Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 938 din 31 martie – 6 aprilie 2022
Cu ochii n 3,14 jpeg

DE CÎND A ÎNCEPUT LUMEA ASTA (DUPĂ TERMINAREA ENERGIEI SOCIALE), SÎNTEM PREA OCUPAȚI CU DIFERENȚA DINTRE OCAZIE ȘI COMEDIE

 De cînd a început războiul ruso-ucrainean, armata română a pierdut nouă militari, morți accidental în timpul antrenamentelor. (M. C.)

 Există tot felul de povești de dragoste pe lumea asta: de curînd, cercetătorii au filmat în parcul Putna dovada formării unui cuplu mai puțin obișnuit: ea lupoaică, el cîine. (A. M. S.)

 Pe 24 ianuarie anul acesta s-au împlinit 50 de ani de cînd soldatul japonez Shoichi Yokoi a fost descoperit în jungla Guam unde s-a ascuns 28 de ani, pentru a nu fi capturat, după terminarea celui de-al Doilea Război Mondial. (M. C.)

 Să răsuflăm și noi ușurați! În octombrie 2020, un cumpărător anonim a cumpărat, cu 31,8 milioane de dolari, scheletul unui Tyrannosaurus Rex, botezat Stan. Era un schelet complet, ceea ce specialiștii spun că e o raritate. După achiziție, scheletul a dispărut complet din radarul paleontologilor, care s-au temut că proprietarul anonim l-ar putea revinde „os cu os”, acțiune ce ar fi dus la creșterea semnificativă a costului oaselor sau scheletelor de dinozauri pe piața liberă, cu consecința îngreunării accesului paleontologilor la obiectul muncii. Alarmat de o asemenea dispariție, National Geographic a declanșat o investigație, căutînd urmele giganticului transport (scheletul a fost încărcat într-un container care a cîntărit 5,6 tone la expediere). Investigația a ajuns în Emiratele Arabe și acolo urmele dinozaurului s-au pierdut. Și, deodată, surpriză: acum cîteva zile, Stan a reapărut, fiind anunțat printre exponatele cele mai importante ale viitorului Muzeu de Istorie Naturală din Abu Dhabi. Acum, că știm cine a dat 31,8 milioane de dolari pe Stan, că nu se va face speculă cu oscioarele lui și că prețul oaselor de Tyrannosaurus Rex nu va crește chiar dacă prețul energiei explodează spre impredictibil, ca și costul alimentelor și rata de schimb euro-leu, nu-i așa că răsuflați ușurați împreună cu toți paleontologii lumii? Asta ziceam și eu. (S. V.)

 Maria Grapini se laudă, pe rețelele sociale, că a moderat o dezbatere despre inteligența artificială. De unde deduc că prostia organică se poate întîlni, în anumite condiții, cu inteligența artificială. Sper că n-a ieșit cu scîntei. (M. M.)

 În România, după cum a anunțat Ministerul Sănătății, a început un program de fabricare a unor pastile de iod, în eventualitatea unui atac sau accident nuclear declanșat pe fondul războiului din Ucraina. Programul este preventiv, dar pastilele nu pot fi înghițite în mod preventiv. Ele nu vor fi folosite decît în împrejurări nefericite care nu sînt totuși probabile la ora actuală și pe care nu și le dorește nimeni. În aceste condiții, însă, o reprezentantă a medicilor de familie se plîngea la un post de radio – în mod tot preventiv, probabil – că medicii de familie nu au capacitatea să se ocupe de eventuala distribuire a acestor pastile. Cu alte cuvinte, și dacă vine bomba atomică, noi oricum sîntem prea ocupați cu altele, iar sindicatele vor protesta. (A. M.)

 Întrebare: care e diferența dintre o rublă și un dolar? Răspuns: diferența e un dolar. (M. C.)

 Se întîmplă și invers. Într-o benzinărie dintr-un orășel alsacian, afișajul electronic al prețului benzinei a arătat 1,25 euro în loc de 2,25 euro. Imediat s-a format o coadă enormă de automobiliști încîntați de o asemenea ocazie. Cînd au aflat că e o greșeală „de calculator”, au protestat. Jandarmii au fost chemați să-i liniștească. În orice caz, erori „în jos” se produc numai la ei. La noi, după cum vedem tot timpul, se produc numai erori „în sus”. (S. V.)

 De pe Twitter: Volodimir Zelenski este un politician pe invers – majoritatea fac pe eroii pînă cîștigă alegerile după care, odată ajunși în funcție, devin actori de comedie. (M. C.)

p24 sm georgescu jpg jpeg

ÎNSĂ, ÎN PREALABIL, ANALIȘTII DESFĂȘOARĂ UN SCENARIU CLASIC

 Un urs din statul american Connecticut a intrat într-un țarc căutînd mîncare, însă a fost atacat și gonit de doi porci. „Sînt foarte mîndră de ei, pentru că Hammy, porcul mai mic, se teme și de umbra lui, dar a sărit imediat în ajutor atunci cînd a văzut-o pe Mary luptîndu-se cu ursul”, a declarat Rebecca Shaw, proprietara porcilor. (A. M. S.)

 Un pompier vorbind despre incendiul de la mall-ul Prosper de pe Calea 13 Septembrie: „La sfîrșit vom face o cercetare în prealabil“. Într-adevăr, ar fi cazul. (D. S.)

 Analiștii care comentează, de săptămîni bune, capacitatea de discernămînt a lui Vladimir Putin ar trebui să se concentreze asupra hainei pe care a purtat-o acesta pe stadionul Lujniki, din Moscova, în timpul discursului către națiune. Cum să dai 12.000 de euro pe o geacă ordinară, pe care s-o mai și porți „la ocazii”, și să pretinzi că ai toate țiglele pe acoperiș? (S. G.)

 Ambasadorul Federației Ruse la ONU, Ghenadi Gantilov, spune că „Rusia nu a invadat Ucraina”, ci „desfășoară operațiuni militare speciale” și că „încearcă să bombardeze delicat”. Ucrainenii care au simțit pe pielea lor delicatețea bombardamentelor rusești de-abia așteaptă ca cei responsabili de aceste operațiuni militare să fie judecați pentru crimele de război comise și tratați cu delicatețe în centrele de detenție ale Curții Penale Internaționale de la Haga. (M. M.)  

 „Survivaliști” sau preppers (de la „to be prepared”) e numele unei categorii de oameni care se pregătesc permanent pentru un scenariu apocaliptic – numit și „ziua X” –, provocat de catastrofe naturale, crize financiare, dezastre climatice, impactul cu meteoriți, accidente nucleare, crize ale refugiaților, războaie, terorism, epidemii, pene de curent generalizate etc. Din activitățile prepper-ilor fac parte construirea de buncăre, stocarea masivă de alimente, medicamente și arme, deprinderea unor tehnici de supraviețuire și practicarea unui mod de viață autarhic, independent de rețelele publice de furnizare și aprovizionare. Iată cîteva acronime esențiale, pe care orice prepper care se respectă trebuie să le cunoască: INCH (I’m Never Comming Home), TEOTWAWKI (The End of The World as We Know It), YOYO  (You’re on Your Own), WROL (Without Rule of Law) și, cînd nu mai e nimic de făcut, WC (Worst Case). Cele mai vaste comunități de prepper-i se află în SUA, Germania, Austria, Elveția și Olanda. Ca întotdeauna, cei mai pregătiți sînt cei care nu au nevoie. (M. P.)

 Din Turda, mai multe nume de firme: Începem Cu Sănătatea SRL, Seism Impex SRL, Transformări Metalice SRL, Escala SRL, Gheza Rada Constructorii Casei Tale SRL, Sens Vest SRL, Puiul Meu I & M SRL, Nașii Consult SRL, Soluția Informației SRL, Dănuț Taxi European SRL, Nyk Veritabil Trans SRL, Institutul Național De Sticlă SA, Caracter Plus SRL, Făbricuța De Traduceri SRL, Artis Vitalis SRL, Toamna Com SRL, Transilvania Frig Polar SRL, Pro Tempus SRL, Savarina SRL, Peștișorul Vesel SRL, Cuore In Due SRL, Activități Cadou SRL, Pro Natural Intens SRL, Pro Natural Contact SRL, Pro Natural Instinct SRL, Bucuria Arcașului SRL, Maria Canapele SRL, Cafeneaua De Acasă SRL, Teosofia Clasic SRL, Eurocuantic Impex SRL, Dacicus Soma SRL, Connected Eternity SRL, Iar Doi SRL, Prince & Me SRL, Depozitul De Schele SRL, Stabil Ambient SRL, Alb Imaculat SRL, Cristal 4 Passion SRL, Landul Făurar SRL, Summit SRL, Lambriuri Piatră Șeminee Premium SRL, DDD Insecto SRL, Proiect Aparte GR SRL, Reportaje Rusu SRL, Somptuos Energy SRL, Constantin Și Nepoții SRL, Impact Robotic SRL, Rochița Înflorată SRL, La Sărăcuț SRL, Drum Bun Construct SRL, Albișorul Impex SRL, Integral Concret SRL, Siguranța Casei Tale SRL, Lumea Apelor SRL, Spectre Invest SRL, Pasiune SRL, Pâinea De Sub Deal SRL, Doza De Sănătate SRL, Grame De Sănătate SRL, Arctangent SRL, Carol Imperator SRL, Anamaria & Bebe Calificat SRL, Morminte BZS SRL, Uzina De Mici SRL, Doamneajută SRL, Posibil SRL. (D. S.)

Foto: M. Pleșu (sus), Ș.M. Georgescu (jos)

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
„Tobol”, arma secretă a lui Putin care bruiază semnalul GPS . Unde este plasată?
O arma secretă a Rusiei ar bruia sistemul GPS de navigație prin satelit al avioanelor și navelor comerciale, în regiunile din Marea Baltică, Marea Neagră și estul Mării Mediterane, potrivit The Sun.
image
Marea Britanie este „pe picior de război”. Ce anunț a făcut premierul Rishi Sunak din Polonia | VIDEO
Aflat într-o vizită oficială în Polonia, premierul britanic Rishi Sunak a declarat marţi că va creşte bugetul pentru apărare până la 2,5% din PIB. Sunak a subliniat că Marea Britanie „nu se află în pragul războiului”, ci „pe picior de război”.
image
Republica Moldova, urmǎtoarea țintǎ a Rusiei. Cine sunt trimișii lui Putin ANALIZǍ
Federaţia Rusă devine tot mai prezentǎ în Republica Moldova, în contextul în care Ilan Şor, omul Kremlinului, a anunţat înființarea platformei Victoria, menitǎ sǎ adune opoziția pro-rusǎ

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.