Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 942 din 28 aprilie – 4 mai 2022
Cu ochii n 3,14 jpeg

TOATĂ LUMEA ȘTIE CĂ MAIMUȚELOR LE PLACE SĂ JOACE NEÎNTRERUPT, LA MARGINEA DRUMULUI, UN JOC FĂRĂ LUMINI (DE OBICEI, TOXIC)

 După ce au spus că au bombardat în mod „delicat” Ucraina, acum oficialii ruși susțin despre războiul pe care l-au declanșat că ar fi „cea mai politicoasă operațiune militară specială”. Ce-i drept, toată lumea știe că armata rusă și soldații ei au fost dintotdeauna de o delicatețe și de o politețe fără cusur. (A. M.)

 Cercetătorii de la Universitatea din California care au studiat o specie de maimuțe denumite maimuțe-păianjen, din cauza picioarelor foarte lungi, au observat că acestea preferă să consume fructe răscoapte și au ajuns la concluzia că maimuțelor respective le place să tragă la măsea. M-am bucurat că mie îmi plac fructele mai necoapte, pentru că pe o Planetă a Maimuțelor aș fi ferită de o asemenea etichetare. (S. G.)

 O chinezoaică pe nume Xiaoyun, dată dispărută la vîrsta de 14 ani și considerată moartă, a fost găsită într-un Internet Café unde era plătită să joace un joc numit CrossFire la care excela. Fata fugise de acasă în urma unei neînțelegeri cu părinții, muncea și dormea prin cafenele, folosea toalete publice și juca întruna. Cînd a fost găsită avea 24 de ani. (M. C.)

 De mai mult timp, un grup de protestatari nemulțumiți de restricțiile impuse în timpul pandemiei de COVID-19 s-au instalat cu corturi în fața Parlamentului din Noua Zeelandă. Conducerea Parlamentului a decis să-i convingă să plece revărsînd peste ei, neîntrerupt, muzică enervantă printr-o boxă ațintită spre tabăra lor. Playlist-ul enervant cuprinde melodii cu Céline Dion, Barry Manilow, Frozen, dar și irezistibila „Macarena”. Interesant este că cel puțin unul dintre protagoniștii playlist-ului, James Blunt, a acceptat ca muzica lui să fie astfel folosită, spunînd că nu contează că e pe o listă a enervanților, ci contează că muzica lui e folosită pentru o cauză corectă. La data scrierii acestor rînduri, protestatarii se țin tari și răspund cu cîntecele lor. Bănuiesc ce vacarm e acolo… Citind o asemenea știre, întrebarea vine de la sine: care ar fi playlist-ul ce v-ar alunga pe dumneavoastră de la o demonstrație? Spune-mi ce muzică te enervează ca să-ți spun cine ești sau, mai bine, spuneți-mi care e limita muzicală care v-ar face să vă abandonați convingerile și să renunțați la „luptă”. (S. V.)

 „După ce vei muri îl vei întîlni pe Dumnezeu” – scrie pe un panou uriaș, la marginea drumului. E aproape o invitație să apeși pedala de accelerație. Și să nimerești un stîlp, un gard, un camion... (M. M.)

 Era inevitabil să ajungem aici: o patrulă de poliție din San Francisco a oprit în trafic un automobil fără șofer. Motivul: era seară și vehiculul rula fără lumini. Uitase, vasăzică, să aprindă farurile. Imaginile au devenit virale. Stupoarea polițiștilor care căutau cu lanternele ocupanții vehiculului gol poate părea comică, dar nu e. (S. V.)

 Invazia rusească în Ucraina a creat un nou cuvînt, încă de la prima etapă a anexării Crimeei din 2014: Putinversteher. Termenul e format din „Putin” și „Versteher” („cel care înțelege”, în germană), și a fost inspirat de argumentele relativizante, de legitimare a acțiunilor Rusiei, vehiculate de partidul socialist german Die Linke (Stînga), din categoria „Da, dar trebuie să înțelegem și poziția lui Putin” sau „Da, dar și NATO/americanii au greșit” etc. („Dadarnici” i-am putea numi în limba română pe adepții unei astfel de argumentații). Termenul de proveniență germană a devenit între timp internațional, fiind preluat și în limba engleză, iar în 2014, „Putinversteher” era cît pe ce să cîștige titlul de „Ne-Cuvîntul Anului” (în germană, „Unwort des Jahres”, o acțiune anuală prin care un juriu de lingviști acordă acest titlu unui termen recent, devenit foarte popular – de obicei, un cuvînt toxic, nociv, discriminatoriu, care încalcă drepturile omului sau contravine principiilor democratice), dar a pierdut în fața străvechiului „Lügenpresse” („Presă mincinoasă”). De-ar pierde la fel și Putin. (M. P.)

OARE ASTA ÎNSEAMNĂ CĂ CEEA CE ALALTĂIERI (ÎN FUNCȚIE DE SEMNELE ZODIACALE) ERA AFARĂ, ACUM NU ARE LIMITE RUTIERE?

 Prețul acțiunilor Netflix s-a prăbușit cu peste o treime săptămîna trecută, după ce gigantul american de streaming a dezvăluit că numărul său de abonați a scăzut pentru prima dată în mai bine de un deceniu. Compania a pierdut aproximativ 200.000 de abonaţi la nivel global față de sfîrșitul lui 2021. Oare asta înseamnă și că oamenii s-au săturat să stea în casă și vor să meargă la cinema? (A. M. S.)

 Pe site-ul Ministerului de Interne a fost publicat un proiect de modificare a Codului Rutier care va permite testarea pe drumurile publice, în anumite condiții, a mașinilor autonome (fără șofer). Autovehiculele care se conduc singure sînt deja o prezență vizibilă în SUA și în scurt timp se va trece de la etapa de testare la producția și apoi utilizarea în masă. Ceea ce alaltăieri era SF este, acum, realitate. E bine că încercăm, de pe acum, să adaptăm legislația la realitate. Mai rămîne să adaptăm și șoselele – dar asta e deja SF. (M. M.)

 Un studiu britanic care a analizat zilele de naștere a douăzeci de milioane de soți și soții nu a găsit nici o dovadă a atracției sau a compatibilității între persoane în funcție de semnele zodiacale. Deci tot oamenii sînt de vină, nu stelele. (M. C.)

 Într-o stație de metrou, un puști spre tatăl lui: „Mamă, ce plouă afară!”, „Mamă, ce m-am udat la picioare!”, „Mamă, dar ce vînt bate!”. (S. G.)

 Vanda Obiedkova, în vîrstă de 91 de ani, a supraviețuit Holocaustului în timpul celui de-al Doilea Război Mondial ascunzîndu-se într-un subsol, dar a murit într-un adăpost antiaerian din orașul ei natal, Mariupol, ca urmare a războiului dus de ruși în Ucraina. Vanda nu este singurul caz de acest gen. Și Boris Romancenko, un ucrainean în vîrstă de 96 de ani, supraviețuitor al Holocaustului, a murit în casa lui în urma unei explozii provocate de armata rusă în orașul Harkiv. Cinismul istoriei nu are limite. (A. M. S.)

 Lungul drum al numelor de firme românești ne poartă astăzi către Dej, unde vedem: Bioferma De Mere SRL, Rezist Decor SRL, Papion Transporturi Rutiere SRL, Visul Florilor SRL, Natural Plus Comerț SRL, Ad Sanitatem SRL, Insucces CLM SRL, Lemnul Verde Cofetărie SRL, Ileana Exit SRL, Kuky Da Vinci SRL, Lactate Someșene SRL, Love Me SRL, Copii Buclucași SRL, Epic Serv SRL, La Ardeleni Food SRL, Cultivăm Afaceri SRL, Ino Cent SRL, Altreilea SRL, Blessing & Mercy SRL, Esențe Fine Global SRL, Cumnații Store SRL, Dinți De Cleștar SRL, Guriță Imobiliare SRL, Platon Capital SRL, Micul Magazin SRL, Newfunerare Pop 2000 SRL, Nerofosile SRL, Buongiorno Transilvania SRL, Lică Iscusitul SRL, Via Nova Eternitas SRL, Rotundperfect SRL, La Vaca Loca SRL, Tarabostes Delivery SRL, Artă Faptă Cuvânt SRL. (D. S.)

Foto: M. Pleșu

„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Aix-les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (II)
Dar poate că mai mult decît plimbarea în sine conta acel „împreună”.
p 19 jpg
Cultul virginității
Ideea că virginitatea fizică atestă puritatea și inocența depășește granițele religioase, devenind un construct social și ipocrit prin care unei femei i se anulează calitățile morale în favoarea celor fizice, ajungînd să fie prețuită mai degrabă integritatea trupului decît mintea și sufletul.
p 20 San Filippo Neri WC jpg
Despre creștinism și veselie
Multe dintre textele clasice ale creștinismului dovedesc o relație încordată pe care Sfinții Părinți o întrețineau cu rîsul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Migdalul lui Origen
Editat, tradus, redescoperit în bogăția și autenticitatea sa în ultimul secol, Origen revine de fiecare dată în atenția cititorilor cu o înnoită putere de atracție.
Zizi și neantul jpeg
Dacia roșie
Era o oază, într-o vreme în care lucrurile se degradau pe zi ce trecea: la cantina de acolo se putea mînca bine și ieftin, ba chiar și cumpărai una-alta pentru acasă, uneori.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La Galați, o candidată a fost surprinsă în timp ce încerca să fraudeze examenul de bacalaureat cu un pix-telefon. Avea 45 de ani și era absolventă a unui liceu particular, la frecvenţă redusă.
41580801101 373a7ea5c2 c jpg
Oamenii fac orașele
Paradigmei moderniste de producție a noilor cartiere, Jacobs îi opune observația directă și studiul la firul ierbii, sau la bordura trotuarului, a vieții urbane.
Zizi și neantul jpeg
Roți și vremuri
Trebuia să mănînci nu știu cîți ani numai iaurt și să economisești, să pui bani la CEC ca să-ți poți cumpăra o Dacie.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Aix-Les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (I)
În Aix zilele de vară se mișcă în ritm de melc, par nesfîrșite, exact ca acelea din vacanțele copilăriei.
E cool să postești jpeg
Tastatura sau creionul?
Este un avantaj real acest transfer al informațiilor direct pe dispozitivele elevilor?
p 20 WC jpg
Religiile manevrate de dictatori
Sîntem înconjuraţi de spaţii unde religia e folosită în beneficiul unor regimuri antiliberale: Rusia lui Putin, Turcia lui Erdogan, Ungaria lui Orbán.
Theodor Pallady jpeg
Discretul eroism al moderației
Nu prea cunoaștem opera românilor americani, iar numele care circulă simultan în cele două culturi provin cu precădere din zona umanistică.
p 23 Lea Rasovszky, Bubblegun of Sweet Surrender (Soft War) I  Codre jpg
„Războiul este doar «eu» și nici un pic «tu»” – artiștii și galeriile în timp de război
„Un fel de așteptare epuizantă la capătul căreia sperăm să fie pace.”
p 24 A  Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
După ce, cu o săptămînă în urmă, doi lei au încercat zadarnic să evadeze din grădina zoologică din Rădăuți, un șarpe mai norocos a pătruns în Spitalul Orășenesc din Balș.
Zizi și neantul jpeg
Mare, pofte, necuprins
Tocmai ăsta era hazul vacanței: împletirea ciudată de pofte concrete și visări abstracte. Figurau, cu toatele, într-un meniu pestriț și cu pretenții.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Vacanțe de altădată
Nu pot vedea mai multe, însă sînt convinsă că au și bomboane străine sau ciocolată, poate că au și gume cu surprize.
E cool să postești jpeg
S-o fi supărat pe mine?
Ca să nu „supere” această societate, foarte multe femei ajung să fie prizoniere ale unor prejudecăți pe care și le autoinduc, perpetuîndu-le, uitînd de cele mai multe ori de ele însele.
p 20 Sf  Augustin WC jpg
De ce scandalizează creștinismul?
Scandalul creștinismului stă așadar în neverosimilul lui. Însuși Dumnezeu vorbește, dar nu o face ca un stăpîn.
setea de absolut convorbiri cu christian chabanis jpg
Setea de absolut
Atunci cînd am întrevăzut cîteva adevăruri esențiale este dureros să simțim că, în măsura în care vrem să le comunicăm oamenilor, ele capătă limitele noastre, impuritățile noastre, degradîndu-se în funcție de acest aliaj.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
O femeie din București a fost pusă sub control judiciar, fiind bănuită de săvîrșirea infracțiunii de înșelăciune prin vrăjitorie.
Edgar Allan Poe, circa 1849, restored, squared off jpg
Prăbușirea casei Usher
Una dintre cele mai emoționante descrieri de arhitectură din literatura universală este tabloul creionat de Edgar Allan Poe în debutul nuvelei „Prăbușirea casei Usher”.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum e să pleci în vacanță bolnav și complet epuizat
N-am mai fost într-o vacanță parțial din cauza pandemiei, însă mai mult din cauza faptului că nu mi-am mai permis o vacanță.
p 20 Ierusalim, Muntele Templului WC jpg
Loc disputat
De curînd, la Ierusalim au izbucnit din nou – dar cînd au încetat? – tensiunile pe esplanada Cupolei Stîncii.
Theodor Pallady jpeg
Scurtă oprire în biblioteca perfectă
Cel mai adesea afli despre autorii de cărți din cărțile altor autori: circulația bibliografică prin notele de subsol asigură ventilația academică din care se compune tradiția intelectuală a oricărei societăți moderne.

Adevarul.ro

image
Concluziile surprinzătoare ale unui român care a vrut să afle cât costă viaţa în paradisul din Bali faţă de Cluj sau Bucureşti. „Mă costă 10 euro pe noapte”
Patrik Bindea este specialist în marketing şi de câteva luni a început un experiment social, după cum spune chiar el. Patrik a vrut să afle cât costă viaţa în paradisul din Bali comparativ cu Bucureşti sau Cluj, iar concluziile au fost surprinzătoare
image
Reacţia neaşteptată a doi şoferi ucraineni în faţa unui român. „Mi s-a făcut pielea de găină, n-am ştiut ce să răspund“
Un şofer român a povestit cum a decurs întâlnirea neaşteptată cu doi ucraineni la Berlin, într-o parcare. Cei doi au avut o reacţie emoţionantă atunci când au aflat că au în faţă un român.
image
EXCLUSIV Millie Bobby Brown, actriţa din „Stranger Things“: „M-am îndrăgostit de Unsprezece şi am simţit că vreau să fiu ca ea“
Actriţa Millie Bobby Brown spune că o catalogare a serialului drept doar un thriller SF ar fi superficială, căci „Stranger Things“ tratează probleme reale – spre exemplu, personajul pe care îl interpretează, Unsprezece, se confruntă cu „stresul posttraumatic şi traumele din copilărie“.

HIstoria.ro

image
România, alianțele militare și Războaiele Balcanice
Se spune că orice conflict militar extins are parte de un preambul, iar preludiul Primului Război Mondial a fost constituit de cele două conflicte balcanice din anii 1912 și 1913.
image
„Greva regală” și răspunsul lui Ion Mihalache
În prima parte a lui octombrie 1945, Lucreţiu Pătrășcanu îl abordează pe Mihalache, propunându-i să devină prim-ministru în locul lui Petru Groza.
image
Sultanul Mahmud II – călăul ienicerilor
Sultanul otoman Mahmud II (1808-1839) a fost cel care a iniţiat seria de reforme ce urma să modernizeze îmbătrânitul Imperiu Otoman şi să îl ridice la nivelul puterilor occidentale. Urcând pe tron în contextul luptelor dintre reformatori şi conservatori, Mahmud a înţeles mai bine decât vărul său, sultanul Selim III, cum trebuie implementate reformele la nivelul întregului imperiu.