Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 936 din 17 – 23 martie 2022
Cu ochii n 3,14 jpeg

ÎN LUMEA DE AZI, TOATE AMINTIRILE PE O DISTANȚĂ LUNGĂ SÎNT UTILIZATE ÎN ALTE SCOPURI, DIN MOMENT CE INIMA GREȘEȘTE STRATEGIC ÎN BENEFICIUL GENERAȚIILOR CE VOR VENI

 Ce mai cumpără lumea? Licitația de primăvară de la Sotheby’s a stabilit un nou record pentru o lucrare de René Magritte. L’empire des lumières, o lucrare a maestrului belgian din 1961, una dintre cele șaptesprezece lucrări cu același titlu din portofoliul său, a fost vîndută pentru 54 de milioane de lire sterline, dublînd, practic, prețul celei mai scumpe lucrări de Magritte vîndute pînă acum. Nu mă miră că în lumea de azi e la mare preț suprarealismul. (S. V.)

 Un grup de cercetători ne anunță că lucrează la o tehnologie care va șterge toate amintirile dureroase din creierul nostru. Eu, unul, nu m-aș grăbi să fac asta; dar dacă chiar se va putea, ce anume ați șterge din propriul creier? (M. C.)

 Iată un produs de teleshopping la care s-ar putea să nu vă fi gîndit că v-ar lipsi: „Praștia metalică pentru vînătoare sau hobby este unul dintre accesoriile care nu trebuie să lipsească din dotarea nici unui vînător. Un accesoriu util și practic, praștia cu corzi din latex are o precizie foarte bună și poate fi utilizată atît la vînătoare, cît și la alte activități pe o distanță lungă de pînă la 50-80 m“. Numai că (probabil spre dezamăgirea unor potențiali clienți) din prezentarea produsului nu reiese ce se înțelege prin „alte activități pe o distanță lungă de pînă la 50-80 m“. De pildă, praștia metalică poate arunca o privire? Poți trimite cu ea un e-mail? Sau bezele? (D. S.)

 Vorbind despre starea adăposturilor de protecție civilă care se află în subsolul blocurilor bucureștene, Raed Arafat a declarat că unele dintre acestea sînt „din păcate, utilizate în alte scopuri”. Aș îndrăzni să spun că, „din fericire”, acestea sînt utilizate în alte scopuri, gîndind și sperînd că, și de acum încolo, scopul tuturor adăposturilor civile din întreaga lume să nu trebuiască să fie altul decît acela de a găzdui butoaie cu murături. (S. G.)

 Primul omul din lume care a primit o inimă de porc, un organ animal modificat genetic, a murit la două luni de la operație. Operația a fost consideră inițial un succes, iar în momentul de față a rămas un experiment important, din moment ce inima nu a fost respinsă imediat de corpul uman și a funcționat două luni. (A. M. S.)

 Pe forumul www.politisti.ro, la rubrica Măsuri de siguranță referitoare la mînuirea armei, citim următoarea postare sapiențială, publicată de utilizatorul avansat Elvis, pe 25 noiembrie 2011: „Arma greșește decît o singură dată”. Tocmai de aceea, a greși e omenește, nu armenește. (M. P.)

 Una dintre cele mai absurde știri legate de războiul în curs de desfășurare în apropiere de noi a fost anunțul autorităților ruse că armata lor a cucerit Cernobîlul. Un loc strategic. Una dintre cele mai absurde declarații privind același conflict a fost cea făcută în Antalya de ministrul rus de Externe: „Nu intenționăm să atacăm alte țări, nu am atacat nici Ucraina”. Mai rămînea să adauge că nici Putin nu există. (A. M.)

 Conform revistei Science, au ajuns pînă la noi doar 10% din totalul manuscriselor medievale (adică cele produse între anii 600 și 1450). Am, rapid, două reacții. Una – dacă știm atît de puțin despre ce gîndeau și ce știau medievalii, nu pricep de ce ne socotim neapărat mai deștepți și mai „evoluați”. Doar pentru că avem Facebook, zburăm pe Marte și trăim mai mult? A doua – sper că peste 500 de ani, în beneficiul clar al generațiilor ce vor veni, să mai existe doar 10% din tot ceea ce se scrie și se gîndește acum. Firește, arhiva revistei Dilema veche va fi în acest 10%... (S. V.)

PUR ȘI SIMPLU, JUDECÎND DUPĂ NUMĂRUL DE OAMENI DISPERAȚI LA O PETRECERE, UN ARTICOL ELOGIOS NAȘTE ZÎMBETE

 O doamnă de 74 de ani din Scoția și-a adus aminte că o mătușă a ei i-a deschis un cont bancar cînd a împlinit 14 ani, depunînd în el 3,35 dolari. A vrut să știe dacă mai există contul și l-a găsit acum, după 60 de ani în care nimeni nu a umblat la el, ajuns la 335 de dolari. Pur și simplu uitase de cont și și-a amintit găsind niște recipise cînd făcea curat în pod. La scumpirile care au început deja, ar fi cazul să facem toți curat în poduri. (S. V.)

 Într-un colț de stradă, o doamnă cu un coș de zambile acționa cu rigoare, implementînd o strategie de marketing agresivă, însă extrem de eficientă, judecînd după numărul de cumpărători pe care îi avea prin preajmă: „Luați flori antirăzboi”. (S. G.)

 Cozi interminabile și oameni disperați la benzinării. Oamenii au intrat în panică. Își fac stocuri de carburanți de teamă că s-ar putea scumpi peste noapte. Panica a fost indusă, se pare, artificial. E o intoxicare ce s-a răspîndit rapid pe canalele de socializare. În beneficiul speculanților care, pe fondul creșterii bruște a cererilor, chiar au scumpit benzina. Cred că de aici ar putea porni o campanie de promovare a cărții: un mesaj bine plasat cum că de mîine se scumpesc și cărțile. Și o fotografie cu o coadă luuungă în fața unei librării. (M. M.)

 „M-am îndrăgostit sau îmi imaginez că m-am îndrăgostit: am fost la o petrecere și mi-am pierdut capul. Apoi am cumpărat și un cal de care nici nu am nevoie”, scria Tolstoi, la 25 ianuarie 1851, în jurnalul său. Tolstoi abia ieșise din adolescență și nu scrisese încă nici una dintre capodoperele sale. (M. C.)

 „Să-ți fie scîrbă e omenește! Să-ți fie scîrbă e distractiv!” este sloganul sub care funcționează Muzeul Mîncărurilor Dezgustătoare (Disgusting Food Museum), cu filiale în Malmö și în Berlin. Printre cele mai grețoase exponate se numără: go mutra – urină de vacă (India); ttongsul – băutură alcoolică pe bază de orez și fecale de copil de 4 pînă la 7 ani fermentate (Coreea); lao shu zai jiu – pui de șoarece înecați și macerați în vin de orez (China); tong zi dan – ouă fierte în urină de băieți tineri de cel mult 10 ani (China); kiviak – mergul pitic (o pasăre din regiunea arctică) fermentat în carcasă de focă îngropată în pămînt între 3 și 18 luni (Groenlanda); balut – ou de rață fiert, incubat două-trei săptămîni, cu embrion înăuntru (Filipine); jugo de rana / suc de broască – broască din lacul Titicaca pasată în blender cu ouă de bibilică, miere, ierburi și mirodenii (Peru); „Mongolian Mary” – ochi de oaie murați, în suc de roșii (Mongolia). Un articol elogios, apărut în revista Spiegel, titrează entuziast: „Un muzeu de-ți vine să vomiți!”. (M. P.)

 O tînără de 22 ani a fost lovită într-o benzinărie din Iaşi de un alt client, întrucît nu ar fi respectat rîndul la pompa de alimentare. Femeia a ajuns la spital, cu traumatism cranio-cerebral. Frica de scumpire naște monștri. (A. M. S.)

 Facem un salt pînă la Cîmpina pentru a culege de acolo polenul cîtorva nume de firme: Magic Util Confort SRL, Umerașe Ser Viz SRL, Clan SRL, Papetăria Fair Play SRL, Direct Impex SRL, Total Unic Ignifug SRL, Prologic SRL, Thanatos King SRL, Voinicul Company SRL, Teens Mițu-Chițu Indoor SRL, Tata Verde SRL, Mirific SRL, Ale-Ge & Serv Your Self SRL, Antipattern SRL, Anormal Studio SRL, Joacă Și Zâmbete SRL-D, Temerarii SRL, 24Ore7Zile SRL, Fotografie Cu Suflet SRL, Tentant SRL, Răsăritul Speranței SRL, Lespezi Reci SRL, Caporalu4Future SRL, Demâncare SRL, Ieri Azi Și Mâine SRL-D, Ținutul Crailor SRL, Penalty SRL, Zidul Înalt SRL, Omu De Lemn Masiv SRL. (D. S.)

Foto: M. Pleșu

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

image png
Moştenitorii de drept contestă în justiţie că Maurice Ravel este singurul autor al celebrului „Boléro”
Moştenitorii decoratorului rus Alexandre Benois şi ai lui Maurice Ravel au făcut apel la sfârşitul lunii noiembrie împotriva unei hotărâri judecătoreşti care stabileşte că compozitorul francez a fost singurul autor al celebrului "Boléro", a declarat marţi avocatul moştenirii Benois.
Canalul Panama Foto Getty Images jpg
Scrisoarea trimisă de Guvernul din Panama către ONU după declarațiile făcute de Donald Trump
Guvernul statului Panama a trimis o scrisoare ONU în urma declarațiilor făcute de președintele American Donald Trump în care și-a manifestat intenția de „a recupera” Canalul Panama.
comori jpg
Descoperire uluitoare într-o pădure din Teleorman! Ce a găsit un șofer de tir: „După ce am început să sap în pământ au început să iasă la iveală
Țara noastră este, literalmente, plină de comori. Iar un șofer de TIR din Olt a făcut o descoperire uimitoare într-o pădure din Teleroman. Cu ajutorul detectorului său de metale, bărbatul a găsit mai multe bijuterii și monede care ar data, potrivit specialiștilor, din secolul XVI.
emanuel ungureanu/ facebook
USR depune un nou proiect legislativ pentru protecția copiilor și vârstnicilor
Deputatul USR Emanuel Ungureanu a depus un proiect legislativ care prevede amplasarea de camere video în centrele de asistență socială din România, pentru a asigura monitorizarea continuă a activităților și protecția beneficiarilor, în special a copiilor și vârstnicilor.
wizz air avion jpg
Wizz Air anunță șase rute noi în România
Wizz Air a anunțat miercuri șase noi rute din România după alocarea unei a doua aeronave bazei sale din Sibiu în vara anului 2025, ajungând astfel la o flotă de 33 de aeronave în țara noastră.
Elena Cuza, litografie din 1860, autor - Constantin I. Stăncescu, din patrimoniul Muzeului Municipiului București  (foto: Facebook / Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” din Vaslui)
Un portret al Elenei Cuza, la vârsta de 82 de ani. O fotografie din 1907
Prima doamnă a Principatelor Unite Române a rămas în mentalul colectiv ca un model de generozitate, demnitate și modestie, un om cu o bogată operă caritabilă.
blocuri jpeg
Top 10 previziuni pentru piața imobiliară din România. Diferențele față de criza din 2008
Economia României și piața imobiliară intră în 2025 cu perspective pozitive pe termen lung, dar și cu provocări semnificative pentru anul care a început, potrivit raportului „Top 10 previziuni pentru piața imobiliară din România în 2025”.
trump Mariann Edgar Budde jpg
Trump are parte de o predică virală. Episcopul Mariann Edgar Budde îi cere președintelui să protejeze minoritățile
În prima zi completă a mandatului său, președintele Donald Trump a avut parte de un moment neașteptat de confruntare, chiar în mijlocul unei slujbe tradiționale la Catedrala Națională din Washington.
curatare draperii curatare perdele jpg
Trucul folosit în hoteluri pentru perdele curate, fără spălare. Vor arăta ca atunci când le-ai cumpărat și nu va fi nevoie să le dai jos
Cu toții încercăm să facem tot posibilul pentru a ne păstra casa cât mai curată, însă un detaliu pe care mulți dintre noi îl ignorăm de cele mai multe ori este starea perdelelor.