Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 938 din 31 martie – 6 aprilie 2022
Cu ochii n 3,14 jpeg

DE CÎND A ÎNCEPUT LUMEA ASTA (DUPĂ TERMINAREA ENERGIEI SOCIALE), SÎNTEM PREA OCUPAȚI CU DIFERENȚA DINTRE OCAZIE ȘI COMEDIE

 De cînd a început războiul ruso-ucrainean, armata română a pierdut nouă militari, morți accidental în timpul antrenamentelor. (M. C.)

 Există tot felul de povești de dragoste pe lumea asta: de curînd, cercetătorii au filmat în parcul Putna dovada formării unui cuplu mai puțin obișnuit: ea lupoaică, el cîine. (A. M. S.)

 Pe 24 ianuarie anul acesta s-au împlinit 50 de ani de cînd soldatul japonez Shoichi Yokoi a fost descoperit în jungla Guam unde s-a ascuns 28 de ani, pentru a nu fi capturat, după terminarea celui de-al Doilea Război Mondial. (M. C.)

 Să răsuflăm și noi ușurați! În octombrie 2020, un cumpărător anonim a cumpărat, cu 31,8 milioane de dolari, scheletul unui Tyrannosaurus Rex, botezat Stan. Era un schelet complet, ceea ce specialiștii spun că e o raritate. După achiziție, scheletul a dispărut complet din radarul paleontologilor, care s-au temut că proprietarul anonim l-ar putea revinde „os cu os”, acțiune ce ar fi dus la creșterea semnificativă a costului oaselor sau scheletelor de dinozauri pe piața liberă, cu consecința îngreunării accesului paleontologilor la obiectul muncii. Alarmat de o asemenea dispariție, National Geographic a declanșat o investigație, căutînd urmele giganticului transport (scheletul a fost încărcat într-un container care a cîntărit 5,6 tone la expediere). Investigația a ajuns în Emiratele Arabe și acolo urmele dinozaurului s-au pierdut. Și, deodată, surpriză: acum cîteva zile, Stan a reapărut, fiind anunțat printre exponatele cele mai importante ale viitorului Muzeu de Istorie Naturală din Abu Dhabi. Acum, că știm cine a dat 31,8 milioane de dolari pe Stan, că nu se va face speculă cu oscioarele lui și că prețul oaselor de Tyrannosaurus Rex nu va crește chiar dacă prețul energiei explodează spre impredictibil, ca și costul alimentelor și rata de schimb euro-leu, nu-i așa că răsuflați ușurați împreună cu toți paleontologii lumii? Asta ziceam și eu. (S. V.)

 Maria Grapini se laudă, pe rețelele sociale, că a moderat o dezbatere despre inteligența artificială. De unde deduc că prostia organică se poate întîlni, în anumite condiții, cu inteligența artificială. Sper că n-a ieșit cu scîntei. (M. M.)

 În România, după cum a anunțat Ministerul Sănătății, a început un program de fabricare a unor pastile de iod, în eventualitatea unui atac sau accident nuclear declanșat pe fondul războiului din Ucraina. Programul este preventiv, dar pastilele nu pot fi înghițite în mod preventiv. Ele nu vor fi folosite decît în împrejurări nefericite care nu sînt totuși probabile la ora actuală și pe care nu și le dorește nimeni. În aceste condiții, însă, o reprezentantă a medicilor de familie se plîngea la un post de radio – în mod tot preventiv, probabil – că medicii de familie nu au capacitatea să se ocupe de eventuala distribuire a acestor pastile. Cu alte cuvinte, și dacă vine bomba atomică, noi oricum sîntem prea ocupați cu altele, iar sindicatele vor protesta. (A. M.)

 Întrebare: care e diferența dintre o rublă și un dolar? Răspuns: diferența e un dolar. (M. C.)

 Se întîmplă și invers. Într-o benzinărie dintr-un orășel alsacian, afișajul electronic al prețului benzinei a arătat 1,25 euro în loc de 2,25 euro. Imediat s-a format o coadă enormă de automobiliști încîntați de o asemenea ocazie. Cînd au aflat că e o greșeală „de calculator”, au protestat. Jandarmii au fost chemați să-i liniștească. În orice caz, erori „în jos” se produc numai la ei. La noi, după cum vedem tot timpul, se produc numai erori „în sus”. (S. V.)

 De pe Twitter: Volodimir Zelenski este un politician pe invers – majoritatea fac pe eroii pînă cîștigă alegerile după care, odată ajunși în funcție, devin actori de comedie. (M. C.)

p24 sm georgescu jpg jpeg

ÎNSĂ, ÎN PREALABIL, ANALIȘTII DESFĂȘOARĂ UN SCENARIU CLASIC

 Un urs din statul american Connecticut a intrat într-un țarc căutînd mîncare, însă a fost atacat și gonit de doi porci. „Sînt foarte mîndră de ei, pentru că Hammy, porcul mai mic, se teme și de umbra lui, dar a sărit imediat în ajutor atunci cînd a văzut-o pe Mary luptîndu-se cu ursul”, a declarat Rebecca Shaw, proprietara porcilor. (A. M. S.)

 Un pompier vorbind despre incendiul de la mall-ul Prosper de pe Calea 13 Septembrie: „La sfîrșit vom face o cercetare în prealabil“. Într-adevăr, ar fi cazul. (D. S.)

 Analiștii care comentează, de săptămîni bune, capacitatea de discernămînt a lui Vladimir Putin ar trebui să se concentreze asupra hainei pe care a purtat-o acesta pe stadionul Lujniki, din Moscova, în timpul discursului către națiune. Cum să dai 12.000 de euro pe o geacă ordinară, pe care s-o mai și porți „la ocazii”, și să pretinzi că ai toate țiglele pe acoperiș? (S. G.)

 Ambasadorul Federației Ruse la ONU, Ghenadi Gantilov, spune că „Rusia nu a invadat Ucraina”, ci „desfășoară operațiuni militare speciale” și că „încearcă să bombardeze delicat”. Ucrainenii care au simțit pe pielea lor delicatețea bombardamentelor rusești de-abia așteaptă ca cei responsabili de aceste operațiuni militare să fie judecați pentru crimele de război comise și tratați cu delicatețe în centrele de detenție ale Curții Penale Internaționale de la Haga. (M. M.)  

 „Survivaliști” sau preppers (de la „to be prepared”) e numele unei categorii de oameni care se pregătesc permanent pentru un scenariu apocaliptic – numit și „ziua X” –, provocat de catastrofe naturale, crize financiare, dezastre climatice, impactul cu meteoriți, accidente nucleare, crize ale refugiaților, războaie, terorism, epidemii, pene de curent generalizate etc. Din activitățile prepper-ilor fac parte construirea de buncăre, stocarea masivă de alimente, medicamente și arme, deprinderea unor tehnici de supraviețuire și practicarea unui mod de viață autarhic, independent de rețelele publice de furnizare și aprovizionare. Iată cîteva acronime esențiale, pe care orice prepper care se respectă trebuie să le cunoască: INCH (I’m Never Comming Home), TEOTWAWKI (The End of The World as We Know It), YOYO  (You’re on Your Own), WROL (Without Rule of Law) și, cînd nu mai e nimic de făcut, WC (Worst Case). Cele mai vaste comunități de prepper-i se află în SUA, Germania, Austria, Elveția și Olanda. Ca întotdeauna, cei mai pregătiți sînt cei care nu au nevoie. (M. P.)

 Din Turda, mai multe nume de firme: Începem Cu Sănătatea SRL, Seism Impex SRL, Transformări Metalice SRL, Escala SRL, Gheza Rada Constructorii Casei Tale SRL, Sens Vest SRL, Puiul Meu I & M SRL, Nașii Consult SRL, Soluția Informației SRL, Dănuț Taxi European SRL, Nyk Veritabil Trans SRL, Institutul Național De Sticlă SA, Caracter Plus SRL, Făbricuța De Traduceri SRL, Artis Vitalis SRL, Toamna Com SRL, Transilvania Frig Polar SRL, Pro Tempus SRL, Savarina SRL, Peștișorul Vesel SRL, Cuore In Due SRL, Activități Cadou SRL, Pro Natural Intens SRL, Pro Natural Contact SRL, Pro Natural Instinct SRL, Bucuria Arcașului SRL, Maria Canapele SRL, Cafeneaua De Acasă SRL, Teosofia Clasic SRL, Eurocuantic Impex SRL, Dacicus Soma SRL, Connected Eternity SRL, Iar Doi SRL, Prince & Me SRL, Depozitul De Schele SRL, Stabil Ambient SRL, Alb Imaculat SRL, Cristal 4 Passion SRL, Landul Făurar SRL, Summit SRL, Lambriuri Piatră Șeminee Premium SRL, DDD Insecto SRL, Proiect Aparte GR SRL, Reportaje Rusu SRL, Somptuos Energy SRL, Constantin Și Nepoții SRL, Impact Robotic SRL, Rochița Înflorată SRL, La Sărăcuț SRL, Drum Bun Construct SRL, Albișorul Impex SRL, Integral Concret SRL, Siguranța Casei Tale SRL, Lumea Apelor SRL, Spectre Invest SRL, Pasiune SRL, Pâinea De Sub Deal SRL, Doza De Sănătate SRL, Grame De Sănătate SRL, Arctangent SRL, Carol Imperator SRL, Anamaria & Bebe Calificat SRL, Morminte BZS SRL, Uzina De Mici SRL, Doamneajută SRL, Posibil SRL. (D. S.)

Foto: M. Pleșu (sus), Ș.M. Georgescu (jos)

Cea mai bună parte din noi jpeg
Biroul meu de astăzi e același
Mă întreb tot mai des dacă, în loc să devină o gazdă pentru o viață mai bună, lumea nu s-a transformat cumva într-un birou universal în care ești mereu de găsit.
Zizi și neantul jpeg
Diverse, stradale…
Omniprezenți, pe vremea de atunci, în orele de lucru, erau cerșetorii și cei care sufereau de boli psihice.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce trăiesc nemții cîte o sută de ani, sănătoși și întregi la cap?
Pentru mine, Berlinul este orașul cel mai bine organizat, ca infrastructură și ca tot, dar în care te simți cel mai liber.
E cool să postești jpeg
Unde-i tocmeală mai e păsuire?
„Pot rezista la orice, mai puțin tentației”.
p 20 WC jpg
Cafea sau vin?
La fel ca vinul, cafeaua are, în legendele ei de origine, o întrebuinţare spirituală.
Theodor Pallady jpeg
Energii divine necreate...
Teologia creștină s-a cristalizat în numeroase orizonturi lingvistice, dar ortodoxia a rămas în mare măsură tributară geniului grecesc.
640px Bucharest, Drumul Taberei (16307818580) jpg
Drumul Taberei 2030
Fidel Castro a fost plimbat pe bulevardul Drumul Taberei
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe o dubă destinată livrării unor produse, o adaptare a limbajului telefoanelor „fierbinți“ din anii 2000: „Livrez orice! Ia-mă! Sînt electrică!“
Cea mai bună parte din noi jpeg
Rămîi pe culoarul tău
Mi-a luat o jumătate de viață să înțeleg că oamenii nu pot fi înlocuiți și că creativitatea noastră este cea care ne legitimează unicitatea.
Zizi și neantul jpeg
Obiecte și dispariții
Țin minte că pe ultimele le-am văzut cam atunci cînd s-a născut copilul meu. Atunci au fost, la propriu, obiecte de trusou.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E cool să postești jpeg
În goana vieții
„Nu juca acel joc la care te obligă un semafor care decide pentru tine cînd e timpul să mergi, cînd să te oprești. Stai puțin nemișcat și gîndește-te.”
p 20 Walter Benjamin  WC jpg
Geografii spirituale (II): orașul
Walter Benjamin nu vorbește, desigur, despre o transcendență personală, nici măcar despre una în sens tradițional.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Hypatia. Adevăr și legend
Uciderea Hypatiei de către un grup de fanatici care-și spuneau creștini e un fapt istoric incontestabil.
p 24 E  Farkas jpg
Cu ochii-n 3,14
Altfel spus: e sexul normal „mai puțin” decît devierile anal-orale sau este perversiunea supremă?
Cea mai bună parte din noi jpeg
Povestea merge mai departe
Unul dintre motivele pentru care am dorit să mă mut în București au fost concertele.
Zizi și neantul jpeg
Călătoria prin orașul-pădure
Paltoanele noastre cu siguranță erau: parcă ne camuflau, ne făceau să ne pitim în peisaj. Într-un fel, așa ne simțeam în siguranță.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Belgrad și fiorul balcanic
Și mie mi-a plăcut la Belgrad, am regăsit aici „fiorul balcanic” de care m-am îndrăgostit.
E cool să postești jpeg
Negustorii de timp
„Sistemul politic nu poate gestiona totul în același timp (...) și, în prezent, Europa este foarte ocupată.”
p 20 Leviatan jpg
Pe urmele lui Iov
În Biblie, însă, realul nu se reduce la o lume plană, somnolentă, cufundată în necazuri, în nevoi, în cotidian.
Theodor Pallady jpeg
Prietenii latini ai Bizanțului
Împărțirea tîrzie a Imperiului Roman între Orient și Occident n-a subminat unitatea Bisericii creștine, cel puțin pînă la Marea Schismă din 1054, agravată ulterior prin Cruciada a IV-a și eșecul sinoadelor unioniste de la Ferrara-Florența.
Vake Park, Tbilisi City, Georgia Country, autumn Season 05 jpg
Toamnă tristă
Printre blocurile din cartier, vîntul spulberă frunzele care, din cauza secetei, se amestecă rapid cu praful străzii și cu molozul rezultat în urma nenumăratelor și interminabilelor lucrări la infrastructură.
p 24 A  Vrana jpg
Cu ochii-n 3,14
Școlile din Texas le oferă gratis părinților truse DNA pentru ca copiii acestora să poată fi mai ușor identificați în cazul în care vor fi împușcați sau desfigurați în vreun atentat la școală. Orice, numai să nu interzică armele.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce mai zice gura lumii?
Am dat acest șir nesfîrșit de exemple pentru că alte vieți nu cunosc, dar gura lumii e aceeași pentru toți, iar mie mi-a păsat de ea peste măsură.

Adevarul.ro

1669494557875057 1XMKigNP jpg
Argentina-Mexic. Foștii campioni mondiali au jucat prost, dar au avut un jucător Messianic
Selecţionata Argentinei rămâne în cursă pentru optimile de finală ale Cupei Mondiale de fotbal din Qatar, după ce a învins echipa Mexicului cu scorul de 2-0 (0-0), sâmbătă seara, pe Lusail Stadium din Al Daayen, în Grupa C.
Bataie intre suporteri jpg
Bătaie între fanii englezi și cei galezi. Pumni, picioare și scaune folosite în ciocnire VIDEO
Două grupuri de fani, unul din Anglia, celălalt din Țara Galilor, după cum arată tricourilor pe care le purtau, s-au luat la bătaie în stațiunea spaniolă Tenerife. Meciul dintre cele două naționale va avea loc marți.
smurd masina foto shutterstock
Un șofer de 82 de ani a omorât doi pietoni, după ce, în urmă cu puțin timp, accidentase un biciclist
Un grav accident rutier a avut loc sâmbătă seara în Argeș. Doi pietoni accidentați pe DN7 au murit. Tragedia a fost provocată de un șofer în vârstă de 82 de ani, la scurt timp după ce mai provocase un accident.

HIstoria.ro

image
Planul în 10 puncte de comunizare a României din martie 1945
În timp ce Armata Română participa, alături de cea sovietică, la luptele din Ungaria și Cehoslovacia, partidul comunist, încurajat de Moscova, dădea asaltul final pentru acapararea puterii.
image
Cucerirea Vidinului, cea mai puternică fortăreaţă otomană de pe Dunăre
La începutul lunii mai 1877, Armata Română s-a concentrat în Oltenia pentru a împiedica manevrele otomane și a ține sub control cetatea Vidin, cea mai puternică fortăreață turcească de pe Dunăre.
image
Războiul Fotbalului: Meciul care a declanșat conflictul armat dintre El Salvador și Honduras / VIDEO
În istorie sunt consemnate tot felul de conflicte, pornind de la motive mai mult sau mai puțin întemeiate: pentru teritorii, pentru bogății, pentru glorie, pentru onoare, pentru amor... Iată însă că atunci când două națiuni sud-americane, Salvador și Honduras, au ajuns să se războiască, printre motivele conflictului s-au regăsit și niște partide de... fotbal.