Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 931 din 10 – 16 februarie 2022
Cu ochii n 3,14 jpeg

DACĂ AM FACE O ESTIMARE A TUTUROR LUCRURILOR ARUNCATE PE JOS, AUTORITĂȚILE AR PUTEA DESCRIE SITUAȚIA MAI BINE

 Pentru a-și omagia creatorii de benzi desenate, în pașapoartele belgiene, în locul imaginilor cu monumente istorice vor apărea personaje precum Tintin sau Lucky Luke. Dacă am face și noi la fel, pașapoartele noastre i-ar promova pe Haplea, Titilică sau Coana Frosa. (S. G.)

 După ce salvarea planetei devenise o prioritate, pandemia a luat fața problemelor de mediu. Se pare că este imposibilă o estimare a cantităţii de deşeuri medicale generate de pandemie, însă printr-un singur program al ONU au fost distribuite 87.000 de tone de echipamente de protecţie individuală – precum mănuşi din latex şi măşti – în statele cu venituri mici. Totodată, au fost folosite zeci de milioane de kituri de testare şi miliarde de ace şi seringi, în timpul campaniei mondiale de vaccinare. OMS afirmă că peste jumătate dintre centrele medicale din statele mai sărace nu au capacitatea de a gestiona în siguranţă aceste deşeuri și că aceste obiecte pot constitui un pericol pentru mediu dacă sînt aruncate în mod neglijent, dacă sînt arse sau ajung la gropi de gunoi. Să vedem ce urmează. (A. M. S.)

 Pe ușa unei frizerii scrie așa: „În această unitate, purtatul măștii și dezinfectarea sînt măsuri de protecție“. Mă întreb ce-or fi purtatul măștii și dezinfectarea în alte unități: măsura tuturor lucrurilor, măsură pentru măsură? (D. S.)

 În micul orășel Södertälje din Suedia, autoritățile locale au recurs la o metodă inventivă de a scăpa de chiștoacele de țigări aruncate pe jos de cetățenii neglijenți. Ciori special dresate pentru această sarcină le culeg și le depozitează într-un loc anume desemnat, primind, drept recompensă, hrană. Faptul că poți determina atît de ușor niște păsări sălbatice să coopereze cu oamenii nu mă miră atît de mult pe cît mă neliniștește faptul că nu-i poți face pe oameni să respecte niște reguli simple de conviețuire într-un oraș. (M. M.)

 Pentru ieșirea la mare a noului iaht al lui Jeff Bezos, fondatorul companiei Amazon, care se construiește în Olanda, va trebui demontat un pod istoric din Rotterdam. Ambarcațiunea nu încape pe sub pod, iar autoritățile – luînd, cică, în considerare importanța economică a construirii acestui vas – au decis demontarea și remontarea podului (deși, după o recentă renovare, promiseseră că nu vor face vreodată așa ceva). Iahtul, care e de fapt un ditamai vaporul (are 127 de metri lungime și catarge de 40 de metri înălțime), costă 500 de milioane de dolari. Pare că Bezos ăsta e un fel de Haplea. Poate ar trebui să-i spună cineva că Titanicul era și mai mare. Acum, atenție la Zuckerberg! (A. M.)

 Pentru a putea ieși mai devreme la pensie, un elvețian a decis să devină femeie în acte – de la 1 ianuarie 2022, în Elveția, schimbarea sexului pe hîrtie e posibilă printr-o procedură extrem de simplă (un interviu de zece minute care să verifice „capacitatea de discernămînt” a solicitantului și o taxă de 75 de franci). Găselnița elvețianului, semnalată de Luzerner Zeitung și născătoare de polemici privind posibilele abuzuri administrative, ar putea totuși gîdila vechiul vis feminist cum că lumea va fi condusă, la un moment dat, doar de femei. (S. G.)

 Purtătoarea de cuvînt a Casei Albe, Jen Psaki, a vrut să descrie situația de acum, cu miile de militari ruși comasați la granița cu Ucraina, comparînd Rusia cu o vulpe ce ţipă de pe acoperişul coteţului că îi este frică de găini. Replica purtătorului de cuvînt al Kremlinului nu a întîrziat să apară. A doua zi, Dmitri Peskov a amintit că, de obicei, Rusia e comparată cu un urs. „Şi, oricît de mult și-ar dori, ursul nu se poate urca pe acoperişul coteţului, pentru că e prea mare şi prea greu”, a explicat Dmitri Peskov. Coincidență: în aceeași săptămînă, o găină a fost prinsă în timp ce dădea tîrcoale Pentagonului. (M. M.)

 Cu ajutorul Institutului de Tehnologie din Florida, brand-ul Heinz a pus pe piață o ediție limitată de ketchup obținut din roșii crescute în sere care conțin același tip de sol și în care este reprodus același mediu ca pe Marte. O marcă japoneză de bere a făcut același experiment acum mai bine de un deceniu. (M. C.)

p24 m banica jpg jpeg

E SINGURUL LOC DIN LUME DE UNDE PUTEȚI VEDEA, FĂRĂ PERMIS, CINE ARE UN ANTURAJ DULCE

 Situat în incinta Domeniului Regal Peleș, complexul turistic „La Tunuri – Vila Economat” își face reclamă cu stupefiantă ingeniozitate, după cum urmează: „Sîntem singura locație din lume de la fereastra căreia puteți vedea Castelul Peleș”. Nimic mai adevărat! Ținem să adăugăm că Piața Charles de Gaulle (fostă Piața Jianu, Piața Mihai Eminescu, Piața Adolf Hitler, Piața Generalissim I.V. Stalin și Piața Aviatorilor) e singurul loc din lume de unde puteți vedea statuia lui De Gaulle sculptată de Mircea Corneliu Spătaru, Palatul Fundației Universitare „Carol I“ (Biblioteca Centrală Universitară) e singura clădire din lume de la ferestrele căreia puteți să vă uitați sub coada calului sculptat de Florin Codre, iar Piața Constituției din București e singurul loc din lume de unde nu puteți vedea mai nimic – nimic, nimic. (M. P.)

 Un bărbat din Marea Britanie, oprit de poliție, le-a spus ofițerilor că a condus fără permis și fără asigurare mai bine de 70 de ani. Ofițerii au spus că șoferul, născut în 1938, le-a transmis că a condus fără permis sau asigurare de la 12 ani, că nu a avut nici un eveniment în trafic și nu fost niciodată oprit de poliție. Ce amendă mai poți să-i dai? (A. M. S.)

 După gîlceava din PMP iscată de faptul că gruparea dlui Tomac a pus mîna pe contul de Facebook al partidului (pe vremuri era mai palpitant: cine avea ștampila avea partidul; acum e mai caraghios: cine are parolele contului de Facebook are partidul) și îl subminează pe bietul domn Cristian Diaconescu, începe gîlceava din USR, unde dl Cioloș n-are loc de făcut reforme. În treacăt fie spus, ați băgat de seamă cît de mult le place cuvîntul „reformă” useriștilor? În ceea ce ne privește, din aceste tulburări nu putem trage nici un folos în afara șansei de a recolta vorbe memorabile din fondul caragialian al politicii noastre. Ca, de pildă, fraza asta din scrisoarea dlui Barna către dl Cioloș: „Mărturisesc că oricît am încercat să nu te încurc, nu te înțeleg”. Formidabil acest domn Barna! Pe unde l-au găsit să mai caute! Or fi doi ca el? (S. V.)

 O „rezoluție” culeasă de pe Twitter: „Anul acesta aș vrea să semăn mai mult cu Iisus: să am un anturaj plin de păcătoși, să supăr persoanele religioase, să spun povești care să-i pună pe gînduri pe cei din jur, să am prieteni nepopulari, să fiu bun, iubitor și iertător și să dorm după-amiaza în bărci”. (M. C.)

 Într-o cofetărie, clienta o întreabă dulce pe fata care servea: „Nu mai ai platouașe din acelea cu mini-prăjiturele?“. Minunata lume a diminutivelor… (D. S.)

Foto: E. Farkas (sus), M. Bănică (jos)

Cea mai bună parte din noi jpeg
Iubirea e testul pentru curaj
Cîteodată, îți dorești atît de mult unele lucruri încît, atunci cînd apar în viața ta, te temi că le-ai inventat chiar tu – credibil, pînă la ultimul detaliu.
Zizi și neantul jpeg
Stradale
Uneori, mai ales cînd e frumos afară, strada e pur și simplu bucurie. Te plimbi și te bucuri, fără să ai vreun motiv anume. Sau avîndu-le, de fapt, pe toate.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Ce șanse are copilul ăsta?
Probabil că vecina mea deduce doar că ne certăm și e îngrijorată din cauza asta.
E cool să postești jpeg
Simțire fără rațiune
„Azi, rețelele de socializare au impus emoția, în detrimentul rațiunii”
p 20 Minastirea Sfintul Mihail, Kiev WC jpg
Diferite diversităţi religioase
Întîlnirea religiilor cere, chiar mai intens decît politicul, cunoaşterea interlocutorului: cel din faţa ta şi Cel de deasupra tuturor.
Theodor Pallady jpeg
Religia în școală, o veche poveste
După mine, neîncrederea în autorități (partide politice, instituții publice, lideri) s-a transferat și în tabăra seculariștilor anticlericali.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
L-am rugat pe Siri (aplicația cu funcție de „asistent personal”) să-mi spună istoria controversatei aplicații TikTok.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Vreau să mai verific o dată
Încerc să îmi spun, cînd nu dorm de grija tuturor lucrurilor care ar putea merge prost, că este doar o încercare a minții, care vede pericole peste tot, de a mă proteja.
Zizi și neantul jpeg
Parcul Tineretului
Așa am început să ne apropriem teritoriul parcului, colțișor cu colțișor și tufiș cu tufiș, și să nu ne mai temem de el.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Am vrut să scriu
despre sărăcie, dar am scris despre cîrciumi și despre hipsteri
Oameni tineri, relaxați, care par să nu fi muncit o zi în viața lor sau în nici un caz o muncă din asta mai de duzină, numai treburi fine, intelectuale.
p 20 jpg
Sărăcia lucrurilor. Despre felul de a vedea al celor simpli
Cei simpli se află în posesia unui adevăr pe care îl știu și copiii încredințați de ocrotirea părintească: aceea că lumea, în absența lui Dumnezeu, este prea fragilă pentru a putea exista.
E cool să postești jpeg
Violența contra profesorilor
„Violența împotriva profesorilor este în creștere”, titra la sfîrșitul anului trecut și Tagesschau un articol despre un sondaj recent, potrivit căruia „Insultele, intimidarea și atacurile fizice împotriva profesorilor au ajuns să fie la ordinea zilei în multe școli din Germania”.
foto BTC DV bis jpeg
Latina la bacalaureat
Se poate începe cu pasul just și minimal al reintroducerii latinei ca materie de bacalaureat.
p 24 S  Voinescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cîndva în anii ’70, Coreea de Nord a făcut o comandă de o mie de mașini Volvo, pe care nu le-a plătit nici pînă azi. La fiecare șase luni, suedezii le reamintesc să facă plata.
Zizi și neantul jpeg
Mame și mama
Nu mi-a plăcut niciodată prea mult ziua de 8 Martie.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce film revedem astăzi?
Revizionările ne oferă confort emo­țio­nal, ne dau un sentiment de control asupra vieților noastre și ne conectează cu tre­cutul.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Scriitorul – o specie sălbatică
Am prieteni scriitori care îmi zic: lasă, bre, că scriem pentru generațiile viitoare!
p 20 WC jpg
Nimbul după Bizanţ
Ortodoxia ca model de societate – centrat pe viaţa în Biserică, pe liturghie şi monahism – a fost un model viabil în secolele post-bizantine.
Theodor Pallady jpeg
Paradisul învățaților din actuala patrie a deconstrucției
Războiul cultural declanșat în marja postmodernității a exacerbat contrastul ideologic dintre Epoca Luminilor, moștenitoare a Renașterii umaniste, și Evul Mediu obligatoriu „întunecat”.
p 24 I  Morosan jpg
Cu ochii-n 3,14
Fără cîini cu capul scos pe geamurile mașinilor din Florida – asta vrea să obțină o propunere de lege.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Dispariții
Mai toate cărțile de self-help sugerează să te porți cu oamenii ca și cînd i-ai vedea pentru ultima dată.
Zizi și neantul jpeg
Mărțișoare
Originale și înduioșătoare în hidoșenia lor. Ba, de destule ori, chiar în frumusețea lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Fricile mici, „fricuțele”, cum le-ar numi casiera de la supermarket
Am mai spus-o, mă consider un om fricos și îi admir pe cei care în diferite situații, de război, de epidemie de ciumă, de revoltă populară, de activism, dau dovadă de curaj.
E cool să postești jpeg
Micii răsfățați, marii neadaptați?
Copilul nu s-a lăsat înduplecat, continuîndu‑și injuriile și micile violențe, cu o atitudine de zbir, impunîndu-și, în cele din urmă, autoritatea și ronțăind ciocolata.

Adevarul.ro

image
„Capra cu trei iezi“, locul 1 pe Netflix. Publicul fie îl iubește, fie îl urăște: „Un film ce n-ar fi trebuit să existe“ FOTO
La fel ca alte pelicule românești lansate pe platforma de streaming, producția horror „Capra cu trei iezi“ a împărțit telespectatorii în două tabere.
image
Cele mai romantice zodii. Te vor face să te simți cea mai iubită persoană
Oricine își dorește să iubească și să fie iubit, însă unele persoane sunt capabile să ofere iubire peste imaginația partenerului. Nativii acestor patru semne zodiacale sunt considerați cei mai romantici.
image
Vremea se schimbă radical: un val de aer polar lovește România. Ce ne așteaptă: unde se anunță viscol și îngheț
Schimbare radicală a vremii. De astăzi, aerul tropical din nordul Africii va fi înlocuit treptat de o masă de aer rece, polar, dinspre nordul Europei. Se anunță frig neobișnuit, îngheț la sol și ninsori.

HIstoria.ro

image
Basarabia în anul 1917. Atunci când Unirea nu se întrevedea
Colapsul economic cauzat de starea de război, criza alimentară care a debutat în toamna anului 1916 și tensiunea politică crescândă au creat o situație explozivă în Imperiul Rus, care a culminat cu răsturnarea autocrației țariste, în urma Revoluției ruse din februarie 1917.
image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.