Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 943 din 5 – 11 mai 2022
Cu ochii n 3,14 jpeg

DACĂ OAMENII SÎNT SUB VREMI, OMUL DE PE CARE SE DESPRINDE TENCUIALA AR PUTEA FI VÎNDUT DE-A LUNGUL DRUMULUI, ÎN SENS INVERS

Dacă rîdeți atunci cînd sînteți gîdilați, acel rîs este una dintre multele forme prin care corpul dvs. își exprimă panica. (M. C.)

Regizorul francez Michel Hazanavicius a schimbat titlul următorului său film, Z, care a devenit Coupez!. Și asta pentru ca simbolul războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei să nu se confunde cu titlul comediei sale cu zombies, care va fi proiectată în deschiderea Festivalului de la Cannes de anul acesta. Titlurile, ca și oamenii, sînt sub vremi. (A. M. S.)

Un sexagenar din Berlin a fost trimis în judecată pentru că s-a vaccinat anti-COVID de nu mai puțin de 90 de ori. Omul obținea astfel un certificat de vaccinare și vindea codul de bare de pe certificat celor care nu voiau să se vaccineze, dar aveau nevoie de un certificat de vaccinare autentic. Ce nu face omul pentru bani? (S. V.)

Olimpiada la limba franceză, faza națională. La Craiova. Unii dintre elevii înscriși se plîng pe rețelele sociale de condițiile mizerabile din căminul unde sînt cazați. În fotografiile pe care le publică se văd piese de mobilier delabrate, instalații sanitare stricate și o clădire de pe care se desprinde tencuiala. Imaginile ajung virale și ministrul Educației (care, pe deasupra, mai e și președintele Agenției Universitare a Francofoniei) se simte obligat să ia atitudine. De vină –  spune ministrul Cîmpeanu – ar fi „decidenții”. Honni soit qui mal y pense! (M. M.)

 Fotbalistul brazilian Neymar ar putea fi vîndut, spun patronii clubului PSG, la un preț de cel puțin 90 de milioane de euro. Dacă e să traducem suma asta în limbajul tranzacțiilor la modă, ar fi vorba de mult peste costul a 500 de rachete antitanc Javelin. (A. M.)

 Pe un bulevard al Capitalei, o fetiță de vreo cinci ani, arătînd înspre utilajele parcate de-a lungul drumului, o întreabă pe bunica ei: „Ce sînt astea?”. Bunica, încercînd un răspuns diplomat, îi spune că „repară strada”, însă conchide rapid și cu năduf: „Dracu’ știe ce mai fac!”. (S. G.)

 Acum niște ani a avut loc o căutare globală pentru a fi găsit un partener sexual pentru Jeremy, un melc a cărui cochilie crescuse în sens invers, iar organele lui sexuale nu se aliniau cu ale celorlalți melci. Cu greu au fost găsite două exemplare „pe invers”, dar acestea s-au acuplat între ele, ignorîndu-l pe Jeremy. În cele din urmă, Jeremy a avut parte de sex, lăsînd în urmă 57 de urmași, toți cu cochilie normală. (M. C.)

DACĂ O VORBĂ CARE CIRCULĂ UNEORI PRINTRE CROCODILI A DEPĂȘIT FAZA BÎRFELOR DE TREI ZILE, TOTUL SE ÎNCHEIE CREATIV

 În timpul unui meci din Campionatul Mondial de Snooker, un porumbel a traversat sala, oprindu-se chiar pe masa de joc. Unii au comentat incidentul într-o manieră simbolică, asociind porumbelul cu o speranță de pace, alții, mai pragmatici, au spus hîtru că pasărea era un fan al sportului. Poate că adevărul e pe undeva la mijloc și, dacă lumea ar trăi în spiritul de fairplay al snooker-ului, cu toții am fi mai senini. (S. G.)

 Un luptător ucrainean care a dat un interviu unui jurnalist britanic i-a spus acestuia o vorbă care circulă printre soldații ucraineni: cel mai mare furnizor de arme al Ucrainei este Rusia. (A. M.)

 O culegere de poeme scrise de Charlotte Brontë la 13 ani a fost cumpărată cu suma de 1,25 milioane de dolari de o asociație literară engleză. Și a fost donată muzeului dedicat autoarei, situat în partea de nord a țării, la Haworth, acolo unde ea a crescut. Manuscrisul are 15 pagini, datează din 1829, e cusut de mînă și cuprinde zece poeme care n-au fost niciodată publicate. Destinul textelor e uneori mai bun decît cel al autorilor lor. (A. M. S.)

 Statisticile arată că, în 2018, mai mulți americani au murit înecați cu lăptuci decît mușcați de șerpi și de crocodili, combinat. (M. C.)

 Procesul deschis de Johnny Depp împotriva fostei sale soții Amber Heard a depășit faza bîrfelor și a ajuns la momente jenante. Piratul Jack Sparrow a povestit judecătorului în audiere publică cum, după o ceartă în urma căreia a părăsit locuința comună, a vrut să revină pentru a-și lua cîteva lucruri, dar bodyguarzii săi, trimiși înainte, l-au avertizat să nu o facă pentru că o anumită împrejurare i-a dus la concluzia că nu va fi în siguranță. În patul fost conjugal, pe partea pe care dormea de obicei Johnny Depp, se puteau vedea – pardon! – fecale. Depp e convins că Heard sau una dintre prietenele ei e autoarea. Heard s-a apărat spunînd că e isprava cîinelui lor. Depp a contrazis-o: a trăit ani de zile cu acel cîine și niciodată nu s-a întîmplat așa ceva. În plus, fotografia pe care bodyguarzii i-au trimis-o arăta clar că nu e treabă de cîine, e treabă de om. Și fotografia a fost depusă ca probă. Oribil! Totuși, Johnny Depp continuă să-mi placă. Dumneavoastră nu? (S. V.)

● Satul Macchiagodena din Italia (provincia Isernia, regiunea Molise), cu o populație de 1.811 locuitori în 2017, oferă o scurtă vacanță gratuită – de trei zile în week-end sau de patru zile la începutul săptămînii – în schimbul unei cărți donate de vizitator bibliotecii locale. O idee pe care mi-aș dori s-o văd adoptată și de satul Sintești (comuna Vidra, județul Ilfov), cu o populație de 2.936 de locuitori în 2011, pentru a înlocui arderea cauciucurilor cu lectura. (D. S.)

 Recitind deunăzi „Cenușăreasa”, alături de copiii mei, am realizat că povestea înfățișează, printre altele, un act chirurgical precursor al operațiilor estetice din zilele noastre. Pentru a fi alese de crai (feciorul de împărat) – sau pentru a-l păcăli, dacă doriți –, cele două fete ale mașterei sînt dispuse să se automutileze: încurajate de propria lor mamă, ele apucă un cuțit și își retează una degetul mare de la picior, cealaltă călcîiul, doar-doar li se va potrivi condurul „mic și drăgălaș” al Cenușăresei. Dar în zadar, totul se încheie într-o baie de sînge: „Vai, conduru-i tare mic […] / Şi-năuntru-i plin de sînge, / Că tot curge pic cu pic”. O mamă adevărată le-ar fi recomandat o mărire, nu o micșorare: ar fi fost mai puțin dureros și mai de efect. (M. P.)

 Ajungem astăzi la Borșa, de unde vom reține cîteva nume de firme: Reducere Carburant H2O SRL, Drum Mecanism SRL, Elena Din Troia SRL, Benefic Cult SRL, My Lady Angel SRL, Ilie Coșarul SRL, Nord Creativ General SRL, Idei Sensibile SRL, Dum Dum SRL, La Dorea Lupilor SRL, Finisaje Boby SRL, Einstein IQ Service SRL, Rotundu Service SRL, Rituri SRL, Ideea Lemn SRL, Centru De Consultanță Maramureșul Istoric SRL, Accesiune Înalta SRL, Poiana Bio SRL, Crampon Multiservice SRL, Pe Ulița Runcului SRL, Izvor Practik SRL, Leone Nabab Construct SRL-D, Cheia Nordului SRL, Il Gigante Hot Dog SRL. (D. S.)

Foto: D. Stanciu

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Ce sunt armele nucleare tactice și de ce a ordonat Rusia efectuarea de exerciții
Ministerul rus al Apărării a anunțat luni că armata va efectua exerciții cu arme nucleare tactice - fiind pentru prima dată când un astfel de exercițiu este anunțat public de Moscova, relatează Independent.
image
Generația Smartphone. A explodat numărul elevilor cu probleme de învățare. Creierul copiilor, otrăvit de timpul petrecut în fața ecranelor
Numărul copiilor cu cerințe educaționale speciale (CES) s-a triplat în ultimii 5 ani, ajungând la peste 70.000. Și vorbim despre datele oficiale. Neoficial însă, avem mult mai mulți elevi cu astfel de probleme, iar una dintre cauze este timpul exagerat petrecut de aceștia în fața ecranelor.
image
Ce mâncăm după Paște. De ce să ne ferim de ciorbă, preferata românilor
După abuzurile culinare de Paște, trebuie să revenim la un stil de viață echilibrat. De câte ori mâncăm pe zi? Câtă carne consumăm? Ținem post intermitent? Cum ar trebui să arate micul dejun, prânzul și cina? - sunt întrebări la care a răspuns nutriționistul Nicolae Hâncu

HIstoria.ro

image
Au reușit sovieticii să decripteze mesajele Enigma înainte de Bătălia de la Stalingrad?
Dacă despre succesele occidentalilor pe frontul invizibil se cunosc destul de multe aspecte, nu același lucru se poate spune despre reușitele sovieticilor. Au reușit sovieticii să decripteze comunicațiile Enigma?
image
Răscoala de la 1907 - Ieșirea de pe scena politică a Nababului
De-abia se stinseseră ecourile laudative ale Serbărilor din 1906, prilejuite de aniversarea a 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I, privite ca o manifestare națională a românilor de pretutindeni, că România se va vedea confruntată cu o mișcare extrem de violentă, proprie Evului Mediu.
image
La un pahar de vin cu Dej. Când comuniștii români vorbeau, pe șleau, despre crimele lui Stalin
Congresul Congresul al XXII-lea al PCUS consfinţeşte oficial victoria lui Nichita Hurşciov asupra concurenţilor stalinişti. După reculul provocat de Rebeliunea din Ungaria, destalinizarea din 1956 capătă un nou avînt.