Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 942 din 28 aprilie – 4 mai 2022
Cu ochii n 3,14 jpeg

TOATĂ LUMEA ȘTIE CĂ MAIMUȚELOR LE PLACE SĂ JOACE NEÎNTRERUPT, LA MARGINEA DRUMULUI, UN JOC FĂRĂ LUMINI (DE OBICEI, TOXIC)

 După ce au spus că au bombardat în mod „delicat” Ucraina, acum oficialii ruși susțin despre războiul pe care l-au declanșat că ar fi „cea mai politicoasă operațiune militară specială”. Ce-i drept, toată lumea știe că armata rusă și soldații ei au fost dintotdeauna de o delicatețe și de o politețe fără cusur. (A. M.)

 Cercetătorii de la Universitatea din California care au studiat o specie de maimuțe denumite maimuțe-păianjen, din cauza picioarelor foarte lungi, au observat că acestea preferă să consume fructe răscoapte și au ajuns la concluzia că maimuțelor respective le place să tragă la măsea. M-am bucurat că mie îmi plac fructele mai necoapte, pentru că pe o Planetă a Maimuțelor aș fi ferită de o asemenea etichetare. (S. G.)

 O chinezoaică pe nume Xiaoyun, dată dispărută la vîrsta de 14 ani și considerată moartă, a fost găsită într-un Internet Café unde era plătită să joace un joc numit CrossFire la care excela. Fata fugise de acasă în urma unei neînțelegeri cu părinții, muncea și dormea prin cafenele, folosea toalete publice și juca întruna. Cînd a fost găsită avea 24 de ani. (M. C.)

 De mai mult timp, un grup de protestatari nemulțumiți de restricțiile impuse în timpul pandemiei de COVID-19 s-au instalat cu corturi în fața Parlamentului din Noua Zeelandă. Conducerea Parlamentului a decis să-i convingă să plece revărsînd peste ei, neîntrerupt, muzică enervantă printr-o boxă ațintită spre tabăra lor. Playlist-ul enervant cuprinde melodii cu Céline Dion, Barry Manilow, Frozen, dar și irezistibila „Macarena”. Interesant este că cel puțin unul dintre protagoniștii playlist-ului, James Blunt, a acceptat ca muzica lui să fie astfel folosită, spunînd că nu contează că e pe o listă a enervanților, ci contează că muzica lui e folosită pentru o cauză corectă. La data scrierii acestor rînduri, protestatarii se țin tari și răspund cu cîntecele lor. Bănuiesc ce vacarm e acolo… Citind o asemenea știre, întrebarea vine de la sine: care ar fi playlist-ul ce v-ar alunga pe dumneavoastră de la o demonstrație? Spune-mi ce muzică te enervează ca să-ți spun cine ești sau, mai bine, spuneți-mi care e limita muzicală care v-ar face să vă abandonați convingerile și să renunțați la „luptă”. (S. V.)

 „După ce vei muri îl vei întîlni pe Dumnezeu” – scrie pe un panou uriaș, la marginea drumului. E aproape o invitație să apeși pedala de accelerație. Și să nimerești un stîlp, un gard, un camion... (M. M.)

 Era inevitabil să ajungem aici: o patrulă de poliție din San Francisco a oprit în trafic un automobil fără șofer. Motivul: era seară și vehiculul rula fără lumini. Uitase, vasăzică, să aprindă farurile. Imaginile au devenit virale. Stupoarea polițiștilor care căutau cu lanternele ocupanții vehiculului gol poate părea comică, dar nu e. (S. V.)

 Invazia rusească în Ucraina a creat un nou cuvînt, încă de la prima etapă a anexării Crimeei din 2014: Putinversteher. Termenul e format din „Putin” și „Versteher” („cel care înțelege”, în germană), și a fost inspirat de argumentele relativizante, de legitimare a acțiunilor Rusiei, vehiculate de partidul socialist german Die Linke (Stînga), din categoria „Da, dar trebuie să înțelegem și poziția lui Putin” sau „Da, dar și NATO/americanii au greșit” etc. („Dadarnici” i-am putea numi în limba română pe adepții unei astfel de argumentații). Termenul de proveniență germană a devenit între timp internațional, fiind preluat și în limba engleză, iar în 2014, „Putinversteher” era cît pe ce să cîștige titlul de „Ne-Cuvîntul Anului” (în germană, „Unwort des Jahres”, o acțiune anuală prin care un juriu de lingviști acordă acest titlu unui termen recent, devenit foarte popular – de obicei, un cuvînt toxic, nociv, discriminatoriu, care încalcă drepturile omului sau contravine principiilor democratice), dar a pierdut în fața străvechiului „Lügenpresse” („Presă mincinoasă”). De-ar pierde la fel și Putin. (M. P.)

OARE ASTA ÎNSEAMNĂ CĂ CEEA CE ALALTĂIERI (ÎN FUNCȚIE DE SEMNELE ZODIACALE) ERA AFARĂ, ACUM NU ARE LIMITE RUTIERE?

 Prețul acțiunilor Netflix s-a prăbușit cu peste o treime săptămîna trecută, după ce gigantul american de streaming a dezvăluit că numărul său de abonați a scăzut pentru prima dată în mai bine de un deceniu. Compania a pierdut aproximativ 200.000 de abonaţi la nivel global față de sfîrșitul lui 2021. Oare asta înseamnă și că oamenii s-au săturat să stea în casă și vor să meargă la cinema? (A. M. S.)

 Pe site-ul Ministerului de Interne a fost publicat un proiect de modificare a Codului Rutier care va permite testarea pe drumurile publice, în anumite condiții, a mașinilor autonome (fără șofer). Autovehiculele care se conduc singure sînt deja o prezență vizibilă în SUA și în scurt timp se va trece de la etapa de testare la producția și apoi utilizarea în masă. Ceea ce alaltăieri era SF este, acum, realitate. E bine că încercăm, de pe acum, să adaptăm legislația la realitate. Mai rămîne să adaptăm și șoselele – dar asta e deja SF. (M. M.)

 Un studiu britanic care a analizat zilele de naștere a douăzeci de milioane de soți și soții nu a găsit nici o dovadă a atracției sau a compatibilității între persoane în funcție de semnele zodiacale. Deci tot oamenii sînt de vină, nu stelele. (M. C.)

 Într-o stație de metrou, un puști spre tatăl lui: „Mamă, ce plouă afară!”, „Mamă, ce m-am udat la picioare!”, „Mamă, dar ce vînt bate!”. (S. G.)

 Vanda Obiedkova, în vîrstă de 91 de ani, a supraviețuit Holocaustului în timpul celui de-al Doilea Război Mondial ascunzîndu-se într-un subsol, dar a murit într-un adăpost antiaerian din orașul ei natal, Mariupol, ca urmare a războiului dus de ruși în Ucraina. Vanda nu este singurul caz de acest gen. Și Boris Romancenko, un ucrainean în vîrstă de 96 de ani, supraviețuitor al Holocaustului, a murit în casa lui în urma unei explozii provocate de armata rusă în orașul Harkiv. Cinismul istoriei nu are limite. (A. M. S.)

 Lungul drum al numelor de firme românești ne poartă astăzi către Dej, unde vedem: Bioferma De Mere SRL, Rezist Decor SRL, Papion Transporturi Rutiere SRL, Visul Florilor SRL, Natural Plus Comerț SRL, Ad Sanitatem SRL, Insucces CLM SRL, Lemnul Verde Cofetărie SRL, Ileana Exit SRL, Kuky Da Vinci SRL, Lactate Someșene SRL, Love Me SRL, Copii Buclucași SRL, Epic Serv SRL, La Ardeleni Food SRL, Cultivăm Afaceri SRL, Ino Cent SRL, Altreilea SRL, Blessing & Mercy SRL, Esențe Fine Global SRL, Cumnații Store SRL, Dinți De Cleștar SRL, Guriță Imobiliare SRL, Platon Capital SRL, Micul Magazin SRL, Newfunerare Pop 2000 SRL, Nerofosile SRL, Buongiorno Transilvania SRL, Lică Iscusitul SRL, Via Nova Eternitas SRL, Rotundperfect SRL, La Vaca Loca SRL, Tarabostes Delivery SRL, Artă Faptă Cuvânt SRL. (D. S.)

Foto: M. Pleșu

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Ce sunt armele nucleare tactice și de ce a ordonat Rusia efectuarea de exerciții
Ministerul rus al Apărării a anunțat luni că armata va efectua exerciții cu arme nucleare tactice - fiind pentru prima dată când un astfel de exercițiu este anunțat public de Moscova, relatează Independent.
image
Generația Smartphone. A explodat numărul elevilor cu probleme de învățare. Creierul copiilor, otrăvit de timpul petrecut în fața ecranelor
Numărul copiilor cu cerințe educaționale speciale (CES) s-a triplat în ultimii 5 ani, ajungând la peste 70.000. Și vorbim despre datele oficiale. Neoficial însă, avem mult mai mulți elevi cu astfel de probleme, iar una dintre cauze este timpul exagerat petrecut de aceștia în fața ecranelor.
image
Ce mâncăm după Paște. De ce să ne ferim de ciorbă, preferata românilor
După abuzurile culinare de Paște, trebuie să revenim la un stil de viață echilibrat. De câte ori mâncăm pe zi? Câtă carne consumăm? Ținem post intermitent? Cum ar trebui să arate micul dejun, prânzul și cina? - sunt întrebări la care a răspuns nutriționistul Nicolae Hâncu

HIstoria.ro

image
Au reușit sovieticii să decripteze mesajele Enigma înainte de Bătălia de la Stalingrad?
Dacă despre succesele occidentalilor pe frontul invizibil se cunosc destul de multe aspecte, nu același lucru se poate spune despre reușitele sovieticilor. Au reușit sovieticii să decripteze comunicațiile Enigma?
image
Răscoala de la 1907 - Ieșirea de pe scena politică a Nababului
De-abia se stinseseră ecourile laudative ale Serbărilor din 1906, prilejuite de aniversarea a 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I, privite ca o manifestare națională a românilor de pretutindeni, că România se va vedea confruntată cu o mișcare extrem de violentă, proprie Evului Mediu.
image
La un pahar de vin cu Dej. Când comuniștii români vorbeau, pe șleau, despre crimele lui Stalin
Congresul Congresul al XXII-lea al PCUS consfinţeşte oficial victoria lui Nichita Hurşciov asupra concurenţilor stalinişti. După reculul provocat de Rebeliunea din Ungaria, destalinizarea din 1956 capătă un nou avînt.