Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 933 din 24 februarie – 2 martie 2022
Cu ochii n 3,14 jpeg

REDUCEREA TIMPULUI DE LUCRU AR PUTEA ASIGURA PARTICIPAREA LA DISCUȚIILE NEMURITORILOR PENTRU CARE NU EXISTĂ TRATAMENTE

 Reformă pe piața muncii în Belgia. Angajații vor putea munci doar patru zile pe săptămînă. Reducerea timpului de lucru are drept obiectiv crearea condițiilor pentru flexibilizarea pieței muncii și o rată mai mare de ocupare a forței de muncă. Viitorul sună promițător: muncești mai puțin pe aceeași leafă și-i lași și pe alții să lucreze în loc să șomeze. (M. M.)

 După cum reiese dintr-un anunț publicat în ziarul Libertatea (vineri, 18 februarie 2022), ca să cîștigi un ban cinstit și pentru ca oferta de prestări servicii pe care o aduci la cunoștința celor interesați să fie mai atractivă, un avantaj semnificativ ți l-ar putea asigura credința: „TINERI CREȘTINI, executăm lucrări de construcții, zugrăveli, tapet, faianță“. (D. S.)

 Într-un lung interviu la BBC, Novak Djokovici, încă jucătorul de tenis nr. 1 al lumii, a spus limpede: preferă să sacrifice participarea la turnee decît să se vaccineze. Ca unul vaccinat cu trei doze, care consideră și azi că era foarte bine dacă ne vaccinam încă și mai mulți, înțeleg și respect decizia lui. Evident, activiștii vaccinului au început deja să-l bălăcărească peste tot. Mărturisesc că înainte de episodul australian nu-mi plăcea sîrbul. Ciudat pentru un vaccinist cum mă consider, văzînd ce val de ură cretină a putut să stîrnească opțiunea lui de a nu se vaccina – asumînd, iată, că va pierde competiția pentru istorie cu Nadal –, am început să-l simpatizez. (S. V.)

 Tensiunile dintre Rusia și Ucraina l-au afectat foarte mult pe un gălățean de 48 de ani. El a ajuns, zilele trecute, la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Galaţi cu o problemă medicală, iar personalul medical a descoperit că poartă o vestă antiglonţ. Adevărul e că discuțiile din ultimul avion cu care am călătorit recent erau în ordinea asta: virus și război. (A. M. S.)

 Guvernul thailandez a decis să schimbe numele capitalei, Bangkok, în Krung Thep Maha Nakhon, însă, chiar dacă au existat bombăneli, lucrurile puteau fi mai grave, căci noua denumire este, de fapt, o prescurtare a numelui ceremonial Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit, care s-ar traduce prin „Oraşul îngerilor, marele oraş al nemuritorilor, magnificul oraş al celor nouă pietre preţioase, sediul regelui, oraşul palatelor regale, casa zeilor încarnaţi, ridicat de Vishvakarman la îndemnul lui Indra”. (S. G.)

 Raed Arafat a fost nevoit să dezmintă o dezinformare care ar fi început să circule și conform căreia, cică, cine se vaccinează împotriva COVID-19 poate lua virusul HIV. Mă tem că pericolul cel mai mare nu este nici HIV și nici măcar COVID-ul. Mult mai gravă pare să devină pandemia de prostie. Un adevărat tsunami, pentru care nici vaccin nu există. (A. M.)

 Am primit recent o reclamă pentru „Russian Lip Technique” – despre care aveam să aflu că este cea mai nouă tendință întru remodelarea buzelor și care, spre deosebire de alte injecții și tratamente, „creează volum pe înălțimea buzelor, astfel încît gura să rămînă ușor întredeschisă, oferind un look seducător”. Cred că, în contextul de azi, analiștii politici n-ar trebui să ignore această tehnică. (S. G.)

mplesu jpg jpeg

NU VĂ FIE FRICĂ, DE DATA ASTA OAMENII MULȚI AR FACE ORICE CA SĂ FIE FLORI

 Pereții unui centru de vaccinare pediatric din București sînt decorați cu nenumărate coli de hîrtie cu desene, mărturii și impresii ale copiilor despre experiența vaccinării anti-COVID. Redau întocmai cîteva dintre ele. „Două doamne au venit, nu m-a durut și gata am scăpat.” (Maria) „Am intrat într-o sală și cînd am văzut acul am încremenit, am țipat, am plîns, mama m-a ținut în brațe. 7 doamne au venit dar n-am simțit nimic. De fapt nu trebuia să-mi fie frică.” (Ioana) „Dragă Daria, eu spun că COVID-19 este urît.” (nesemnat) „Copii, să veniți cu jucării ca să nu vă doară. Din experiența mea nu m-a durut. Să fiți curajoși!” (Alexandra) „Este foarte scurt și nu doare deloc!” (Șerban) „Nu doare. Aveți încredere.” (Ema) „Nu vă fie frică! Este un ac inofensiv!” (Robert) „You can do it! / Poți s-o faci!” (Luca) Și o copilă cu numele de familie Lupu: „Mi-e foame!”. (M. P.)

 O femeie din Italia a murit pe mormîntul soţului ei, de Ziua Îndrăgostiţilor. Femeia avea 85 de ani, iar soţul ei murise în urmă cu 40 de ani. Ea a crescut șapte copii și a mers zilnic la cimitir. Acelaşi lucru s-a întîmplat şi pe 14 februarie, doar că de data asta femeii i s-a făcut rău şi s-a prăbuşit chiar lîngă mormîntul bărbatului. Iubire, consecvență, mod de viață, ce mai contează? (A. M. S.)

 Totuși, e uimitor cît de puțin se scrie și se discută în presa noastră despre fenomenul occidental al „convoaielor libertății”. Chiar și în presa occidentală, dacă nu ar fi avut loc unele violențe în confruntarea manifestanților cu forțele de ordine, mobilizarea ar fi fost tratată cu discreție. Dar ia să vedeți ce s-ar mai fi scris dacă oamenii aceia se strîngeau într-un număr atît de mare nu împotriva, ci în sprijinul măsurilor anti-COVID… De unde deducem că important pentru presa de azi nu mai este, cum era odată, faptul că atît de mulți oameni vin împreună pentru ceva. Important este de ce se strîng ei. Pe vremuri, presa raporta un asemenea eveniment în funcție de numărul participanților; dacă erau foarte mulți, se raporta chiar pe prima pagină. Azi, cum ziceam, nu mai contează cîți, ci de ce. Pot fi cinci, dacă sînt strînși pentru „cauza bună” scriem, dacă sînt 5.000 pentru „cauza rea” nu mai scriem. Noul jurnalism pentru noile vremuri! (S. V.)

 În California mai trăiesc doar două sute de condori. Foarte-foarte puțini! Dintre aceștia, însă, douăzeci de condori stau numai pe terasa unei doamne pe nume Cinda Mickols. Foarte-foarte mulți! (M. C.)

 La finalul anului trecut, un turist american rătăcit în munți a ignorat vreme de 24 de ore apelurile repetate ale Salvamontului din cauză că nu cunoștea numărul. Acum niște ani, o femeie s-a alăturat unei echipe de salvamontiști plecate în căutarea unei turiste rătăcite doar pentru a constata, la un moment dat, că cea căutată era chiar ea. Unii rătăciți ar face orice ca să nu fie găsiți. (M. C.)

 Cîteva nume de firme din Valea Lupului, județul Iași: Eco Cochilia SRL, Acta Reumatica SRL, Incognito SRL, We Polish SRL, Sorin Imobil SRL, Fabrica De Flori SRL, Azteque Corporation SRL, Hornar SRL, Ad Gaudium SRL, Săpături Mecanizate SRL, Farmacia Pământului SRL, New Breazu SRL, Semicolon SRL, Jurnalul De Tenis SRL, Relativ Impact SRL, La Lăutari SRL, Getyka Financiar SRL, Quatro Grig SRL, Do Amy Mondial SRL, Zdravăn SRL, Shakespeare After School SRL, Casa Melcului SRL, Travelus Scribus SRL, Reparații De Zi SRL, Maia Una SRL, Dent Is Tree SRL, Ciprian Meseriașul SRL, Arte Rezidențiale SRL, La Colțul Dulce Sărat SRL, Atipic Invest SRL, Mufftangerie SRL, Traduceri Urgente SRL, Introvert Fun SRL, Prospețimea Frumuseții SRL, Inne Atelierul De Cloș SRL-D, Tango Margo SRL, Neuroclear Sinaps SRL, Zâmbete Pufoase SRL, Bob Infralogic SRL, S.O.S. Grădina SRL, Patru Elemente SRL, Maniafotbalului SRL-D, Oiiioi Concept SRL, Terapie Cu Armonie SRL. (D. S.)

Foto: M. Bănică (sus), M. Pleșu (jos)

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și oameni VIDEO
Cinci cai ai Household Cavalry au rămas liberi în centrul Londrei după ce și-au aruncat călăreții militari în timpul exercițiului de miercuri dimineață, potrivit Daily Mail Online.
image
8 obiceiuri care te fac să îmbătrânești mai repede. Ai putea trăi cu 20 de ani mai mult
Experții în longevitate avertizează asupra comportamentelor care provoacă „daune celulare”. Chiar dacă nu putem încetini timpul, îi putem încetini efectele asupra noastră, potrivit experților. Cheia este să facem alegeri mai sănătoase și să ne dezicem de câteva obiceiuri.
image
Amănuntul care l-a scăpat de nouă ani de puşcărie pe un şofer fără permis, care a ucis trei femei
Un şofer iresponsabil, care a comis un grav accident rutier în apropiere de oraşul Târgu Neamţ, a fost aspru condamnat în primă instanţă, dar magistraţii de la instanţa superioară au decis altceva.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.