Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 932 din 17 – 23 februarie 2022
Cu ochii n 3,14 jpeg

IMPLICAT ÎN STOPAREA LECTURII CA OBICEI GENERAL, OMUL DE CONSUM A ÎNCEPUT SĂ CREASCĂ VERTIGINOS ÎN TOIUL NOPȚII, OBLIGÎNDU-TE SĂ SCHIMBI PLANETA

 O specie tropicală de copac, înalt de peste patru metri și descoperit la începutul anului în Camerun, a primit denumirea Uvariopsis dicaprio în onoarea actorului Leonardo DiCaprio, activist de mediu implicat în stoparea tăierilor de lemn din pădurea tropicală Ebo. Cît pe ce ca DiCaprio să primească acest copac înaintea primei sale statuete Oscar. (M. C.)

 Cu elan pionieresc și festivism găunos, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, anunță că „de Ziua Națională a Lecturii, celebrată pe 15 februarie, programul tuturor școlilor se va modifica astfel încît, indiferent de disciplina prevăzută în orar, de la ora 11 la ora 14 vor fi organizate activități de lectură la care să participe toți elevii. Personalul didactic le va recomanda școlarilor să aducă o carte preferată şi să citească timp de 15 minute. Obiectivul activității este promovarea lecturii ca obicei cotidian”. În tot cazul, evenimentul va fi un prilej de bucurie pentru toți copiii: vor avea o scuză nobilă să chiulească de la „disciplina prevăzută în orar” între orele 11 și 14, și vor prinde muște cu ceaslovul în cadrul unui exercițiu „cotidian” care va avea loc o dată pe an, vreme de 15 minute. (M. P.)

 Sînt convins că fanii români ai lui Putin nu vor un regim putinist în România. În general, românii sînt fericiți cu pesedismul – nu vor nici mai mult, nici mai puțin. (S. V.)

 Ce poate ține omul într-un ghiozdan? Aflăm dintr-un anunț publicat pe site-ul Biroului de Obiecte Pierdute, Furate sau Găsite: „Pierdut ghiozdan negru. În el era papuci albaștri Novipro, pantaloni de lucru și o bluză neagră și carne de porc“. (D. S.)

 Conform informațiilor publicate de Banca Națională a României, indicele ROBOR, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobîndă variabilă, a început să crească vertiginos. Poate că a sosit momentul ca guvernatorul BNR Mugur Isărescu să învețe de la Patriarhul Daniel cîte ceva despre cum se poate menține un curs BOR neschimbat vreme de două mii de ani. (M. P.)

 Cînd un robinet de chiuvetă îți dă de furcă în toiul nopții, curgînd neîncetat și obligîndu-te să schimbi în mod regulat paharul pus dedesubt, ajungi, într-un mod empiric, să valorifici „partea goală a paharului”. (S. G.)

 Vineri, 11 februarie, președintele Joe Biden a anunțat toată planeta că rușii vor începe invazia militară în Ucraina miercuri, 16 februarie. Este ziua în care revista noastră se tipărește pentru ca joi, 17 februarie, să ajungă în mîna dumneavoastră. Așadar, dumneavoastră veți ști ce nu știu eu acum: dacă Biden a avut dreptate sau nu. Altfel, cu glas un pic temător, îndrăznesc să vă dau totuși întîlnire săptămîna viitoare. (S. V.)

CINEVA POATE SĂ FURE UN NUME DIN PORTBAGAJ ȘI NIMENI SĂ NU SIMTĂ NEAȘTEPTATA LIBERTATE OFERITĂ DE UN NOU NIVEL AL TRANZACȚIILOR

 În California (SUA), Mary Margaret Kreuper, o călugăriță pensionară în vîrstă de 80 de ani, a furat, timp de un deceniu, 835.000 de dolari din contul școlii unde era directoare. Ce-a făcut cu banii? Nu, nu i-a oferit de pomană unor oameni nevoiași. Ci i-a jucat (și pierdut) la păcănele. Ea fost acuzată de delapidare și spălare de bani și condamnată – judecătorul a dat dovadă de clemență – la un an și o zi de închisoare. Vestea (bună) din poveste e că o școală americană are la dispoziție atît de mulți bani încît cineva poate să fure aproape un milion de dolari și nimeni să nu simtă lipsa fondurilor timp de zece ani. (M. M.)

 Dreamdeco.ro îmi trimite insistent reclame la lenjeriile de pat „Casa Pucioasa”. Ceea ce poate părea un nume nepotrivit la locul nepotrivit ascunde totuși un avantaj real: dacă, dintr-un regretabil accident, vi se întîmplă ca lenjeria de pat să înceapă să pută, puteți da vina liniștiți pe „Casa Pucioasa“. (M. P.)

 Un botoșănean a găsit un bărbat dormind în mașina lui. Inițial, acesta a crezut că a fost victima unor hoți. După ce a auzit un sforăit a deschis capota portbagajului și a dat peste un bărbat care se culcase. Intrusul din portbagaj a fost amendat cu 1.000 de lei pentru încălcarea normelor de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, precum şi cu 500 de lei pentru că nu purta mască de protecţie în contextul epidemiologic actual. (A. M. S.)

 Într-o seară de la începutul anului, care se anunța friguroasă și liniștită, locuitorii orașului chinezesc Chongzuo au privit pe geam și au urmărit cum pe străzile dintre casele lor, vreme de cîteva ore, au alergat optzeci de struți copleșiți de neașteptata libertate oferită de îngrijitorul zăpăcit al unei ferme din apropiere. Poliția a pus capăt maratonului urban al struților înainte să fie desemnat un cîștigător. Asta în timp ce, în Arabia Saudită, patruzeci de cămile erau descalificate la un concurs de frumusețe din cauza Botoxului injectat în buze de proprietarii lor. (M. C.)

 Am descoperit, într-un magazin de haine, un nou nivel al vehiculatului concept de „asumare”. Probînd un palton, care nu-mi venea nicidecum, încercam s-o conving pe vînzătoare că haina îmi este prea mare, arătîndu-i linia umărului, felul cum îmi atîrna la spate etc. Doamna, privindu-mă dezarmant, îmi spune, cu o voce hotărîtă, să-l cumpăr: „Îmi asum că vă vine excepțional!”. (S. G.)

 S-au închis socotelile marilor case de licitații pe 2021. N-a fost un an rău! Cei trei mari ai lumii licitațiilor (Christie’s, Sotheby’s și Phillips) au anunțat un total al tranzacțiilor de 15 miliarde de dolari, cu Sotheby’s și Christie’s reprezentînd împreună cam 90% din acest volum. Este o creștere sensibilă față de anul 2020, iar specialiștii acestor case de licitații spun că ea se datorează mai ales intrării pe piața licitațiilor a unei noi generații de colecționari cu mare apetit: la Phillips, mai mult de jumătate dintre cumpărătorii din 2021 au fost clienți noi, la Sotheby’s – 44%, iar la Christie’s – 35%. Nu-i de mirare că, dintre segmentele de piață, creșterea cea mai spectaculoasă au avut-o așa-numitele NFT-uri (non-fungible token, pe românește „jetoane nefungibile“). Nu mă puneți să explic ce-s astea (ceva ce se definește ca fiind „o unitate de date unică dintr-un registru contabil informatic numit blockchain”) – după o jumătate de oră de documentare tot nu pot înțelege. În orice caz, chestii de genul lucrărilor de Picasso, perlelor reginei nu știu care sau Cadillac-ului lui Elvis vor deveni piese tot mai puțin căutate, căci banii noilor colecționari merg torențial spre NFT-uri. Să fie primit! (S. V.)

Foto: M. Pleșu

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

cub Sofia Micu   Vicoveanca png
Pericolul la care este expusă Sofia Vicoveanca! I-ar putea aduce chiar moartea: „Nu ți-e frică?”
Sofia Vicoveanca, supranumită regina cântecului bucovinean, una dintre cele mai apreciate interprete de muzică populară din România, locuiește de mai bine de 50 de ani într-un apartament din Suceava. Blocul are bulină roșie, cu risc seismic grad I.
image png
Moştenitorii de drept contestă în justiţie că Maurice Ravel este singurul autor al celebrului „Boléro”
Moştenitorii decoratorului rus Alexandre Benois şi ai lui Maurice Ravel au făcut apel la sfârşitul lunii noiembrie împotriva unei hotărâri judecătoreşti care stabileşte că compozitorul francez a fost singurul autor al celebrului "Boléro", a declarat marţi avocatul moştenirii Benois.
Canalul Panama Foto Getty Images jpg
Scrisoarea trimisă de Guvernul din Panama către ONU după declarațiile făcute de Donald Trump
Guvernul statului Panama a trimis o scrisoare ONU în urma declarațiilor făcute de președintele American Donald Trump în care și-a manifestat intenția de „a recupera” Canalul Panama.
comori jpg
Descoperire uluitoare într-o pădure din Teleorman! Ce a găsit un șofer de tir: „După ce am început să sap în pământ au început să iasă la iveală
Țara noastră este, literalmente, plină de comori. Iar un șofer de TIR din Olt a făcut o descoperire uimitoare într-o pădure din Teleroman. Cu ajutorul detectorului său de metale, bărbatul a găsit mai multe bijuterii și monede care ar data, potrivit specialiștilor, din secolul XVI.
emanuel ungureanu/ facebook
USR depune un nou proiect legislativ pentru protecția copiilor și vârstnicilor
Deputatul USR Emanuel Ungureanu a depus un proiect legislativ care prevede amplasarea de camere video în centrele de asistență socială din România, pentru a asigura monitorizarea continuă a activităților și protecția beneficiarilor, în special a copiilor și vârstnicilor.
wizz air avion jpg
Wizz Air anunță șase rute noi în România
Wizz Air a anunțat miercuri șase noi rute din România după alocarea unei a doua aeronave bazei sale din Sibiu în vara anului 2025, ajungând astfel la o flotă de 33 de aeronave în țara noastră.
Elena Cuza, litografie din 1860, autor - Constantin I. Stăncescu, din patrimoniul Muzeului Municipiului București  (foto: Facebook / Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” din Vaslui)
Un portret al Elenei Cuza, la vârsta de 82 de ani. O fotografie din 1907
Prima doamnă a Principatelor Unite Române a rămas în mentalul colectiv ca un model de generozitate, demnitate și modestie, un om cu o bogată operă caritabilă.
blocuri jpeg
Top 10 previziuni pentru piața imobiliară din România. Diferențele față de criza din 2008
Economia României și piața imobiliară intră în 2025 cu perspective pozitive pe termen lung, dar și cu provocări semnificative pentru anul care a început, potrivit raportului „Top 10 previziuni pentru piața imobiliară din România în 2025”.
trump Mariann Edgar Budde jpg
Trump are parte de o predică virală. Episcopul Mariann Edgar Budde îi cere președintelui să protejeze minoritățile
În prima zi completă a mandatului său, președintele Donald Trump a avut parte de un moment neașteptat de confruntare, chiar în mijlocul unei slujbe tradiționale la Catedrala Națională din Washington.