Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 933 din 24 februarie – 2 martie 2022
Cu ochii n 3,14 jpeg

REDUCEREA TIMPULUI DE LUCRU AR PUTEA ASIGURA PARTICIPAREA LA DISCUȚIILE NEMURITORILOR PENTRU CARE NU EXISTĂ TRATAMENTE

 Reformă pe piața muncii în Belgia. Angajații vor putea munci doar patru zile pe săptămînă. Reducerea timpului de lucru are drept obiectiv crearea condițiilor pentru flexibilizarea pieței muncii și o rată mai mare de ocupare a forței de muncă. Viitorul sună promițător: muncești mai puțin pe aceeași leafă și-i lași și pe alții să lucreze în loc să șomeze. (M. M.)

 După cum reiese dintr-un anunț publicat în ziarul Libertatea (vineri, 18 februarie 2022), ca să cîștigi un ban cinstit și pentru ca oferta de prestări servicii pe care o aduci la cunoștința celor interesați să fie mai atractivă, un avantaj semnificativ ți l-ar putea asigura credința: „TINERI CREȘTINI, executăm lucrări de construcții, zugrăveli, tapet, faianță“. (D. S.)

 Într-un lung interviu la BBC, Novak Djokovici, încă jucătorul de tenis nr. 1 al lumii, a spus limpede: preferă să sacrifice participarea la turnee decît să se vaccineze. Ca unul vaccinat cu trei doze, care consideră și azi că era foarte bine dacă ne vaccinam încă și mai mulți, înțeleg și respect decizia lui. Evident, activiștii vaccinului au început deja să-l bălăcărească peste tot. Mărturisesc că înainte de episodul australian nu-mi plăcea sîrbul. Ciudat pentru un vaccinist cum mă consider, văzînd ce val de ură cretină a putut să stîrnească opțiunea lui de a nu se vaccina – asumînd, iată, că va pierde competiția pentru istorie cu Nadal –, am început să-l simpatizez. (S. V.)

 Tensiunile dintre Rusia și Ucraina l-au afectat foarte mult pe un gălățean de 48 de ani. El a ajuns, zilele trecute, la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Galaţi cu o problemă medicală, iar personalul medical a descoperit că poartă o vestă antiglonţ. Adevărul e că discuțiile din ultimul avion cu care am călătorit recent erau în ordinea asta: virus și război. (A. M. S.)

 Guvernul thailandez a decis să schimbe numele capitalei, Bangkok, în Krung Thep Maha Nakhon, însă, chiar dacă au existat bombăneli, lucrurile puteau fi mai grave, căci noua denumire este, de fapt, o prescurtare a numelui ceremonial Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit, care s-ar traduce prin „Oraşul îngerilor, marele oraş al nemuritorilor, magnificul oraş al celor nouă pietre preţioase, sediul regelui, oraşul palatelor regale, casa zeilor încarnaţi, ridicat de Vishvakarman la îndemnul lui Indra”. (S. G.)

 Raed Arafat a fost nevoit să dezmintă o dezinformare care ar fi început să circule și conform căreia, cică, cine se vaccinează împotriva COVID-19 poate lua virusul HIV. Mă tem că pericolul cel mai mare nu este nici HIV și nici măcar COVID-ul. Mult mai gravă pare să devină pandemia de prostie. Un adevărat tsunami, pentru care nici vaccin nu există. (A. M.)

 Am primit recent o reclamă pentru „Russian Lip Technique” – despre care aveam să aflu că este cea mai nouă tendință întru remodelarea buzelor și care, spre deosebire de alte injecții și tratamente, „creează volum pe înălțimea buzelor, astfel încît gura să rămînă ușor întredeschisă, oferind un look seducător”. Cred că, în contextul de azi, analiștii politici n-ar trebui să ignore această tehnică. (S. G.)

mplesu jpg jpeg

NU VĂ FIE FRICĂ, DE DATA ASTA OAMENII MULȚI AR FACE ORICE CA SĂ FIE FLORI

 Pereții unui centru de vaccinare pediatric din București sînt decorați cu nenumărate coli de hîrtie cu desene, mărturii și impresii ale copiilor despre experiența vaccinării anti-COVID. Redau întocmai cîteva dintre ele. „Două doamne au venit, nu m-a durut și gata am scăpat.” (Maria) „Am intrat într-o sală și cînd am văzut acul am încremenit, am țipat, am plîns, mama m-a ținut în brațe. 7 doamne au venit dar n-am simțit nimic. De fapt nu trebuia să-mi fie frică.” (Ioana) „Dragă Daria, eu spun că COVID-19 este urît.” (nesemnat) „Copii, să veniți cu jucării ca să nu vă doară. Din experiența mea nu m-a durut. Să fiți curajoși!” (Alexandra) „Este foarte scurt și nu doare deloc!” (Șerban) „Nu doare. Aveți încredere.” (Ema) „Nu vă fie frică! Este un ac inofensiv!” (Robert) „You can do it! / Poți s-o faci!” (Luca) Și o copilă cu numele de familie Lupu: „Mi-e foame!”. (M. P.)

 O femeie din Italia a murit pe mormîntul soţului ei, de Ziua Îndrăgostiţilor. Femeia avea 85 de ani, iar soţul ei murise în urmă cu 40 de ani. Ea a crescut șapte copii și a mers zilnic la cimitir. Acelaşi lucru s-a întîmplat şi pe 14 februarie, doar că de data asta femeii i s-a făcut rău şi s-a prăbuşit chiar lîngă mormîntul bărbatului. Iubire, consecvență, mod de viață, ce mai contează? (A. M. S.)

 Totuși, e uimitor cît de puțin se scrie și se discută în presa noastră despre fenomenul occidental al „convoaielor libertății”. Chiar și în presa occidentală, dacă nu ar fi avut loc unele violențe în confruntarea manifestanților cu forțele de ordine, mobilizarea ar fi fost tratată cu discreție. Dar ia să vedeți ce s-ar mai fi scris dacă oamenii aceia se strîngeau într-un număr atît de mare nu împotriva, ci în sprijinul măsurilor anti-COVID… De unde deducem că important pentru presa de azi nu mai este, cum era odată, faptul că atît de mulți oameni vin împreună pentru ceva. Important este de ce se strîng ei. Pe vremuri, presa raporta un asemenea eveniment în funcție de numărul participanților; dacă erau foarte mulți, se raporta chiar pe prima pagină. Azi, cum ziceam, nu mai contează cîți, ci de ce. Pot fi cinci, dacă sînt strînși pentru „cauza bună” scriem, dacă sînt 5.000 pentru „cauza rea” nu mai scriem. Noul jurnalism pentru noile vremuri! (S. V.)

 În California mai trăiesc doar două sute de condori. Foarte-foarte puțini! Dintre aceștia, însă, douăzeci de condori stau numai pe terasa unei doamne pe nume Cinda Mickols. Foarte-foarte mulți! (M. C.)

 La finalul anului trecut, un turist american rătăcit în munți a ignorat vreme de 24 de ore apelurile repetate ale Salvamontului din cauză că nu cunoștea numărul. Acum niște ani, o femeie s-a alăturat unei echipe de salvamontiști plecate în căutarea unei turiste rătăcite doar pentru a constata, la un moment dat, că cea căutată era chiar ea. Unii rătăciți ar face orice ca să nu fie găsiți. (M. C.)

 Cîteva nume de firme din Valea Lupului, județul Iași: Eco Cochilia SRL, Acta Reumatica SRL, Incognito SRL, We Polish SRL, Sorin Imobil SRL, Fabrica De Flori SRL, Azteque Corporation SRL, Hornar SRL, Ad Gaudium SRL, Săpături Mecanizate SRL, Farmacia Pământului SRL, New Breazu SRL, Semicolon SRL, Jurnalul De Tenis SRL, Relativ Impact SRL, La Lăutari SRL, Getyka Financiar SRL, Quatro Grig SRL, Do Amy Mondial SRL, Zdravăn SRL, Shakespeare After School SRL, Casa Melcului SRL, Travelus Scribus SRL, Reparații De Zi SRL, Maia Una SRL, Dent Is Tree SRL, Ciprian Meseriașul SRL, Arte Rezidențiale SRL, La Colțul Dulce Sărat SRL, Atipic Invest SRL, Mufftangerie SRL, Traduceri Urgente SRL, Introvert Fun SRL, Prospețimea Frumuseții SRL, Inne Atelierul De Cloș SRL-D, Tango Margo SRL, Neuroclear Sinaps SRL, Zâmbete Pufoase SRL, Bob Infralogic SRL, S.O.S. Grădina SRL, Patru Elemente SRL, Maniafotbalului SRL-D, Oiiioi Concept SRL, Terapie Cu Armonie SRL. (D. S.)

Foto: M. Bănică (sus), M. Pleșu (jos)

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

cub Sofia Micu   Vicoveanca png
Pericolul la care este expusă Sofia Vicoveanca! I-ar putea aduce chiar moartea: „Nu ți-e frică?”
Sofia Vicoveanca, supranumită regina cântecului bucovinean, una dintre cele mai apreciate interprete de muzică populară din România, locuiește de mai bine de 50 de ani într-un apartament din Suceava. Blocul are bulină roșie, cu risc seismic grad I.
image png
Moştenitorii de drept contestă în justiţie că Maurice Ravel este singurul autor al celebrului „Boléro”
Moştenitorii decoratorului rus Alexandre Benois şi ai lui Maurice Ravel au făcut apel la sfârşitul lunii noiembrie împotriva unei hotărâri judecătoreşti care stabileşte că compozitorul francez a fost singurul autor al celebrului "Boléro", a declarat marţi avocatul moştenirii Benois.
Canalul Panama Foto Getty Images jpg
Scrisoarea trimisă de Guvernul din Panama către ONU după declarațiile făcute de Donald Trump
Guvernul statului Panama a trimis o scrisoare ONU în urma declarațiilor făcute de președintele American Donald Trump în care și-a manifestat intenția de „a recupera” Canalul Panama.
comori jpg
Descoperire uluitoare într-o pădure din Teleorman! Ce a găsit un șofer de tir: „După ce am început să sap în pământ au început să iasă la iveală
Țara noastră este, literalmente, plină de comori. Iar un șofer de TIR din Olt a făcut o descoperire uimitoare într-o pădure din Teleroman. Cu ajutorul detectorului său de metale, bărbatul a găsit mai multe bijuterii și monede care ar data, potrivit specialiștilor, din secolul XVI.
emanuel ungureanu/ facebook
USR depune un nou proiect legislativ pentru protecția copiilor și vârstnicilor
Deputatul USR Emanuel Ungureanu a depus un proiect legislativ care prevede amplasarea de camere video în centrele de asistență socială din România, pentru a asigura monitorizarea continuă a activităților și protecția beneficiarilor, în special a copiilor și vârstnicilor.
wizz air avion jpg
Wizz Air anunță șase rute noi în România
Wizz Air a anunțat miercuri șase noi rute din România după alocarea unei a doua aeronave bazei sale din Sibiu în vara anului 2025, ajungând astfel la o flotă de 33 de aeronave în țara noastră.
Elena Cuza, litografie din 1860, autor - Constantin I. Stăncescu, din patrimoniul Muzeului Municipiului București  (foto: Facebook / Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” din Vaslui)
Un portret al Elenei Cuza, la vârsta de 82 de ani. O fotografie din 1907
Prima doamnă a Principatelor Unite Române a rămas în mentalul colectiv ca un model de generozitate, demnitate și modestie, un om cu o bogată operă caritabilă.
blocuri jpeg
Top 10 previziuni pentru piața imobiliară din România. Diferențele față de criza din 2008
Economia României și piața imobiliară intră în 2025 cu perspective pozitive pe termen lung, dar și cu provocări semnificative pentru anul care a început, potrivit raportului „Top 10 previziuni pentru piața imobiliară din România în 2025”.
trump Mariann Edgar Budde jpg
Trump are parte de o predică virală. Episcopul Mariann Edgar Budde îi cere președintelui să protejeze minoritățile
În prima zi completă a mandatului său, președintele Donald Trump a avut parte de un moment neașteptat de confruntare, chiar în mijlocul unei slujbe tradiționale la Catedrala Națională din Washington.