Mîncăruri regizate, filme degustate

Publicat în Dilema Veche nr. 348 din 14 octombrie - 20 octombrie 2010
Mîncăruri regizate, filme degustate jpeg

În luna septembrie, timp de o săptămînă, în portul cultural Cetate, regizori şi producători de film, actori, critici, ziarişti, cinefili români şi din ţările balcanice au participat la prima ediţie a Festivalului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară, festival iniţiat de poetul Mircea Dinescu pe malul Dunării, într-un loc necovenţional. Cîţiva dintre invitaţi ne-au vorbit despre această experienţă.

● Ioana CRĂCIUNESCU (actriţă) 

„Spaţiul, condiţiile şi tematica îl impun ca pe un festival, singura lui problemă, la prima sa ediţie, e că nu poate fi perfect. E foarte important pentru că are o formă insolită, iar în acelaşi timp apropie foarte mult oamenii, în primul rînd prin gastronomie, căci, se ştie, la o masă s-au găsit marile idei. Selecţia filmelor e reuşită nefiind încărcată doar cu filme artistice; am văzut scurtmetraje şi documentare excelente. E bine să se înţeleagă că a fost o gastronomie creativă, că la Mircea Dinescu nu doar se mănîncă şi se bea, simplul fel în care el aşază bucatele pe masă poate să fie o adevărată pictură. Filmul are tendinţa să se deschidă în coproducţii din ce în ce mai interesante; aici, la festivalul de la Cetate, am avut ocazia să discut cu realizatorii, şi mi s-a oferit un rol într-un lungmetraj în care sînt implicate mai multe ţări. Colaborarea cu regizorul Antonio Mitrikeski este proiectul cel mai vizibil şi deja declarat. Toţi cei cu care am vorbit au plecat cu idei de colaboare pentru viitor. În principiu, nu mi-aş dori să crească foarte mult acest festival pentru că s-ar putea bruia lucrurile. Aş prefera ca acest eveniment să devină o referinţă pentru o bună alegere a tuturor mirodeniilor, echilibrate în alegerea filmelor şi a participanţilor şi, mai ales, în derularea evenimentului în sine.“ 

● Maria DINULESCU (actriţă) 

 „Festivalul mi se pare ca un «copil din Dodeskaden cu ziare aprinse în gur㻓. Îngerii fără capete din sufletul domnului Dinescu sînt cei care oferă viaţă acestui festival. Avem şansa să fim contemporanii unui om curajos şi viu. Domnia sa simte nevoia să trăiască şi să ofere forţă cui vrea să o ia. Plusuri? Dunărea, invitaţii domnului Dinescu, dimineţile cînd îl auzi întrebînd bucătăresele dacă să cumpere şi vinete, scheletul unui somn atîrnat printre copaci. Poate o selecţie şi mai bună a filmelor ar putea să aducă un plus. Mi-ar părea rău să se piardă valoarea acestui festival şi să devină un important market al Balcanilor. Desigur că lucrurile s-ar putea transforma într-o direcţie constructivă, dar cred că ar fi mai important ca festivalul să rămînă un loc doar pentru cei ce vor să fie.“ 

● Tudor GIURGIU (regizor şi producător de film) 

„E o atmosferă foarte specială, greu de definit şi de prins în cuvinte, mobilul se mută automat pe reţeaua bulgărească, nu e televizor, iar deocamdată nu există riscul de a pierde pariul cu publicul. Îmi place că în program apare cuvîntul «taifas» care e cel mai potrivit pentru atmosfera de aici. În plus, e o nişă care nu a mai fost exploatată pînă acum, şi oamenii de film, ca, probabil, şi alţi oameni de muzică sau de litere, au nevoie de o acoladă, de o pauză în care să stea de vorbă ei între ei. Poate ar trebui ca organizatorii să lucreze cu nemţii pe partea tehnică, orice om îşi doreşte să vadă un film în condiţii cît mai bune. De asemenea, şi povestea asta cu publicul ar trebui stimulată, ar merita să vină mai multă lume, iar tinerii să poată sta în corturi. E mare păcat să ai aşa un loc bun cu aşa o mare potenţialitate şi să nu existe prea mult public.“  

● Hanno HÖFER (regizor, muzician) 

„Mi se pare foarte uman acest festival şi nu cred că ar trebui schimbat nimic. Locul acesta e binecuvîntat, ar putea veni şi oamenii din sat să vadă filmele. La Cetate e o tihnă care merită păstrată. Nu ştiu dacă tematica e importantă, dacă s-ar face aici un festival de film norvegian, tot ar ieşi excelent. Festivalurile de acest fel nu trebuie să crească, e perfect de la prima sa ediţie.“ 

● Antonia KOVACHEVA (critic de film, membru FIPRESCI) 

„Prin comparaţie cu alte festivaluri unde alergi să vezi filme dintr-un loc în altul, la Cetate totul e diferit. Nefiind un festival competitiv, nu se discută despre competiţie, dar oamenii vorbesc mult între ei pentru că au subiecte în comun, iar «geografia» fiecăruia e un plus. 

Poate mi-ar fi plăcut să întîlnesc mai mulţi tineri. E extraordinar ce a făcut Marian Ţuţui, şi nu doar el. Îl ştiu de mult, şi cred că această frumoasă şi necesară întîlnire artistică se situează în afara oricărui clişeu. Exact ca în Franţa, şi la Cetate, în «provincie», se întîlnesc cineaşti care se uită la filme într-un mod cu totul informal. Doar Dunărea desparte locul acesta de Serbia şi de Bulgaria… Cele mai multe festivaluri au producători, manageri, o piaţă de desfacere, dar eu cred că acest eveniment NU ar trebui să devină aşa ceva. Lumea e plină-ochi de festivaluri de film, iar acestă primă reuniune are deja personalitate. Pe imensa hartă a festivalurilor de film mai mici sau mai mari, cel mai important e păstrarea individualităţii. L-am văzut pe Mircea Dinescu cum prezintă mîncarea ca pe o artă, cu spontaneitatea şi eleganţa unui mare bucătar francez; în altă ordine de idei i-am citit şi o parte din poezii în limba bulgară. Festivalul a avut un start excelent! Sigur va merge mai departe cu cel puţin acelaşi succes.“ 

Antonio MITRIKESKI (regizor)

 „Dacă eşti la Cannes, Berlin sau Veneţia, nimeni nu are timp de tine. Spre exemplu, în Serbia, Emir Kusturica face un festival similar în munţi, la graniţa cu Bosnia, cumva în acelaşi stil prietenos. Pentru că lumea Balcanilor e mare, e important să stabilim contacte şi să facem filme împreună. Sînt foarte fericit că mă aflu aici şi mi se pare extraordinară ideea de a face un festival de film în natură. Am cunoscut lume foarte preocupată să facă film, şi peste două săptămîni voi reveni în România pentru coproducţia pe care am pus-o la cale. Filmul va fi realizat de Macedonia, Serbia şi România. Voi lucra şi cu actriţa româncă Ioana Crăciunescu căreia i-am dat deja scenariul. Povestea din filmul meu relatează cu umor hibele Balcanilor anilor 2000.“  

a consemnat Roxana CĂLINESCU

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

foto facebook mihai demetriade png
Un consilier CNSAS spune că „fasciștii români au instrumentat subiectul” furtului tezaurului și îndeamnă la destabilizare internă
Mihai Demetriade, consilier superior în cadrul Direcţiei Cercetare a Consiliului Național de Studiere a Arhivelor Securității (CNSAS), a discutat într-o postare despre percepția publică asupra furtului tezaurului de la Muzeul Drents din Olanda.
Momentul în care peretele muzeului explodează Foto Captură video jpg
Momentul atacului de la muzeul din Olanda. Jaful a durat mai puţin de trei minute
Poliția olandeză a făcut publice imaginile de pe camerele de supraveghere ale jafului de la Muzeul Drents din Assen, Olanda. Un perete al clădirii a fost aruncat în aer, iar jaful a durat mai puțin de trei minute. Fostul ministru al Culturii Raluca Turcan consideră că Olanda are datoria să identific
Summit Kim Jong-un cu Donald Trump FOTO EPA-EFE
Trump plănuiește o vizită în Coreea de Nord pentru discuții cu Kim Jong-un: „I-a plăcut de mine”
Președintele SUA, Donald Trump, plănuiește să facă o vizită în Coreea de Nord, unde să se întâlnească cu liderul Kim Jong Un.
Test nuclear racheta Coreea de Nord FOTO Shutterstock
Coreea de Nord a testat rachete de croazieră strategice. Kim Jong-un: „Mijloacele de descurajare sunt mult mai perfecţionate”
Coreea de Nord a testat rachete de croazieră strategice pe care le-a lansat în mare, a anunţat agenţia de oficială de presă KCNA.
banner Mihai Voropchievici png
O ceaţă densă învăluie peisajul din apropierea micului sat bavarez Puchheim din sudul Germaniei FOTO AFP / Christof Stache
Prognoza meteo duminică, 26 ianuarie. Cod galben de ceață densă în peste jumătate din țară, inclusiv în Capitală
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis duminică dimineaţa mai multe atenţionări nowcasting de Cod galben de ceaţă densă în mai multe localităţi din 23 de judeţe, inclusiv în municipiul Bucureşti.
crin antonescu inquam jpg
Consiliul Naţional al PNL decide validarea candidaturii lui Crin Antonescu la prezidenţiale
Consiliul Naţional al PNL se reuneşte, duminică, la Palatul Parlamentului pentru validarea candidaturii lui Crin Antonescu, fost preşedinte al partidului, la alegerile prezidenţiale din luna mai.
Edi Iordanescu (Sportpictures) jpg
Propunere bombă pentru Dan Șucu: „Edi Iordănescu e antrenorul potrivit la Genoa”
Fostul selecționer al României nu mai activează după Euro 2024.
muzeu gif
Momentul în care a fost aruncat în aer peretele muzeului din Olanda. Tezaurul dacic, furat în mai puțin de 3 minute
Poliţia din Olanda a publicat imaginile de pe camerele de supraveghere care arată momentul în care hoţii au pătruns în Muzeul Drents din Assen. Un zid al clădirii a fost aruncat în aer, iar jaful a durat mai puţin de trei minute.