Îngeraşii

Publicat în Dilema Veche nr. 145 din 3 Noi 2006
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Să mă iertaţi de aşa vorbă proastă, dar sîntem luaţi de fraieri. Nu-i nevoie să te pricepi la politică şi nici să fi fost pasionat în mod deosebit de viaţa şi activitatea aleşilor naţiei în anii de după 1989, ca să pricepi, măcar acum, în ceasul în care Turcu l-a mazilit pe Vosganian, că biografiile oficiale nu există şi că, în clipa căderii lui Ceauşescu, s-a mai prăbuşit ceva: omul nou, omul "Epocii de aur", cu idealurile şi crezurile lui cu tot. Metamorfoza a fost, în nenumărate cazuri, instantanee: comuniştii de ieri au devenit democraţii de azi, turnătorii la Securitate s-au declarat victime ale regimului totalitar, familiile de activişti au îngropat în sertare carnetul de partid şi au făcut, rapid, o colivă publică în amintirea rudelor ucise de Ciuma Roşie. Nu insist. Procesul de metamorfozare subită e atît de recent şi, desigur, atît de cunoscut, încît nu cere exemplificări suplimentare. Le ştim, îi ştim. Cînd scriu că sîntem luaţi de fraieri, mă gîndesc doar la circul ieftin jucat de unii dintre cei care au încercat din răsputeri, în ultimii ani, să uite ce-au fost şi ce-au făcut pînă în 1989. Eu, unul, sînt convins că Ion Iliescu, bunăoară, n-are nimic a-şi reproşa în legătură cu trecutul lui de activist. S-au găsit în ultimii ani destui care să-i spună că a fost unul dintre cei mai luminaţi şi mai umanişti secretari de partid pe care i-a avut PCR, încît domnul Iliescu are, cu siguranţă, la această oră, conştiinţa împăcată. Se întîmplă ca după un divorţ: pe măsură ce trec anii, chiar dacă tu ai fost cel care a provocat ruptura, cu ajutorul cîtorva prieteni "de bine", ajungi să ignori adevărul şi să-l blamezi public pe celălalt. Conştiinţa adoarme tranchilizată sub injecţii cu uitare şi urgenţe. La fel trebuie să se fi petrecut lucrurile şi cu Mona Muscă, şi cu Miki Şpagă sau Corneliu Vadim Tudor. I-a luat vîrtejul anilor de după 1989 şi o ceaţă groasă le-a acoperit păcatele tinereţii revoluţionare sau ciripitoare, după caz. Prin urmare, mai că-ţi vine să-i crezi cînd, puşi faţă-n faţă cu hoitul propriului trecut, strîmbă cu tărie din nas, negînd, înverşunaţi, orice legătură cu o perioadă pe care, în mintea lor, au uitat-o de mult. Din păcate pentru unii dintre ei, au rămas urme: o notă, două, o declaraţie de înfierare proletară a burghezo-moşierimii, un volum de poezii pupincuriste, o copertă de dosar de recrutare sau măcar memoria vreunui alt securist. Oricîte conferinţe de presă ar face şi oricîte scuze publice şi-ar cere, personajele din categoria sus-pomenită sînt aproape imposibil de crezut. Sau de iertat. Cu atît mai mult cu cît, luîndu-ne de fraieri, încearcă, mai nou, să joace cartea onestităţii absolute, privind în vîrful microfoanelor - asemenea lui Miki, pe treptele CNSAS - şi rostind serafic "Nu ştiu, nu eu...". Să mă iertaţi, din nou, de aşa vorbă proastă, dar sîntem luaţi de fraieri. Speranţa mea are temei pe faptul că nu sîntem.

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Motivele cel mai des întâlnite pentru care se ajunge la divorț. Soluția oferită de un psiholog
Un studiu a dezvăluit motivele pentru care se ajunge cel mai des la divorț. Lipsa banilor este pe primul loc, dar și altele la care ne-am fi așteptat. Psihologul Maria Teherciu vine cu explicații
image
Cum salvezi situația dacă explodează un cauciuc al mașinii în mers. Sfaturi esențiale de la un fost polițist VIDEO
Explozia cauciucului, în timpul mersului, poate fi o experiență foarte periculoasă. Multe accidente grave s-au produs în urma acestei situații. Iar frânarea bruscă te-ar putea costa viața.
image
Orașul important din România unde nu există ambuteiaje în trafic. Cum explică situația celebrul pilot Titi Aur
Dacă la Brașov traficul era infernal încă din 2000, acum acesta este orașul din România în care se circulă cel mai bine la orele de vârf, în special în zonele centrale. Titi Aur a explicat de ce

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.