De ce România nu e o cauză pierdută

2 februarie 2012
De ce România nu e o cauză pierdută jpeg

- interviu cu Ioana TRAISTĂ -

Pe scurt, GRASP (Global Romanian Society of Young Professionals) este o societate de tineri profesionişti români, din întreaga lume, care s-au gîndit la situaţia lor, de expat, care voiau totuşi să nu se deconecteze total şi conştientizau că au ajuns într-un punct de unde pot da ceva înapoi. Ideea a pornit în urmă cu cîţiva ani, în 2008, în Budapesta, de la un grup de români stabiliţi acolo, care, împreună cu cîţiva prieteni din SUA, Franţa şi România, au pus bazele unei reţele de români; deşi împrăştiaţi prin toată lumea, aceştia doreau să păstreze legătura unii cu alţii. Nucleul a fost găsirea unei identităţi, a răspunsului la întrebarea: unde vrem să ajungem? Cum s-a dezvoltat această societate şi ce îi mînă pe ei în luptă, am discutat cu Ioana Traistă, manager de comunicare.

Povestiţi-ne cum aţi aflat de GRASP, cînd şi de ce aţi devenit membru?

Întîlnirea mea cu GRASP s-a produs acum trei ani, cînd m-am întors din Olanda, unde am beneficiat de o bursă Erasmus. În perioada aceea aveam un sentiment contradictoriu: mă simţeam foarte bine în Olanda, dar aveam şi o remuşcare, pentru că mă simţeam ruptă de România. Cînd am aflat de GRASP mi-am dat seama că oriunde aş fi în lume pot rămîne în contact cu România. 

Ce înseamnă de fapt contactul cu România?

În primul rînd – crearea şi implementarea de proiecte în România sau în comunităţile româneşti din diaspora. Cînd te implici în asemenea proiecte, simţi mai bine pulsul societăţii, pentru că ai nevoie să te informezi îndeaproape şi să fii în permanent contact cu ce se întîmplă în ţară. Identifici astfel nevoile ţării tale din prisma societăţii în care trăieşti. Căci, văzute din afară, le percepi poate mai bine şi le poţi trata la fel de implicat ca şi cum ai fi în ţară. Depărtarea nu duce neapărat la detaşare. E bine să poţi să aduci acasă experienţa din afară, nu neapărat prin revenirea în ţară, ci prin implicarea ta în proiecte care ajută la dezvoltarea României.

De ce s-ar implica, benevol, cineva aflat în străinătate în proiecte de acest gen?

Sînt mai multe motive, dar totul a pornit de la ideea de a face ceva pentru România. În prezent avem 120 de membri activi, oameni care se implică în proiecte şi în departamentele organizaţiei, şi sînt convinsă că motivaţia fiecăruia este diferită. Aş putea da doar cîteva exemple. Pentru mine, personal şi profesional, sentimentul general este că nu sînt „eu pentru mine“, ci că exist şi pentru altcineva. Pentru alţii înseamnă şi o acumulare de experienţă, ei lucrează şi se implică pe domeniile lor de activitate. Aici lucrurile devin mai concrete, unii dorind să se implice pe un anume domeniu în dezvoltarea personală şi profesională. Este aşadar un proiect win-win. Oricît de motivaţi am fi, trebuie să vedem şi beneficii concrete; de aceea îi încurajăm astfel pe membrii noştri să se implice în direcţiile care li se potrivesc, pentru că asta şi motivează.

Mulţi spun că România este o ţară care nu mai poate fi salvată... 

Există într-adevăr acest discurs, dar noi nu credem aşa ceva. Dacă ne uităm la ce se întîmplă în aceste zile, cînd unele modele sînt demontate, poate că pare a fi ceva ce nu mai poate fi salvat. Dar cîteodată trebuie să blochezi aceste gînduri, să te mobilizezi şi să te gîndeşti că ceea ce faci contează. Dau un exemplu foarte simplu. Cînd am plecat din ţară, se vorbea foarte mult de colectarea selectivă la un mod teoretic. Acum sînt din ce în ce mai mulţi oameni care ţin cont de acest aspect. Poate părea absurd să vorbim de aceste semne ale civilizaţiei într-o ţară care este deja membră a Uniunii Europene, dar momentan acestea sînt şi, cît timp le vedem, există speranţă.

Care a fost traseul GRASP, de la teorie la practică?

Am trecut prin mai multe procese. La început s-au format cîteva grupuri de lucru pe diferite teme, de la economie, cultură şi societate la imaginea României în afară, grupuri care urmau să genereze proiecte în aceste direcţii. Lucrînd foarte mult online, acest tip de activitate era destul de greu de gestionat, depinzînd foarte mult de managerul grupului de lucru şi de timpul pe care acesta îl avea. La început nu a funcţionat foarte bine, dar în timp s-au desprins cîteva proiecte pe teme concrete şi totul a căpătat o fluenţă. Din 2009 am investit mai mult şi în organizarea activităţilor, de la proiecte pînă la departamente, iar în prezent avem în jur de 10 proiecte – ceea ce înseamnă destul de mult pentru modul în care lucrăm. Anul trecut ne-am definit obiective mai clare şi un plan de lucru anual, încercînd în acelaşi timp să ne setăm obiectivele pe cinci ani. Tot anul trecut am decis că e bine să facem şi o schimbare de imagine, faptul că vrem să ne axăm mai mult pe tinerii profesionişti. Nu excludem studenţii, dar membrii noştri sînt în general oameni care au terminat o facultate sau sînt înscrişi la masterat sau doctorat, sau sînt tineri profesionişti. Există multe organizaţii studenţeşti, şi în diaspora, şi în România, dar ne-am dat seama că tinerii profesionişti din afară sînt neglijaţi. Sînt oameni care n-au foarte mult timp liber, dar vor totuşi să dea ceva înapoi ţării lor. 

Înţeleg că majoritatea membrilor sînt oameni de carieră. Practic cum se implică?

Avem cinci departamente: comunicare, strîngere de fonduri, resurse umane, dezvoltarea de filiale şi biroul din Bucureşti. Sînt lucruri care se pot face punctual în cadrul acestor departamente, dar poţi lucra şi pe proiecte. Avem, de exemplu, un proiect care vizează domeniul mentoratului. Poţi fi mentor – ceea ce nu presupune mai mult de patru ore pe lună. Un efort dispersat pe o perioadă mai lungă de timp. Foarte mulţi vor să facă asta. Avem, de asemenea, şi un program pe antreprenoriat, „Start Up Your Idea“, unde participă tineri profesionişti care, deşi încîntaţi de idee, nu pot ajuta la implementare zi de zi, din lipsă de timp, dar participă la întîlnirile reţelei, ţin discursuri în cadrul conferinţelor şi se implică în această direcţie.

Pentru că vorbim despre conferinţe, în funcţie de ce alegeţi temele dezbaterilor?

Am decis să atingem acele teme de interes pentru România şi teme asupra cărora avem cît de cît expertiză, care ne afectează într-un fel sau altul, şi să găsim diferite soluţii: plan de acţiune, generarea proiectelor. În 2010, am susţinut la Bucureşti o conferinţă despre educaţie, în care s-a discutat despre cum am putea creşte competitivitatea absolvenţilor români, în străinătate şi în ţară. Urmarea acestei întîlniri s-a concretizat în proiectul „Educaţia contează“, a cărui finalizare o dorim a fi un program de politici publice, cu un plan de acţiune şi cu soluţii concrete. 

Daţi-ne un exemplu de soluţii concrete.

S-a vorbit foarte mult la conferinţă despre faptul că în universităţi trebuie să existe programe de internship, şi nu cele trei săptămîni de practică, despre care ştim cu toţii cum se face. De asemenea, necesitatea biroului de consiliere profesională, căci în România sînt puţine universităţi care să aibă aşa ceva. Necesitatea este clară: cînd eşti în anul I, e destul de greu să-ţi dai seama ce-ţi doreşti. Cu cît ştii mai repede, cu cît ai un consilier cu care poţi să-ţi construieşti un plan de carieră să optezi cît de cît conştient – cu atît eşti mai motivat şi mai bine pregătit. 

Vorbind de educaţie, în România se tot organizează conferinţe cu această temă. Cît de greu este să faci ceva concret în acest mediu unde pare că doar se discută?

În primul rînd, n-ar trebui să reinventăm roata. Să nu avem orgolii. Să gîndim pe termen lung rezultatele la care poţi ajunge cu ajutorul altcuiva. E greu, într-adevăr, şi uneori poţi cădea în propria capcană. Sînt foarte multe organizaţii care realizează, concret, paşi mici, ideal ar fi însă să ne unim eforturile. S-a vorbit mult despre acest subiect în România şi, din acest punct de vedere, societatea civilă este foarte bine dezvoltată. Problema e că nu există comunicare, nu ştim unii de alţii, există lucrurile zilnice şi uiţi să gîndeşti pe termen lung. 

Revenind la GRASP, cum coordonezi realizarea unui proiect în România cînd tu lucrezi în altă ţară?

Iată un exemplu concret. „YoungDiplo“ este un proiect axat pe politică externă şi pe scurt vizează formarea viitorilor lideri în politica externă. Coordonatoarea proiectului, Eliza Gheorghe, trăieşte la Oxford. Proiectul are mai multe faze de implementare în România, printre care organizarea unei conferinţe la sfîrşitul lui martie. În general, strategia şi un plan de acţiune se stabilesc împreună cu echipa de proiect, care este o una globală: trei membri se află în Bucureşti, patru la Londra, unul în SUA. Cînd vine momentul implementării, folosim echipa locală. Avem oameni la biroul din Bucureşti care, chiar dacă nu lucrează la proiectul respectiv, sînt mobilizaţi pentru acesta. Avem şi o echipă executivă care funcţionează tot online, dintre membrii căreia, în Bucureşti, sîntem şase. 

Ce înseamnă GRASP pentru România?

În timp dorim o Românie democratică, profesionistă, conectată la mediul internaţional. Ca ţară, încă pendulăm între mitul Cenuşăresei şi imaginea lui Ştefan cel Mare şi pare că deocamdată nu găsim un echilibru. Conectarea la mediul internaţional o vedem ca pe o sursă de inspiraţie, dar şi ca pe un mediu în care putem exporta multe lucruri bune din România.  

a consemnat Stela GIURGEANU 

featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc
19 08 clinica stomatologica bucuresti (2) jpg
Vechea dilemă: cum să alegi o clinică stomatologică în București de încredere? Sfaturi utile!
Alegerea unei clinici stomatologice de încredere este o decizie crucială, care poate avea un impact semnificativ asupra sănătății tale dentare pe termen lung.
rochii lungi jpg
Vechea dilemă - purtăm rochii elegante lungi la evenimente speciale sau nu?
Rochia lungă a fost dintotdeauna apreciată; să fie vorba despre faptul că lungimea sa atrăgea atenția? Poate și pentru că, datorită acestui fapt, orice tip de croi sau model ieșea mai bine în evidență.
barbat vesel cu telefonul in mana jpg
6 obiceiuri pe care ar trebui să le ai dacă vrei să joci la păcănele responsabil
Jocurile de noroc, inclusiv cele tip păcănele, pot fi o formă de divertisment plăcută atunci când sunt practicate cu moderație și responsabilitate.
ce sa include i intr o scrisoare de inten ie puncte cheie i sfaturi jpg
Ce să includeți într-o scrisoare de intenție: Puncte cheie și sfaturi
Pe lângă Curriculum Vitae, dorința și disponibilitatea de a obține un job sau de a te alătura unei companii pot fi accentuate printr-o scrisoare de intenție.
bauturi alcoolice (1) jpg
Băuturi alcoolice răcoritoare și gustoase, numai bune de savurat în serile de vară târzii
În serile calde de vară, când soarele coboară treptat sub orizont, iar cerul se îmbracă în nuanțe vibrante de portocaliu și roz, nimic nu se compară cu răsfățul unei băuturi alcoolice răcoritoare și gustoase.
jackpot jpg
Păcănelele de iarnă de la Winner Casino - Ce slot-uri să NU ratezi la sfârșitul acestui an!
Sezonul rece a venit cu multe oportunități pentru persoanele pasionate de gambling.

Parteneri

anca turcasiu fb jpg
Drama care i-a marcat viața celebrei Anca Țurcașiu. Concurenta de la Asia Express a trecut printr-un episod cumplit: „Copilul a murit...”
Anca Țurcașiu (54 de ani) este una dintre cele mai îndrăgite actrițe din România și totodată una dintre cele mai apreciate vedete de la Asia Express 2024. Deși viața ei pare roz, puțini sunt cei care știu că a trecut prin multe momente grele. Artista a fost la un pas de moarte.
Politia romana jpg
Un candidat care aspira să devină polițist rutier a fost prins în timp ce încerca să fraudeze concursul. Ce a pățit
Un participant la concursul de angajare din sursă externă organizat de Poliția Română pentru ocuparea unei funcții vacante de agent în cadrul Biroului Rutier din Poliția Babadag a fost prins în timp ce încerca să fraudeze concursul.
paine cu branza png
Reteța de pâine fără făină care a înnebunit internetul: este bogată în proteine și Omega 3 și ajută în curele de slăbit
Proteinele au un rol crucial în funcția metabolică. Cei care s-au interesat deja cu privire la modalitatea de a pierde în greutate prin exerciții fizice și dietă știu cât de importante sunt proteinele în acest proces și că pâinea nu prea are ce căuta în planul de slăbit. Cu mici excepții.
psd logo prezidiu tribuna partidul social democrat foto shutterstock
Începe scandalul electoral. PSD a sesizat Poliția pentru afișele AUR
A început campania electorală cu un prim conflict între PSD și AUR, provocat de afișe defăimătoare postate de George Simion.
tunel subteran shutter descopera1221 1024x683 webp
Descoperire fascinantă în „Locul Morților”. A fost găsit un labirint de camere și tuneluri subterane. La ce erau folosite
Arheologii care fac parte din proiectul Lyobaa au descoperit mai multe camere și tuneluri subterane ascunse în „Locul Morților”. Mitla, situl arheologic aflat în Valea Oaxaca din sudul Mexicului i-a lăsat muți de cercetători implicați în proiectul Lyobaa.
Ora de iarna FOTO Shutterstock jpg
România trece la „ora de iarnă” în această noapte. Cum ne afectează schimbarea orei
Ca în fiecare an, finalul lunii octombrie este marcat de schimbarea orei. România trece la „ora de iarnă”, iar acest lucru are loc în acest weekend, mai exact
padure pixabay jpg
Animalul periculos surprins într-o pădure din România! Imagini spectaculoase
Animalul periculos surprins într-o pădure din România! Imagini spectaculoase.
avioane israeliene F 35/ FOTO: Forțele aeriene israeliene
Culisele atacului israelian: peste 100 de avioane și un zbor de 2.000 km până în Iran
Potrivit armatei israeliene, 100 de avioane ale forţelor aeriene israeliene au participat la operaţiune, la aproximativ 2000 de kilometri de Israel.
Imagini de la Zilele Bucureștiului 2024 Colaj Facebook
„Bucureștiul este plictisitor? Nu, este fantastic” - clipul care încinge netul
Un clip recent, dedicat Bucureștiului și surprins cu ocazia zilelor Capitalei (21 – 22 septembrie 2024), a stârnit dezbateri intense pe internet despre frumusețea și farmecul orașului.