La Constanța, de Înviere

Alexandru R. SĂVULESCU
Publicat în Dilema Veche nr. 378 din 12-18 mai 2011
La Constanța, de Înviere jpeg

Anul acesta am decis să plec din Bucureşti de Paşte. Dintr-o sumă de motive, alegerea mea s-a îndreptat spre litoral. Deşi citisem ultimele noutăţi în ziare şi ascultasem emisiunile care deplîngeau starea staţiunilor româneşti de pe litoral, ştiam că, orice-ar fi, întîlnirea cu marea va fi plăcută. Cînd sînt la mare, nu pot să nu mă gîndesc la vacanţă şi la copilărie, la vremurile cînd totul mi se părea posibil.

Mamaia by car 

Pentru început, ca să intru în atmosferă, am traversat Mamaia de la un capăt la celălalt, cu maşina. La intrarea şi ieşirea din staţiune, controversatele staţii de taxare nu funcţionau încă, semn clar că sezonul şi curăţarea de bani a turiştilor nu începuseră încă. Mamaia era de altfel aproape pustie. Atmosfera tristă a hotelurilor tip cutie de chibrit, fie ele mari sau mici, de mai multe sau mai puţine stele, era subliniată şi de lipsa aproape totală a turiştilor. Cîteva maşini ici-colo, şi o mînă de oameni ieşiţi la plimbare, în căutarea unor atracţii care nu se lăsau descoperite. Ciudata şi inutila telegondolă (oare de unde numele acesta?) funcţiona, plimbînd cîte o pereche de pasageri răzleţi care probabil nu ştiau ce altceva să facă. În zona Cazinoului din Mamaia, cîţiva oameni se plimbau pe aleea mărginită de buticuri semi-improvizate, unele deschise. I-am auzit comentînd dezamăgiţi: „Aceeaşi marfă de anul trecut...“. Cîţiva chelneri aşezaţi în faţa restaurantelor din zonă încercau fără mare succes să atragă clienţi pe terasele lor. 

Privind blocurile comuniste reciclate, m-am întrebat care ar putea fi motivaţia unui turist pentru a veni în această staţiune, mai ales că, la numai cîteva zeci de kilometri mai la sud, oferta bulgară la patru stele este mai ieftină decît cea românească la două stele... Am privit trist fostele cămine de nefamilişti pentru angajaţii sezonieri, gîndindu-mă la camerele lor de nici zece metri pătraţi, şi la cum au fost ele transformate în camere de hotel de două stele după 1989. Dar nu numai hotelurile de două stele mi s-au părute triste, ci şi cele de patru sau cinci stele. La Mamaia, toate sînt îngrozitor de înghesuite unele într-altele, lipsesc locurile de parcare, nu există spaţii verzi. Lumea profitului financiar este omniprezentă, cu menţiunea că aici acest profit trebuie obţinut într-o perioadă mai scurtă decît oriunde altundeva, adică în numai trei luni pe an, atît cît ţine sezonul estival, pentru că nu prea există hoteluri pregătite şi pentru sezonul rece – asta ar însemna investiţii suplimentare în izolaţie, sisteme de încălzire etc. 

Chiar şi puţinele clădiri antebelice ale staţiunii, cum ar fi Cazinoul sau Hotelul Rex, şi-au pierdut în urma unor renovări şi adaptări succesive mult din stilul distinct care le scotea în evidenţă. De altfel, arhitectura tradiţională cu case din blocuri de calcar, cu olane roşii pe acoperiş şi garduri joase de piatră este aproape complet dispărută şi înlocuită de schematismul blocurilor anoste de beton armat, lipsite de orice element de originalitate sau de integrare în peisaj. 

Dar nu numai blocurile vechi sînt construite fără rost. Am văzut pe malul lacului Siutghiol un grup de blocuri noi, construite cert mai bine şi mai frumos decît blocurile comuniste, dar îngrozitor de înghesuite unele într-altele. Erau blocuri cu apartamente de închiriat. Un localnic mi-a spus că după ce a fost construit şi vîndut primul rînd de blocuri, la şosea, a mai fost construit încă unul, la lac. Fîşia de pămînt dintre şosea şi Siutghiol fiind însă foarte îngustă, al doilea rînd de blocuri a trebuit să fie construit aproape lipit de primul. Nu numai că le-a luat vederea la lac primilor, dar împiedică lumina soarelui să mai ajungă vreodată la apartamentele de la parter şi chiar de la etajele 1 şi 2, ca să nu mai spun că vecinii se pot acum privi direct din sufragerie în sufragerie.   

Tot blocuri cu apartamente de închiriat au fost construite şi la marginea staţiunii, după Tabăra Nord, chiar înainte de Mamaia Sat, pe malul mării. Acelaşi gen de blocuri fără personalitate, doar că de data aceasta ceva mai mari şi mai urît construite, vospite în culori tari, ţipătoare. Tot aproape lipite unele de altele, înghesuite după aceeaşi logică a profitului.  Din toată Mamaia, singură Tabăra Nord pare ceva mai plăcută vederii, cu căsuţe mici şi ceva verdeaţă. De partea cealaltă a şoselei însă, se întinde un teren viran care arată deprimant, plin de gunoaie. Presupun că este doar o chestiune de timp pînă ce şi aici se vor turna betoane. 

Amintiri şi ruine 

Am vizitat însă pe urmă gara din Constanţa, recent renovată, şi fotografiile de acolo, cu cele mai importante monumente arhitectonice din oraşul vechi, mi-au reamintit că există şi un loc unde s-a construit altfel: centrul istoric al municipiului Constanţa, Peninsula Constanţei, un loc care poartă amprenta Levantului, amestec insolit al unor culturi bogate şi diverse, oraş port, centru comercial, financiar, administrativ, turistic, religios, dovada unei culturi de bună înţelegere şi convieţuire între etnii şi religii dintre cele mai diverse. Este un loc unde istoria, şi cu precădere cea a sfîrşitului de secol al XIX-lea – începutului de secol XX, dar şi mai vechi, trăieşte încă pe stradă, nu este nevoie să intri în muzee ca să dai de ea. 

Din păcate însă, această zonă emblematică a oraşului a ajuns într-o stare de degradare nemaiîntîlnită. Nu mă aşteptam să se fi refăcut peste noapte Constanţa amintirilor mele, dominată de străzile cu case pitoreşti din oraşul vechi, unde la fiecare pas te întîmpina aroma cafelei turceşti preparate la nisip, gustul covrigilor fierbinţi, al plăcintei dobrogene cu telemea de oaie, sau gustul dulce-amărui de bragă, dar nici să văd atîtea case în ruină, străzi inundate de gunoaie, oameni trăind în mizerie printre haite de cîini vagabonzi. Fiecare a doua sau a treia casă din oraşul vechi este nelocuită, lăsată în paragină, cu acoperişul smuls, fără geamuri sau uşi. Am văzut în scurta mea plimbare „reciclatori“ de metal sau lemn care încă mai găseau fier forjat sau bucăţi de parchet pe care să le smulgă ziua în amiaza mare din aceste case abandonate. Am văzut alte case, fără geamuri, fără uşi, care fuseseră transformate în depozite de gunoi pentru vecini.  

Sinagoga Mare este o ruină fără acoperiş, pe cale de a se prăbuşi. Cazinoul de pe faleză se află la rîndul său într-o stare avansată de degradare, ca şi faleza, de altfel. 

O atmosferă halucinantă, aşa cum nu mi-am închipuit că este posibil să existe în plin centru al celui mai vechi oraş al ţării. 

Dar distrugerea peninsulei este făcută şi cu mijloace mai moderne: micul port turistic Tomis este desfigurat de scheletul uriaş al unui bloc neterminat, care aşteaptă să fie demolat de ani de zile, situat în faţa Comandamentului Marinei Militare, în timp ce moscheea centenară este flancată la numai cîţiva metri de strania clădire cubică, albastră, a unui sediu ultramodern de bancă, de sticlă şi oţel, al cărui loc ar fi putut fi oriunde, mai puţin aici.

Trei adolescenţi traversează pe roşu. Se opresc pe mijlocul străzii, fără să dea nici o atenţie maşinii care vine. Doamna de la volan încetineşte şi claxonează scurt ca să-i facă atenţi. Adolescenţii se opresc din discuţie, devin agresivi, încep să se agite în jurul maşinii, înjurînd-o pe femeia de la volan, făcînd gesturi ameninţătoare. Unul dintre ei îşi strecoară pumnul prin geamul întredeschis al maşinii. Speriată, femeia accelerează ca să scape. Băieţii rîd obraznic, făcînd semne obscene cu mîna în urma maşinii. 

Fiindcă n-am vrut să mă despart de Constanţa cu impresia deprimantă pe care mi-a lăsat-o oraşul vechi, am coborît pe plaja de la Modern (unde s-a ţinut şi o slujbă de Înviere, pe un podium improvizat), ca să mă plimb puţin pe malul mării. Deşi mai era doar puţin pînă la apusul soarelui, pe plajă erau încă oameni. La început am fost mirat să văd cîţiva tineri în mînecă scurtă (în timp ce eu mă apăram de vîntul destul de tăios purtînd o haină peste pulover), apoi am văzut şi un altul în slip, stînd întins la soare pe un prosop. Pînă la urmă nu m-a mai surprins inevitabilul – o pereche de adolescenţi care s-au aruncat în apă. Băiatul chiar a înotat cîteva braţe, fata a rămas în apă pînă la brîu, acoperindu-şi sînii cu braţul şi ţipînd din cauza frigului, dar fără să plece de lîngă băiat.  

Alexandru R. Săvulescu este geolog şi jurnalist. 
 

Monumentele Constanţei

Peninsula Constanţei sau Oraşul vechi, cum i se mai spune, reprezintă astăzi o însemnată parte a patrimoniului cultural naţional. În scopul păstrării monumentelor din oraş, a fost elaborată o propunere de lege cu privire la declararea Rezervaţiei arheologice şi turistice Peninsula Constanţei. Potrivit expunerii de motive a acestui proiect de lege, „din fondul de construcţii existent în 1940, 20% au fost distruse sau demolate, 40-45% se află într-un stadiu avansat de degradare, necesitînd intervenţii urgente cu lucrări de consolidare şi reparaţii capitale, iar aproximativ 35-40% se află într-o stare mai bună, însă necesită reparaţii curente“. Cîteva dintre monumentele şi instituţiile de cult din Peninsula Constanţei (în ordine cronologică):

 ● Farul genovez, construit în jurul anului 1300 şi restaurat între anii 1858-1860; 

● Geamia „Hunkiar“ (Azizie), ctitorită de sultanul Abdulaziz, construită între anii 1862-1869, din piatră cioplită; 

● Biserica greacă „Schimbarea la faţă“, ridicată între anii 1863-1865, din cărămidă şi marmură albă adusă din Grecia; 

● Catedrala ortodoxă „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“, construită în stil greco-roman din cărămidă presată, între anii 1883-1885, după planurile arhitectului Ion Mincu; 

● Statuia lui Ovidiu, executată în 1887 de sculptorul italian Ettore Ferrari;  n Moscheea „Carol I“, construită între anii 1910-1913 la propunerea regelui Carol I, în semn de respect faţă de populaţia turcă; 

● Sinagoga Mare (Sinagoga Aşkenazilor), construită în 1911, cu decoraţii de influenţă maură, în prezent abandonată şi în pericol de prăbuşire; 

● Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, găzduit în clădirea monumentală a fostei Primării, construită între anii 1911-1921, după planurile arhitectului Vasile Ştefănescu; 

● Bazilica romano-catolică „Sfîntul Anton de Padova“, construită între anii 1935-1937, din cărămidă aparentă, în stil romanic.

DilemaVeche jpg
Neglijăm îngrijirea călcâielor vara! De ce ar trebui să fim mai atenți…
Există o parte a corpului pe care o vezi mai ales când te încalți, dar pe care rar o privești cu adevărat. Și, poate tocmai de aceea, ajungi s-o neglijezi exact atunci când e cel mai expusă: vara.
pexels gustavo fring 5163433 jpg
Unelte, materiale și idei pentru o curte bine amenajată
O curte bine organizată îți oferă nu doar un spațiu estetic, ci și un loc practic în care te poți relaxa, lucra în grădină sau petrece timp de calitate cu familia și prietenii.
rehearsal preparation groom s watch hand jpg
Purtați de Eminem, Pharrell și Kanye West – descoperă cel mai popular ceas printre artiști!
Hai să recunoaștem: când vezi un ceas Casio G-SHOCK pe încheietura cuiva, nu te gândești doar la ore și minute.
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.

Parteneri

WhatsApp Video 2025 05 23 at 15 21 57 mp4 thumbnail png
Un incendiu a izbucnit într-un bloc din Sectorul 6 al Capitalei. Trei victime, transportate la spital
Un incendiu a izbucnit vineri, 23 mai, într-un bloc din Sectorul 6 al Capitalei, în urma căruia au fost evacuate zeci de persoane.
Generalul Ben Hodges FOTO Profimedia jpg
Dacă Rusia decide să atace NATO, va bombarda Portul Constanța. Avertismentul generalului american Ben Hodges
Generalul în rezervă Ben Hodges, fostul şef al Forţelor Terestre Americane din Europa, a declarat, pentru Antena 3 CNN, că nu exclude scenariul în care Statele Unite vor retrage mai multe trupe de pe teritoriul Europei.
avion san diego prabusit profimedia (1) jpg
Un avion de mici dimensiuni s-a prăbușit peste case într-un cartier din San Diego: șase morți
Un avion privat Cessna 550, cu șase persoane la bord, s-a prăbușit joi dimineața într-un cartier din San Diego, lovind o linie electrică și o casă, în condiții de ceață densă. Toate cele șase persoane aflate în avion au murit în urma impactului, conform Associated Press. Printre victime se numără D
Iulia Vantur, foto Instagram jpg
Iulia Vântur, în centrul atenției la o nuntă exclusivistă în Maldive. Ce ținută a purtat vedeta
Iulia Vântur (44 de ani) a fost dintotdeauna o prezență rafinată și elegantă, însă recent parcă s-a întrecut pe sine. Iubita lui Salman Khan a participat la o nuntă în Maldive și a atras toate privirile.
Malaga, foto Shutterstock jpg
Cea mai ieftină destinație din Europa, ideală pentru plajă și relaxare. În orașul lui Picasso, peisajul este superb, iar prețurile sunt prietenoase
Visezi să ajungi pe o plajă superbă, unde valurile Mediteranei se sparg liniștit de țărm? Acest lucru este posibil, iar vestea bună este că nu trebuie să cheltui o avere pentru a trăi această experiență!
capsuni  jpg
Căpșunile îngrașă sau ajută la slăbit? Ce spun experții despre cantitatea ideală pe care ar trebui să o mâncăm
Căpșunile sunt printre cele mai iubite fructe de vară, dar mulți se tem că dulceața lor ar putea duce la îngrășare.
antonela si stelian bujduveanu foto instagram png
Cine este Antonela Bujduveanu, soția primarului interimar al Capitalei
​Antonela Bujduveanu, soția lui Stelian Bujduveanu, primarul interimar al Bucureștiului, este fiica unui cunoscut om de afaceri din Constanța, care deține un hotel în Mamaia.
Donald Trump în Biroul Oval FOTO EPA EFE jpg
Trump anunță tarife de 50% pentru importurile din UE
Donald Trump a anunțat vineri că recomandă o taxă vamală de 50% pentru bunurile din Uniunea Europeană, începând de la 1 iunie.
Donald Trump FOTO Profimedia
Trump a inventat o nouă regulă prezidențială pentru a justifica o cină fastuoasă cu investitori în cripto
Donald Trump a inventat o nouă regulă prezidențială care se referă la „timpul personal”, după ce a participat la o cină fastuoasă cu investitori în criptomonede.