Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 936 din 17 – 23 martie 2022
Cu ochii n 3,14 jpeg

ÎN LUMEA DE AZI, TOATE AMINTIRILE PE O DISTANȚĂ LUNGĂ SÎNT UTILIZATE ÎN ALTE SCOPURI, DIN MOMENT CE INIMA GREȘEȘTE STRATEGIC ÎN BENEFICIUL GENERAȚIILOR CE VOR VENI

 Ce mai cumpără lumea? Licitația de primăvară de la Sotheby’s a stabilit un nou record pentru o lucrare de René Magritte. L’empire des lumières, o lucrare a maestrului belgian din 1961, una dintre cele șaptesprezece lucrări cu același titlu din portofoliul său, a fost vîndută pentru 54 de milioane de lire sterline, dublînd, practic, prețul celei mai scumpe lucrări de Magritte vîndute pînă acum. Nu mă miră că în lumea de azi e la mare preț suprarealismul. (S. V.)

 Un grup de cercetători ne anunță că lucrează la o tehnologie care va șterge toate amintirile dureroase din creierul nostru. Eu, unul, nu m-aș grăbi să fac asta; dar dacă chiar se va putea, ce anume ați șterge din propriul creier? (M. C.)

 Iată un produs de teleshopping la care s-ar putea să nu vă fi gîndit că v-ar lipsi: „Praștia metalică pentru vînătoare sau hobby este unul dintre accesoriile care nu trebuie să lipsească din dotarea nici unui vînător. Un accesoriu util și practic, praștia cu corzi din latex are o precizie foarte bună și poate fi utilizată atît la vînătoare, cît și la alte activități pe o distanță lungă de pînă la 50-80 m“. Numai că (probabil spre dezamăgirea unor potențiali clienți) din prezentarea produsului nu reiese ce se înțelege prin „alte activități pe o distanță lungă de pînă la 50-80 m“. De pildă, praștia metalică poate arunca o privire? Poți trimite cu ea un e-mail? Sau bezele? (D. S.)

 Vorbind despre starea adăposturilor de protecție civilă care se află în subsolul blocurilor bucureștene, Raed Arafat a declarat că unele dintre acestea sînt „din păcate, utilizate în alte scopuri”. Aș îndrăzni să spun că, „din fericire”, acestea sînt utilizate în alte scopuri, gîndind și sperînd că, și de acum încolo, scopul tuturor adăposturilor civile din întreaga lume să nu trebuiască să fie altul decît acela de a găzdui butoaie cu murături. (S. G.)

 Primul omul din lume care a primit o inimă de porc, un organ animal modificat genetic, a murit la două luni de la operație. Operația a fost consideră inițial un succes, iar în momentul de față a rămas un experiment important, din moment ce inima nu a fost respinsă imediat de corpul uman și a funcționat două luni. (A. M. S.)

 Pe forumul www.politisti.ro, la rubrica Măsuri de siguranță referitoare la mînuirea armei, citim următoarea postare sapiențială, publicată de utilizatorul avansat Elvis, pe 25 noiembrie 2011: „Arma greșește decît o singură dată”. Tocmai de aceea, a greși e omenește, nu armenește. (M. P.)

 Una dintre cele mai absurde știri legate de războiul în curs de desfășurare în apropiere de noi a fost anunțul autorităților ruse că armata lor a cucerit Cernobîlul. Un loc strategic. Una dintre cele mai absurde declarații privind același conflict a fost cea făcută în Antalya de ministrul rus de Externe: „Nu intenționăm să atacăm alte țări, nu am atacat nici Ucraina”. Mai rămînea să adauge că nici Putin nu există. (A. M.)

 Conform revistei Science, au ajuns pînă la noi doar 10% din totalul manuscriselor medievale (adică cele produse între anii 600 și 1450). Am, rapid, două reacții. Una – dacă știm atît de puțin despre ce gîndeau și ce știau medievalii, nu pricep de ce ne socotim neapărat mai deștepți și mai „evoluați”. Doar pentru că avem Facebook, zburăm pe Marte și trăim mai mult? A doua – sper că peste 500 de ani, în beneficiul clar al generațiilor ce vor veni, să mai existe doar 10% din tot ceea ce se scrie și se gîndește acum. Firește, arhiva revistei Dilema veche va fi în acest 10%... (S. V.)

PUR ȘI SIMPLU, JUDECÎND DUPĂ NUMĂRUL DE OAMENI DISPERAȚI LA O PETRECERE, UN ARTICOL ELOGIOS NAȘTE ZÎMBETE

 O doamnă de 74 de ani din Scoția și-a adus aminte că o mătușă a ei i-a deschis un cont bancar cînd a împlinit 14 ani, depunînd în el 3,35 dolari. A vrut să știe dacă mai există contul și l-a găsit acum, după 60 de ani în care nimeni nu a umblat la el, ajuns la 335 de dolari. Pur și simplu uitase de cont și și-a amintit găsind niște recipise cînd făcea curat în pod. La scumpirile care au început deja, ar fi cazul să facem toți curat în poduri. (S. V.)

 Într-un colț de stradă, o doamnă cu un coș de zambile acționa cu rigoare, implementînd o strategie de marketing agresivă, însă extrem de eficientă, judecînd după numărul de cumpărători pe care îi avea prin preajmă: „Luați flori antirăzboi”. (S. G.)

 Cozi interminabile și oameni disperați la benzinării. Oamenii au intrat în panică. Își fac stocuri de carburanți de teamă că s-ar putea scumpi peste noapte. Panica a fost indusă, se pare, artificial. E o intoxicare ce s-a răspîndit rapid pe canalele de socializare. În beneficiul speculanților care, pe fondul creșterii bruște a cererilor, chiar au scumpit benzina. Cred că de aici ar putea porni o campanie de promovare a cărții: un mesaj bine plasat cum că de mîine se scumpesc și cărțile. Și o fotografie cu o coadă luuungă în fața unei librării. (M. M.)

 „M-am îndrăgostit sau îmi imaginez că m-am îndrăgostit: am fost la o petrecere și mi-am pierdut capul. Apoi am cumpărat și un cal de care nici nu am nevoie”, scria Tolstoi, la 25 ianuarie 1851, în jurnalul său. Tolstoi abia ieșise din adolescență și nu scrisese încă nici una dintre capodoperele sale. (M. C.)

 „Să-ți fie scîrbă e omenește! Să-ți fie scîrbă e distractiv!” este sloganul sub care funcționează Muzeul Mîncărurilor Dezgustătoare (Disgusting Food Museum), cu filiale în Malmö și în Berlin. Printre cele mai grețoase exponate se numără: go mutra – urină de vacă (India); ttongsul – băutură alcoolică pe bază de orez și fecale de copil de 4 pînă la 7 ani fermentate (Coreea); lao shu zai jiu – pui de șoarece înecați și macerați în vin de orez (China); tong zi dan – ouă fierte în urină de băieți tineri de cel mult 10 ani (China); kiviak – mergul pitic (o pasăre din regiunea arctică) fermentat în carcasă de focă îngropată în pămînt între 3 și 18 luni (Groenlanda); balut – ou de rață fiert, incubat două-trei săptămîni, cu embrion înăuntru (Filipine); jugo de rana / suc de broască – broască din lacul Titicaca pasată în blender cu ouă de bibilică, miere, ierburi și mirodenii (Peru); „Mongolian Mary” – ochi de oaie murați, în suc de roșii (Mongolia). Un articol elogios, apărut în revista Spiegel, titrează entuziast: „Un muzeu de-ți vine să vomiți!”. (M. P.)

 O tînără de 22 ani a fost lovită într-o benzinărie din Iaşi de un alt client, întrucît nu ar fi respectat rîndul la pompa de alimentare. Femeia a ajuns la spital, cu traumatism cranio-cerebral. Frica de scumpire naște monștri. (A. M. S.)

 Facem un salt pînă la Cîmpina pentru a culege de acolo polenul cîtorva nume de firme: Magic Util Confort SRL, Umerașe Ser Viz SRL, Clan SRL, Papetăria Fair Play SRL, Direct Impex SRL, Total Unic Ignifug SRL, Prologic SRL, Thanatos King SRL, Voinicul Company SRL, Teens Mițu-Chițu Indoor SRL, Tata Verde SRL, Mirific SRL, Ale-Ge & Serv Your Self SRL, Antipattern SRL, Anormal Studio SRL, Joacă Și Zâmbete SRL-D, Temerarii SRL, 24Ore7Zile SRL, Fotografie Cu Suflet SRL, Tentant SRL, Răsăritul Speranței SRL, Lespezi Reci SRL, Caporalu4Future SRL, Demâncare SRL, Ieri Azi Și Mâine SRL-D, Ținutul Crailor SRL, Penalty SRL, Zidul Înalt SRL, Omu De Lemn Masiv SRL. (D. S.)

Foto: M. Pleșu

Cea mai bună parte din noi jpeg
Și dacă nu o să se termine?
Sperăm că celălalt ne va accepta cu toate bandajele noastre.
Zizi și neantul jpeg
Ploi
Eram, se poate spune, invincibilă cu armura asta de plastic: torentele și bulboanele nu mă puteau doborî.
E cool să postești jpeg
Noile adicții ale adolescenților
Sînt aceste nevoi satisfăcute prin adicții? Doar temporar, însă efectele sînt copleșitoare.
p 20 Breugel, Ispitirea Sfintului Anton (detaliu) jpg
Literatură și experiență mistică
Cuvîntul poetic asigura această trecere din „mediul exterior” în „mediul interior”.
foto BTC DV bis jpeg
De ce blîndețea?
E aici ceva din alchimia virtuții la fel de veche ca natura umană.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe lîngă ofertele de serviciu, la mica publicitate apar uneori (ca în ziarul Libertatea de vineri, 24 martie 2023) și oferte matrimoniale: „DOMN București doresc doamnă 70 ani pt. a îi oferi feeria vieții“. De nerefuzat. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Iubirea e testul pentru curaj
Cîteodată, îți dorești atît de mult unele lucruri încît, atunci cînd apar în viața ta, te temi că le-ai inventat chiar tu – credibil, pînă la ultimul detaliu.
Zizi și neantul jpeg
Stradale
Uneori, mai ales cînd e frumos afară, strada e pur și simplu bucurie. Te plimbi și te bucuri, fără să ai vreun motiv anume. Sau avîndu-le, de fapt, pe toate.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Ce șanse are copilul ăsta?
Probabil că vecina mea deduce doar că ne certăm și e îngrijorată din cauza asta.
E cool să postești jpeg
Simțire fără rațiune
„Azi, rețelele de socializare au impus emoția, în detrimentul rațiunii”
p 20 Minastirea Sfintul Mihail, Kiev WC jpg
Diferite diversităţi religioase
Întîlnirea religiilor cere, chiar mai intens decît politicul, cunoaşterea interlocutorului: cel din faţa ta şi Cel de deasupra tuturor.
Theodor Pallady jpeg
Religia în școală, o veche poveste
După mine, neîncrederea în autorități (partide politice, instituții publice, lideri) s-a transferat și în tabăra seculariștilor anticlericali.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
L-am rugat pe Siri (aplicația cu funcție de „asistent personal”) să-mi spună istoria controversatei aplicații TikTok.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Vreau să mai verific o dată
Încerc să îmi spun, cînd nu dorm de grija tuturor lucrurilor care ar putea merge prost, că este doar o încercare a minții, care vede pericole peste tot, de a mă proteja.
Zizi și neantul jpeg
Parcul Tineretului
Așa am început să ne apropriem teritoriul parcului, colțișor cu colțișor și tufiș cu tufiș, și să nu ne mai temem de el.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Am vrut să scriu
despre sărăcie, dar am scris despre cîrciumi și despre hipsteri
Oameni tineri, relaxați, care par să nu fi muncit o zi în viața lor sau în nici un caz o muncă din asta mai de duzină, numai treburi fine, intelectuale.
p 20 jpg
Sărăcia lucrurilor. Despre felul de a vedea al celor simpli
Cei simpli se află în posesia unui adevăr pe care îl știu și copiii încredințați de ocrotirea părintească: aceea că lumea, în absența lui Dumnezeu, este prea fragilă pentru a putea exista.
E cool să postești jpeg
Violența contra profesorilor
„Violența împotriva profesorilor este în creștere”, titra la sfîrșitul anului trecut și Tagesschau un articol despre un sondaj recent, potrivit căruia „Insultele, intimidarea și atacurile fizice împotriva profesorilor au ajuns să fie la ordinea zilei în multe școli din Germania”.
foto BTC DV bis jpeg
Latina la bacalaureat
Se poate începe cu pasul just și minimal al reintroducerii latinei ca materie de bacalaureat.
p 24 S  Voinescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cîndva în anii ’70, Coreea de Nord a făcut o comandă de o mie de mașini Volvo, pe care nu le-a plătit nici pînă azi. La fiecare șase luni, suedezii le reamintesc să facă plata.
Zizi și neantul jpeg
Mame și mama
Nu mi-a plăcut niciodată prea mult ziua de 8 Martie.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce film revedem astăzi?
Revizionările ne oferă confort emo­țio­nal, ne dau un sentiment de control asupra vieților noastre și ne conectează cu tre­cutul.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Scriitorul – o specie sălbatică
Am prieteni scriitori care îmi zic: lasă, bre, că scriem pentru generațiile viitoare!
p 20 WC jpg
Nimbul după Bizanţ
Ortodoxia ca model de societate – centrat pe viaţa în Biserică, pe liturghie şi monahism – a fost un model viabil în secolele post-bizantine.

Adevarul.ro

image
Cele mai ieftine destinații de vacanță din Grecia. Insula care trece neobservată, dar merită vizitată
Pe lângă celebrele insule grecești Santorini, Mykonos și Thassos, există și alte destinații de vacanță în Grecia mai puțin cunoscute și mai ieftine. Iată care sunt acestea, conform The Travel.
image
Poliţistul care a ucis din greșeală un şofer. Nu va face nicio zi de închisoare, dar a fost obligat la daune-record
Un polițist din Vaslui a fost trimis în judecată pentru omor, dar a fost condamnat în cele din urmă pentru ucidere din culpă, după ce instanţa a schimbat încadrarea juridică a faptei.
image
Sfaturile primite de doi tineri pensionari MAI care vor să își crească fetița în Olanda. „Ne ajung banii?“
Doi tineri pensionari MAI, beneficiari de pensii militare, vor să se mute cu fetița în Olanda și au cerut sfaturi despre acest pas pe un grup de Facebook al românilor din diaspora.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.