Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 931 din 10 – 16 februarie 2022
Cu ochii n 3,14 jpeg

DACĂ AM FACE O ESTIMARE A TUTUROR LUCRURILOR ARUNCATE PE JOS, AUTORITĂȚILE AR PUTEA DESCRIE SITUAȚIA MAI BINE

 Pentru a-și omagia creatorii de benzi desenate, în pașapoartele belgiene, în locul imaginilor cu monumente istorice vor apărea personaje precum Tintin sau Lucky Luke. Dacă am face și noi la fel, pașapoartele noastre i-ar promova pe Haplea, Titilică sau Coana Frosa. (S. G.)

 După ce salvarea planetei devenise o prioritate, pandemia a luat fața problemelor de mediu. Se pare că este imposibilă o estimare a cantităţii de deşeuri medicale generate de pandemie, însă printr-un singur program al ONU au fost distribuite 87.000 de tone de echipamente de protecţie individuală – precum mănuşi din latex şi măşti – în statele cu venituri mici. Totodată, au fost folosite zeci de milioane de kituri de testare şi miliarde de ace şi seringi, în timpul campaniei mondiale de vaccinare. OMS afirmă că peste jumătate dintre centrele medicale din statele mai sărace nu au capacitatea de a gestiona în siguranţă aceste deşeuri și că aceste obiecte pot constitui un pericol pentru mediu dacă sînt aruncate în mod neglijent, dacă sînt arse sau ajung la gropi de gunoi. Să vedem ce urmează. (A. M. S.)

 Pe ușa unei frizerii scrie așa: „În această unitate, purtatul măștii și dezinfectarea sînt măsuri de protecție“. Mă întreb ce-or fi purtatul măștii și dezinfectarea în alte unități: măsura tuturor lucrurilor, măsură pentru măsură? (D. S.)

 În micul orășel Södertälje din Suedia, autoritățile locale au recurs la o metodă inventivă de a scăpa de chiștoacele de țigări aruncate pe jos de cetățenii neglijenți. Ciori special dresate pentru această sarcină le culeg și le depozitează într-un loc anume desemnat, primind, drept recompensă, hrană. Faptul că poți determina atît de ușor niște păsări sălbatice să coopereze cu oamenii nu mă miră atît de mult pe cît mă neliniștește faptul că nu-i poți face pe oameni să respecte niște reguli simple de conviețuire într-un oraș. (M. M.)

 Pentru ieșirea la mare a noului iaht al lui Jeff Bezos, fondatorul companiei Amazon, care se construiește în Olanda, va trebui demontat un pod istoric din Rotterdam. Ambarcațiunea nu încape pe sub pod, iar autoritățile – luînd, cică, în considerare importanța economică a construirii acestui vas – au decis demontarea și remontarea podului (deși, după o recentă renovare, promiseseră că nu vor face vreodată așa ceva). Iahtul, care e de fapt un ditamai vaporul (are 127 de metri lungime și catarge de 40 de metri înălțime), costă 500 de milioane de dolari. Pare că Bezos ăsta e un fel de Haplea. Poate ar trebui să-i spună cineva că Titanicul era și mai mare. Acum, atenție la Zuckerberg! (A. M.)

 Pentru a putea ieși mai devreme la pensie, un elvețian a decis să devină femeie în acte – de la 1 ianuarie 2022, în Elveția, schimbarea sexului pe hîrtie e posibilă printr-o procedură extrem de simplă (un interviu de zece minute care să verifice „capacitatea de discernămînt” a solicitantului și o taxă de 75 de franci). Găselnița elvețianului, semnalată de Luzerner Zeitung și născătoare de polemici privind posibilele abuzuri administrative, ar putea totuși gîdila vechiul vis feminist cum că lumea va fi condusă, la un moment dat, doar de femei. (S. G.)

 Purtătoarea de cuvînt a Casei Albe, Jen Psaki, a vrut să descrie situația de acum, cu miile de militari ruși comasați la granița cu Ucraina, comparînd Rusia cu o vulpe ce ţipă de pe acoperişul coteţului că îi este frică de găini. Replica purtătorului de cuvînt al Kremlinului nu a întîrziat să apară. A doua zi, Dmitri Peskov a amintit că, de obicei, Rusia e comparată cu un urs. „Şi, oricît de mult și-ar dori, ursul nu se poate urca pe acoperişul coteţului, pentru că e prea mare şi prea greu”, a explicat Dmitri Peskov. Coincidență: în aceeași săptămînă, o găină a fost prinsă în timp ce dădea tîrcoale Pentagonului. (M. M.)

 Cu ajutorul Institutului de Tehnologie din Florida, brand-ul Heinz a pus pe piață o ediție limitată de ketchup obținut din roșii crescute în sere care conțin același tip de sol și în care este reprodus același mediu ca pe Marte. O marcă japoneză de bere a făcut același experiment acum mai bine de un deceniu. (M. C.)

p24 m banica jpg jpeg

E SINGURUL LOC DIN LUME DE UNDE PUTEȚI VEDEA, FĂRĂ PERMIS, CINE ARE UN ANTURAJ DULCE

 Situat în incinta Domeniului Regal Peleș, complexul turistic „La Tunuri – Vila Economat” își face reclamă cu stupefiantă ingeniozitate, după cum urmează: „Sîntem singura locație din lume de la fereastra căreia puteți vedea Castelul Peleș”. Nimic mai adevărat! Ținem să adăugăm că Piața Charles de Gaulle (fostă Piața Jianu, Piața Mihai Eminescu, Piața Adolf Hitler, Piața Generalissim I.V. Stalin și Piața Aviatorilor) e singurul loc din lume de unde puteți vedea statuia lui De Gaulle sculptată de Mircea Corneliu Spătaru, Palatul Fundației Universitare „Carol I“ (Biblioteca Centrală Universitară) e singura clădire din lume de la ferestrele căreia puteți să vă uitați sub coada calului sculptat de Florin Codre, iar Piața Constituției din București e singurul loc din lume de unde nu puteți vedea mai nimic – nimic, nimic. (M. P.)

 Un bărbat din Marea Britanie, oprit de poliție, le-a spus ofițerilor că a condus fără permis și fără asigurare mai bine de 70 de ani. Ofițerii au spus că șoferul, născut în 1938, le-a transmis că a condus fără permis sau asigurare de la 12 ani, că nu a avut nici un eveniment în trafic și nu fost niciodată oprit de poliție. Ce amendă mai poți să-i dai? (A. M. S.)

 După gîlceava din PMP iscată de faptul că gruparea dlui Tomac a pus mîna pe contul de Facebook al partidului (pe vremuri era mai palpitant: cine avea ștampila avea partidul; acum e mai caraghios: cine are parolele contului de Facebook are partidul) și îl subminează pe bietul domn Cristian Diaconescu, începe gîlceava din USR, unde dl Cioloș n-are loc de făcut reforme. În treacăt fie spus, ați băgat de seamă cît de mult le place cuvîntul „reformă” useriștilor? În ceea ce ne privește, din aceste tulburări nu putem trage nici un folos în afara șansei de a recolta vorbe memorabile din fondul caragialian al politicii noastre. Ca, de pildă, fraza asta din scrisoarea dlui Barna către dl Cioloș: „Mărturisesc că oricît am încercat să nu te încurc, nu te înțeleg”. Formidabil acest domn Barna! Pe unde l-au găsit să mai caute! Or fi doi ca el? (S. V.)

 O „rezoluție” culeasă de pe Twitter: „Anul acesta aș vrea să semăn mai mult cu Iisus: să am un anturaj plin de păcătoși, să supăr persoanele religioase, să spun povești care să-i pună pe gînduri pe cei din jur, să am prieteni nepopulari, să fiu bun, iubitor și iertător și să dorm după-amiaza în bărci”. (M. C.)

 Într-o cofetărie, clienta o întreabă dulce pe fata care servea: „Nu mai ai platouașe din acelea cu mini-prăjiturele?“. Minunata lume a diminutivelor… (D. S.)

Foto: E. Farkas (sus), M. Bănică (jos)

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
Prima echipă eliminată de la Euro 2024, după ce Franța și Olanda au remizat în grupa D
Germania și Spania sunt deja în optimile Campionatului European.
image
Cum a rămas un român fără bani în cont în timp ce își rezerva vacanța online. „Am intrat pe link”
Numărul înşelăciunilor legate de rezervări online a crescut de 9 ori în acest an. A păţit-o şi un tânăr din Bucureşti care a rămas fără o sumă importantă din cont.
image
Cele mai cancerigene produse de curățenie pe care toată lumea le folosește. Cu ce le puteți înlocui
Un avocat specializat în vătămări corporale catastrofale a avertizat consumatorii împotriva utilizării a trei produse cancerigene care se găsesc în mod obișnuit în case.

HIstoria.ro

image
Cine au fost agenții dubli din al Doilea Război Mondial?
Cea mai importantă parte a Operațiunii Fortitude a reprezentat-o rolul jucat de agenți dubli.
image
Când au apărut primele bănci din Țara Românească
Pe măsură ce viața economică a Țării Românești se dezvoltă, apar numeroase proiecte și încercări pentru organizarea instituțiilor naționale de credit. Î
image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns: