Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 940 din 14 – 20 aprilie 2022
Cu ochii n 3,14 jpeg

SE PARE CĂ O PETRECERE ÎNCEPE CU MARE ZARVĂ DUPĂ CE UN ÎNGER A LUAT DECIZIA RADICALĂ PENTRU A-ȘI MENȚINE DESTINAȚIA

 Se pare că, după aproape 80 de ani, faimoasa formulă davai ceas a fost înlocuită cu davai telefon. Telefonul are și ceas. (A. M.)

 O regăsire fabuloasă și înduioșătoare, semnalată în Der Spiegel: un pensionar britanic, Paul Bishop, a primit un colet din Spania care conținea ceva ce pierduse în urmă cu 11 ani într-un orășel turistic, Benidorm, după o petrecere nebună cînd, amețit de prea multă băutură, a deversat într-un tomberon. Un amic l-a întrebat atunci, stupefiat: „Da’ unde ți-s dinții?” – povestește azi cel care și-a recuperat, după mai bine de un deceniu, grație autorităților spaniole, proteza pierdută în tomberon. (S. G.)

 Se întîmplă uneori să te izbească, pe nepregătite și cu forța evidenței, un adevăr la care nu te-ai fi gîndit, după ce-l vezi etalat pe caroseria unui vehicul în mers: „Casa începe cu o ușă“. Iar ceva mai încolo, dintr-un panou legat de un stîlp îți sar în fața ochilor o întrebare și o sugestie: „Îți vinzi casa? Sună-l pe Printz“. (D. S.)

 Herodot despre obiceiurile tracilor: „Tracii care locuiesc mai sus de crestoni au următoarele obiceiuri. Fiecare ține mai mult de trei neveste; cînd moare unul dintre ei, o mare zarvă se iscă printre femei și griji serioase printre prieteni, ca să afle care dintre ele a fost cea mai iubită de bărbatul ei. Celei alese i se face următoarea cinste: copleșită de laudele bărbaților și ale femeilor, ea este sugrumată lîngă mormînt de cea mai apropiată rudă, apoi este înmormîntată împreună cu bărbatul. Celelalte încearcă o adîncă durere, deoarece pentru ele este cea mai mare rușine să nu fie alese” (apud Radu Oltean, în Geții lui Burebista și lumea lor). (M. C.)

 Dacă se întîmplă să fiți prin Little Rock (capitala statului Arkansas, dacă nu știați) între 19 aprilie și 15 mai, să mergeți la teatru! Arkansas Repertory Theatre anunță o producție a musical-ului Into the Woods de Stephen Sondheim, în care vocea personajului Uriașa, văduva răzbunătoare a Uriașului învins de Jack după ce a urcat pe vrejul de fasole, este a lui Hillary Clinton. Personajul nu apare pe scenă, iar vocea se aude din off, fiind așadar preînregistrată. Fosta Primă Doamnă a Americii, fostă senatoare, secretar de stat și nefericit candidat la președinție, a fost, înainte de a fi toate astea, Prima Doamnă a statului Arkansas. Deci, dacă aveți drum pe-acolo, mergeți să vedeți musical-ul și la întoarcere povestiți-ne și nouă cum sună Hillary Clinton în rol de văduvă răzbunătoare – și chiar în locul în care și-a trăit tinerețea. (S. V.)

 Un bărbat din Vrancea a fost condamnat pentru deținere de droguri după ce polițiștii au găsit în curtea acestuia o plantă de canabis. Explicația lui a fost următoarea: „Este dată de la Dumnezeu. Vine cîte un înger și o udă în fiecare zi”. Cred că nu mai are rost să ne întrebăm ce fumează omul ăsta. (A. P.)

 Consiliul Local al orașului englez Cornwall a decis să fie smulse, cu tot cu rădăcină, cam 1.000 de narcise răsărite în jurul locurilor de joacă din oraș. Scandalizați, cetățenii au cerut explicații. Li s-a spus că experții au evaluat siguranța locurilor unde se joacă copiii și au recomandat smulgerea narciselor (atenție! – cu rădăcini cu tot, ca să nu crească altele) pentru că anumite părți ale frumoaselor flori ar putea fi otrăvitoare și, dacă copiii le mănîncă, ar putea face diaree, așa că, sub impunătoarea și indiscutabila motivație „For health and safety concerns”, Consiliul Local a luat decizia radicală. După proteste, Consiliul s-a mai înmuiat: narcisele aflate la fața locului rămîn, dar oamenii să nu cumva să mai cultive altele! Din două, una: ori copiii din Cornwall sînt bizari și mănîncă narcise, ori adulții – experți și consilieri locali deopotrivă – sînt cam idioți. (S. V.)

 New York Post a scris că Roman Abramovich, patronul clubului de fotbal Chelsea, ale cărui conturi bancare sînt înghețate în SUA și în Marea Britanie, ar cere cu disperare împrumuturi de la prietenii săi importanți pentru a-și menține salariile pentru personalul său, care ar fi de 750.000 de dolari pe săptămînă. Se pare că nu a reușit să-i obțină. (A. M. S.)

 Dmitri Rogozin, directorul Roscosmos,  a spus că rușii vor putea lansa pe cont propriu o misiune cu destinația Marte „în cîțiva ani”, dacă partenerii europeni vor refuza în continuare colaborarea cu Rusia. Oare să citim „misiune“ sau invazie pe Marte? (A. P.)

PĂI, CUM SĂ MAI AFIȘEZI CEL MAI FRUMOS FEL DE VIAȚĂ PE UN DRUM CARE SE CHEAMĂ „SOBRU ȘI CONCIS“?

 Aflu, de pe un site de știri, că „Putin ar face baie în extract din coarne de cerb”. Păi, de ce n-ar face? Ca dictator, își permite orice. Eu, de pildă, aș face baie în apă caldă. (M. M.)

 Un efect nebănuit al invaziei rusești asupra lumii tehnologice: faimoasele stații de lucru IBM din generația „Z” sînt nevoite să suporte o operațiune urgentă de rebranding. Cum să mai afișezi infamul „Z” astăzi, în timpul războiului din Ucraina? Carcasele serverelor „Z15”, mai ales, care afișează logo-ul „Z” din abundență, trebuie redesenate cu grijă, iar întreaga familie de calculatoare „Z” va deveni „zSystems”. Zorro, Zaraza, Zoe, Zița: capul la cutie, în curînd urmați voi! (M. P.)

 Tot Herodot despre alte obiceiuri ale tracilor: „La ceilalți traci există următoarea rînduială: își vînd copiii pentru a fi duși peste hotare. Pe fete nu le țin din scurt, ci le lasă să trăiască cu bărbații pe care îi vor, dar pe femei le păzesc strașnic; își cumpără femeile de la părinții lor pe bani grei. Ei socot tatuajul ca semn de distincție, iar a nu fi tatuat, ca lipsă de noblețe; la ei, trîndăvia este un lucru foarte ales, în vreme ce munca cîmpului, îndeletnicirea cea mai umilitoare; a trăi de pe urma războiului și a jafului este cel mai frumos fel de viață. Acestea sînt cele mai de seamă datini ale lor”. (M. C.)

 Pe 1 aprilie, un bărbat din satul Filipești, în vîrstă de 55 de ani, beat și cu permisul suspendat, s-a prezentat la sediul Poliției orașului Ianca, anunțînd că a lovit cu mașina o pasăre pe un drum din Brăila. Suprarealism curat. (A. M. S.)

 Pe bulevardul Chișinău e un magazin care se cheamă „Carne cinstită“. Funcționează la fel de bine și în postul Paștelui. Reclama te duce însă cu gîndul și la revers. Cum ar fi, adică, o carne necinstită? Cred că știm foarte bine. (A. M.)

 Vinificatorul occitan „Le Roc des Anges” a lansat – pentru piața românească, cel puțin – vinul Cioran! Numele vinului, mărturisește producătorul, e obținut prin anagramarea lui rancio („rînced”, în spaniolă), un tip de vin oxidat, cu gust lemnos, de nuci și de unt rînced. „Cioran” – explică comerciantul – „este și scriitorul omonim, cu un stil ascuțit, sobru și concis. Găsim acest temperament în vinul nostru…” De la mucegaiul nobil al brînzeturilor la rîncezeala cioraniană a vinului. Pasul a fost făcut. (M. P.)

Foto: M. Pleșu

Cea mai bună parte din noi jpeg
Biroul meu de astăzi e același
Mă întreb tot mai des dacă, în loc să devină o gazdă pentru o viață mai bună, lumea nu s-a transformat cumva într-un birou universal în care ești mereu de găsit.
Zizi și neantul jpeg
Diverse, stradale…
Omniprezenți, pe vremea de atunci, în orele de lucru, erau cerșetorii și cei care sufereau de boli psihice.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce trăiesc nemții cîte o sută de ani, sănătoși și întregi la cap?
Pentru mine, Berlinul este orașul cel mai bine organizat, ca infrastructură și ca tot, dar în care te simți cel mai liber.
E cool să postești jpeg
Unde-i tocmeală mai e păsuire?
„Pot rezista la orice, mai puțin tentației”.
p 20 WC jpg
Cafea sau vin?
La fel ca vinul, cafeaua are, în legendele ei de origine, o întrebuinţare spirituală.
Theodor Pallady jpeg
Energii divine necreate...
Teologia creștină s-a cristalizat în numeroase orizonturi lingvistice, dar ortodoxia a rămas în mare măsură tributară geniului grecesc.
640px Bucharest, Drumul Taberei (16307818580) jpg
Drumul Taberei 2030
Fidel Castro a fost plimbat pe bulevardul Drumul Taberei
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe o dubă destinată livrării unor produse, o adaptare a limbajului telefoanelor „fierbinți“ din anii 2000: „Livrez orice! Ia-mă! Sînt electrică!“
Cea mai bună parte din noi jpeg
Rămîi pe culoarul tău
Mi-a luat o jumătate de viață să înțeleg că oamenii nu pot fi înlocuiți și că creativitatea noastră este cea care ne legitimează unicitatea.
Zizi și neantul jpeg
Obiecte și dispariții
Țin minte că pe ultimele le-am văzut cam atunci cînd s-a născut copilul meu. Atunci au fost, la propriu, obiecte de trusou.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E cool să postești jpeg
În goana vieții
„Nu juca acel joc la care te obligă un semafor care decide pentru tine cînd e timpul să mergi, cînd să te oprești. Stai puțin nemișcat și gîndește-te.”
p 20 Walter Benjamin  WC jpg
Geografii spirituale (II): orașul
Walter Benjamin nu vorbește, desigur, despre o transcendență personală, nici măcar despre una în sens tradițional.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Hypatia. Adevăr și legend
Uciderea Hypatiei de către un grup de fanatici care-și spuneau creștini e un fapt istoric incontestabil.
p 24 E  Farkas jpg
Cu ochii-n 3,14
Altfel spus: e sexul normal „mai puțin” decît devierile anal-orale sau este perversiunea supremă?
Cea mai bună parte din noi jpeg
Povestea merge mai departe
Unul dintre motivele pentru care am dorit să mă mut în București au fost concertele.
Zizi și neantul jpeg
Călătoria prin orașul-pădure
Paltoanele noastre cu siguranță erau: parcă ne camuflau, ne făceau să ne pitim în peisaj. Într-un fel, așa ne simțeam în siguranță.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Belgrad și fiorul balcanic
Și mie mi-a plăcut la Belgrad, am regăsit aici „fiorul balcanic” de care m-am îndrăgostit.
E cool să postești jpeg
Negustorii de timp
„Sistemul politic nu poate gestiona totul în același timp (...) și, în prezent, Europa este foarte ocupată.”
p 20 Leviatan jpg
Pe urmele lui Iov
În Biblie, însă, realul nu se reduce la o lume plană, somnolentă, cufundată în necazuri, în nevoi, în cotidian.
Theodor Pallady jpeg
Prietenii latini ai Bizanțului
Împărțirea tîrzie a Imperiului Roman între Orient și Occident n-a subminat unitatea Bisericii creștine, cel puțin pînă la Marea Schismă din 1054, agravată ulterior prin Cruciada a IV-a și eșecul sinoadelor unioniste de la Ferrara-Florența.
Vake Park, Tbilisi City, Georgia Country, autumn Season 05 jpg
Toamnă tristă
Printre blocurile din cartier, vîntul spulberă frunzele care, din cauza secetei, se amestecă rapid cu praful străzii și cu molozul rezultat în urma nenumăratelor și interminabilelor lucrări la infrastructură.
p 24 A  Vrana jpg
Cu ochii-n 3,14
Școlile din Texas le oferă gratis părinților truse DNA pentru ca copiii acestora să poată fi mai ușor identificați în cazul în care vor fi împușcați sau desfigurați în vreun atentat la școală. Orice, numai să nu interzică armele.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce mai zice gura lumii?
Am dat acest șir nesfîrșit de exemple pentru că alte vieți nu cunosc, dar gura lumii e aceeași pentru toți, iar mie mi-a păsat de ea peste măsură.

Adevarul.ro

rachete patriot
LIVE TEXT | Război în Ucraina. Medvedev amenință NATO că va deveni o țintă dacă livrează sistemul Patriot Ucrainei
Este a 280-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Volodimir Zelenski vorbește din nou despre crearea unui tribunal special pentru judecarea faptelor săvârșite de ruși încă de la anexarea Crimeei din 2014.
Muncitor jpg
Mondialul prin ochii unui muncitor din Sri Lanka: Discuție emoționantă în umbra zgârie-norilor REPORTAJ
Un Mondial de 230 de miliarde de dolari, cât a costat organizarea, a devenit posibil datorită unor „oameni invizibili“.
Iancu Nedelcu
Șef de păcănele din Brăila, șantajat de interlopi. Ce interdicție au primit după executarea pedepselor
Doi interlopi din Brăila au fost condamnați pentru că au distrus mai multe aparate de jocuri ca să îl forțeze pe cel care le administra să le cedeze folosința acestora.

HIstoria.ro

image
Trezirea naționalismului în Balcani
Vreme de secole, populațiile din Balcani au trăit în cadrul unor state multietnice, dinastice. Acest lucru nu a determinat însă o omogenizare, fiecare populație fiind conștientă, însă, de faptul că vecinii ei vorbeau o limbă diferită, practicau altă religie și aveau un stil de viață diferit.
image
Rusia, pământul sfânt al Iluminismului francez
Emergența rapidă a Rusiei ca mare putere europeană s-a petrecut într-o perioadă în care gânditorii Iluminismului european chestionau teme fundamentale, legate de natura societății și a guvernului: care este cea mai bună formă de guvernare, autocrația sau guvernul reprezentativ
image
Planul în 10 puncte de comunizare a României din martie 1945
În timp ce Armata Română participa, alături de cea sovietică, la luptele din Ungaria și Cehoslovacia, partidul comunist, încurajat de Moscova, dădea asaltul final pentru acapararea puterii.