La Praid: antropologie pe fundul unei mări evaporate

Oana TACHE
Publicat în Dilema Veche nr. 443 din 9-15 august 2012
La Praid: antropologie pe fundul unei mări evaporate jpeg

Infecție virală/bacteriană a căilor respiratorii, bronșită, faringită, laringită, traheo-bronșită, otită, amigdalită, rino-faringită, pneumonie interstițială – 186 de rețete strînsesem în cinci ani și jumătate pentru doi copii născuți și crescuți în București. O bună parte din acești ani mi i-am petrecut fragmentați în ore de administrat tratamente, scăzut febre, cozi la doctori, analize, perfuzii pe paturi de spital cînd cu una, cînd cu cealaltă și de vreo cîteva ori cu amîndouă fiicele în spital.

Am mers la Praid la sugestia nașilor noștri – pentru ei era al patrulea an cînd făceau climatoterapie în salină cu copiii și erau mulțumiți – treceau peste răceli fără antibiotice.

Cu chiu, cu vai ne-am instalat la Pensiunea Sohaj, descărcînd jumătatea din casă pe care o luaserăm cu noi pentru cele 14 zile de la Praid. I-am cunoscut, politicos, și pe ocupanții celorlalte 14 camere, spre seară, cînd ne înghesuiam în bucătăria generoasă, de altfel, a pensiunii.

Domnul Nagy Imre a construit pensiunea în 2007. Așezată pe malul drept al Tîrnavei Mari, pe o uliță lăturalnică, cu o curte cu gazon îngrijit, loc de joacă pentru copii, miniteren de fotbal, terasă pentru grătar, pensiunea avea în acea seară 21 de oaspeți: copii plus părinții lor – 1,5/medie/copil.

Jos, în salină

Se ajunge cu autobuzul pînă la un moment dat și apoi coborînd cele vreo 200 de trepte.

Sînt două uși de aeraj care separă curenții de aer și moderează presiunea. Mirosul de sare devine mai puternic cu fiecare treaptă coborîtă, iluminatul slab obosește ochii și ascute celelalte simțuri: tropăitul pașilor pe scările de lemn, icnetele și ofurile obosiților timpurii se disting din rumoarea colectivă care umple culoarul către mină. Frigul îți îngheață spatele nădușit de rucsac și de aglomerația din autobuz. Am stat în beznă vreo două minute, cît a durat drumul cu autobuzul și apoi am coborît repede, de teama puhoiului de oameni care năvălea dinăuntru. N-am scăpat, ne-a luat valul și ne-am trezit înșirați pe trei cozi în fața unor aparate de taxat ca cele de la Metrorex; apoi au urmat scările.

În sfîrșit în salină! Aerul e rece și sărat, răcoarea crește și-mi scutură trupul, e o lumină slabă care îmi chinuie ochii și un zgomot de voci amestecate îmi bulversează auzul. Pornim șovăind să descoperim locul: dungi albe neregulate străbat în modele bizare griurile pereților, tavanele sînt prea înalte ca să le ajungă lumina, rămîn întunecate, podeaua – tot de sare – e lustruită de mii de pași și urmează desenul pereților. Zeci de mese și bănci din lemn se întind de-a lungul pereților; apoi leagăne, o cafenea suspendată pe acoperișul unei cabane de lemn, în care funcționează un magazin de nimicuri chinezești.

Un fluier scurt, o comandă din care nu pricep nimic, iar un fluier și acum aud clar „Hai la sport!“. Un bărbat blond îmbrăcat într-un tricou mulat fluieră și merge grăbit în fruntea unei cete de copii. În urma lui încep să se adune și adulții. Se îndreaptă cu toții către o scobitură în peretele de sare. Spiritul de turmă ne împinge și pe noi în scobitură, în ritmul fluierului.

La gimnastică

Cu rucsacul în spate, cu ambele mîini ocupate de copii, mă strecor pe lîngă un gard să-l văd mai bine pe „comandantul“ adunării. O mare de ochi sînt ațintiți asupra lui și-i sorb cuvintele, apoi îi imită mișcările. Comenzile sînt rostite întîi în limba maghiară și apoi într-o română cu accent unguresc. Îmi atrage atenția un îndemn-comandă „incă o dată!“ (i cu punct, nu cu căciulă).

Primele rînduri sînt ocupate de copii: băieți năzdrăvani bucuroși să sară ca mingea, să alerge pe loc cu genunchii la piept, fetițe roz și mov, cu părul prins în biluțe, cordeluțe și agrafe asortate pufăie conștiincioase la executarea genuflexiunilor.

Apoi sînt bunicile și bunicii, „mămăițele“ și „tătăiții“. O doamnă blondă, cu părul ridicat în bucle-sarma într-un coc fixat către creștetul capului, și-a împodobit ochii și obrajii cu un roz – pastel în ton cu treningul mulat peste coapsele și pîntecele generoase. Face rotiri de bazin alături de soțul ei grizonant și cu ochii pe nepoțelul Luca de 5 ani. Vecină cu ei, mamaia lui Mariusică își aranjează strîns basmaua cu flori maro pe fond verde, geantă de vinilin peste pulovărul de PNA pe care-l trage cuminte peste fusta de stofă ce-i acoperă genunchii crăcănați de reumatism – totul în așteptarea unui exercițiu mai cuviincios. În ciuda frigului din salină, mătușa sexagenară celibatară a Mariei poartă un maieu lejer de bumbac pe sub care se zbat anapoda sînii slobozi, la săriturile ca mingea. Aceștia atrag privirile tulburate de ochelari ale Ţîțîitului din rîndul din față, care a rămas oarecum înțepenit la prima jumătate a genuflexiunii, cam la nivelul zbaterii.

În planul trei s-au așezat familiștii și tinerii înalți. Îmbrăcați lejer, în ținute sport, cu trupurile tonifiate pe sub echipamentele cu etichete evidente, îndeplinesc fără efort cerințele instructorului. O frumoasă brunetă mătură podeaua cu pletele ei lungi, la aplecările în față cu genunchii întinși. În spatele ei s-a format o minigalerie de băieți care au renunțat la exerciții în favoarea unor cutii de bere și acum admiră picioarele dezgolite ale fetei ce se continuă cu un trup zvelt și un bust din ce în ce mai plin, odată cu exercițiile de respirație.

Un nou grup de tineri gălăgioși se apucă cu poftă de treabă: par a fi în vizită în salină, judecînd după hainele lor sumare. Băieții se descurcă, fetele stau greu în echilibru pe sandalele cu platforme înalte, dar nu renunță nici măcar atunci cînd trebuie să facă fandări laterale în fuste mini.

Fluier final!

Marea înfulecare

Gospodinele grijulii descarcă lăzile frigorifice și umplu mesele cu șnițele, chiftele, sandvișuri, sucuri, ceaiuri. Mulțimea se risipește pe la mese și se pornește… marea înfulecare. Cei mai modești se mulțumesc cu sticksuri, pufuleți și Cola de pe la chioșcuri. Mormane de coji de semințe se înalță în fața rozătorilor gălăgioși. În salină nu se fumează. Bărbații fac mizerie, femeile strîng, tomberoanele se umplu.

Locul de gimnastică se umple de jucători de badminton, zeci de fluturași străbat aerul sărat cu cele mai nebănuite traiectorii. Pentru cele șase mese de ping-pong, s-au făcut deja campionate. Jucătorii sînt concentrați și pasionali: aleargă, transpiră, se bucură, înjură. La o masă, o bătrînică și-a expus o colecție de fluiere de lut emailate în formă de pasăre, la 5 lei bucata. Vecină cu o tînără contabilă care țăcăne tastele laptopului, o femeie între două vîrste vinde flori și animăluțe croșetate. Nu vorbește românește, scrie prețul și-l arată oricui întreabă orice: alte culori, alte modele – răspunsul e invariabil: 20!

Gardul lîngă care mă așezasem să privesc sportul împrejmuiește Muzeul salinei. E o cameră semicirculară, în ai cărei pereți scobiți stă, luminată și protejată cu sticlă, povestea cronologică a minei, ilustrată cu machete, unelte și imagini. Explicațiile sînt scrise în patru limbi: maghiară, germană, română și engleză.

Îmi propun să vizitez biserica, dar ne opresc noii prieteni de la pensiune, copiii intră în joc cu ceilalți și se îndepărtează mergînd către Grădiniță – patru mese cu foi, creioane, lipici și sare colorată, unde două tinere vînd momente de liniște pentru părinți.

Între timp, fluierul strînge lume pentru o nouă repriză de gimnastică. De această dată ne alăturăm. Frigul dispare și o senzație plăcută de căldură îmi stăpînește mușchii. Respirăm, respectînd indicațiile instructorului și îmbălsămăm tractul respirator cu sare. Alternanța momentelor de exercițiu fizic intens cu cele de pauză pentru respirație are efecte imediate: bine, relaxare, tonus.

Tratamentul climatoterapeutic s-a întins pe 18 zile a cîte minim patru ore petrecute în salină, cu pauze duminica. Programul lui „incă o dată“ se desfășura în trei reprize, în fiecare dimineață, și era cel mai așteptat moment de entertainment. Pe lîngă mișcarea binefăcătoare, doamnele coafate cu volum și echipate în trening, un pantalon cu dungă plesnit pe fundul unui domn serios, la o genuflexiune, și imaginea live a altuia fidelă trend-ului din cîntecul lui Mărgineanu „în trening și pantofi cu cioc“ și cu toc au făcut parte din terapia pentru antrenarea bunei-dispoziții.

Într-o zi s-a oprit curentul exact cînd introduceam cartela în aparatul de taxat. În lumina slabă de avarie am schimbat cîteva vorbe cu angajatul minei. Spunea că în lunile iulie și august intră zilnic 5000 de persoane. Jumătate sînt copii între 1 și 10 ani.

De Sf. Ilie, biserica din salină a reușit să oficieze slujbe pentru trei rituri creștine: catolici, ortodocși și evangheliști, dar doar în două limbi – română și maghiară. Ziua aceea a fost apogeul vînzărilor de cărți, iconițe, rozarii, cruciulițe, tămîie, mir și fitile, de parcă toată suflarea salinei urma să se mîntuiască odată cu micile suveniruri sfințite. Femeile își acopereau, cucernice, capetele plecate la rugăciune cu basmale, batice, pălării de soare (ale lor sau ale copiilor) și așteptau binecuvîntarea pe limba lor.

Uluitoare au rămas pentru mine uriașul apetit al majorității oamenilor și sîrguința cu care cărau zilnic mîncare în mină. Prima grijă la coborîrea în salină era să-și ocupe o masă (cele de la gimnastică erau aproape VIP), ca apoi să-și întindă merindele și să mănînce în neștire, cu scurte pauze de sport. Roșii, castraveți, ardei, ceapă, șuncă, brînză, salam, parizer, șnițele, chiftele, ouă fierte, pateu, conserve de pește, termosul cu cafea, sticla cu ceai, punga cu semințe, fața de masă, cuțitul, furculițele, șervețelele umpleau lăzile frigorifice, rucsacurile sau sacoșele de rafie. Cele trei chioșcuri și cafeneaua se aprovizionau zilnic cu saci de pufuleți, snackuri, chipsuri; pînă la prînz nu mai găseai nimic.

Proba de rezistență (pentru care ne antrenează respirația profesorul „incă o dată“) are loc cînd trebuie să ieșim la suprafață. Scările se înmulțesc, cam 200. Noroc că sînt prevăzute cu spații de repaos, iar pînă la stația de autobuz dai de o cramă și de un restaurant „împinge tava“ ce-și trimite vestitorii olfactivi pînă spre scări. Fasolea cu cîrnați sau cu afumătură e parfumul signature al bucătarului, apoi distingi, pe măsură ce te apropii, prăjeală de șnițele și cartofi și, cîteodată, aburi de ciorbă cu borș și leuștean. N-am încercat niciodată, dar mușterii erau destui.

Vizavi de mină, restaurantul Teleki (deschis de urmașii unui fost director al minei) îmbie oaspeții cu bucate ungurești: gulaș, papricaș, supă de cartofi cu tarhon, șnițel de vită cu chimen, păstrăv prăjit, supă de vișine, papanași, găluște cu prune. Și te apuci să comanzi, iar ospătarul recapitulează grijuliu comanda, mai ales că ești român: „trei supă, doi pește, un ciorbă, doi papanași, doi găluște cu prune“.

Enjoy! 

Oana Tache e mamă și economistă.

Foto: O. Tache

eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.

Adevarul.ro

image
Panică în Ploiești. Creșteri semnificative ale concentrațiilor de hidrogen sulfurat și benzen în aer
Locuitorii Ploieștiului se confruntă cu o scădere semnificativă a calității aerului în ultimele zile, cauzată de creșteri alarmante ale concentrațiilor de hidrogen sulfurat (H2S) și benzen (C6H6).
image
De unde poate obține România un munte de bani în loc să crească taxe și impozite. Expert: „Ne-am permite tot ce avem nevoie”
România nu reușește să-și țină în frâu cheltuielile, iar deficitul crește de la o lună la alta spre cote amețitoare. Analistul economic Adrian Negrescu explică, într-un interviu pentru „Adevărul”, cum ar putea fi rezolvată problema, fără să mai fie nevoie de taxe și impozite mai mari.
image
EXCLUSIV. David Petraeus, fost director CIA: „România e pregătită militar în cazul unui potențial atac al Rusiei”
Fost director CIA și comandant al Forțelor Armate ale SUA în Afganistan, generalul David Petraeus a vorbit, într-un interviu exclusiv pentru ”Adevărul”, despre importanța României în regiune și despre posibilitățile ca Vladimir Putin să fie înlăturat de la putere.

HIstoria.ro

image
Cine au fost „indezirabilii”?
Fondul „Bruxelles” al Arhivei Ministerului Afacerilor Externe păstrează în dosarele secțiunii consulare a Legației României la Bruxelles câteva istorii ale unor personaje de rang secund, aventurieri, delincvenți, propagandiști – așa-numiții „indezirabili”.
image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.