ungaria a dat prima răspunsurile corecte la provocările care apar odată cu schimbarea de regim mondial“, iar statele europene „încep să recunoască, rînd pe rînd, că deciziile guvernului de la Budapesta au fost cele corecte“, încercînd chiar să le imite. Exemplele date de Orbán în susţinerea tezei sale: impozitarea băncilor, taxa de criză impusă multinaţionalelor, naţionalizarea pilonului doi de pensii, precum şi legea media – aceasta din urmă folosind – crede premierul ungar – ca model pentru Londra în elaborarea legii britanice a presei după scandalul din trustul Murdoch. Iar şirul succeselor guvernului FIDESZ nu se opreşte aici: ar mai fi acordarea cetăţeniei ungare etnicilor maghiari din afara graniţelor Ungariei, scăderea datoriilor publice, noua constituţie ungară, eforturile vizînd oprirea tendinţelor demografice negative.

Moarte internaţionaliştilor!

Premierul ungar nu s-a mulţumit cu atît, arătînd ferm către „duşmanul de clasă“, către „forţele reacţionare“ care se opun progresului, către „internaţionaliştii“ care se agaţă cu disperare de privilegiile pe care le-au avut în vechea orînduire, fiind primit cu aplauze şi aclamări frenetice de publicul animat pînă la entuziasm de cuvintele sale. „Jos trădătorii! Jos internaţionaliştii! Huo! Huo!“ – scandau şi huiduiau tinerii radicali sosiţi la Tuşnad din diverse colţuri ale Transilvaniei şi ale Ungariei, „înarmaţi“ cu binecunoscutele simboluri ale hungarismului. Printre sutele de steaguri ale Ungariei şi ale Ţinutului Secuiesc fluturau steaguri ale arpadienilor, folosite şi de partidul fascist maghiar al Crucilor cu Săgeţi în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. „Cine sînt, de fapt, aceşti internaţionalişti blamaţi?“ – l-am întrebat la un moment dat pe un tînăr ras în cap, purtînd un tricou imprimat cu harta Ungariei Mari. „Păi... evreii!“ – mi-a răspuns tînărul, după o scurtă ezitare. 

E clar: „internaţionaliştii“ sînt toţi aceia care trebuie, într-un fel sau altul, înlăturaţi, pentru ca noua ordine mondială să se poată instala. Cel puţin în capul domnului Orbán...

La volanul unei Lada rablagite 

Cunoscutul scriitor britanic de origine maghiară Tibor Fischer îşi aminteşte, în paginile publicaţiei The Telegraph, o întîmplare din zbuciumatul an 1989, legată de persoana actualului premier ungar Viktor Orbán. Pe atunci tînăr activist al recent înfiinţatului partid FIDESZ (Alianţa Tinerilor Democraţi), Orbán se întorcea la Budapesta, seara tîrziu, de la o întîlnire politică organizată undeva în provincie, la volanul unei Lada – cea mai populară maşină din Ungaria la vremea aceea. Fischer se afla pe scaunul din dreapta şoferului, cu inima cît un purice din cauza vitezei cu care gonea maşina prin întuneric, pe o şosea îngustă, şoferul apăsînd pînă la podea pedala de acceleraţie. Deodată, în mijlocul drumului, a apărut un militar rus, agitînd o lanternă – Ungaria se afla pe atunci încă sub ocupaţia trupelor sovietice. Orbán însă, în loc să încetinească, a accelerat parcă şi mai mult, iar pasagerul din dreapta a mai văzut doar cum soldatul dispare după un tufiş. „Ce-a fost asta?“ – l-a întrebat Fischer pe Orbán. „Voia doar nişte bani de vodcă“ – a ridicat acesta din umeri.  

Scriitorul britanic îşi aminteşte de acest episod acum, cînd toată lumea occidentală este consternată de felul în care premierul ungar înţelege să conducă această mică ţară din Europa de Est, trăind cu nostalgia Ungariei Mari de dinainte de Tratatul de la Trianon. Atitudinea sa faţă de acel soldat rus din perioada destrămării imperiului sovietic, cînd prin toată Ungaria se puteau vedea soldaţi ai Armatei Roşii cerşind sau vînzînd echipamente militare pentru a face rost de bani de băutură, descrie perfect caracterul lui Viktor Orbán – crede Tibor Fischer. „Orbán nu numai că nu a încetinit maşina. Nici măcar nu i-a trecut prin cap să încetinească! Felul său de-a fi nu s-a schimbat de atunci“ – constată scriitorul britanic în The Telegraph.

Politician cu vechi state de serviciu, Orbán s-a născut în Székesfehérvár, copilărind în două sate de pe lîngă oraşul aflat la 65 km sud-vest de Budapesta: Alcsútdoboz şi Felcsút. În 1977 s-a mutat cu familia la Székesfehérvár, unde a urmat un liceu cu profil de limbă engleză. Între 1981-1982 a efectuat serviciul militar, formîndu-şi convingerile politice în timpul stagiului, după cum a afirmat el însuşi în mai multe interviuri. A urmat studii de drept la Universitatea Eötvös Loránd din Budapesta, pe care a absolvit-o în 1987, iar în 1989 a studiat un an la Oxford, întrerupîndu-şi însă aceste studii pentru cariera politică. Este şi în prezent fotbalist legitimat la echipa localităţii în care a copilărit, FC Felcsút, echipă cu care a jucat chiar şi în divizia a doua ungară ca atacant, nu mai departe de campionatul 2005-2006, purtînd numărul 2 pe tricou. 

În politică însă a fost întotdeauna numărul 1. Fondator al partidului FIDESZ, la 30 martie 1988, în 1990 a devenit membru al parlamentului ungar şi liderul partidului. Preşedinte aproape fără întrerupere timp de două decenii al formaţiunii politice care a virat, sub conducerea sa, cu 180º – de la liberalism radical către creştin-democraţie –, Orbán se află la al doilea mandat de prim-ministru, după ce FIDESZ a cîştigat fără drept de apel, în aprilie 2010, alegerile parlamentare din Ungaria, obţinînd o majoritate covîrşitoare de două treimi. Majoritate care îi asigură actualului guvern de la Budapesta posibilitatea de a modifica sistemul politic şi social-instituţional din Ungaria după bunul său plac. Iar bunul plac al FIDESZ nu prea are limite: Orbán goneşte şi acum, prin întuneric, pe un drum de ţară îngust, cu pedala de acceleraţie apăsată pînă la podea, la volanul unei Lada rablagite: Ungaria.  

Márton László Salamon este redactor-şef al ziarului Új Magyar Szó („Noul cuvînt maghiar“), care apare în România. 

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

Banner Carmen Harra
Carmen Harra, premoniții cutremurătoare despre alegerile prezidențiale și soarta României: „Anul 2025 decalează totul pentru 2026”
Carmen Harra, cunoscută pentru afirmațiile sale controversate și premonițiile despre evenimente importante, a lansat recent un set de declarații surprinzătoare pe TikTok, care oferă o perspectivă inedită asupra alegerilor prezidențiale din România și a contextului global al anului 2025.
Elon Musk la un miting de campanie al lui Donald Trump FOTO EPA-EFE
Cum îl „acoperă” viitoarea administrație SUA pe Elon Musk. Tesla ar putea scăpa de cerința de raportare a accidentelor
Echipa de tranziție a lui Trump dorește ca noua administrație să renunțe la cerința de raportare a accidentelor auto, contestată de Tesla, o măsură care ar putea slăbi capacitatea guvernului de a investiga și reglementa siguranța vehiculelor cu tehnologii de conducere automată.
danemarca euro 2024 ehf webp
profimedia 0946536202 jpg
Assad a mințit armata că ajutorul rus e pe drum. Mărturii despre încercările disperate ale fostului dictator sirian de a se salva
Liderul sirian Bashar al-Assad nu a informat pe nimeni despre planurile sale de a ieşi din Siria, în timp ce regimul său se prăbuşea. Consilieri, oficiali, chiar şi rude nu au ştiut nimic sau au fost induși în eroare. Șefii armatei au fost minţiţi că ajutorul din partea ruşilor e pe drum.
Halep facebook jpg
panouri solare risc hackeri jpg
Pericolul ascuns al panourilor solare inteligente: o vulnerabilitate care îngrozește Europa
Instalarea accelerată a panourilor fotovoltaice inteligente pe acoperișurile din Europa vine cu riscuri neașteptate. Un consultant în securitate cibernetică din Grecia a demonstrat cum vulnerabilitățile acestor dispozitive pot fi exploatate pentru a destabiliza întreaga rețea
ceai freepik jpg
Ceaiul delicios care scade riscul de infarct! Are multe beneficii pentru sănătate pe care puțini români le știu
Ceaiul este cea mai populară băutură de pe glob, după apă. Este o performanță de invidiat, însă nu trebuie să uităm că ceaiul rămâne alegerea favorită a multor oameni nu doar datorită gustului bun, ci și pentru beneficiile pe care le aduce organismului.
tulburare bipolara jpg
Cum se manifestă tulburarea bipolară? Specialistul explică
„Tulburarea afectivă bipolară (TAB) este o afecțiune psihică ce se caracterizează prin alternarea episoadelor de manie (dispoziție euforică, energie excesivă, impulsivitate, necesar scăzut de somn” și a episoadelor de depresie (dispoziție depresivă, energie scăzută, lipsă de interes pentru activităț
Reprezentanți ai fermierilor și transportatorilor blochează culoare vamale din vama Siret FOTO Inquam Photos / Casian Mitu
Ucraina vrea să deschidă 11 puncte de trecere a frontierei cu România. Proiect pentru încurajarea exporturilor
Ucraina îşi propune să deschidă în total 11 puncte de trecere a frontierei cu România, pentru a facilita exporturile, a declarat, pentru Agerpres, şeful Agenţiei de Stat de Reconstrucţie şi Dezvoltare a Infrastructurii, Serhiy Suhomlyn.