Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 943 din 5 – 11 mai 2022
Cu ochii n 3,14 jpeg

DACĂ OAMENII SÎNT SUB VREMI, OMUL DE PE CARE SE DESPRINDE TENCUIALA AR PUTEA FI VÎNDUT DE-A LUNGUL DRUMULUI, ÎN SENS INVERS

Dacă rîdeți atunci cînd sînteți gîdilați, acel rîs este una dintre multele forme prin care corpul dvs. își exprimă panica. (M. C.)

Regizorul francez Michel Hazanavicius a schimbat titlul următorului său film, Z, care a devenit Coupez!. Și asta pentru ca simbolul războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei să nu se confunde cu titlul comediei sale cu zombies, care va fi proiectată în deschiderea Festivalului de la Cannes de anul acesta. Titlurile, ca și oamenii, sînt sub vremi. (A. M. S.)

Un sexagenar din Berlin a fost trimis în judecată pentru că s-a vaccinat anti-COVID de nu mai puțin de 90 de ori. Omul obținea astfel un certificat de vaccinare și vindea codul de bare de pe certificat celor care nu voiau să se vaccineze, dar aveau nevoie de un certificat de vaccinare autentic. Ce nu face omul pentru bani? (S. V.)

Olimpiada la limba franceză, faza națională. La Craiova. Unii dintre elevii înscriși se plîng pe rețelele sociale de condițiile mizerabile din căminul unde sînt cazați. În fotografiile pe care le publică se văd piese de mobilier delabrate, instalații sanitare stricate și o clădire de pe care se desprinde tencuiala. Imaginile ajung virale și ministrul Educației (care, pe deasupra, mai e și președintele Agenției Universitare a Francofoniei) se simte obligat să ia atitudine. De vină –  spune ministrul Cîmpeanu – ar fi „decidenții”. Honni soit qui mal y pense! (M. M.)

 Fotbalistul brazilian Neymar ar putea fi vîndut, spun patronii clubului PSG, la un preț de cel puțin 90 de milioane de euro. Dacă e să traducem suma asta în limbajul tranzacțiilor la modă, ar fi vorba de mult peste costul a 500 de rachete antitanc Javelin. (A. M.)

 Pe un bulevard al Capitalei, o fetiță de vreo cinci ani, arătînd înspre utilajele parcate de-a lungul drumului, o întreabă pe bunica ei: „Ce sînt astea?”. Bunica, încercînd un răspuns diplomat, îi spune că „repară strada”, însă conchide rapid și cu năduf: „Dracu’ știe ce mai fac!”. (S. G.)

 Acum niște ani a avut loc o căutare globală pentru a fi găsit un partener sexual pentru Jeremy, un melc a cărui cochilie crescuse în sens invers, iar organele lui sexuale nu se aliniau cu ale celorlalți melci. Cu greu au fost găsite două exemplare „pe invers”, dar acestea s-au acuplat între ele, ignorîndu-l pe Jeremy. În cele din urmă, Jeremy a avut parte de sex, lăsînd în urmă 57 de urmași, toți cu cochilie normală. (M. C.)

DACĂ O VORBĂ CARE CIRCULĂ UNEORI PRINTRE CROCODILI A DEPĂȘIT FAZA BÎRFELOR DE TREI ZILE, TOTUL SE ÎNCHEIE CREATIV

 În timpul unui meci din Campionatul Mondial de Snooker, un porumbel a traversat sala, oprindu-se chiar pe masa de joc. Unii au comentat incidentul într-o manieră simbolică, asociind porumbelul cu o speranță de pace, alții, mai pragmatici, au spus hîtru că pasărea era un fan al sportului. Poate că adevărul e pe undeva la mijloc și, dacă lumea ar trăi în spiritul de fairplay al snooker-ului, cu toții am fi mai senini. (S. G.)

 Un luptător ucrainean care a dat un interviu unui jurnalist britanic i-a spus acestuia o vorbă care circulă printre soldații ucraineni: cel mai mare furnizor de arme al Ucrainei este Rusia. (A. M.)

 O culegere de poeme scrise de Charlotte Brontë la 13 ani a fost cumpărată cu suma de 1,25 milioane de dolari de o asociație literară engleză. Și a fost donată muzeului dedicat autoarei, situat în partea de nord a țării, la Haworth, acolo unde ea a crescut. Manuscrisul are 15 pagini, datează din 1829, e cusut de mînă și cuprinde zece poeme care n-au fost niciodată publicate. Destinul textelor e uneori mai bun decît cel al autorilor lor. (A. M. S.)

 Statisticile arată că, în 2018, mai mulți americani au murit înecați cu lăptuci decît mușcați de șerpi și de crocodili, combinat. (M. C.)

 Procesul deschis de Johnny Depp împotriva fostei sale soții Amber Heard a depășit faza bîrfelor și a ajuns la momente jenante. Piratul Jack Sparrow a povestit judecătorului în audiere publică cum, după o ceartă în urma căreia a părăsit locuința comună, a vrut să revină pentru a-și lua cîteva lucruri, dar bodyguarzii săi, trimiși înainte, l-au avertizat să nu o facă pentru că o anumită împrejurare i-a dus la concluzia că nu va fi în siguranță. În patul fost conjugal, pe partea pe care dormea de obicei Johnny Depp, se puteau vedea – pardon! – fecale. Depp e convins că Heard sau una dintre prietenele ei e autoarea. Heard s-a apărat spunînd că e isprava cîinelui lor. Depp a contrazis-o: a trăit ani de zile cu acel cîine și niciodată nu s-a întîmplat așa ceva. În plus, fotografia pe care bodyguarzii i-au trimis-o arăta clar că nu e treabă de cîine, e treabă de om. Și fotografia a fost depusă ca probă. Oribil! Totuși, Johnny Depp continuă să-mi placă. Dumneavoastră nu? (S. V.)

● Satul Macchiagodena din Italia (provincia Isernia, regiunea Molise), cu o populație de 1.811 locuitori în 2017, oferă o scurtă vacanță gratuită – de trei zile în week-end sau de patru zile la începutul săptămînii – în schimbul unei cărți donate de vizitator bibliotecii locale. O idee pe care mi-aș dori s-o văd adoptată și de satul Sintești (comuna Vidra, județul Ilfov), cu o populație de 2.936 de locuitori în 2011, pentru a înlocui arderea cauciucurilor cu lectura. (D. S.)

 Recitind deunăzi „Cenușăreasa”, alături de copiii mei, am realizat că povestea înfățișează, printre altele, un act chirurgical precursor al operațiilor estetice din zilele noastre. Pentru a fi alese de crai (feciorul de împărat) – sau pentru a-l păcăli, dacă doriți –, cele două fete ale mașterei sînt dispuse să se automutileze: încurajate de propria lor mamă, ele apucă un cuțit și își retează una degetul mare de la picior, cealaltă călcîiul, doar-doar li se va potrivi condurul „mic și drăgălaș” al Cenușăresei. Dar în zadar, totul se încheie într-o baie de sînge: „Vai, conduru-i tare mic […] / Şi-năuntru-i plin de sînge, / Că tot curge pic cu pic”. O mamă adevărată le-ar fi recomandat o mărire, nu o micșorare: ar fi fost mai puțin dureros și mai de efect. (M. P.)

 Ajungem astăzi la Borșa, de unde vom reține cîteva nume de firme: Reducere Carburant H2O SRL, Drum Mecanism SRL, Elena Din Troia SRL, Benefic Cult SRL, My Lady Angel SRL, Ilie Coșarul SRL, Nord Creativ General SRL, Idei Sensibile SRL, Dum Dum SRL, La Dorea Lupilor SRL, Finisaje Boby SRL, Einstein IQ Service SRL, Rotundu Service SRL, Rituri SRL, Ideea Lemn SRL, Centru De Consultanță Maramureșul Istoric SRL, Accesiune Înalta SRL, Poiana Bio SRL, Crampon Multiservice SRL, Pe Ulița Runcului SRL, Izvor Practik SRL, Leone Nabab Construct SRL-D, Cheia Nordului SRL, Il Gigante Hot Dog SRL. (D. S.)

Foto: D. Stanciu

„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Aix-les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (II)
Dar poate că mai mult decît plimbarea în sine conta acel „împreună”.
p 19 jpg
Cultul virginității
Ideea că virginitatea fizică atestă puritatea și inocența depășește granițele religioase, devenind un construct social și ipocrit prin care unei femei i se anulează calitățile morale în favoarea celor fizice, ajungînd să fie prețuită mai degrabă integritatea trupului decît mintea și sufletul.
p 20 San Filippo Neri WC jpg
Despre creștinism și veselie
Multe dintre textele clasice ale creștinismului dovedesc o relație încordată pe care Sfinții Părinți o întrețineau cu rîsul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Migdalul lui Origen
Editat, tradus, redescoperit în bogăția și autenticitatea sa în ultimul secol, Origen revine de fiecare dată în atenția cititorilor cu o înnoită putere de atracție.
Zizi și neantul jpeg
Dacia roșie
Era o oază, într-o vreme în care lucrurile se degradau pe zi ce trecea: la cantina de acolo se putea mînca bine și ieftin, ba chiar și cumpărai una-alta pentru acasă, uneori.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La Galați, o candidată a fost surprinsă în timp ce încerca să fraudeze examenul de bacalaureat cu un pix-telefon. Avea 45 de ani și era absolventă a unui liceu particular, la frecvenţă redusă.
41580801101 373a7ea5c2 c jpg
Oamenii fac orașele
Paradigmei moderniste de producție a noilor cartiere, Jacobs îi opune observația directă și studiul la firul ierbii, sau la bordura trotuarului, a vieții urbane.
Zizi și neantul jpeg
Roți și vremuri
Trebuia să mănînci nu știu cîți ani numai iaurt și să economisești, să pui bani la CEC ca să-ți poți cumpăra o Dacie.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Aix-Les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (I)
În Aix zilele de vară se mișcă în ritm de melc, par nesfîrșite, exact ca acelea din vacanțele copilăriei.
E cool să postești jpeg
Tastatura sau creionul?
Este un avantaj real acest transfer al informațiilor direct pe dispozitivele elevilor?
p 20 WC jpg
Religiile manevrate de dictatori
Sîntem înconjuraţi de spaţii unde religia e folosită în beneficiul unor regimuri antiliberale: Rusia lui Putin, Turcia lui Erdogan, Ungaria lui Orbán.
Theodor Pallady jpeg
Discretul eroism al moderației
Nu prea cunoaștem opera românilor americani, iar numele care circulă simultan în cele două culturi provin cu precădere din zona umanistică.
p 23 Lea Rasovszky, Bubblegun of Sweet Surrender (Soft War) I  Codre jpg
„Războiul este doar «eu» și nici un pic «tu»” – artiștii și galeriile în timp de război
„Un fel de așteptare epuizantă la capătul căreia sperăm să fie pace.”
p 24 A  Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
După ce, cu o săptămînă în urmă, doi lei au încercat zadarnic să evadeze din grădina zoologică din Rădăuți, un șarpe mai norocos a pătruns în Spitalul Orășenesc din Balș.
Zizi și neantul jpeg
Mare, pofte, necuprins
Tocmai ăsta era hazul vacanței: împletirea ciudată de pofte concrete și visări abstracte. Figurau, cu toatele, într-un meniu pestriț și cu pretenții.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Vacanțe de altădată
Nu pot vedea mai multe, însă sînt convinsă că au și bomboane străine sau ciocolată, poate că au și gume cu surprize.
E cool să postești jpeg
S-o fi supărat pe mine?
Ca să nu „supere” această societate, foarte multe femei ajung să fie prizoniere ale unor prejudecăți pe care și le autoinduc, perpetuîndu-le, uitînd de cele mai multe ori de ele însele.
p 20 Sf  Augustin WC jpg
De ce scandalizează creștinismul?
Scandalul creștinismului stă așadar în neverosimilul lui. Însuși Dumnezeu vorbește, dar nu o face ca un stăpîn.
setea de absolut convorbiri cu christian chabanis jpg
Setea de absolut
Atunci cînd am întrevăzut cîteva adevăruri esențiale este dureros să simțim că, în măsura în care vrem să le comunicăm oamenilor, ele capătă limitele noastre, impuritățile noastre, degradîndu-se în funcție de acest aliaj.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
O femeie din București a fost pusă sub control judiciar, fiind bănuită de săvîrșirea infracțiunii de înșelăciune prin vrăjitorie.
Edgar Allan Poe, circa 1849, restored, squared off jpg
Prăbușirea casei Usher
Una dintre cele mai emoționante descrieri de arhitectură din literatura universală este tabloul creionat de Edgar Allan Poe în debutul nuvelei „Prăbușirea casei Usher”.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum e să pleci în vacanță bolnav și complet epuizat
N-am mai fost într-o vacanță parțial din cauza pandemiei, însă mai mult din cauza faptului că nu mi-am mai permis o vacanță.
p 20 Ierusalim, Muntele Templului WC jpg
Loc disputat
De curînd, la Ierusalim au izbucnit din nou – dar cînd au încetat? – tensiunile pe esplanada Cupolei Stîncii.
Theodor Pallady jpeg
Scurtă oprire în biblioteca perfectă
Cel mai adesea afli despre autorii de cărți din cărțile altor autori: circulația bibliografică prin notele de subsol asigură ventilația academică din care se compune tradiția intelectuală a oricărei societăți moderne.

Adevarul.ro

image
Concluziile surprinzătoare ale unui român care a vrut să afle cât costă viaţa în paradisul din Bali faţă de Cluj sau Bucureşti. „Mă costă 10 euro pe noapte”
Patrik Bindea este specialist în marketing şi de câteva luni a început un experiment social, după cum spune chiar el. Patrik a vrut să afle cât costă viaţa în paradisul din Bali comparativ cu Bucureşti sau Cluj, iar concluziile au fost surprinzătoare
image
Reacţia neaşteptată a doi şoferi ucraineni în faţa unui român. „Mi s-a făcut pielea de găină, n-am ştiut ce să răspund“
Un şofer român a povestit cum a decurs întâlnirea neaşteptată cu doi ucraineni la Berlin, într-o parcare. Cei doi au avut o reacţie emoţionantă atunci când au aflat că au în faţă un român.
image
EXCLUSIV Millie Bobby Brown, actriţa din „Stranger Things“: „M-am îndrăgostit de Unsprezece şi am simţit că vreau să fiu ca ea“
Actriţa Millie Bobby Brown spune că o catalogare a serialului drept doar un thriller SF ar fi superficială, căci „Stranger Things“ tratează probleme reale – spre exemplu, personajul pe care îl interpretează, Unsprezece, se confruntă cu „stresul posttraumatic şi traumele din copilărie“.

HIstoria.ro

image
România, alianțele militare și Războaiele Balcanice
Se spune că orice conflict militar extins are parte de un preambul, iar preludiul Primului Război Mondial a fost constituit de cele două conflicte balcanice din anii 1912 și 1913.
image
„Greva regală” și răspunsul lui Ion Mihalache
În prima parte a lui octombrie 1945, Lucreţiu Pătrășcanu îl abordează pe Mihalache, propunându-i să devină prim-ministru în locul lui Petru Groza.
image
Sultanul Mahmud II – călăul ienicerilor
Sultanul otoman Mahmud II (1808-1839) a fost cel care a iniţiat seria de reforme ce urma să modernizeze îmbătrânitul Imperiu Otoman şi să îl ridice la nivelul puterilor occidentale. Urcând pe tron în contextul luptelor dintre reformatori şi conservatori, Mahmud a înţeles mai bine decât vărul său, sultanul Selim III, cum trebuie implementate reformele la nivelul întregului imperiu.