Normalitatea Vienei

Publicat în Dilema Veche nr. 373 din 7 - 13 aprilie 2011
Normalitatea Vienei jpeg

Un actor austriac spunea odată că Viena austriecilor diferă de Viena turiștilor la fel de mult precum un om viu se deosebește de unul mort.

Dibuirea Vienei austriece, cea „normală”, de zi cu zi, cea dincolo de strălucirea ghidurilor turistice, a început cu coborîrea în subterane, metroul fiind o rețea impresionantă prin care ai acces de fapt cam peste tot. Intrarea se face pe bază de abonamente sau cartele, pe care le poți cumpăra și de pe Internet. Controlul este aprope inexistent și totul se face, la o adică, pe încredere. O încredere pe care bineînțeles nu e bine să o înșeli, amenda pentru blat ajungînd spre 100 de euro. Deși peroanele sînt destul de friguroase, fiind străbătute de curenți reci de aer, trenurile vin rapid, succedîndu-se la un interval de 3 minute, 9 pe timpul nopții (metroul circulînd pînă după ora 24). Stațiile sînt, unele, mici expoziții de artă. De-a lungul stației Secession, de exemplu, există un culoar lung care duce spre ieșire, „decorat”, de o parte și de alta, cu afișaje electronice pline cu statistici, cu numere veșnic schimbătoare. De la „cîte șnițele s-au mîncat în Viena de la 1 ianuarie” (numărul acestora pînă pe 10 martie depășea 4 milioane), sau „cîți îndrăgostiți sînt în Capitala austriacă”, la ritmul accelerat cu care se întinde Sahara în fiecare zi, la victime de război, copii subnutriți și numărul armelor de război vîndute.

Spre ieșire e afișat și nesfîrșitul pi.

Ziarul Augustin și o noapte vieneză

În subterane, mai ales în zona Universității, pe lîngă coloratele, apetisantele și ispititoarele dughene cu mîncare, pizza, dar și sushi, magazine micuțe cu haine sau chiar filatelii în care pasionații găsesc, dacă știu să caute, rarități, cîțiva homeless-i autohtoni și pașnici comercializează ziarul Augustin – ziarul comunității oamenilor străzii, o rețea media care include, pe lîngă presa scrisă și un post de radio. Ziarul costă 2,50 euro, din care 1,25 euro revine vînzătorului. Augustin este așadar „primul ziar austriac al străzii”, are 40 de pagini și conține, de la editoriale în care se deplînge viața grea dusă pe străzi, la cronici de artă și film. În numărul 293 este analizat filmul lui Radu Jude – Cea mai fericită fată din lume – un amănunt care s-a legat cumva și de o seară petrecută în compania unor austrieci, majoritatea vienezi, care n-au putut scăpa ispitei mele jurnalistice de a fi întrebați: „cum sînt percepuți românii în Austria?”.

În primul rînd, mi se spune, fără umbră de condescendență, că nu prea sîntem percepuți de nici un fel. O țară nou intrată în Uniunea Europeană, atîta tot, cu bune și cu rele. În al doilea rînd însă – iar aici discuția s-a încins cu mult entuziasm – avem oameni de geniu în domeniul filmului. Și-mi sînt înșirate precipitat și cu multă aprindere filme românești din toate timpurile – de la Pădurea spînzuraților la 432. În afara acestui domeniu însă... nu ne-am prea făcut remarcați, nici în bine, dar nici în rău. Ceea ce, pînă la urmă, e de bine.

Un amănunt amuzant al discuției a fost cînd am aflat că mitologica expresie „mîncători de lebede”, eticheta vehiculată de presa din România, cu ani în urmă, poveste atribuită unui grup de români care ar fi mîncat lebede, nu există și nu a existat de fapt niciodată. O pură invenție a mass-media din România.

Cît despre ei înșiși, vienezii petrec, își iubesc orașul, se plîng de politicieni, au o viață „ușoară”. Probleme serioase – după cum mi s-a declarat voios – chiar nu prea au. Mai mult și le inventează, mi se mai spune mucalit, cînd aduc vorba de un inedit protest pe care îl văzusem cu doar cîteva ore înainte în centrul orașului, lîngă Catedrala „Sf. Ștefan”.
Protestarii purtau pancarte prin care cereau interzicerea castrării purcelușilor de lapte, scandînd lozinci patetice: „copiii mici au jucării, purcelușii mici sînt însă castrați”.

Cu criminalii și cu dricul, la muzeu

Dacă vrei totuși și experiența Vienei turistice, cea musai de bifat, bineînțeles că, dintre zecile de muzee ale orașului, Schönbrunn-ul, Kunsthistorisches Museum sau Belvedere nu pot fi omise, fiind de altfel doar cîteva dintre crîmpeiele de care nu-ți poți lipsi memoria. Căci nu poți ajunge atît de aproape și să nu dai cu ochii de impresionanta colecție Breugel cel Bătrîn, sau de cea mai mare colecție Klimt din lume (de la Belvedere). Nu poți să nu-ți desfeți ochii plimbîndu-te prin luxoasele interioare, iar mai apoi să o iei agale pe pajiștea întinsă a Palatului Schönbrunn, fosta reședință de vară a familiei imperiale.

Dar dacă timpul și curiozitatea permit, poți descoperi și cealaltă față a Vienei, văzută prin alt fel de muzee.

Cum ar fi, de pildă, cel găzduit de una dintre cele mai vechi clădiri din districtul 2 al capitalei austriece, clădirea denumită Seifensiederhaus (Casa Săpunarilor), aflată în Grosse Sperlgasse, numărul 24. O clădire care a trecut prin multe și care găzduiește, oficial, din 1991, Muzeul Crimei.
Un muzeu în care exponate sînt probe ale poliției vieneze, strînse și păstrare încă de la finele Evului Mediu, un fel de memento al celor mai cutremurătoare cazuri. Arme folosite de criminali celebri, călușuri, cuțite (o mașină de tocat!) sau sticluțe pline odată cu otravă, haine însîngerate, dar și instrumente de execuție, de la spînzurători la ghilotine – pedeapsa capitală fiind abolită în Austria în 1968.

Un alt muzeu, aflat cumva în tandem, este Muzeul Înmormîntărilor. Cum pompele funebre sînt, în Austria, rețea de stat, neexistînd adică „SRL-uri non-stop!”, pe lîngă ziua națională a Pompelor Funebre, există și un muzeu. Este mic, ca să nu spun intim. Bestattungmuseum are, de fapt, două camere și un antreu de unde îți poți lua suveniruri. Puține, dar sadice: tricouri cu dricuri, brichete (fără multe justificări), pachete de țigări cu sloganul: „datorită fumătorilor, ne cîștigăm noi pîinea”.

Dacă îți faci programare, ai parte de ghid, dacă nu – un paznic cu morgă serioasă ar putea să se îndure de tine și să te lase să treci în revistă, rapid, în circa 20 de minute, fabuloasele dricuri de înmormîntări celebre – multe poze de altfel, tot soiul de memento mori – statuete schelet, pe care oamenii în Evul Mediu și le puneau prin casă, așa, ca să nu se lase duși prea în van de ispita vieții, mașinării străvechi atașate mortului, în caz că, dacă nu era mort de tot, dar era îngropat, să tragă de sfoară și să declanșeze mașinăria dînd de știre celor de sus că e viu în coșciug. Clopoțelul n-a fost niciodată tras.

Turismul și Heuriger-ul vienez

În Viena, și locurile de popas sînt împărțite: pentru turiști, și pentru ceilalți. De exemplu, celebrele Heuriger – denumire dată generic tavernelor unde se servește vinul casei (termenul derivînd de altfel de la adjectivul heurig, adică „de anul acesta”) – pe care le găsești în cartierele vieneze de la margine, în regiunea cea fabulos plină de vii, au intrat atît de mult în circuitul turistic încît, întocmai ca porțile noastre maramureșene, s-au adaptat cererii, invadînd și centrul, oferind mult mai multe decît un Heuriger autentic.

Cum le poți însă deosebi? În primul rînd, trebuie știut că odinioară un Heuriger era de fapt curtea unui om care își comercializa vinul făcut în via proprie. Mîncarea, fiecare client, și-o aducea de acasă. Azi, deși multe comercializează vinuri sau bere luate din alte părți, mai sînt din cele care păstrează tradiția, servind doar vin al casei, autentic, și, unde nu mai e totuși loc de respectarea datinei, aceasta e totuși simulată. Așa stau lucrurile cu mîncarea, nu ți-o mai aduci de acasă, dar ți-o iei singur de la bufet, prin autoservire. Bufetele de mîncare din Heuriger nu duc lipsă de Kümmelbraten (porc cu crustă de chimen la cuptor), sîngerete, varză călită, aufstrichuri (diferite creme de întins pe pîine: de ardei, paprica, arpagic, usturoi etc.), ca să nu mai vorbim de întinsul capitol Wurst und Käese – mezeluri și brînzeturi, sau Surbraten (o carne marinată care, din nou, revenind în trecut, era o carne nu tocmai proaspătă, condimentată abundent pentru a putea fi mîncată – azi, o delicatesă).

Ale locuri, alte vremuri

Dacă nu Heuriger, atunci cafenele și cîrciumioare, restaurante și pub-uri, cît cuprinde. De la pretențioasele cafenele cu tradiție, Landmann, Sacher, Griensteidl sau Central, la pub-uri și restaurante de cartier în care surprizele culinare se țin lanț.
Este, la capitolul mîncare, de menționat și celebra Nashmarkt, cu cele peste 100 de standuri pline cu delicii culinare din toată lumea, de la bomboane și fistic, la cele mai pretențioase fructe de mare, pateuri sau cărnuri. Produse bio, produse la modă, produse tradiționale, dar și alimente inedite, așezate ca la expoziție, într-o piață care de dimineața pînă seara e plină de o forfotă continuă, o aglomerație care se așază, doar pe margini, la mesele restaurantelor idiene, chinezești, dar și vieneze sau orientale. Culoarul alimentar se revarsă mai apoi într-un mare talcioc, plin de haine și de obiecte de anticariat.

Depărtat de forfota turistică, am descoperit mai apoi o cîrciumioară, destul de celebră aveam să aflu printre vienezi, ascunsă însă turiștilor. Este o încăpere simplă, cu mese de plastic și scaune de lemn, un decor aglomerat, în care toate își au rostul, afișe de tot felul, de la staruri de cinema, la fotbaliști (fotbalul fiind de fapt tema principală a cîrciumei), cu maldăre de reviste și ziare. Cu un frigider cu ușă de lemn și spălător manual de pahare. Un loc care a oprit timpul în loc. Adlerhof – cîrciumioara de pe Burggasse 51 – are același proprietar din anii ’50, un bătrînel verde, care pregătește singur gustări, servește beri, întreținînd între timp și clienții, totul pe bandă rulandă, fără a da senzația de oboseală sau plictis. Ci doar de normalitate.

Căci Viena este fabuloasă tocmai prin această normalitate și prin acel firesc pe care îl respiri în fiecare cotlon.

Pentru al cincilea an la rînd, Viena a fost desemnată de către compania de consultanță globală Mercer, și în 2010, drept orașul cu cea mai ridicată calitate a vieții. Spații verzi, siguranță și oportunități, stabilitate politică, servicii bancare, salubrizare, standardele educației, nivelul culturii, factori ecologici etc. etc.

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

dnipro mp4 thumbnail png
De ce ar fi lansat Putin o rachetă goală la Dnipro. „Oreșnik” nu a provocat explozii sau distrugeri la sol
Racheta rusească Oreșnik, care a atacat Dnipro, a fost lansată probabil fără focos. Scopul liderului de la Kremlin ar fi intimidarea Ucrainei și Occidentului, susține publicația BILD.
vot diaspora FOTO MAE jpg
Peste 127.000 de români din diaspora au votat la alegerile prezidențiale 2024. Situația la ora 16.00
Peste 123.000 de români din diaspora s-au prezentat până acum la urne, în a doua zi a primului tur al alegerilor prezidenţiale 2024, potrivit situației centralizate după ora 16.00. Cu tot cu opțiunile exprimate prin corespondență, numărul votanților a trecut de 127.000.
banner morți 23 noiembrie png
3 florin piersic 1 jpg jpeg
„Te voi iubi mereu, Omule!”. Florin Piersic, mesaj tulburător la aflarea morții lui Gabriel Cotabiță: N-ai fost „doar un simplu trecător”
Maestrul Florin Piersic a transmis un mesaj public, la scurt timp după aflarea veștii morții artistului Gabriel Cotabiță. „Vei continuă să trăiești in inima mea. Te voi iubi mereu, Omule!”, a spus actorul.
pitic  jpg
Un pitic de grădină făcut din ecstasy i-a lăsat interziși pe polițiști. „Din când în când dăm peste ceva special”
Recent polițiștii antidrog din Olanda au făcut o descoperire care i-a uimit chiar și pe ei. În timpul unor perchziții, le-a atars atenția un anumit obiect: un pitic de grădină. S-au întrebat
gabriel cotabita mihai traistariu jpg
netflix pexels jpg
Filmul de pe Netflix care a fost lansat acum trei zile, dar deja a rupt topurile. Trebuie urmărit împreună cu familia
În apropierea sezonului sărbătorilor de iarnă, nu doar filmele de Crăciun ocupă un loc în topul celor mai vizionate producții de pe platforma de streaming Netflix. Un film ce se află în prezent pe locul 2 se pare că i-a cucerit pe abonați. A fost lansat în urmă cu trei zile, pe data de 20 noiembrie
traian basescu foto FB traian basescu jpg
Traian Băsescu: „Eu plec în Congo! Nicule dragă, nu te mai agita să pari în opoziţie, că nu păcăleşti pe nimeni”
Cu o zi înaintea primului tur al alegerilor prezidențiale 2024, fostul președinte Traian Băsescu îi transmite un mesaj liderului PNL.
viscol la ranca   captura drdp craiova jpeg
Viscol în stațiunea Rânca. Apelul drumarilor către șoferi: „Nu va deplasați dacă nu este necesar”
Drumarii acționează cu utilaje de desăpezire pe drumul DN 67 C, în zona stațiunii Rânca, unde ninge viscolit. O alertă de vânt sever a intrat în vigoare la ora 14:18.