De mamă

Publicat în Dilema Veche nr. 172 din 26 Mai 2007
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

În ultimele luni trăite pe agitatele meleaguri ale patriei am primit înjurături ca la uşa cortului. Unii mi-au zis de mamă sau de dulce, exhibîndu-şi posesia organelor genitale în raport cu diversele părţi ale anatomiei sus-semnatului. Alţii au simţit nevoia să desluşească, în toate virgulele şi intonaţiile folosite în exprimarea scrisă sau orală a opiniilor mele, o legătură de tip stimul-răspuns cu interesele patronatului mass-mediei în care mă exprim ca jurnalist. Şi, nu în ultimul rînd, în seria lungă de invective primite, s-au aliniat cele care stabileau, fără echivoc, o conexiune între interesul meu financiar şi interesele politice. Am fost, aşadar, pe rînd ori simultan, scula lui Vîntu, pupincuristul lui Băsescu, apoi aplaudacul lui Tăriceanu, pe urmă iar lingăul marinarului. În funcţie de zi şi de contextul politic, mi-au mirosit banii din buzunar a (Rom)petrol sau a Golden Blitz. Uneori, mi s-a spus bolşevic sau comunist, alteori, capitalist ticălos fără scrupule şi fără Dumnezeu. Mi s-a vestit sfîrşitul în chinurile iadului şi, pînă atunci, o bătaie zdravănă. N-am primit ameninţări cu moartea, dar mi s-au "urat" cele mai crunte pedepse ale destinului. Am mai prins, ca jurnalist, şi alte momente încordate ale istoriei recente: alegerile din ’96, mineriada din ’99, dictatura lui Năstase şi, desigur, confruntarea prezidenţială din decembrie 2004. S-a înjurat mult şi atunci. (Ne stă în fire, mai ales că e fără riscuri, după cum o dovedeşte trivialitatea crescîndă din tribunele stadioanelor pe care se joacă fotbal!) Dar niciodată ca în ultimele luni n-am simţit că există un atît de mare apetit pentru desfiinţarea părerilor contra prin recursul primitiv la înjurătura de mamă. Cum am ajuns aici are, desigur, mare importanţă. Dar urgent mi se pare să ne întrebăm încotro ne ducem. Accentuarea tuşelor violente de limbaj e o tentaţie uriaşă. Te scuteşte de căutarea argumentelor şi/sau contraargumentelor. Nimic nu e mai simplu decît să pui ştampile: că unul e vîndut sau corupt sau, pur şi simplu, prost. Din păcate, într-o perioadă în care populismul renaşte în discursuri, n-ai grija prea multor sprîncene ridicate a mirare pe feţele celor care refuză să accepte asemenea etichetări fără minime explicaţii. Şi noi trăim o astfel de perioadă. N-aş vrea să apuc ziua în care vreunui om din această ţară să-i fie interzis dreptul de a înjura liber. E o formă primitivă, cum spuneam, de a da frîu liber dezamăgirilor sau revoltelor interioare, dar, cîteodată, înjurătura cu temei pare necesară. Ceea ce n-am să accept niciodată sînt însă sudălmile pornite din fanatism sau din prostie. Şi evenimentele din ultima perioadă ne-au arătat că se umple ţara de partizani ciudaţi, un soi de mutanţi robotizaţi, în stare să-ţi aplice o vorbă de mamă pentru fiecare dintre frazele în care ai avut îndrăzneala să le critici idolul politic. De înjurăturile prezente sau viitoare, nu mă sperii. Dar, de oamenii care le rostesc, încep să mă tem.

Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.

Adevarul.ro

image
Sentință exemplară în cazul unui șofer care a dat intenționat cu mașina de lux peste mai mulți polițiști
Doi polițiști din Argeș au fost loviţi, cu intenție, de un șofer care s-a urcat la volan deși avea permisul de conducere suspendat. Bărbatul a pus în pericol viața agenților și a celor trei copii minori ai săi, aflați în mașină în momentul producerii incidentului.
image
image
A murit procurorul român cu cea mai mare vechime în magistratură. Încă era în activitate
Pavel Palcu, procurorul arădean cu cea mai mare vechime în magistratură din România a murit, astăzi, 15 aprilie, într-un centru de recuperare medicală din Bucureşti.

HIstoria.ro

image
„Monstruoasa coaliție”, Cuza și francmasonii, în „Historia” de aprilie
De ce au ales adversarii lui Cuza să-l răstoarne de la putere? Care a fost rolul masoneriei în acest proces? Este apartenenţa lui Cuza la masonerie confirmată documentar?
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.