Drobul de sare

Publicat în Dilema Veche nr. 108 din 16 Feb 2006
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Niciodată, dar absolut niciodată în anii din urmă, n-a trecut peste România un moment mai încărcat de aşteptări şi incertitudini decît cel de acum. Nu e zi de la Dumnezeu să nu deschidem ochii de parcă am desface un loz în plic. Pică Guvernul? Vor fi alegeri anticipate? Îl arestează pe Patriciu? Dar pe Năstase? Cum o ieşi raportul de ţară? Intrăm în UE la anul sau ne amînă sine die? Se face fuziunea PNL-PD sau se duce dracului căruţa coaliţiei guvernamentale? E doar o mică parte din întrebările ale căror răspunsuri umplu cu nuanţe şi păreri atît ecranul televizorului, cînd încep talk-show-urile, cît şi sufrageriile milioanelor de români mai mult sau mai puţin pasionaţi de politică. În România zilelor noastre nu trebuie să fii specialist pentru a paria la partidele de box dintre instituţii şi nici nu-ţi trebuie cine ştie ce cunoştinţe ca să fii suporterul sau opozantul vreunuia dintre cei care participă la cursa cu obstacole de pe culoarele Parchetului. Cînd se pune de-o bătaie Senat vs DNA, lucrurile sînt clare: nici dacă s-ar preschimba în îngeri, n-ar reuşi aleşii din Camera superioară a Parlamentului să adune un val de simpatie măcar de dimensiunea celui făcut de o monedă aruncată într-un lighean cu apă! Aici e totul clar. Dacă s-ar putea, milioane de români ar mătura cu parlamentarii piaţa publică în fiecare dimineaţă. Nuanţele şi discuţiile apar cînd se pune problema "băieţi buni" vs "băieţi răi". Unii îl iubesc pe Năstase.Alţii, pe Băsescu. Patriciu vede o tribună cu suporteri şi una din care zboară pietre. La fel şi Tăriceanu (prins între adulaţia unora dintre cei care îi spun să meargă înainte şi opoziţia celor care l-ar vrea scos pe tuşă, el ar trebui să reuşească să fie şi prim-ministru, ceea ce nu e cazul!). E un vacarm înfiorător, cum n-a trăit niciodată România. Şi totuşi, peste toată hărmălaia, vorba poetului, trece-n zbor un fluture. Cap-de-mort. Alb-negru. Ori, ori. Laie sau bălaie. În momentul de faţă, toată lumea aşteaptă pisica ruptă-n două. Mulţimea vrea verdicte. Arestări. Spectacol. Se pariază cu patimă, tribunele îşi ţin răsuflarea, presiunea e fantastică. Orice ratare ar însemna un dezastru. În şaisprezece ani s-au adunat prea multe şuturi în bară, ca să mai poată fi luat în calcul încă unul. Nu e corect. Heirupismul luptei împotriva corupţiei ne face să emitem deja verdicte. Mulţi dintre cei care, azi sau mîine, defilează sau vor defila prin faţa procurorilor sînt condamnaţi deja de opinia publică. Este şi motivul pentru care invadează micul ecran încercînd să înduplece poporul, implorînd mila publică. Ei ştiu şi simt că tribunele îi cer sub scut. Habar n-am cum se va termina şi care va fi verdictul. Dar aşteptarea este imensă şi presiunea este teribilă. Iar într-un parcurs atît de complicat precum cel al judecăţii, pot apărea surprize. Şi-atunci, se gîndeşte cineva la ce-o să se întîmple, dacă nu se întîmplă?! Robert TURCESCU

Zizi și neantul jpeg
Kitul de supraviețuire și exteriorul
Orice acțiune astăzi simplă era tratată, pe atunci, ca o operațiune de comando.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E cool să postești jpeg
Vioara lui Ingres
Un hobby este considerat a fi o extensie a personalității noastre dincolo de granițele profesionale și un indicator al faptului că avem pasiuni.
P 20 Sfintii Petru si Pavel WC jpg
Întoarcerea din cer. Conversiunea privirii
Proximitatea mundană a transcendenței este taina aflată în inima creștinismului.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Charles de Foucauld
Accidentul – ca, de altfel, și minunea – a avut loc în biserica de lîngă școala de cavalerie unde învățase Charles de Foucauld.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Mama Natură l-a răsplătit cum se cuvine pentru profunda lui înțelegere.”
Zizi și neantul jpeg
Evadări în absolut
Intrînd în mare și înaintînd în ea, atît cît îți permiteau puterile, sfidai direct determinările.
956 08 Foto LNiculae jpg
Note şi fotografii (3)
Alte sunete vagi compun însăși tăcerea.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Capătul drumului – cum recuperăm anii ’90?
Tramvaiul 21 are o cu totul altă personalitate decît troleul 66 sau autobuzul 135.
p 19 WC jpg
Natura-n bucate
Sînt aceste panacee care promit viață lungă și sănătoasă reale sau doar o găselniță a industriei alimentare?
p 20 WC jpg
Apocalipsa la îndemînă
În orice religie, extremismul secretă o ideologie a „comunităţii aleşilor” eschatologici în luptă cu restul „decăzut” al umanităţii.
Theodor Pallady jpeg
Franciscanul de pe Bega
„Prologul” pelbartian e savuros ca un poem avangardist.
1226px Jesus walking on water  Daniel of Uranc, 1433 jpg
Aventura a doi frați ambițioși
A filozofa despre ambiție fără a ne reconsidera reperele riscă, pe lîngă prețiozitate sau cinism, să ne limiteze pur și simplu la gustul obsesiv de a parveni speculativ, intelectual, moral.
p 24 A  Vrana jpg
Cu ochii-n 3,14
Muștele femele au mai mulți neuroni decît masculii, acesta este rezultatul unui studiu recent care a observat creierul larvelor cu o tehnică inedită.
Zizi și neantul jpeg
La piscină
Pe vremuri, în anii ’70-’80, mersul la piscină era una dintre activitățile cele mai „fancy”.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Corpul
Pe la 15 ani, deja îmi pierdusem toată încrederea în mine.
p 19 Johann Sebastian Bach WC jpg
Muzica lacrimilor. Bach
Muzica nu „reprezintă“ drama christică și nu îi caută o semnificație anume: ea se naște din cutremurarea care cuprinde lumea în momentul suferinței divine și o sădește adînc în sufletul ascultătorului.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Două comentarii la Geneză
Nu puțini s-au întrebat, de-a lungul secolelor, de ce ultimele trei cărți ale „Confesiunilor” lui Augustin sînt, de fapt, o exegeză la primele versete ale „Genezei”.
p 24 A  Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
„Cînd viața se întîmplă, puiul e tot pui.“
Window through a window in Röe gård café 2 jpg
Decît un termopan, șefu’
După două ore de spart la daltă de jur împrejur, o opinteală finală a extras tocul ferestrei din perete, cu pervaz cu tot.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
O să fie bine! – recensămînt 2022 –
O să ajung eu în Albania, iar ei or să fie tot la coadă, încremeniți în așteptare.
E cool să postești jpeg
Viața fără Facebook
Cura de dezintoxicare de Facebook i-a făcut pe subiecții studiului mai toleranți față de ideile politice ale taberei adverse.
p 20 jpg jpg
La ceasul fără umbre al amiezii
Pentru viaţa spirituală, pentru căutarea şi întîlnirea cu Cel nelocalizabil, locul mai are importanţă?
Theodor Pallady jpeg
Pe terasă, cu Epictet
Greu de spus dacă stoicismul e la modă pentru că se poartă textele aspiraționale sau pentru că timpul nostru face loc unui anume neo-păgînism.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciadă
În ziua de 27 noiembrie 1095, pe câmpul din fața orașului Clermont, câteva sute de oameni așteptau să audă predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al Războiului ruso-turc din 1877-1878
Războiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unități otomane, rusești și românești în principal, dar și trupe sârbești și muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.