Normalitatea Vienei

Publicat în Dilema Veche nr. 373 din 7 - 13 aprilie 2011
Normalitatea Vienei jpeg

Un actor austriac spunea odată că Viena austriecilor diferă de Viena turiștilor la fel de mult precum un om viu se deosebește de unul mort.

Dibuirea Vienei austriece, cea „normală”, de zi cu zi, cea dincolo de strălucirea ghidurilor turistice, a început cu coborîrea în subterane, metroul fiind o rețea impresionantă prin care ai acces de fapt cam peste tot. Intrarea se face pe bază de abonamente sau cartele, pe care le poți cumpăra și de pe Internet. Controlul este aprope inexistent și totul se face, la o adică, pe încredere. O încredere pe care bineînțeles nu e bine să o înșeli, amenda pentru blat ajungînd spre 100 de euro. Deși peroanele sînt destul de friguroase, fiind străbătute de curenți reci de aer, trenurile vin rapid, succedîndu-se la un interval de 3 minute, 9 pe timpul nopții (metroul circulînd pînă după ora 24). Stațiile sînt, unele, mici expoziții de artă. De-a lungul stației Secession, de exemplu, există un culoar lung care duce spre ieșire, „decorat”, de o parte și de alta, cu afișaje electronice pline cu statistici, cu numere veșnic schimbătoare. De la „cîte șnițele s-au mîncat în Viena de la 1 ianuarie” (numărul acestora pînă pe 10 martie depășea 4 milioane), sau „cîți îndrăgostiți sînt în Capitala austriacă”, la ritmul accelerat cu care se întinde Sahara în fiecare zi, la victime de război, copii subnutriți și numărul armelor de război vîndute.

Spre ieșire e afișat și nesfîrșitul pi.

Ziarul Augustin și o noapte vieneză

În subterane, mai ales în zona Universității, pe lîngă coloratele, apetisantele și ispititoarele dughene cu mîncare, pizza, dar și sushi, magazine micuțe cu haine sau chiar filatelii în care pasionații găsesc, dacă știu să caute, rarități, cîțiva homeless-i autohtoni și pașnici comercializează ziarul Augustin – ziarul comunității oamenilor străzii, o rețea media care include, pe lîngă presa scrisă și un post de radio. Ziarul costă 2,50 euro, din care 1,25 euro revine vînzătorului. Augustin este așadar „primul ziar austriac al străzii”, are 40 de pagini și conține, de la editoriale în care se deplînge viața grea dusă pe străzi, la cronici de artă și film. În numărul 293 este analizat filmul lui Radu Jude – Cea mai fericită fată din lume – un amănunt care s-a legat cumva și de o seară petrecută în compania unor austrieci, majoritatea vienezi, care n-au putut scăpa ispitei mele jurnalistice de a fi întrebați: „cum sînt percepuți românii în Austria?”.

În primul rînd, mi se spune, fără umbră de condescendență, că nu prea sîntem percepuți de nici un fel. O țară nou intrată în Uniunea Europeană, atîta tot, cu bune și cu rele. În al doilea rînd însă – iar aici discuția s-a încins cu mult entuziasm – avem oameni de geniu în domeniul filmului. Și-mi sînt înșirate precipitat și cu multă aprindere filme românești din toate timpurile – de la Pădurea spînzuraților la 432. În afara acestui domeniu însă... nu ne-am prea făcut remarcați, nici în bine, dar nici în rău. Ceea ce, pînă la urmă, e de bine.

Un amănunt amuzant al discuției a fost cînd am aflat că mitologica expresie „mîncători de lebede”, eticheta vehiculată de presa din România, cu ani în urmă, poveste atribuită unui grup de români care ar fi mîncat lebede, nu există și nu a existat de fapt niciodată. O pură invenție a mass-media din România.

Cît despre ei înșiși, vienezii petrec, își iubesc orașul, se plîng de politicieni, au o viață „ușoară”. Probleme serioase – după cum mi s-a declarat voios – chiar nu prea au. Mai mult și le inventează, mi se mai spune mucalit, cînd aduc vorba de un inedit protest pe care îl văzusem cu doar cîteva ore înainte în centrul orașului, lîngă Catedrala „Sf. Ștefan”.
Protestarii purtau pancarte prin care cereau interzicerea castrării purcelușilor de lapte, scandînd lozinci patetice: „copiii mici au jucării, purcelușii mici sînt însă castrați”.

Cu criminalii și cu dricul, la muzeu

Dacă vrei totuși și experiența Vienei turistice, cea musai de bifat, bineînțeles că, dintre zecile de muzee ale orașului, Schönbrunn-ul, Kunsthistorisches Museum sau Belvedere nu pot fi omise, fiind de altfel doar cîteva dintre crîmpeiele de care nu-ți poți lipsi memoria. Căci nu poți ajunge atît de aproape și să nu dai cu ochii de impresionanta colecție Breugel cel Bătrîn, sau de cea mai mare colecție Klimt din lume (de la Belvedere). Nu poți să nu-ți desfeți ochii plimbîndu-te prin luxoasele interioare, iar mai apoi să o iei agale pe pajiștea întinsă a Palatului Schönbrunn, fosta reședință de vară a familiei imperiale.

Dar dacă timpul și curiozitatea permit, poți descoperi și cealaltă față a Vienei, văzută prin alt fel de muzee.

Cum ar fi, de pildă, cel găzduit de una dintre cele mai vechi clădiri din districtul 2 al capitalei austriece, clădirea denumită Seifensiederhaus (Casa Săpunarilor), aflată în Grosse Sperlgasse, numărul 24. O clădire care a trecut prin multe și care găzduiește, oficial, din 1991, Muzeul Crimei.
Un muzeu în care exponate sînt probe ale poliției vieneze, strînse și păstrare încă de la finele Evului Mediu, un fel de memento al celor mai cutremurătoare cazuri. Arme folosite de criminali celebri, călușuri, cuțite (o mașină de tocat!) sau sticluțe pline odată cu otravă, haine însîngerate, dar și instrumente de execuție, de la spînzurători la ghilotine – pedeapsa capitală fiind abolită în Austria în 1968.

Un alt muzeu, aflat cumva în tandem, este Muzeul Înmormîntărilor. Cum pompele funebre sînt, în Austria, rețea de stat, neexistînd adică „SRL-uri non-stop!”, pe lîngă ziua națională a Pompelor Funebre, există și un muzeu. Este mic, ca să nu spun intim. Bestattungmuseum are, de fapt, două camere și un antreu de unde îți poți lua suveniruri. Puține, dar sadice: tricouri cu dricuri, brichete (fără multe justificări), pachete de țigări cu sloganul: „datorită fumătorilor, ne cîștigăm noi pîinea”.

Dacă îți faci programare, ai parte de ghid, dacă nu – un paznic cu morgă serioasă ar putea să se îndure de tine și să te lase să treci în revistă, rapid, în circa 20 de minute, fabuloasele dricuri de înmormîntări celebre – multe poze de altfel, tot soiul de memento mori – statuete schelet, pe care oamenii în Evul Mediu și le puneau prin casă, așa, ca să nu se lase duși prea în van de ispita vieții, mașinării străvechi atașate mortului, în caz că, dacă nu era mort de tot, dar era îngropat, să tragă de sfoară și să declanșeze mașinăria dînd de știre celor de sus că e viu în coșciug. Clopoțelul n-a fost niciodată tras.

Turismul și Heuriger-ul vienez

În Viena, și locurile de popas sînt împărțite: pentru turiști, și pentru ceilalți. De exemplu, celebrele Heuriger – denumire dată generic tavernelor unde se servește vinul casei (termenul derivînd de altfel de la adjectivul heurig, adică „de anul acesta”) – pe care le găsești în cartierele vieneze de la margine, în regiunea cea fabulos plină de vii, au intrat atît de mult în circuitul turistic încît, întocmai ca porțile noastre maramureșene, s-au adaptat cererii, invadînd și centrul, oferind mult mai multe decît un Heuriger autentic.

Cum le poți însă deosebi? În primul rînd, trebuie știut că odinioară un Heuriger era de fapt curtea unui om care își comercializa vinul făcut în via proprie. Mîncarea, fiecare client, și-o aducea de acasă. Azi, deși multe comercializează vinuri sau bere luate din alte părți, mai sînt din cele care păstrează tradiția, servind doar vin al casei, autentic, și, unde nu mai e totuși loc de respectarea datinei, aceasta e totuși simulată. Așa stau lucrurile cu mîncarea, nu ți-o mai aduci de acasă, dar ți-o iei singur de la bufet, prin autoservire. Bufetele de mîncare din Heuriger nu duc lipsă de Kümmelbraten (porc cu crustă de chimen la cuptor), sîngerete, varză călită, aufstrichuri (diferite creme de întins pe pîine: de ardei, paprica, arpagic, usturoi etc.), ca să nu mai vorbim de întinsul capitol Wurst und Käese – mezeluri și brînzeturi, sau Surbraten (o carne marinată care, din nou, revenind în trecut, era o carne nu tocmai proaspătă, condimentată abundent pentru a putea fi mîncată – azi, o delicatesă).

Ale locuri, alte vremuri

Dacă nu Heuriger, atunci cafenele și cîrciumioare, restaurante și pub-uri, cît cuprinde. De la pretențioasele cafenele cu tradiție, Landmann, Sacher, Griensteidl sau Central, la pub-uri și restaurante de cartier în care surprizele culinare se țin lanț.
Este, la capitolul mîncare, de menționat și celebra Nashmarkt, cu cele peste 100 de standuri pline cu delicii culinare din toată lumea, de la bomboane și fistic, la cele mai pretențioase fructe de mare, pateuri sau cărnuri. Produse bio, produse la modă, produse tradiționale, dar și alimente inedite, așezate ca la expoziție, într-o piață care de dimineața pînă seara e plină de o forfotă continuă, o aglomerație care se așază, doar pe margini, la mesele restaurantelor idiene, chinezești, dar și vieneze sau orientale. Culoarul alimentar se revarsă mai apoi într-un mare talcioc, plin de haine și de obiecte de anticariat.

Depărtat de forfota turistică, am descoperit mai apoi o cîrciumioară, destul de celebră aveam să aflu printre vienezi, ascunsă însă turiștilor. Este o încăpere simplă, cu mese de plastic și scaune de lemn, un decor aglomerat, în care toate își au rostul, afișe de tot felul, de la staruri de cinema, la fotbaliști (fotbalul fiind de fapt tema principală a cîrciumei), cu maldăre de reviste și ziare. Cu un frigider cu ușă de lemn și spălător manual de pahare. Un loc care a oprit timpul în loc. Adlerhof – cîrciumioara de pe Burggasse 51 – are același proprietar din anii ’50, un bătrînel verde, care pregătește singur gustări, servește beri, întreținînd între timp și clienții, totul pe bandă rulandă, fără a da senzația de oboseală sau plictis. Ci doar de normalitate.

Căci Viena este fabuloasă tocmai prin această normalitate și prin acel firesc pe care îl respiri în fiecare cotlon.

Pentru al cincilea an la rînd, Viena a fost desemnată de către compania de consultanță globală Mercer, și în 2010, drept orașul cu cea mai ridicată calitate a vieții. Spații verzi, siguranță și oportunități, stabilitate politică, servicii bancare, salubrizare, standardele educației, nivelul culturii, factori ecologici etc. etc.

DilemaVeche (2) jpg
Uleiul de rozmarin: Secret antic roman pentru podoaba capilară
Din cele mai vechi timpuri, plantele aromatice au fost folosite nu doar pentru parfumul lor plăcut, ci și pentru puterea lor vindecătoare.
img 1 jpg
Don Ro Casino: Ce să faci și ce să nu faci când joci online
Lumea divertismentului digital oferă numeroase opțiuni de recreație, iar casino online reprezintă una dintre formele de entertainment care necesită o înțelegere atentă a regulilor și a etiquettei specifice.
pe tera cristalelor gigantice din mexic este frumoasa dar mortala jpg
Peștera Cristalelor Gigantice din Mexic este Frumoasă, dar Mortală
Gipsul: De la materie primă pentru construcții uscate la cristale gigantice în peștera Naica.
1  Irina Rimes x Roman Tolici x IQOS jpg
Irina Rimes x Roman Tolici – cea mai nouă colaborare a brandului IQOS
A fost prezentată într-un eveniment care a redefinit ideea de spectacol polisenzorial. Curios?
de ce sa alegi o rochie din in pentru evenimentele de vara jpg
De ce să alegi o rochie din in pentru evenimentele de vară
Vara aduce cu ea nu doar zile mai lungi și soare blând, ci și invitații la evenimente speciale – nunți în aer liber, botezuri intime, seri de vară care merită celebrate. În toate aceste contexte, alegerea unei ținute devine mai mult decât o simplă decizie de stil.
featured image jpg
IMSA recunoaște oficial pokerul ca sport al minții: Argumentele pentru această decizie
IMSA (Asociația Internațională a Sporturilor Minții) a recunoscut oficial pokerul ca fiind sport al minții. Practic, pokerul face parte din aceeași categorie ca șahul și bridge-ul.
cifra sapte jpg
Cifra 7 în istoria omenirii și superstițiile în care cred oamenii și în ziua de astăzi
Gândește-te la un număr între unu și zece să vedem dacă putem ghici. A fost șapte, nu? Cercetătorii au descoperit că, atunci când ești rugat să te gândești la un număr între unu și zece, mulți vor avea numărul șapte în minte.
DilemaVeche jpg
Neglijăm îngrijirea călcâielor vara! De ce ar trebui să fim mai atenți…
Există o parte a corpului pe care o vezi mai ales când te încalți, dar pe care rar o privești cu adevărat. Și, poate tocmai de aceea, ajungi s-o neglijezi exact atunci când e cel mai expusă: vara.
pexels gustavo fring 5163433 jpg
Unelte, materiale și idei pentru o curte bine amenajată
O curte bine organizată îți oferă nu doar un spațiu estetic, ci și un loc practic în care te poți relaxa, lucra în grădină sau petrece timp de calitate cu familia și prietenii.
rehearsal preparation groom s watch hand jpg
Purtați de Eminem, Pharrell și Kanye West – descoperă cel mai popular ceas printre artiști!
Hai să recunoaștem: când vezi un ceas Casio G-SHOCK pe încheietura cuiva, nu te gândești doar la ore și minute.
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.

Parteneri

israel gaza iron dome mai 2021 foto afp
Ce este Iron Dome, scutul modern cu care România își întărește apărarea
România va fi prima țară europeană care va achiziționa sistemul de apărare antiaerian Iron Dome. Experții chestionați de „Adevărul” analizează avantajele acestui sistem și explică ce alte arme ar fi esențiale pentru a fi bine apărați în fața oricărui potențial inamic.
bakery products 5364099 1280 jpg
Plăcinte de casă, rețeta simplă și autentică cu gust delicios. Se prepară imediat. VIDEO
Românii redescoperă farmecul rețetelor simple și autentice, transmise din generație în generație. De această dată, vă prezentăm o rețetă clasică de plăcințele de casă, crocante la exterior și cremoase la interior – perfecte pentru orice moment al zilei.
Insulele verzi ale Greciei ascunse din Arhipelagul Sporade în Marea Egee Colaj DMS
Topul turismului global 2025: Grecia învinge Italia după 25 de ani, Emirates domină zborurile, iar Princess Cruises cucerește apele lumii
Grecia detronează Italia în topul turismului 2025, Jet2 și Emirates domină zborurile, iar Sevilla cucerește Europa. Descoperă destinațiile și trendurile preferate de turiștii internaționali, cu ponturi utile pentru români.
casa in constructie beci Foto Adevărul jpg
Cât costă să-ți construiești o casă în regim propriu. Materialele de construcții s-au scumpit și cu 25%
Materialele de construcții s-au scumpit și cu 25% de la începutul anului, înainte ca taxa pe valoarea adugată să fie crescută, ceea ce înseamnă că după data de 1 august prețurile vor înregistra o nouă majorare substanțială.
baby girl 5003421 1280 jpg
Părinții, captivi în social media. Impactul tăcut asupra relației cu copiii
„Un consum exagerat de social media care duce la retragerea emoțională a părintelui este pentru mine un mare semn de alarmă.” Psihologul clinician Andreea Chirilă atrage atenția asupra unui fenomen tot mai des întâlnit în familiile tinere: părinți prezenți fizic, dar absenți emoțional.
Vitamine și nutrienți esențiali pentru o piele sănătoasă și strălucitoare Colaj DMS
Secretul verii: hidratează mai bine ca apa și face pielea să strălucească. Superfructul exotic „aur pentru piele”
Descoperă secretul verii: avocado, superfructul exotic cu 73% apă, grăsimi sănătoase și minerale esențiale, care hidratează mai bine ca apa și protejează pielea, oferind energie și o digestie sănătoasă.
pariuri shutterstock 299107145 jpg
Pericolul nevăzut al jocurilor de noroc la adolescenți: impulsuri puternice, autocontrol fragil
1 din 4 liceeni din România a jucat deja la pariuri. În lipsa unor reglementări eficiente și sub presiunea algoritmilor care le vând „câștiguri rapide”, adolescenții ajung tot mai devreme în cercul vicios al dependenței.
Soldați ruși pe motocicletă FOTO Profimedia jpg
Cum îi sabotează ucrainenii pe motocicliștii ruși
Forțele ucrainene au început să contracareze noua tactică a Rusiei de a lansa asalturi cu motocicliști în locul celor mecanizate. Mijloacele sunt dintre cele mai simple, dar nu mai puțin eficiente: de la țepi metalici și sârmă ghimpată la mine și chiar tranșee.
drone ucraina jpg
Aritmetica războiului: De ce dronele interceptoare ieftine sunt foarte scumpe
Într-o declarație recentă făcută la Roma, președintele Volodimir Zelenski a afirmat că Ucraina ar putea doborî zilnic până la 1.000 de drone de tip Shahed, dacă ar avea suficiente fonduri pentru a produce și desfășura pe scară largă drone-interceptoare.