Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 938 din 31 martie – 6 aprilie 2022
Cu ochii n 3,14 jpeg

DE CÎND A ÎNCEPUT LUMEA ASTA (DUPĂ TERMINAREA ENERGIEI SOCIALE), SÎNTEM PREA OCUPAȚI CU DIFERENȚA DINTRE OCAZIE ȘI COMEDIE

 De cînd a început războiul ruso-ucrainean, armata română a pierdut nouă militari, morți accidental în timpul antrenamentelor. (M. C.)

 Există tot felul de povești de dragoste pe lumea asta: de curînd, cercetătorii au filmat în parcul Putna dovada formării unui cuplu mai puțin obișnuit: ea lupoaică, el cîine. (A. M. S.)

 Pe 24 ianuarie anul acesta s-au împlinit 50 de ani de cînd soldatul japonez Shoichi Yokoi a fost descoperit în jungla Guam unde s-a ascuns 28 de ani, pentru a nu fi capturat, după terminarea celui de-al Doilea Război Mondial. (M. C.)

 Să răsuflăm și noi ușurați! În octombrie 2020, un cumpărător anonim a cumpărat, cu 31,8 milioane de dolari, scheletul unui Tyrannosaurus Rex, botezat Stan. Era un schelet complet, ceea ce specialiștii spun că e o raritate. După achiziție, scheletul a dispărut complet din radarul paleontologilor, care s-au temut că proprietarul anonim l-ar putea revinde „os cu os”, acțiune ce ar fi dus la creșterea semnificativă a costului oaselor sau scheletelor de dinozauri pe piața liberă, cu consecința îngreunării accesului paleontologilor la obiectul muncii. Alarmat de o asemenea dispariție, National Geographic a declanșat o investigație, căutînd urmele giganticului transport (scheletul a fost încărcat într-un container care a cîntărit 5,6 tone la expediere). Investigația a ajuns în Emiratele Arabe și acolo urmele dinozaurului s-au pierdut. Și, deodată, surpriză: acum cîteva zile, Stan a reapărut, fiind anunțat printre exponatele cele mai importante ale viitorului Muzeu de Istorie Naturală din Abu Dhabi. Acum, că știm cine a dat 31,8 milioane de dolari pe Stan, că nu se va face speculă cu oscioarele lui și că prețul oaselor de Tyrannosaurus Rex nu va crește chiar dacă prețul energiei explodează spre impredictibil, ca și costul alimentelor și rata de schimb euro-leu, nu-i așa că răsuflați ușurați împreună cu toți paleontologii lumii? Asta ziceam și eu. (S. V.)

 Maria Grapini se laudă, pe rețelele sociale, că a moderat o dezbatere despre inteligența artificială. De unde deduc că prostia organică se poate întîlni, în anumite condiții, cu inteligența artificială. Sper că n-a ieșit cu scîntei. (M. M.)

 În România, după cum a anunțat Ministerul Sănătății, a început un program de fabricare a unor pastile de iod, în eventualitatea unui atac sau accident nuclear declanșat pe fondul războiului din Ucraina. Programul este preventiv, dar pastilele nu pot fi înghițite în mod preventiv. Ele nu vor fi folosite decît în împrejurări nefericite care nu sînt totuși probabile la ora actuală și pe care nu și le dorește nimeni. În aceste condiții, însă, o reprezentantă a medicilor de familie se plîngea la un post de radio – în mod tot preventiv, probabil – că medicii de familie nu au capacitatea să se ocupe de eventuala distribuire a acestor pastile. Cu alte cuvinte, și dacă vine bomba atomică, noi oricum sîntem prea ocupați cu altele, iar sindicatele vor protesta. (A. M.)

 Întrebare: care e diferența dintre o rublă și un dolar? Răspuns: diferența e un dolar. (M. C.)

 Se întîmplă și invers. Într-o benzinărie dintr-un orășel alsacian, afișajul electronic al prețului benzinei a arătat 1,25 euro în loc de 2,25 euro. Imediat s-a format o coadă enormă de automobiliști încîntați de o asemenea ocazie. Cînd au aflat că e o greșeală „de calculator”, au protestat. Jandarmii au fost chemați să-i liniștească. În orice caz, erori „în jos” se produc numai la ei. La noi, după cum vedem tot timpul, se produc numai erori „în sus”. (S. V.)

 De pe Twitter: Volodimir Zelenski este un politician pe invers – majoritatea fac pe eroii pînă cîștigă alegerile după care, odată ajunși în funcție, devin actori de comedie. (M. C.)

p24 sm georgescu jpg jpeg

ÎNSĂ, ÎN PREALABIL, ANALIȘTII DESFĂȘOARĂ UN SCENARIU CLASIC

 Un urs din statul american Connecticut a intrat într-un țarc căutînd mîncare, însă a fost atacat și gonit de doi porci. „Sînt foarte mîndră de ei, pentru că Hammy, porcul mai mic, se teme și de umbra lui, dar a sărit imediat în ajutor atunci cînd a văzut-o pe Mary luptîndu-se cu ursul”, a declarat Rebecca Shaw, proprietara porcilor. (A. M. S.)

 Un pompier vorbind despre incendiul de la mall-ul Prosper de pe Calea 13 Septembrie: „La sfîrșit vom face o cercetare în prealabil“. Într-adevăr, ar fi cazul. (D. S.)

 Analiștii care comentează, de săptămîni bune, capacitatea de discernămînt a lui Vladimir Putin ar trebui să se concentreze asupra hainei pe care a purtat-o acesta pe stadionul Lujniki, din Moscova, în timpul discursului către națiune. Cum să dai 12.000 de euro pe o geacă ordinară, pe care s-o mai și porți „la ocazii”, și să pretinzi că ai toate țiglele pe acoperiș? (S. G.)

 Ambasadorul Federației Ruse la ONU, Ghenadi Gantilov, spune că „Rusia nu a invadat Ucraina”, ci „desfășoară operațiuni militare speciale” și că „încearcă să bombardeze delicat”. Ucrainenii care au simțit pe pielea lor delicatețea bombardamentelor rusești de-abia așteaptă ca cei responsabili de aceste operațiuni militare să fie judecați pentru crimele de război comise și tratați cu delicatețe în centrele de detenție ale Curții Penale Internaționale de la Haga. (M. M.)  

 „Survivaliști” sau preppers (de la „to be prepared”) e numele unei categorii de oameni care se pregătesc permanent pentru un scenariu apocaliptic – numit și „ziua X” –, provocat de catastrofe naturale, crize financiare, dezastre climatice, impactul cu meteoriți, accidente nucleare, crize ale refugiaților, războaie, terorism, epidemii, pene de curent generalizate etc. Din activitățile prepper-ilor fac parte construirea de buncăre, stocarea masivă de alimente, medicamente și arme, deprinderea unor tehnici de supraviețuire și practicarea unui mod de viață autarhic, independent de rețelele publice de furnizare și aprovizionare. Iată cîteva acronime esențiale, pe care orice prepper care se respectă trebuie să le cunoască: INCH (I’m Never Comming Home), TEOTWAWKI (The End of The World as We Know It), YOYO  (You’re on Your Own), WROL (Without Rule of Law) și, cînd nu mai e nimic de făcut, WC (Worst Case). Cele mai vaste comunități de prepper-i se află în SUA, Germania, Austria, Elveția și Olanda. Ca întotdeauna, cei mai pregătiți sînt cei care nu au nevoie. (M. P.)

 Din Turda, mai multe nume de firme: Începem Cu Sănătatea SRL, Seism Impex SRL, Transformări Metalice SRL, Escala SRL, Gheza Rada Constructorii Casei Tale SRL, Sens Vest SRL, Puiul Meu I & M SRL, Nașii Consult SRL, Soluția Informației SRL, Dănuț Taxi European SRL, Nyk Veritabil Trans SRL, Institutul Național De Sticlă SA, Caracter Plus SRL, Făbricuța De Traduceri SRL, Artis Vitalis SRL, Toamna Com SRL, Transilvania Frig Polar SRL, Pro Tempus SRL, Savarina SRL, Peștișorul Vesel SRL, Cuore In Due SRL, Activități Cadou SRL, Pro Natural Intens SRL, Pro Natural Contact SRL, Pro Natural Instinct SRL, Bucuria Arcașului SRL, Maria Canapele SRL, Cafeneaua De Acasă SRL, Teosofia Clasic SRL, Eurocuantic Impex SRL, Dacicus Soma SRL, Connected Eternity SRL, Iar Doi SRL, Prince & Me SRL, Depozitul De Schele SRL, Stabil Ambient SRL, Alb Imaculat SRL, Cristal 4 Passion SRL, Landul Făurar SRL, Summit SRL, Lambriuri Piatră Șeminee Premium SRL, DDD Insecto SRL, Proiect Aparte GR SRL, Reportaje Rusu SRL, Somptuos Energy SRL, Constantin Și Nepoții SRL, Impact Robotic SRL, Rochița Înflorată SRL, La Sărăcuț SRL, Drum Bun Construct SRL, Albișorul Impex SRL, Integral Concret SRL, Siguranța Casei Tale SRL, Lumea Apelor SRL, Spectre Invest SRL, Pasiune SRL, Pâinea De Sub Deal SRL, Doza De Sănătate SRL, Grame De Sănătate SRL, Arctangent SRL, Carol Imperator SRL, Anamaria & Bebe Calificat SRL, Morminte BZS SRL, Uzina De Mici SRL, Doamneajută SRL, Posibil SRL. (D. S.)

Foto: M. Pleșu (sus), Ș.M. Georgescu (jos)

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

biblioteca Arad jpg
Cum se scrie corect gramatical, de fapt, "nicidecum" sau "nici de cum"?
Diferențele subtile dintre anumite expresii din limba română pot genera confuzii, mai ales atunci când pronunția lor este identică, dar scrierea și utilizarea corectă depind de context.
roșcată  foto   Shutterstock jpg
Ești brunetă, blondă sau roșcată? Ce le dezvăluie bărbaților despre tine culoarea părului tău!
Te-ai gândit vreodată că părul tău ar putea fi o adevărată fereastră către personalitatea ta? Alegerea culorii părului nu este doar o decizie estetică, ci și o reflectare subtilă a caracterului tău.
cub Sofia Micu   Vicoveanca png
Pericolul la care este expusă Sofia Vicoveanca! I-ar putea aduce chiar moartea: „Nu ți-e frică?”
Sofia Vicoveanca, supranumită regina cântecului bucovinean, una dintre cele mai apreciate interprete de muzică populară din România, locuiește de mai bine de 50 de ani într-un apartament din Suceava. Blocul are bulină roșie, cu risc seismic grad I.
image png
Moştenitorii de drept contestă în justiţie că Maurice Ravel este singurul autor al celebrului „Boléro”
Moştenitorii decoratorului rus Alexandre Benois şi ai lui Maurice Ravel au făcut apel la sfârşitul lunii noiembrie împotriva unei hotărâri judecătoreşti care stabileşte că compozitorul francez a fost singurul autor al celebrului "Boléro", a declarat marţi avocatul moştenirii Benois.
Canalul Panama Foto Getty Images jpg
Scrisoarea trimisă de Guvernul din Panama către ONU după declarațiile făcute de Donald Trump
Guvernul statului Panama a trimis o scrisoare ONU în urma declarațiilor făcute de președintele American Donald Trump în care și-a manifestat intenția de „a recupera” Canalul Panama.
comori jpg
Descoperire uluitoare într-o pădure din Teleorman! Ce a găsit un șofer de tir: „După ce am început să sap în pământ au început să iasă la iveală
Țara noastră este, literalmente, plină de comori. Iar un șofer de TIR din Olt a făcut o descoperire uimitoare într-o pădure din Teleroman. Cu ajutorul detectorului său de metale, bărbatul a găsit mai multe bijuterii și monede care ar data, potrivit specialiștilor, din secolul XVI.
emanuel ungureanu fotp facebook
USR depune un nou proiect legislativ pentru protecția copiilor și vârstnicilor
Deputatul USR Emanuel Ungureanu a depus un proiect legislativ care prevede amplasarea de camere video în centrele de asistență socială din România, pentru a asigura monitorizarea continuă a activităților și protecția beneficiarilor, în special a copiilor și vârstnicilor.
wizz air avion jpg
Wizz Air anunță șase rute noi în România
Wizz Air a anunțat miercuri șase noi rute din România după alocarea unei a doua aeronave bazei sale din Sibiu în vara anului 2025, ajungând astfel la o flotă de 33 de aeronave în țara noastră.
Elena Cuza, litografie din 1860, autor - Constantin I. Stăncescu, din patrimoniul Muzeului Municipiului București  (foto: Facebook / Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” din Vaslui)
Un portret al Elenei Cuza, la vârsta de 82 de ani. O fotografie din 1907
Prima doamnă a Principatelor Unite Române a rămas în mentalul colectiv ca un model de generozitate, demnitate și modestie, un om cu o bogată operă caritabilă.